Last news in Fakti

7 Април, 2024 12:17, обновена 8 Април, 2024 06:37 3 734 12

Днес настъпва пълно слънчево затъмнение (ВИДЕО)

  • слънчево затъмнение

То ще остане невидимо за европейците

Днес настъпва пълно слънчево затъмнение (ВИДЕО) - 1
Снимкa: Shutterstock

Днес ще настъпи пълно слънчево затъмнение, което обаче няма да бъде видимо в Европа. То ще може да бъде наблюдавано на живо само в части от САЩ, Мексико и Канада, предаде dariknews.bg.

Смята се, че това е най-интересното астрономическо явление за 2024 г, поради продължителната си пълна фаза, разказват от Катедра Астрономия към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Частичните фази на слънчевото затъмнение ще започнат в Тихия океан в 18:42:12 ч. българско време. Пълното затъмнение ще започне в 19:38:49 ч., също в Тихия океан. Максималната фаза на пълното затъмнение ще настъпи в 21:17:18 ч. в Мексико. Краят на пълното затъмнение ще бъде в 22:55:34 ч. – в Атлантическия океан, а на частичните фази – в 23:52:19 ч., също в Атлантика.

Сянката на Луната ще премине по ивица, чиято ширина ще достигне 197 км и по протежение на която ще може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Лунната сянка ще „докосне“ Земята в Тихия океан, ще премине през Мексико, както и през някои от централните и североизточни щати на САЩ, като Тексас, Арканзас, Мисури, Илинойс, Индиана, Охайо, Ню Йорк, Върмонт и Мейн. След това тя ще пресече за кратко Източна Канада и по-точно – провинция Ню Брънзуик.

После ще продължи през северната част на Атлантическия океан, където нейният път ще завърши.

По време на затъмнението Слънцето и Луната ще бъдат в съзвездието Риби.

Явлението ще се случи при възходящия възел на лунната орбита. Максималната фаза ще настъпи един ден след лунния перигей, т.е. ден след момента, в който Луната се приближава максимално до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита. Поради това Луната ще бъде с по-голям видим диаметър, което ще повиши продължителността на пълната фаза – до 4 минути и 28 секунди за наблюдател от района на град Гомес Паласио, щата Дуранго, Мексико.

Затъмнението ще се случи в момент, когато Слънцето е близо до пика на 11-годишния си слънчев цикъл, което ще създаде предпоставки за спиращо дъха шоу: Короната ще свети ефектно от силуета на Луната по пътя на пълнотата - коридор, простиращ се от Мексико до Канада и през Съединените щати.

Пълните слънчеви затъмнения предлагат "невероятни научни възможности", заяви заместник-администраторът на НАСА Пам Мелрой на пресконференция тази седмица за небесното събитие.

Американската космическа агенция е една от институциите, които са в готовност за затъмнението, като планира да изстреля така наречените "сондиращи ракети" за изучаване на ефектите върху горните слоеве на земната атмосфера.



Ето какво се надяват да научат изследователите от предстоящото затъмнение: Когато Луната премине точно пред Слънцето и го блокира, неуловимият външен край на слънчевата атмосфера, или короната, ще се вижда по много специален начин.

"С короната се случват неща, които не разбираме напълно", каза Мелрой.

Топлината в короната се усилва с отдалечаването от повърхността на Слънцето - противоречиво явление, което учените се опитват да разберат или обяснят напълно.

Слънчевите изригвания, внезапна експлозия на енергия, при която се отделя радиация в космоса, се случват в короната, както и слънчевите протуберанси - огромни плазмени образувания, които се разстилат от повърхността на Слънцето.



По време на затъмнение най-долната част на короната - където се случва голяма част от тази активност - се вижда по-ясно, отколкото когато се използват специализирани инструменти за блокиране на централната част на Слънцето, което предлага златна възможност за изследване, посочи Шанън Шмол, директор на планетариума "Ейбрамс" в Мичиганския държавен университет.

Изследователите са особено развълнувани от факта, че Слънцето е близо до пика на своя 11-годишен цикъл.

"Шансът да видим нещо невероятно е много голям", подчерта Мелрой.

Атмосферата на Земята Пълното затъмнение ще даде възможност на учените да изследват промените в горната част на земната атмосфера, известна като йоносфера, което е важно, тъй като тя влияе на радиовълните, използвани за комуникация и навигация.

"Смущенията в този слой могат да причинят проблеми с GPS и комуникациите", обясни Кели Корек, ръководител на програмата за затъмнението в централата на НАСА.

Йоносферата, която е мястото, където земната атмосфера се среща с космическото пространство, се влияе от Слънцето, което зарежда с електричество частиците в нея през деня.

Три сондиращи ракети на НАСА ще бъдат изстреляни от Вирджиния преди, по време и непосредствено след затъмнението, за да измерят тези промени.

Значителното намаляване на слънчевата светлина, предизвикано от затъмнението - по-бързо и локализирано от обикновения залез - би трябвало да позволи на изследователите да научат повече за това как светлината влияе на йоносферата, за да могат по-добре да прогнозират потенциални проблемни смущения.

Поведението на животните

По време на затъмненията е наблюдавано изненадващо поведение на животни: Виждани са жирафи, които се движат в галоп, а петли и щурци могат да започнат да кукуригат и да "пеят".

Освен намаляването на слънчевата светлина, температурите и вятърът - условия, към които животните са чувствителни - също могат да намалеят значително по време на затъмнение.

Андрю Фарнсуърт, изследовател в областта на орнитологията в университета "Корнел" в щата Ню Йорк, проучва как затъмненията влияят на птиците, като използва радар за наблюдение на времето, за да открива птици в полет.

По време на последното пълно слънчево затъмнение, видимо от Съединените щати през август 2017 г., учените наблюдават "спад в броя на летящите наоколо животни", обясни Фарнсуърт.

Затъмнението през 2017 г. наруши ежедневните дейности на насекомите и птиците, но не предизвика обичайното нощно поведение на животните, като например миграция на птиците или поява на прилепите.

Този път птиците може да са по-склонни да мигрират по време на затъмнението, като се има предвид, че то е през април.

"Тези видове модели са важни за разбирането на начините, по които животните възприемат своя свят", каза Фарнсуърт.

Човешкото чудо

"Затъмненията имат особена сила. Те карат хората да изпитват страхопочитание към красотата на нашата Вселена", заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън.
През 2017 г. изследователите проучиха това чувство на възхищение, като използваха данни от близо три милиона потребители на Twitter, който сега се нарича X.
Тези, които се намират на така наречения "път на тоталността", при който Луната напълно ще закрие Слънцето, са склонни да използват местоимението "ние" (за разлика от "аз") и да изразяват загриженост за други хора, според Пол Пиф, професор по психология в Калифорнийския университет в Ървайн.

"Това, което откриваме, е, че преживяванията, които предизвикват страхопочитание... изглежда настройват хората и ни свързват един с друг, свързват ни със същности, които са по-големи от нас", казва Пиф.

Тази година той планира да проучи дали преживяването има някакво въздействие върху политическите разделения в обществото.

Граждански учени

Около 40 научни проекта на граждани са планирани във връзка със затъмнението - от използване на телефонно приложение за регистриране на температурата и облачността до записване на околния шум по време на събитието.

"Насърчаваме ви да помогнете на НАСА да наблюдава забележителностите и звуците около вас", посочи Нелсън.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    8 11 Отговор
    На 8 април утре в Сащ ще има пълно слънчево затъмнение,това ще бъде началото на новата пандемия ,под прикритие на затъмнението самолети от Канада и Мексико ще разпръснат новия вирус за който беше писано миналата седмица в Сащ ,един фермер хванал птичи грип от крава ( и това е истина) изглежда петела е опрашил кравата и я заразил с птичи грип ,но както и да е ,след няколко седмици много хора ще паднат болни и СЗО ще обяви пандемия в Сащ и след още няколко месеца пандемията ще се разпространи по света и СЗО ще обяви глобална пандемия от птичи грип,и започва бизнеса с еврейските ваксини и този път никой няма няма да има право да излиза от вкъщи ако няма инжекция с еврейската помия и вратите на Кауфланда няма да се отворят ако не си сканираш QR кода на ваксин сертификата ,след масова и насилствена ваксинация ще оцелеят само 1 на 1 000 000
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    16 2 Отговор
    ПЪЛНА МЕДИЙНА ИСТЕРИЯ. ПОСЛЕДНИЯ ПЪТ КОГАТО ГЛЕДАХ ЗАТЪМНЕНИЕ БЕШЕ ДА СЪМ БИЛ 10-12 ГОДИШЕН
    ..... НИЩО ОСОБЕННО

    Коментиран от #7

  • 3 Заобиколен от врагове

    7 1 Отговор
    Пръць
  • 4 Соваж бейби

    10 1 Отговор
    Два пъти съм наблюдавала такова явление и едно нищо, седиш чакаш...дори не е красиво като изгрев, залез, полярно сияние.. загуба на време. Вселената и нейните закони си знае защо,някой шамани и медиуми се възползват от такива неща също ,лунни червени в пълнолуние фаза не е за обикновените хора.Дано някой ден физиците даде някой логичен отговор и защо се случва другото е празни приказки
  • 5 Георги Илиев Митев

    3 0 Отговор
    " Невероятно , но е факт " , че на 08. Април е роден съставителят на текстовете, които са най-популярните използвани още от хилядолетия от хората за тълкуване на лунния календар . Това е геофизикът д-р Илия Митев.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пацо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Чи Ко дъй толкоз, половината бушмени населяващи територията започват утрото с двулитрова бира
    Ти търсиш сензация в затъмнението
  • 8 плюс минус

    7 1 Отговор
    Като дете по времето на соца гледахме пълно слънчево затъмнение.
    На улицата се бяхме събрали група деца с опушени на свещ стъкълца.
    Беше ни много интересно.
    Бях вече голяма, когато в един от тв центровете предварително се приготвихме да предаваме затъмнението.
    А колеги от БНТ бяха на Камен бряг с генералната директорка на БНТ и заедно с нея оплескаха събитието .
    Та трябваше ние, провинциалистите, да предаваме затъмнението.
  • 9 В Държавата има Пълно Медийно

    5 0 Отговор
    Затъмнение от Началото на Борисовите държавни служби! В Съдебната система нее имало Светлина след 1989г,Пълно Затъмнение!!
  • 10 В Държавата има Пълно Медийно

    4 0 Отговор
    Затъмнение от Началото на Борисовите държавни служби! В Съдебната система нее имало Светлина след 1989г,Пълно Затъмнение!!
  • 11 Механик

    3 3 Отговор
    То за европейците вече много неща са невидими, де, та за едно затъмнение няма изобщо да говорим.
    Виж в щатите ще е интересно. Пак ще скачат от терасите и ще викат "Russins is coming"
    Дано са цапнали по една гореща белина преди това, че по-малко да боли!
  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Снимах частично слънчево затъмнение със стъкло от електрожен предния път. Трудно се получава без специални филтри. Играчка е. Имаше и слънчеви петна, които мислех за дефекти на електроженното стъкло. После видях снимки на други хора в интернет и същите точки ги имаше - слънчеви петна. За любител - толкова. За професионалисти и учени е важен момент.