Last news in Fakti

12 Април, 2024 09:34 2 928 11

Кога не се ходи на гробищата?

  • кога не се ходи на гробищата-
  • суеверия-
  • препоръки-
  • религиозните празници

Не е изрично забранено, но има дни, в които е препоръчително да се избягва посещението на гробищата

Кога не се ходи на гробищата? - 1
Снимкa: Shutterstock

Традициите, свързани с посещението на гробища, варират в различните култури, религии и общества. Въпреки че в някои култури има конкретни дни, предназначени за посещение на гробища, като Деня на вси светии или Деня на мъртвите, съществуват и периоди, когато според традициите и вярванията е препоръчително хората да избягват посещенията на гробищата.

Ето няколко примера:

1. По време на определени религиозни празници

В някои религии има специални празници или периоди, през които се избягва посещението на гробища, за да се уважават различни религиозни практики или вярвания.

В България, която е страна с преобладаващо православно християнство, няма специални религиозни празници, по време на които е изрично забранено ходенето на гробища.

Всъщност, посещението на гробища е част от някои религиозни традиции и празници, като например Задушница, когато хората отдават почит на починалите си близки, като посещават техните гробове, подреждат ги, запалват свещи и се молят за душите им. Задушниците се отбелязват няколко пъти в годината и са дни, когато християните традиционно отиват на гробищата.

Въпреки това, има дни, като Велики петък (петъкът преди Великден), когато фокусът на религиозните наблюдения е насочен предимно към църковните служби и преживяването на страстите Христови, но това не означава, че ходенето на гробища е забранено.

Други дни, когато е препоръчително да се избягва посещение на гробищата са големите християнски празници като Коледа, Благовещение и Великден. Вярва се, че през тези дни душите на умрелите посещават небесните обиталища, за да участват в празненствата със светците.

Посещението на гробищата през Петдесетница също не се счита за подходящо. В този ден е за предпочитане да отдадете почит към починалите в храма. Освен това, не е допустимо да се ходи на гробищата за отбелязване на рождените или именните дни на починалите.

Православните християни смятат, че идеалното време от денонощието за посещение на гробището е сутринта. Вярва се, че в този момент Господ позволява на душите на починалите да се срещат с техните близки. През следобедните часове се счита, че душите си почиват. Изключително непрепоръчителни са посещенията на гробището през нощта.

Кога не се ходи на гробищата?
Снимкa: Shutterstock

Практиките могат да варират в зависимост от региона и личните вярвания, но в общия случай, българската православна традиция не предписва конкретни дни, в които ходенето на гробищата е изрично забранено.

2. По време на бременност:

В някои култури се счита, че бременните жени не трябва да посещават гробища, за да защитят нероденото дете от негативни енергии или духове.

3. След залез слънце:

Много общества вярват, че посещението на гробища след залез слънце е неподходящо или може дори да бъде опасно поради свързани с това суеверия или вярвания в духове.

4. През периоди на траур:

В някои случаи, непосредствено след погребението, се счита, че близките на починалия трябва да избягват посещението на гробището за определен период от време, за да позволят на душата на починалия да си почине.

Важно е да се отбележи, че тези практики варират значително и не са универсални. Решението дали и кога да се посети гробище често се определя от личните убеждения, религиозната принадлежност и културните традиции.

Посещението на гробище е дълбоко личен и често религиозен акт, който може да изисква специална подготовка.

Ето няколко общи насоки, които могат да се приложат преди посещение на гробище:

  • Измийте се: В някои култури и религии е препоръчително да се извърши ритуално измиване или да се вземе душ преди посещение на свети места, включително гробища, като знак на уважение и чистота.
  • Изберете подходящо облекло, което отразява уважението към мястото и случая. В много случаи това означава скромно и консервативно облекло, което покрива тялото адекватно.
  • Вземете цветя, венци, свещи или други предмети, които се считат за подходящи поклони според вашия културен или религиозен обичай. Тези жестове служат като знак на спомен и уважение към починалите.
  • Посетете гробището през подходящи часове, като избягвате празници или особено заети периоди, ако това е възможно, за да осигурите спокойствие и време за лично преживяване.
Кога не се ходи на гробищата?
Снимкa: Shutterstock

Суеверия, свързани с ходенето на гробища:

Суеверията и вярванията, свързани с посещението на гробища, са разнообразни. Те могат да включват практики и определено поведение, предназначени да защитят посетителите от зли духове, да уважат покойниците, или да предотвратят нещастие.

Ето някои от по-разпространените суеверия и вярвания, свързани с ходенето на гробища:

Не стъпвайте върху гробовете: Вярва се, че стъпването върху гроб е неуважение към починалия и може да предизвика неговия гняв.

Избягвайте да ходите на гробище вечер или нощем: Смята се, че в този период духовете са по-активни, и посещението може да доведе до срещи с тях или да привлече нежелано внимание.

Носете със себе си защита: Някои хора носят амулети, кръстове, светена вода или други предмети за защита от зли духове по време на посещение на гробище.

Не взимайте нищо от гробището: Взимането на предмети от гробище, дори и камъчета, се смята за лош знак, който може да доведе до нещастие или болест.

Обръщайте се назад, когато напускате гробището: Смята се, че поглеждането назад може да позволи на духовете да те следват към дома ти.

Поставяне на монети върху гроба: В някои култури се поставят монети на гробовете като символ на уважение или за да помогнат на душата на починалия в отвъдното.

Измиване на ръцете след посещение на гробище: Смята се, че това помага да се премахне негативната енергия и да се предотврати внасянето ѝ в дома.

Тези суеверия и вярвания са примери за начините, по които хората по целия свят се опитват да управляват взаимодействието си със света на мъртвите и да се защитават от невидимите сили, които вярват, че обитават гробищата. Те са и част от причините, поради които има препоръки кога не се ходи на гробища.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    11 10 Отговор
    След 34 годишно боледуване сме в очакване продажната и корумпирана "Сглобка" да се спомине.
    Тогава на гробището ѝ, няма да ходиме.

    Коментиран от #11

  • 2 Някога

    7 7 Отговор
    На младини се забавлявахме като обикаляхме гробищата в полунощ , и призовавахме духове , призраци и вампири! Никога никой не се надигна!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бендида

    20 0 Отговор
    Няма писани закони за скръбта. А времето нищо не лекува, то си тече. Ходя по всяко време, когато прекалено ми натежи.

    Коментиран от #9

  • 6 Сила

    8 5 Отговор
    Докато сте живи избягвайте, после щеш не щеш........
  • 7 За експерти

    1 3 Отговор
    Необходимо ли е пътниците в катафалката да ползват предпазни колани?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сепултура

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бендида":

    Напротив, има. Но, не са тези от статията.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.