Last news in Fakti

12 Април, 2024 12:15 1 804 7

Рекорд: Баба на 12 внуци стоя в поза планк над 4 часа (ВИДЕО)

  • планк-
  • баба-
  • световен рекорд

За да се подготви за световния рекорд, 58-годишната Дона Джийн Уайлд е стояла на планк в продължение на пет или шест часа всеки ден, разделени на блокове

Рекорд: Баба на 12 внуци стоя в поза планк над 4 часа (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Планкът е може би едно от най-мразените упражнения от всеки трениращ. Стоенето в поза на планк, с изправено тяло и ръце на пода те кара да оцениш времето и да се замислиш, че всъщност то не минава толкова бързо, колкото си мислим. Ако стоите в планк, часовникът сякаш спира, а понякога ви се струва, че дори е започнал да върви назад.

За една дама обаче планкът не е нищо особено. Името ѝ е Дона Джийн Уайлд и тя току-що постави световен рекорд по най-дълго задържане в позата. Вписването ѝ в книгата на „Гинес“ стана, след като 58-годишната дама направи впечатляващото постижение от 4 часа, 30 минути и 11 секунди в планк.

Уайлд е баба на 12 внуци, но това не я спира да поддържа физиката си с редовни упражнения. Тя успява да се задържи в неподвижно състояние, спазвайки всички инструкции за правилното изпълнение на планк. За да бъде признат успехът, ръцете и пръстите на краката на състезателя трябва да бъдат на пода през цялото време. Останалата част от тялото е вдигната във въздуха и не трябва да се движи.

Според „Гинес“, фитнес приключението на Уайлд започва преди 12 години, когато тя чупи китка и разбира, че планкът може да ѝ помогне да тренира, дори и с гипс. „Разбрах, че мога да чета и да правя други неща, докато оставам на планк, което ме накара да се влюбя в упражнението“, казва рекордьорката.

За да се подготви за световния рекорд, бабата е стояла на планк в продължение на пет или шест часа всеки ден, разделени на блокове от по два-три часа. Тя е била заобиколена от своите близки по време на опита да влезе в книгата на „Гинес“, като в последните 30 минути се фокусирала изцяло върху дишането, спокойствието и опита да не трепери.

Всъщност все още не мога да го повярвам. Имам чувството, че сънувам“, казва тя. Съветът ѝ към всеки, който иска да влезе в книгата на „Гинес“ или просто иска да постигне своите цели, е „Продължавайте да опитвате и да тренирате. Когато трябва да четете или пък да работите на компютъра, просто го правете, докато сте в планк“.

Що се отнася до мъжете в тази категория, най-дългото време в поза планк е поставено от 53-годишния Йосеф Салек от Чехия през май 2023 година, припомня Tialoto. Според книгата на „Гинес“, той остава изправен успоредно на земята в продължение на 9 часа, 38 минути и 47 секунди.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо 🌈🌈🌈

    14 5 Отговор
    В тази поза сме цялото ПП пред Шиши.Ама много тежи и повече от час не издържам.
  • 2 Надминаха ромите

    3 3 Отговор
    По потомство ...паразите вървят към 9 милиарда вече....размножават се вече като паразити и положението става все по-зле
  • 3 Крушовица

    2 3 Отговор
    И селската може така.
  • 4 д-р Хаус

    7 2 Отговор
    Абсурден външен вид има тая баба. Толко тренировки и накрая да изглеждаш като изсушен чирос..За да направи нещата направо комични , тя си напомпила скулите с ботокс..Бих и дал направление за психиатър
  • 5 Пишете на български

    7 1 Отговор
    Поза “дъска”. Имаме си български език.
  • 6 Леката

    4 3 Отговор
    Тая дъртата 35 кила с потни дрехи, сигурни и на пръсти да застане ще седи часове
  • 7 Човек с интерес към фитнеса

    9 1 Отговор
    Планкът е мазохизъм. Нещо като да стоиш на един крак. Сигурно и за това има рекорд.
    Това тук е почти като мазохистите за слава по ютуб, но не е в ютуб, защото няма много действие.

    Хармонична фигура се прави с упражнения за всички мускули по тялото, с мярка, план и стратегия.