Last news in Fakti

15 Април, 2024 16:26 986 1

Как правилно да съхраняваме зимните дрехи през пролетта и лятото?

  • съхранение-
  • зимни дрехи-
  • топли дрехи-
  • дебели дрехи-
  • гардероб

Топлото време е тук, а това означава, че трябва да приберем дебелите дрехи и да се подготвим за лятото

Как правилно да съхраняваме зимните дрехи през пролетта и лятото? - 1
Снимка: Shutterstock

Топлото и дори горещото време пристигна необичайно рано, но независимо от това му се радваме много. С него обаче идва и неотложната задача по прибирането на зимните дрехи. Ако го направим правилно, ще удължим живота им и ще може да ги извадим в състоянието, в което сме ги прибрали в момента, в който усети първия хлад на есента.

Разчистване

Първото нещо, което да направим с пуловери, жилетки, плътни панталони, якета и палта е, да отделим всичко, което нямаме намерение да носим повече. Това може да са умалели, износени или пък дрехи, които вече не ни допадат. Тези, които са в добро състояние, можем да се опитаме да продадем, а останалите - да пуснем в контейнерите за текстил.

Изпиране

След като сме отделили ненужното, е време да изперем или дадем на химическо чистене зимните дрехи. Никога не прибираме за цял сезон непочистени дрехи или обувки. Особено обувките трябва да бъдат старателно почистени, а след това подхранени с подходящ препарат за кожа или велур, и прибрани в кутиите им.

Съхранение

Когато нямаме достатъчно място, най-ефективният начин на прибиране на зимните дрехи е в пликове за вакуумиране. Този метод обаче не се препоръчва за деликатни материи като кашмир например, както и за палта, и якета с пух. Последните две трябва да се съхраняват на закачалки. Пуловери от деликатни материи трябва да бъдат прилежно сгънати, като между катове им сложим тънка хартия, съветват Popular Science.

Борба с молците

Когато говорим за естествени материи като вълна, мохер и кашмир, винаги съществува опасност след дългото им съхранение през топлите месеци да ги извадим и открием дупки от молци. На пазара се предлагат всевъзможни препарати за тази цел, но най-сигурни са естествените средства - например текстилни торбички с лавандула или други ароматни изсушени подправки като розмарин и мента.

Източник: Lifestyle.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.