Last news in Fakti

15 Април, 2024 16:45 2 419 14

Боровинките не са сини, ето какъв е истинският им цвят

  • боровинки-
  • цвят-
  • син-
  • плодове

Разберете защо тези плодове изглеждат сини за хората

Боровинките не са сини, ето какъв е истинският им цвят  - 1
Снимка: Shutterstock

Какъв цвят са боровинките? Специалистите казват, че ги виждаме като сини, но истинският им цвят е друг. Какъв цвят са те наистина и защо хората ги виждат като сини?

Какъв цвят са боровинките?

Боровинките всъщност са яркочервени на цвят, но ние ги виждаме като сини поради наноструктури във восъчното им покритие, които разпръскват синя и ултравиолетова светлина, показва скорошно проучване. Освен това за птиците май изглеждат направо "фосфоресциращи".

Наноструктурите във восъчния слой на боровинките ги карат да изглеждат сини за нас, въпреки тъмночервените пигменти в кожата им. А тайната на синия цвят на боровинката, който всички виждаме, е в структурата на восъчния ѝ слой, пише Science News.

Восъчните покрития на сини плодове като боровинки (Vaccinium corymbosum), грозде (Vitis vinifera) и някои сливи съдържат наноструктури, които разпръскват синя и ултравиолетова светлина, според проучване, публикувано в Science Advances.

Ето защо тези плодове изглеждат сини за хората. Птиците – способни да виждат UV светлина – вероятно виждат тези вкусни закуски като "фосфоресциращи", ултравиолетово синьо.

Синьото не е често срещан цвят в природата. И въпреки че има някои известни сини плодове, малко съдържат пигменти в този нюанс. Боровинките, например, съдържат голямо количество антоцианини, кожен пигмент, който се предполага, че придава на всяка боровинка тъмночервения цвят.

Но структурите във восъчните външни слоеве на плода могат да създадат свое собствено синьо. Измислянето на начини за имитиране на слоя, който изгражда цвета на боровинка, може един ден да осигури нов начин за оцветяване на пластмаса или грим в син оттенък.

"Използването на този тип оцветяване е страхотно, защото не оцветява", казва Рокс Мидълтън, физик от Бристолския университет в Англия и Дрезденския технологичен университет в Германия.

За да разберат по-добре какво е специалното на восъчните покрития на тези плодове, Мидълтън и колегите му изследваха разнообразие от плодове под сканиращ електронен микроскоп.

Получените изображения показват набор от малки молекулни структури. Допълнителни оптични експерименти показаха, че всички структури разпръскват синя и UV светлина.

"Когато изтъркате външната страна на боровинка и премахнете този външен слой восък, тогава можете да видите, че отдолу е напълно тъмно", казва Мидълтън.

Екипът също успя да пресъздаде този ефект в лабораторията. Восъкът от Орегонско грозде (Mahonia aquifolium) става прозрачен при разтваряне с хлороформ. Когато восъкът рекристализира след разпръскване върху черна карта, слоят възвърна синия си оттенък.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко, което

    5 1 Отговор
    Бог е направил, е добро.

    Коментиран от #8

  • 2 Шляхтиц

    6 2 Отговор
    Много обичам сирене тип Рокфор. Непрекъснато е на трапезата ми. Не ми е известно защо в магазина са го кръстили синьо сирене. Със зрението съм все още добре и го виждам като зелено сирене. Зелена е и плесента на едновремешния хляб. От зелената плесен навремето Флеминг сътвори антибиотиците. Дрождите, маята са млечнокисели бактерии. В днешнитехлябове съм виждал розова плесен.
  • 3 Уса

    14 2 Отговор
    Сега е модерно да казваме на черното бяло и на мъжете жени
  • 4 Всеки Цвят Зависи

    5 0 Отговор
    Всеки Цвят Зависи от композита, който го синтезира и е такъв какъвто изглежда! Само лъжите на Политическите партии са нещо различно от отова което се вижда!
  • 5 Смех !

    2 0 Отговор
    С "велики"открития се занимават тия 😂
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Исторически парк

    1 1 Отговор
    Да и доматът бил плод...
  • 8 Така ли

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Всичко, което":

    кОГА ВИДЯ БОГ

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 3 Отговор
    Това на снимката е арония ,а не Боровинки.Боровинките във фризера са черни и червени! Не са огромни и са брани на Витоша над хижа Академика!
  • 11 Зевс

    3 2 Отговор
    И сливите не са сини, кат ги цепнеш са розови ;)

    Коментиран от #12

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Зевс":

    ...зелените сини сливи са червени.
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    То така и бялата светлина не е бяла, а е цяла гама от цветове. Всеки цвят се вижда като такъв, благодарение на някакво вещество.
  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Така ли":

    Когато си отвориш душата за Него, ще го видиш и ти.