Last news in Fakti

21 Април, 2024 20:51 2 192 5

Храните и напитките с най-високо съдържание на кофеин

  • кафе-
  • кофеин-
  • високо съдържание-
  • енергийни напитки-
  • кола-
  • черен чай

Гастроентеролог предупреждава, че с напредване на възрастта чувствителността към кофеина се увеличава

Храните и напитките с най-високо съдържание на кофеин - 1
Снимка: Shutterstock

Кофеинът е естествен стимулант. Той намалява умората, подобрява вниманието и повишава настроението. Най-много от това вещество се съдържа в продукти като кафе, енергийни напитки, черен и зелен чай, какао, черен шоколад и кола. За това разказва Даря Утюмова, гастроентеролог в медицинската компания "СберЗдоровие", пред Gazeta.Ru.

"Всички тези напитки и продукти имат кофеин, но основните източници на това вещество са кафето, чаят и шоколадът. Също така големи количества от кофеина могат да бъдат открити в енергийните напитки. За повечето хора дневната доза кофеин е безопасна за здравето – 150 mg. Трябва обаче да се има предвид, че чувствителността към кофеина се увеличава с възрастта, затова е по-добре дозата да се намали", отбеляза гастроентерологът.

Така че 200 мл кафе съдържа до 160 мг кофеин, енергийните напитки – до 65, а колата – до 20. Зеленият и черният чай съдържат съответно 50mg и 100mg кофеин, а в 100g черен шоколад - до 60mg.

"В организма кофеинът блокира аденозиновите рецептори – това е естествен химикал в организма, който предизвиква усещане за сънливост. По този начин кофеинът в крайна сметка потиска релаксацията, повишава вниманието и скоростта на реакциите. Кофеинът повишава нивото на неврохормона допамин в мозъка. Това вещество е отговорно за чувството на радост, благополучие и щастие. Именно усещането за бодрост и емоционален подем след чаша кафе е причина за пристрастяването към кофеина", обяснява експертът.

Кофеинът също така стимулира отделянето на хормона адреналин, който увеличава сърдечната честота и повишава кръвното налягане. Консумацията на големи дози кофеин може да доведе до безсъние, повишена тревожност, треперене на ръцете и стомашно разстройство.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БгТопИдиот🇧🇬

    2 2 Отговор
    ПолиТнекоректни писания .
  • 3 Кофеин

    5 1 Отговор
    Какво ме интересува това безсмислено писание. Темата е изследвана преди деситилетия в развитите страни.
  • 4 ганю

    1 1 Отговор
    Това както казва Дънов е дрога
    и има гаден вкус
  • 5 Маша

    0 0 Отговор
    🍓 Г­­о­р­е­­­щ­­и­­ ­­м­­о­­­м­и­ч­е­­­т­а­ ­­в­и ­о­ч­­­а­­­к­­­в­а­­­т 👉 ­­𝗡­­­𝗨­­𝟮­­­­𝟭­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡