Last news in Fakti

10 Април, 2024 13:32 2 129 12

Най-популярните кафе напитки по света: Какво кафе обичаме да пием в България?

  • кафе-
  • кафеени зърна-
  • кафеени напитки-
  • кафе напитка-
  • кофеин

Капучиното е любимата напитка от кафе на любителите на кофеина в световен мащаб

Най-популярните кафе напитки по света: Какво кафе обичаме да пием в България? - 1
Снимки: Shutterstock

Кафето е повече от просто напитка, то е култура. Хората по света включват кафе напитките в ежедневието си, когато си почиват, общуват, или просто за начало на деня. Тъй като кафето заема толкова сантиментално място в сърцата на хората, предпочитанията към кафето варират по целия свят.

Някои кафе напитки, като турското кафе, се свързват с конкретни региони, докато други като еспресо, капучино и лате вече се считат за глобални тенденции в кафето. Много хора харесват кафето си черно, докато други предпочитат по-кремообразен и пенлив вкус в напитката си.

Ново проучване преглежда кои са най-предпочитаните кафе напитки в света. То се основава на обемите на търсене в Google за различни видове кафе на множество езици, обясняват организаторите на проучването от Coffeeness.

Капучиното е най-големият любимец

Капучиното е най-популярната напитка за кафе в света, оглавяваща списъци в 24 страни в Азия, Африка, Европа и Америка.

Еспресото е втората най-популярна кафе напитка в света и е номер едно в 14 страни.

12 страни обичат черното кафе най-добре заради неговия богат, неподправен вкус на кафе.

Турското кафе е най-малко предпочитаната кафеена напитка в нашия анализ, тъй като е популярно само в Турция.

Според констатациите капучиното е любимата кафеена напитка в света. То е по-меко и кремообразно от чистото еспресо и се предлага в по-голяма чаша. И все пак еспресото е на второ място, тъй като се приготвя за миг и бързо се задейства за бърз тласък на енергия.

Обичайно е да намерите една държава с множество предпочитания за кафе, защото понякога не е толкова лесно да изберете между любимите си варианти.

Петте най-популярни кафе напитки в света са капучино, еспресо, черно кафе, американо и мока. Те са популярни в множество региони, включително Европа, Северна Америка, Африка, Южна Америка, Азия и Карибите. Нека разгледаме по-подробно всяки от тях и защо е толкова популярен.

Капучино

Капучиното е най-популярната напитка за кафе в света. Предпочитан е от 24 страни, включително Албания, Австрия, Франция, Кения, Испания, Саудитска Арабия и Холандия. Това е едно еспресо шот, смесено с топло мляко и пяна. Пяната се създава чрез разпенване на мляко с помощта на пара под налягане.

Хората обичат капучино, защото предлага балансирано количество от всеки компонент във всяка глътка – кафето, топлото мляко и пяната. Въпреки че мнозина смятат, че не трябва да се разбърква, капучиното обикновено се сервира с лъжица.

Думата капучино е италиански термин, произлизащ от думата cappuccio, означаваща “качулка". Монасите и монахините от ордена на капуцините носеха качулки с подобен цвят, откъдето идва и името “капучино” което означава “малка качулка”.

Еспресо

Втората най-популярна напитка от кафе е еспресото, което е силна, концентрирана напитка, направена чрез нагряване на вода под налягане през фино смлени кафеени зърна. Установихме, че е предпочитан в 14 страни по света, включително Канада, Пакистан, Германия, Исландия, Гърция, Египет и Съединените щати.

Еспресото има високо съдържание на кофеин и е идеално, ако имате нужда от бързо зареждане с енергия. Освен това има по-сложни вкусове от капучино и нормално кафе. Името произлиза от италианската дума esprimere, която означава „изцеждам“. Името произлиза от това, че напитката се приготвя бързо на място по желание на клиента.

Еспресото се сервира в малка чаша, наречена демитас, която се поставя върху чинийка. Чашата се нагрява, за да поддържа температурата на напитката след сервиране. Малка лъжица се поставя върху чинийката, позволявайки на пиещия да разбърка захар или други подсладители в кафето си.

Черно кафе

Черното кафе заема трето място и се прави с утайка от кафе, вода и нищо друго. Това означава, че няма добавена сметана, мляко или подсладител. Това е най-популярната кафе напитка в 12 страни, включително България, Израел, Йордания, Южна Африка и Обединените арабски емирства.

Хората обичат черно кафе, защото им дава всички предимства на кафето без добавените калории и мазнини, които идват с млякото и захарта. Смята се също, че помага при загуба на тегло, когато се комбинира с малко канела.

Черното кафе се сервира предимно горещо. Това е основата за няколко кафе напитки по света. Можете също така да накиснете смлените кафеени зърна, да ги оставите да изстинат и да добавите лед, за да направите ледена напитка с кафе.

Американо

Американо е най-популярно в 10 държави, включително Аржентина, Коста Рика, Италия, Южна Корея и Уругвай. Широко популярно в Южна Америка, американо се приготвя чрез смесване на чаша еспресо с малко гореща вода за по-гладко и по-леко кафе.

Американо е добър избор за тези, които намират еспресото за прекалено силно. Предполага се, че напитката е станала известна по време на Втората световна война, когато американски войници, разположени в Италия, са смесвали италианско еспресо с вода. Те правят това, за да получат кафето, подобно на това, с което са свикнали.

Американо се сервира в стандартна загрята чаша, за да се предотврати прекалено бързото охлаждане на кафето. Чашата трябва да има достатъчно място за добавяне на вода, а американото може да се консумира със или без сметана и захар.

Мока

Мока е най-популярният избор в шест държави: Бангладеш, Хонконг, Япония, Мавриций, Нова Зеландия и Виетнам. Мока е вкусно лакомство за тези, които обичат шоколад и кафе. Тази еспресо напитка на млечна основа е ароматизирана с шоколад на прах или сироп и обикновено се гарнира с бита сметана и малко шоколадови стърготини.

Хората пият мока по всяко време на деня и се харесват на онези, които искат добър баланс между сладост и богатство на вкуса. Мока съчетава два вкуса, които вървят добре заедно и е известно, че повишава енергията и метаболизма.

Моката е подобно на капучиното по това, че съдържа както еспресо, така и млечна пяна. Други имена за мока включват мока лате, мокачино, шоколадово лате и кафе мока.

Лате, ирландско кафе, флет уайт, макиато и студено кафе следват в класацията. Всички те са популярни в страни, обхващащи Азия, Европа, Южна Америка и Съединените щати.

Латте е популярно в Бразилия, Хонконг, Малайзия и Виетнам. Прави се почти по същия начин като капучино; една или две чаши еспресо, смесени със запарено мляко и добавен тънък слой пяна отгоре. Разликата между двете е, че латето има повече мляко и по-мек вкус от капучиното.

Ирландското кафе е популярно във Финландия, Ирландия (разбира се), Норвегия и Швеция. Това е любопитна вариация на кафето, защото е подправено с уиски, подсладено с малко захар и има слой бита сметана, добавен отгоре. Ирландското кафе се сервира в стъклена чаша с краче и се сервира горещо. Обикновено се приема през зимния сезон, за да помогне за затопляне на тялото.

Флет уайт кафе се прави чрез смесване на две чаши еспресо със запарено мляко, без добавяне на пяна. Популярно е в Чехия, Катар, Полша и Дания. Произлиза от Австралия и Нова Зеландия, но бързо обикаля Европа и Близкия изток.

Еспресо макиато се сервира в чаша за еспресо и е най-малката от млечните напитки на основата на еспресо. Известно е в Хондурас, Австралия, Албания и Обединеното кралство. Има съотношение кафе-мляко 1:2 и се счита за перфектната комбинация между еспресо и капучино. Страхотно е за хора, които намират капучино за твърде слабо, но еспресо за твърде горчиво.

Айс кафето е предпочитаната напитка в Никарагуа, Чили, Норвегия и Филипините. Това е просто любимата ви кафе напитка, сервирана с лед и може да се смесва с подсладители и мляко. Студеното кафе е чудесно в по-горещ климат или през летните месеци. То е различно от студено вареното кафе (колд брю) по това, че студеното кафе има по-силен вкус и отнема повече време за приготвяне.

Кортадо, фрапучино и турско кафе са в дъното на списъка, като всяко от тях е популярно в по-малко от три държави. Това е просто защото те се свързват главно с определени дестинации и все още не са широко възприети от останалия свят.

В анализа са разгледани общо 21 вида кафе, които включват популярни варианти като капучино, афогато, еспресо, лате, макиато, ледено кафе и ирландско кафе, наред с други, типични за определени култури, но пък известни на света.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шекер байрам

    6 0 Отговор
    Мазно турско.
  • 2 тралала

    4 1 Отговор
    Шарено кафе.
  • 3 Софиянски

    9 1 Отговор
    Италия къде е в картинката!? Само там пият истинско ристрето, останалото всичко е боза и ниска култура.

    Коментиран от #10

  • 4 Ха ха ха ха ха ха

    6 0 Отговор
    Америкакво ?
  • 5 Ко речи ?

    8 2 Отговор
    Какво кафе обичаме в абсурдистан ?
    ГАДНО !
  • 6 етикет

    1 1 Отговор
    Не само е боза,а е "Като две шапки боза".
  • 7 ГОШО СЛИВОВ

    2 0 Отговор
    А ЯЗ КЪТУ ПО- ПРОЗЗДДД СИ ПИЙКАМ НЕС КАЙВЕЕЕ!!!???
  • 8 Мдааа

    5 3 Отговор
    Хубавото кафе е качественото. В България такова няма! Тук пием само гаден буклук, който е евтин, и от който многооо се печели. Кафети ухае и е вкусно. Нашето мирише и е гадно. Или горчиво като пелин или кисело като мухлясал лимон. Мислим си, че пием кафе!
  • 9 В чаена чаша

    3 0 Отговор
    Малко кафе с много вода. И си мислят, че кафе пият.

    Коментиран от #11

  • 10 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянски":

    Изборът на марката и начина на приготвяне е нещо индивидуално. Ристрето е късо кафе - stretto- късо кафе- т. е с малко вода. Лунгото е дълго кафе- с повече вода. Има и фредо-студено.. Ристрето от Лаваца- това е. Другите марки не ми харесват.
  • 11 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "В чаена чаша":

    В Чехия го пият така- но чашата е заместена с купа за компот с дръжка.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.