Last news in Fakti

9 Април, 2024 16:31 1 433 3

Безобидно ли е безкофеиновото кафе?

  • кафе-
  • безкофеиново кафе-
  • кофеин-
  • вредно-
  • канцероген-
  • химикал

При премахването на кофеина от кафето в САЩ се използва химикал, който е доказан като канцерогенен

Безобидно ли е безкофеиновото кафе? - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, които избягват кофеина, смятат, че безкофеиновото кафе изглежда като безвреден вариант да консумират любимата напитка. Но някои групи за защита на здравето, които твърдят обратното, подадоха петиция до Американската администрация по храните и лекарствата да забрани ключов химикал, участващ в процеса на декофеинизиране, поради опасения, че причинява рак.

Този химикал е метиленхлорид - безцветна течност, която се използва в някои промишлени процеси, "включително при отстраняване на бои, фармацевтично производство, производство на препарати за отстраняване на бои и почистване и обезмасляване на метали", според Администрацията за безопасност и здраве при работа.

Отдавна е известно, че метиленхлоридът е канцероген, определен като такъв от Националната токсикологична програма на Националния институт по здравеопазване, Агенцията за опазване на околната среда и Световната здравна организация, казва д-р Мария Доа, старши директор по химическата политика на Фонда за защита на околната среда, една от петте групи и лица, които стоят зад две петиции за добавки в храни и оцветители, изпратени до FDA.

FDA внесе петициите в своя регистър за разглеждане на 21 декември и приемаше публични коментари по известието за подаване до 11 март.

"Освен че е канцерогенен, метиленхлоридът може да причини и други вреди за здравето, като чернодробна токсичност и при по-висока експозиция неврологични ефекти, а в някои случаи и смърт", добави Доа. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ тези рискове са възможни при външно остро излагане на високи нива на химикала или самостоятелно поглъщане на химикала.

Токсичността на химикала накара Агенцията за опазване на околната среда да забрани продажбата му като препарат за отстраняване на бои през 2019 г.; през 2023 г. агенцията предложи забрана на продажбата му за други потребителски употреби и много промишлени и търговски употреби, каза Доа. Но употребата му при храни, регулирани от FDA съгласно Федералния закон за храните, лекарствата и козметичните продукти, остава.

Фондът за защита на околната среда и неговите съвносители твърдят, че допускайки метиленхлорид в храните, FDA "не се съобразява" с 66-годишно допълнение към федералния закон, наречено клауза "Делейни", което изисква от FDA да забрани хранителните добавки, за които е доказано, че причиняват или предизвикват рак при поглъщане от хора или животни.

"По този начин тези химикали категорично не могат и не трябва да бъдат считани за безопасни", заяви Доа.
FDA заяви, че в момента разглежда петициите, но не ги коментира, докато те са в процес на разглеждане, заяви говорител на FDA.

"Макар че метиленхлоридът може да участва непряко в преработката на храни, например при обезкофеиняването на кафени зърна, са определени граници на остатъчните вещества, за да се ограничи експозицията", заяви говорител на FDA.

"Всеки хранителен продукт, който съдържа остатъци от метиленхлорид над установените граници, не се разрешава за продажба или консумация."

Президентът и главен изпълнителен директор на Националната асоциация на производителите на кафе Уилям Мъри заяви, че забраната на безкофеиновото кафе, приготвяна по европейския метод - видът, при който се използва метиленхлорид - "ще противоречи на науката и ще навреди на здравето на американците“, пише Дарик.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бендида

    6 1 Отговор
    Безкофеиновото кафе е като безалкохолната бира, като безглутеновия хляб... Нещо без нещо е друго нещо. А метиленхлоридът си е баш разредител. :)
  • 2 Ко речи?

    2 0 Отговор
    Безкофеиново ли е безобидното кафе?
  • 3 Смърфиета

    1 1 Отговор
    Хубавото е, че се изпарява общо-взето без остатък. Остава чистият кофеин. Ох сауна ,ох кеф!