Last news in Fakti

9 Април, 2024 11:58 1 023 33

Трудната домашна работа по математика вреди на децата

  • домашна работа-
  • математика-
  • тест-
  • изпит-
  • деца-
  • образование-
  • вредно

Учени са установили, че тестовете, които не могат да се решат дори и с помощта на родител, вредят на образованието на детето

Трудната домашна работа по математика вреди на децата - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки родител се старае да помага в учебния процес, но понякога това е изключително напрягащ момент за цялото семейство.

Кошмарът на повечето родители, чиито деца ходят на училище, се нарича домашна работа. А ако задачите са свързани с предмета математика, то хаосът, напрежението и семейните скандали са в кърпа вързани.

Безспорно математическите задачи са трудни за децата и заради това и у дома имат нужда от помощ. Международен екип от учени от Австралия и Канада установи, че в някои случаи домашните по математика носят повече вреда, отколкото полза за обучението на учениците. Изследването е публикувано в British Journal of Sociology of Education (BJSE), пише jenata.blitz.bg.

Експертите са установили, че тестовете по математика, които са твърде трудни за работа у дома, обезсърчават децата да учат. В някои случаи детето не може да се справи със задачите дори с помощта на родителите.

„Домашната работа отдавна е призната като практика, която подобрява ученето на децата и подобрява академичните им постижения. Но когато дадена задача е твърде трудна за ученик, дори и с родителска подкрепа, човек се чуди защо е зададена като домашна на първо място“, казва старши преподавателят по математика в Университета на Южна Австралия Лиза О'Кийф.

Констатациите на учените се основават на проучвания на семейства на ученици на възраст 7-9 години, живеещи в Канада.

Изследователите отбелязват, че неспособността на родителите да помогнат на децата с домашните по математика често се дължи на факта, че възрастните са били обучавани по предмета с помощта на други системи. Поради това могат да възникнат различни конфликти между поколенията.

Освен това невъзможността да завършите задача дори с подкрепата на мама и татко може да има дългосрочно въздействие върху академичните постижения на детето и стремежите му за кариера. Не само това, но и смазва самочувствието му.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    36 6 Отговор
    О да, най-добре е въобще да не учат да не се увредят, само чалга и балони с райски газ за добро здраве...

    Коментиран от #2, #25

  • 2 Госあ

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    Йес ! И игрички с насилие и кръвопролития !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Зомбиленд

    23 5 Отговор
    Колкото по-плосък и гладък мозък толкова по-добре за Господарите Глобалисти!
    Що изобщо ги мъчат децата да ходят на училище, направо да им слагат чипа!

    Коментиран от #11

  • 5 Анонимен

    27 4 Отговор
    Така е , колкото повече упражнявате мисленето и тренирате мозъка си , толкова сте по-вредни за управляващите.
  • 6 Шок

    5 12 Отговор

    До коментар #3 от "УдоМача":

    Май не си виждал задачите от състезанията за втори и трети клас :)

    Коментиран от #9, #19

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мат с мат

    10 8 Отговор
    Вярно е, математиката не е за негърчета. Горкото дете с такива родители.
  • 9 Механик

    19 6 Отговор

    До коментар #6 от "Шок":

    А ти виждал ли си задачите за викторините от преди 33 години?
    Бас държа, че си на около 30 и няма да можеш дори да разбереш условието на тия задачи.
    А ги решаваха деца тогава. И то масово.

    Коментиран от #24

  • 10 факуса

    13 6 Отговор
    ако минат на материал преди 50г. 90% са тотал щета,и ако им кажат култовата фраза: всеки да извади един двоен лист,псохолога нема да може ги оправи месец дечицата на демокрацията

    Коментиран от #14

  • 11 все много знаете

    10 12 Отговор

    До коментар #4 от "Зомбиленд":

    Да си мислиш, че светът се върти около предметът ти, си е останка от комунизма. В началния курс на обучение не трябва да ги тормозят с трудни домашни!

    Коментиран от #15, #29

  • 12 факуса

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    от зората на демокрацията у нас
  • 13 Пропаганда

    15 9 Отговор
    Страшна глупост е тази статия, но напълно в тон със съвременното промиване на мозъци... Ако детето не може да реши някоя задача от домашното, значи или не е слушало внимателно в клас, или не е разбрало обясненията на преподавателя. В такъв случай моли за помощ учител или родител, а в съвременния свят съществуват и много онлайн уроци и примери, които лесно могат да пъдат намерени при нужда от помощ. Учебният материал е толкова опростен, че няма начин някой ученик да не го разбере, стига да иска. Но разбира се е много по-лесно да се обяснява на децата, че когато срещнат проблем няма нужда да се напъват, за да го решат, а по-добре да се откажат и да не правят нищо. Това произвежда безмозъчни индивиди, неспособни на мисловна дейност и решаване на проблеми, а разбира се подобни лесни за манипулиране избиратели са мечта за всеки хитър лъжлив политик...

    Коментиран от #26, #30

  • 14 ха ха ха

    14 3 Отговор

    До коментар #10 от "факуса":

    Фикуса, затова ли наблюдавам всякакви патологии във форума? Ходили сте неподготвени на училище и сте правили неочаквани контролни. 🤭
    Язък ви за многото учене, след като се оставихте да ви управляват милиционери, които не знаят какво е сложно изречение!
  • 15 Мда

    7 9 Отговор

    До коментар #11 от "все много знаете":

    Очевидно и теб не са те мъчили с трудни домашни, така и не си научил кога се употребява пълен член и кога не... Жалко е...

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Да!

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Мда":

    Пълния член го оставям на тебе! Ти очевидно си по ЧЛЕНОВЕТЕ!
  • 17 Против частните уроци

    10 7 Отговор
    В България учебниците по математика са с много добри обяснения и решени моделни задачи(примери). Достатъчно е детето да седне и да ги пререши самостоятелно, след което може да реши всички задачи от урока. Разбира се, не се отнася за задачи с една или две звезди (групи b или c), тях трябва да разглеждат в клас, но не стигат до тях, защото нивото е ниско, децата не си решават уроците, а родителите хленчат, че се претоварват децата с домашни, а после се оплакват от двойки и тройки на изпитите.
  • 18 между другото

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Мда":

    Ти правиш стилистични грешки! Намери си ги сам!
  • 19 за шок си е

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "Шок":

    Аз видях задача от олимпиада по математика за 1-ви клас. Изискваше се да разбираш какво е комбинация от цифри. Комбинациите се изучават в 10-ти клас.
  • 20 Днешните 9-токласници

    2 3 Отговор
    Ряпа да ядат пред бай Тошовите 3-токласници.
  • 21 Само отговарям

    2 1 Отговор
    Особено вреди когато баща ти те бие системно, защото не можеш да решиш задачи, които в реалния живот никога няма да ти бъдат необходими. Решаваш, решаваш, решаваш, решаваш ... Хайде още една за последно, хайде още една за последно ... бъркаш - бой. Не си ги научил, трябва още да решаваш. Решаваш, решаваш, решаваш една, две, пет, седем, петнайсе ... на 16-тата бъркаш - пак бой. И така всеки ден, всеки ден, всеки ден. Преди контролно те предупреждават:
    - Мисли му ако имаш по-малко от 6!
    Ама ти имаш 5 - бой, викане, унижения - Двойкаджия! Сега какво бе, ще повтаряш ли? Ще пасеш патките!
    Накрая ставаш смотаняк, с чувство за молоценност, на 40 без жена. Ама пък можеш да решаваш квадратни уравнения, аритметични прогресии, логаритми и куп други никому ненужни в живота простотии.
  • 22 Мисля

    1 3 Отговор
    Който бърка синус с косинус като ученик,после бърка пясък и цимент докато е жив.
  • 23 Факт

    7 0 Отговор
    Стив Джобс беше казал-"Ако на детето ми тениса върви по-вече от математиката ,ще го запиша на уроци по тенис!"....Развивайте таланта а не насилвайте невъзможното.
  • 24 Само отговарям

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    И като са ги решавали какво?
    Аз мога да реавам никому ненужни простоии, велик съм, супер умен! Ха ха!
    80% от това, което наричате образование е сбор от ненужни отегчителни, никому непотребни тъпизми.
    А колко примери има за великата математика, която трябва да дава точни отговори ама на практика не ги дава не е истина. Нямам нищо против, който се интересува и му е интересно нека учи, нека покори всички математически върхове, ама да те бият всеки ден заради някакви безполезни глупости си е някаква дебилщина от световна класа.

    Коментиран от #27, #31

  • 25 Много ясно

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    Това си е част от евроатлантическата стратегия "да изгладим мозъците на следващите поколения". Иначе хората мислят и се управляват тудно.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 друг пример

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Само отговарям":

    Сега да не можеш у дома да решиш задачите , при целия интернет при тебе.....Ами какво става ако си пред черната дъска с тебешир с ръка....... Не знам.......все си мисля,че поне с аритметиката никой не трябва да има сериозни трудности
  • 28 Гост

    0 0 Отговор
    Откакто им вдигнаха заплатите, учителите съвсем спряха да преподават и да учат. Влизат в час, проверяват домашните и после дават всички задачи за домашно. Родителите да се оправят и да обясняват на децата си. Това е при нас.
  • 29 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "все много знаете":

    Престанете с тоя комунизъм! Комунизъм не е имало никъде! Тук си беше тоталитарно управление. Точка!

    Коментиран от #32

  • 30 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пропаганда":

    Случайно съм запознат с учебният материал на учениците. Лесни са им задачите, но проблемът е в това, че всеки час вземат нов урок. Нямат време да затвърдят знанията, а прехвръкват на следващият и на по-следващият. Само се отмята актив, без да се упражни и затвърди нищо. Затова и нищо не им остава в главите. Количеството за сметка на качеството.
  • 31 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Само отговарям":

    На гл0пака, всичко му се струва ненужно, дори и самото училище. Стига му само 4алга, бира, Бима, кайма и кифла. Дори не си задава въпросът, дали, аджеба, има сфера на работа, където да не ти трябва математика? Поне рестото си да можеш да смяташ, като минеш през магазина.
  • 32 да, ама не

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Управляваше ви комунистическата партия. Пред фактите и боговете мълчат, чугунени кратуни такива!

    Коментиран от #33

  • 33 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "да, ама не":

    Колкото сега те управляват демократически партии, толкова и тогава бяха комунистически. Уж имаш демокрация, но не ти дават референдум. Уж си свободен, но си свободен само да плащаш данъци, за да има за свещеният елект0рат, празн@, к0ха тик в0, такава.