Last news in Fakti

21 Март, 2014 07:00 4 560 0

10 съвета за малкото кученце или котенце

  • домашни любомци-
  • куче-
  • коте

Какво да правим с нашите бебета кучета и котета

Проленна дойде и с началото на топлото време започват да се появяват и малките животинчета, които имат нужда от много грижи и по-специално отношение, за да могат да се изградят като едни чудесни домашни любимци. От Централна ветеринарна клиника дават 10 съвета какво да правите с вашето малко кученце или котенце.

1. Храна и вода – използвайте храна, съобразена с възрастта и породата на вашето куче/котка. Малкото кученце/котенце трябва да се храни 3-4 пъти дневно, а породи като чихуахуа, йоркшир териер и померан дори и по-често поради риск от хипогликемия. Сменяйте водата 1-2 пъти дневно и осигурете достъп до нея през целия ден.

2. Легло – разположете леглото на леснодостъпно място, което осигурява видимост към цялата стая. Избягвайте коридори и други места, през които непрестанно има движение на хора. Изберете уютно и чисто място.

3. Ходене до тоалетна – Котенцата почти винаги веднага свикват да използват котешката тоалетна. Кученцата са по трудни – винаги след ставане от сън, хранене и пиене на вода трябва да очаквате изхождане. В тези моменти отвеждайте кученцето там, където искате да се изходи и не забравяйте да го наградите с лакомство и погалите за похвала.

4. Разходка – не извеждайте кученцето навън докато не завърши първоначалния ваксинационен цикъл (10 дни след третата ваксина). Попитайте вашия лекар или в съседен зоомагазин за решения на проблема с изхождането в домашна обстановка.

5. Сам вкъщи – Не оставяйте свободни кабели (например зарядно за телефон или лаптоп) по пода или на леснодостъпни места. Дръжте почистващи и други препарати добре затворени. Животното трябва да има достъп до мястото за изхождане. Не забравяйте да оставите поне вода.

6. Играчки – осигурете на кученцето собствени негови играчки, които не могат да се разпаднат на парченца. Не му позволявайте да разнася дрехи и особено обувки – по тях винаги има прах и мръсотия от околната среда, а тя е изпълнена с яйца на различни паразити.

7. Училище – Започнете да обучавате кученцето сами вкъщи докато е още малко. Няма категоричен отговор кога е най-доброто време да заведете кучето на училище, но най-добри резултати се постигат когато животното е между 6 месеца и една година.

8. Ваксини и обезпаразитяване – спазвайте стриктно схемите на ваксинация и обезпаразитяване. Не мислете за тях като за нещо скъпо – ако животното ви се разболее от инфекциозна болест лечението й може да бъде с десетки пъти по-скъпо, а и не всички от тях са лечими.

9. Профилактични прегледи - изключително важни за малките животни, защото някои сърдечни и други заболявания могат да се открият още след раждането. Обикновено такъв преглед се извършва при всяка ваксина. Времето между третата и четвъртата ваксина обаче е цяла година, през  която може да се проуснат други патологии като крипторхизъм, луксация на колянното капаче и др.така че не разчитайте само на преглед при ваксинация.

Специфичен профилактичен преглед – едрите породи като лабрадор, голдън ретривър немска овчарка, алабай и други често страдат от тазобедрена дисплазия. Препоръчва се двукратен специфичен преглед на 4 и 8 месечна възраст. Установено в тази възраст заболяването се лекува много по-ефикасно, по-безболезнено и по евтино в сравнение с вече възрастен пациент.

10. Не забравяйте – вашият ветеринарен лекар е много повече от медицинско лице! Той може да ви консултира по всички въпроси за вашия любимец; не се притеснявайте да търсите от него съвет за всичко което ви хрумне във връзка с любимеца!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА