Last news in Fakti

26 Март, 2014 14:55 1 948 1

Тийнейджър движи роботизирана ръка с мисълта си

  • роботизирана-
  • ръка-
  • протеза-
  • bluetooth-
  • технология

15-годишният ученик изобрети изкуствен крайник, с който печели конкурси за иновации

Тийнейджър движи роботизирана ръка с мисълта си - 1
Младежът с изобретението си. Снимка:

Тийнейджърът Шива Нейтън прекарва много време в мислене за роботизираната си ръка. И когато го прави, ръката започва да се движи, пише в. „Бостън глоуб“.

15-годишният гимназист второкурсник от Уестфорд спечели международна известност и добра сума пари с проектирането на изкуствена ръка, която може да се задвижва чрез  сигнали от човешкия мозък, които се предават чрез безжично Bluetooth устройство.

Засега ръката може само да маха наляво и надясно, а пръстите да се свиват и разпускат. Натан все още не може да я контролира много прецизно, но въпреки ограниченията механичната ръка печели много похвали.
По време на Световния конгрес по мобилни комуникации в Барселона през последния месец изобретението спечели награда от 5000 долара за иновативно използване на Bluetooth радио технологията, с каквато разполагат повечето мобилни телефони. Миналата година Нейтън заслужи същата сума в конкурс за технологии в здравеопазването, спонсориран от армията на САЩ и Университета „Карнеги Мелън“.

Младежът, запален по технологиите, създава приложения за iPhone, като едновременно усъвършенства уменията си в подготвителните класове на колежа към известния Масачузетски технологичен институт. Интересът му към роботиката се ражда през 2012 г., когато научава, че един от роднините на баща му в Индия е загубил двете си ръце  при инцидент. „Така реших да взема нещата в свои ръце и да изработя протеза“, обяснява той.

Баща на Нейтън - Нанда, производител на индустриални лазери, се радва на постиженията на сина си. „По-рано си мислех, че ще мога да му помагам, но скоро разбрах, че аз трябва да се уча от него“, коментира той.
Шива Нейтън с месеци изучава литературата, посветена на изкуствените крайници, и се учи как да изгражда различни компоненти като пръстите. После получава от вуйчо си, който е детски педиатър, тематичен подарък – мобилни слушалки за мозъчни вълни, конструирани от калифорнийската компания NeuroSky.

Слушалките, способни да улавят мозъчни вълни и да предават сигналите на компютър или смартфон чрез Bluetooth, работят със специален софтуер. Разглеждайки собствените си мозъчни вълни върху дисплея на персонален компютър, ползвателят може да свикне как да релаксира. Нейтън обаче вижда друго приложение за тях.

Момчето комбинира механичната ръка по собствен дизайн с микроконтролер и Bluetooth радиоприемник. Той не може да помръдне ръката чрез специфични мисли като „Помахай за здрасти!“. Слушалките улавят само две ментални състояния: внимание и отпускане. Така, когато мозъкът на Нейтън се фокусира върху нещо конкретно като числото три например, той предава сигнал за внимание, предизвиквайки свиване на пръстите на изкуствената ръка. Когато прочисти съзнанието си от конкретни мисли, влиза в действие „лакътят“, който задвижва ръката напред и назад. Нейтън още е далеч от възможността да хване яйце или да налива питиета с нея, просто като мисли за това, но все пак е направил ключова първа стъпка.

Идеята на Нейтън е впечатлила и военните експерти от военно-медицинския център „Брук“ в Сан Антонио. Според техен представител, Bluetooth понастоящем се използва за инсталиране на нов софтуер в компютризирани изкуствени крайници, но Нейтън е стигнал много по-далеч в креативното намиране на начини за контрол на тези крайници в реално време. Експертите коментират още, че това е стъпка в правилна посока, насочена към решаването на реални проблеми. 

Сега Нейтън работи за надграждане на изобретението, така че да може да контролира ръката с пръстите само с един поглед, като използва Pupil, технология за следене на погледа, разработена в Масачузетския технологичен институт. Така той се надява да накара отделните пръсти да се помръдват просто като погледне към всеки от тях.

Шива Нейтън се надява един ден да разработва роботи за Google Inc. или iRobot, или може би да започне бизнес с роботизирани устройства. Що се отнася до паричните награди, той ще даде част от средствата за благотворителност. Друга ще предостави в колежански фонд за младежи, които не получават стипендии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 abjabjabj

    0 0 Отговор
    оня ден търсихте кусури на онова момче със ЗАЗ-а, където го направило кабрио.. търсете кусури тук ако можете да намерите такива..... Поздравления.. това момче има бъдеще..!!!.