Last news in Fakti

3 Юли, 2014 12:28 3 652 0

Любомир Георгиев: Няма глупава вода, има глупави инженери

  • аспарухово-
  • наводнение

Не може да се каже, че природата е виновна. Има някои човешки грешки, вероятно свързани с незнание и алчност, отбелязва изследователят от Националната библиотека

Любомир Георгиев: Няма глупава вода, има глупави инженери - 1
Снимки: Фейсбук/Любомир Георгиев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Доц. Любомир Георгиев работи в Българския исторически архив при Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.  Той се включи активно в хуманитарната операция след наводнението в "Аспарухово". С него разговаряме за нуждата от доброволци и от това да си подадем ръка в труден момент.

Какво те накара да се включиш като доброволец във Варна?

Струва ми се, че когато човек има възможност, е добре да помогне. Бях тръгнал на море, отидох във Варна и питах какво може да се направи. Посъветваха ме да ида в "Аспарухово". Очаквах, че ще искат само пари, но не беше така.

Имаше неочаквано за мен добра организация. Посрещнаха ме, дадоха ми инструменти, работно облекло, храна, вода и обект за работа. Имаше свестни хора, които да ни водят. После ни осигуриха спане. Видях, че в това има смисъл. Колегите са свестни...

Това твоята първа мисия ли е като доброволец, или преди това имаш и други?

Пренасял съм материали за Българския червен кръст, но за друго не се сещам.

Как жителите на "Аспарухово" посрещнаха помощниците?

Имат много добро отношение. Тъй като днес си тръгнах с багажа, един човек ме закара до кметството. Много човешко отношение имат най-често.

Има и някои случаи, в които не оценяват това, което сме направили, не че е висококачествено. Това можем, това правим. Но като цяло е много добро и наистина виждаш други отношения между хората.

Появиха се съобщения и коментари, че ако бяхме си запазили наборната армия, тя е щяла да бъде по-ефективна при разчистването. Понеже ти си служил в армията, кои са по-ефективни: доброволците или войниците?

Трудно е да направя такава сметка, но интересното е, че голяма част от доброволците бяха свързани с армията. Мъжът, който през първия ден водеше нашата група, работи в армията. Имаше още една жена военен, която дойде по-късно. Мъжът с нея май също беше военен, но за него не съм сигурен. Имахме военна кухня. Даже колегата, с когото работихме заедно, видя за пръв път подобна походна кухня.

Вика: „Не го знам това с колелата какво е“. А е голямо момче, но явно не е виждал подобно нещо. Наборната армия е голяма масовка, а нямаше нужда от чак такава масовка. Въпросът е какво решение взима командването. Аз също я ползвах тази походна кухня. Правиха вкусна чорба. Да са живи и здрави. Нали ви казвам, че тези войници (някои бяха командировани) работиха яко и дадоха добър пример.

Само природата ли е виновна за бедствието в "Аспарухово"?

Както казваше бащата на един приятел: „Няма глупава вода, има глупави инженери“. Естествено, че не може да се каже, че природата е виновна. Тя не носи отговорност според мен. Има някои човешки греши, вероятно свързани с незнание и алчност, че са застроили тези дерета.

Трябва ли да се говори повече за опазване на природата и да не се застрояват деретата?

Това не е толкова свързано с природата, колкото с нормалното действие. Просто някои архитекти са взели пари и са построили гаражи под нивото на реката. Това не е пазене на природата, а злоупотреба с доверието на хората.

Разбира се, че трябва да се пази природата. Трябва да кажа, че все пак имаше много добра организация, доколкото можеше да се направи реално при това бедствие.

Пръскаха и срещу комари.

Какво ти направи най-силно впечатление, докато разчиствахте? Ти си качил снимки в социалните мрежи на гаражи и на пространствата около къщите.

Аз участвах в разчистването на два гаража и боядисването на един апартамент, в който ще се настанят изселени хора от наводнени къщи.

Най-положително впечатление ми направи как свестните хора работят, за да помогнат на пострадалите и то безкористно.

Сравнително ме притесни отношението между българи и цигани и това, че в този случай невинаги отношенията между тези две групи български граждани бяха образец за взаимно уважение и толерантност.

Какво имаш предвид? Има някакъв расизъм от страна на българите към циганите или от циганите към българите?

Не мога да говоря за расизъм. Имаше едно недоверие от българска страна към циганите, които бяха дошли да помагат, за това, че искат да взимат само помощи и да крадат. Не е така.

При мен дойде една група цигани от Петдестнишката църква в Бургас. Не се получи да спят българи и цигани в една стая. Хората твърдо настояваха да бъдат отделно. Има някакво подозрение между тях.

Разбира се, че някои неща са основателни, а някои не са. На първия обект, на който бях, идваха цигани, които работеха яко. Един войник ни води групата. Работихме трима българи и двама цигани, като работихме яко и добре. Кой колкото може.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА