Last news in Fakti

8 Август, 2015 16:22 8 794 27

Истината за руските туристи

  • истината-
  • руските-
  • туристи-
  • черноморие-
  • туризъм

В България летният сезон беше представен като провален заради отлива на руски туристи. Това обаче съвсем не отговаря на истината. Кой и защо разпространява подобни лъжи? Анализ на Татяна Ваксберг за Дойче веле

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В България най-сериозно са намалели туристите от ЕС, а не от Русия, сочат актуалните данни: 50 000 по-малко руснаци и 121 000 по-малко европейци. Така изглежда равносметката за туризма в България през юни 2015, сравнено със същия месец през миналата година. Разликата между двете загуби е очевидна и на нейния фон е уместно да се учудим поне за малко: как така целият летен сезон беше представен като "провален" заради отлива на руски туристи?

Нека напомним какво твърдяха зависими медии и социалистическата опозиция: че българската външна политика е недалновидна, защото е участвала в налагането на санкции срещу Русия и с това е предизвикала бойкот на българските курорти. Кампанията по налагане на това мнение продължи цяла година. С част от тези твърдения се беше съгласило и Министерството на туризма, което през януари прогнозира срив на руски и украински туристи от над 60 % (министерството не е обвързвало външната политика с прогнозирания отлив на туристи).

А сега фактите

Гражданите на ЕС са най-многобройната група туристи в България. По данни на Националния статистически институт (НСИ) тяхното водещо място се е запазило и през юни, но броят на туристите от тези страни е намалял с общо 120 977 души. Сред тях прави впечатление отливът на гърците (с около 50 000 по-малко спрямо юни миналата година), който е обясним с кризата в тяхната страна. Забелязва се и отлив на почиващи от Румъния, които са с около 45 000 по-малко. Според статистиката, почти с толкова е увеличен броят на румънски граждани, минаващи транзитно през България – очевидно те се насочват към по-добри плажове, хотели и ресторанти в Гърция, Турция или други страни.

Останалите "загубени" през юни туристи се измерват така: с около 7 000 са намалели почиващите в България германци, с 3 000 – туристите от Великобритания, с 5 000 – тези от Франция, с 3 000 – тези от Чехия... Без да са индикатор за някаква трайна нагласа, тези данни са достатъчно показателни за това как е оценяван българският туристически продукт в страните на ЕС.

За руските туристи по света и у нас

Спадът на руските туристи за юни 2015 е от около 33 %, а за целия сезон се очаква да бъде 20 %. Това няма нищо общо с песимистичната картина, чертана до този момент. Пък и не е ясно на какви изходни данни е стъпвала цялата черна прогноза.

Гражданите на Русия със сигурност са най-щедрите и затова най-желани туристи по българското черноморие, но те не са най-многобройните, за да може евентуалният им отлив да бъде представян като катастрофален за местния туризъм.

Макар че е една от десетте традиционни дестинации за руските туристи, България не е страна, към която се очаква тепърва да има наплив. Напротив, огромна част от руския туристически поток се пренасочва в последните години към югоизточна Азия в лицето на Виетнам, Тайланд и Камбоджа. Това са все страни, за които или не се иска виза, или визата се получава бързо на самото летище - за разлика от страните на ЕС, които през тази година въвеждат биометричните визи като условие за влизане в Шенгенското пространство. Майя Ломидзе от Асоциацията на туристическите оператори в Русия смята, че това ще доведе до нов десетпроцентов спад в броя на руските туристи в страните от ЕС – но не защото ваденето на визите ще бъде затруднено, а защото поне на първо време новото изискване ще бъде възприето като психологическа спирачка.

За руснаците освен това България не е страна на евтиния семеен отдих. За такива места се смятат Крит, Ларнака, Белек, Салоу и Халкидики, твърди правителственият вестник "Российская газета", като се позовава на официални данни.

Кой е виновен?

Като цяло руските граждани рязко спряха да пътуват през миналата година и причина за това не бяха санкциите, а обезценяването на рублата, кризата в руската икономика и общото усещане за несигурност и неясно бъдеще, настъпило след анексията на Крим. По данни на Руския съюз на туристическата индустрия, в последните месеци руският туризъм като цяло се е свил наполовина. Отливът от българските курорти е част именно от този глобален процес. Нещо, което не може да се каже за загубата на европейски туристи. Техният отлив е далеч по-сериозен симптом, защото в този случай отговорността се носи от българските строители, хотелиери и ресторантьори. А не от нивата на българо-руската дружба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Бориславоев

    1 1 Отговор
    Здравейте , аз имам хотел на морето , за мен винаги най - добрият турист е бил руският и българският , а англичаните са най- нежеланите клиенти , това са истински алкохолици и жените им пият много , руснците са аматьори в сравнение с тях .

    Коментиран от #5

  • 2 Реалист

    1 0 Отговор
    Какъв хотел сънуваш бе рубладжия - тролиш за копейки.
  • 3 Методи Методиев

    0 0 Отговор
  • 4 Тайландски зет

    0 0 Отговор
    Да прав е автора на обзора.Ето вече в Тайланд е увеличен престоя с една виза от 3 месеца на 6 месеца за туристите от страните за които се изисква виза.За руснаците там виза не се изисква но престоят е увеличен от 3 на шест месеца.А страните от югоизточна Азия са еталон в обслужването в туристическия бранш.Ние правим всичко възможно да затрудним нашите гости през летния а и не само през него с бюрокращината си.

    Коментиран от #9

  • 5 Тояга

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Владимир Бориславоев":

    А разните му мишки навиращи се в нета и пишейки коментари по всякакви теми е по добре да се наврат в дупките си където им е мястото
  • 6 S Doichinov

    1 0 Отговор
    Последната снимка е едно от нещата които ме карат да заобикалям нашето море.Това наред с презастрояването и наглоста на част от бг хотелиерите ми идва в повече.
  • 7 ronin

    1 1 Отговор
    руснаците трябва да бъдат наритвани по всяка точка на земното кълбо
  • 8 СОМАТ

    1 1 Отговор
    Туристическия сезон по Черноморието ни е катастрофа, и основната причина за това е недалновидното говорене на набедените за политици Даниел Митов , Велизар Шаламанов , Соломон Паси и т.н.т. Няма да споменавам още едно име , поради уважение към скръбта му в момента. Какво да кажем за хора като Иван Костов, които със всяко отваряне на устата бълват отрова срещу Русия. Стигна дори до там , да убеждава , че Лукойл подържал високи цени на горивата ,а нито дума за Шел , ОМВ и т.н.т. Бива наглец , ама тоя е от световна величина. Кой продаде бургаската рафинерия на Лукойл ,другарю Костов?А кой продаде на Щатите марици-те другарю Костов? След цялото това говорене това което се случва с туристическия бранш е толкова закономерно , че трябва да си овча главичка, за да не го разбираш!
  • 9 morski

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тайландски зет":

    4естито потурхотилиери и на вси4ки други потури в бран6а
  • 10 Бай Тошо

    1 2 Отговор
    Най желаният турист и клиент не само в БГ а и по света уважаеми е Руският! Казвам го от личен опит и работа с Руски и всякакви други клиенти! Всичко останало е безмислено говорене!
  • 11 СССР

    1 1 Отговор
    Точно пък Руснаците ще ги сбъркат 6лв. за шезлонг и 6лв за чадър хахах!!! Само Ганъо го бръкат тия цени хахахах!!! Ако не беше това американско г.зене щяха още да си идват тук!

    Коментиран от #13

  • 12 Киро

    0 2 Отговор
    До копейката, кръстила се "Бай Тошо":

    Лефчо, руския турист не е най-желания, да не казвам, че вече има курорти, които се рекламират, че там няма руснаци!

    И нормално - масово нормалните туристи не посещават места, където има пияни и нагли руснаци, крещящи и държащи се като маймуни, дето са намерили шише с уиски!

    Бутат се като добичета в ол инклузива, пререждат се, децата им невъзпитани и нахални и така нататък и така нататък!

    Коментиран от #27

  • 13 S Doichinov

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "СССР":

    Тези пари не ме бъркат изобщо.Изкарвам достатъчно за да мога да си позволя да ходя на други морета .Това което ми се полага не плащам за него.Ти като ти харесва давай и по 60лв.
  • 14 тошибиян

    1 0 Отговор
    защо трябва да пълним гушите на разни тарикати по 4ерноморието който с наглост са завзели плажните ивици и са сложили цени за шезлонг и 4адър?около китен властва един с прякор манекена май боби се казваше беше а може и още да е тъпка4 на маги железарска...тои има и още изто4ници на приходи..та не разбирам защо трябва да им ходим по кръ4мите и шезлонгите който са завзели и да им осигуряваме бохемски на4ин на живот?тез пари от концесийте не отиват в държавата те са смешно занижени и общините са ги оставили да дембействат и скубат по4иващите.....те тва е бг
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Kiara

    1 1 Отговор
    Да попитам - Турция отчита в последните 3 години ръст в туризма с 35 % процента....що ли ?
  • 17 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    сезона си е нормален.100 хил. повече или по-малко през лятото ,често не кореспондира с това през пролета ,есента или зимата,а и морето вече няма капацитет за повече туристи.за 200 км море тва дето сме постигнали е максимума,а руските туристи не са тук поради икономически,а не по политически причини.просто пообедняха следствие руската изолация.да пратиш руснак да почива в камбоджа вместо в българия си е направо заточение ,щото мннооо трудно се порка при 50 градуса на сянка и 100% влажност ,докато на слънчака вечерно време е 27 градуса идеално за всякакъв вид спиртни производни,но както се казва въпреки желанието ни да приютим целия свят на ограничената ни плажна ивица ,това няма как да стане ,та дано спре увеличението на туристите ,което ще спре и бетонирането на краибрежието и да се наблегне на инфраструктурата на приморската зона както и на качеството на туристическия продукт.те подобрят ли се ще може да се вдигнат и цените ,та да влизат повечко пари при същия брой туристи!
  • 18 Lavi

    0 1 Отговор
    ako ne sa rusnacite,,vie balgarite shte umirate ot glad,i shte hodite bez rabota,,,RUSKITE SA BILI VINAGI DOBRE DOSHLI V BG

    Коментиран от #24

  • 19 бера мантинели

    0 1 Отговор
    е аз зако брах толкуз мноу мантинели ве ся кат няма да има руски дупита на мурету зако ги прогонихте ве как ни въ исрам я толкуз ноу пара иам веке от помощите от беритбата и ся да няам руски да плющя малеееее ужаз
  • 20 Христофор Карамфилов

    0 1 Отговор
    Госпожо Ваксберг,ако за вас е важна само бройката,а не качеството на туриста,тогава и вие имате акъл,колкото петима без акъл.
  • 21 бай Хой

    0 2 Отговор
    Не пътувам с Аерофлот по международни дестинации заради пияните руски пътници там-това е кошмар!
  • 22 смехурко

    0 0 Отговор
    Татяна Ваксберг
    Продажните антибългарски статийки си разпространявай държавата, която ти плаща заплатката.
    Нас не можеш да ни манипулираш!
    Сега се връщам, от северното черноморие. Там хората буквално РЕВАТ, че тази година няма работа, защото руснаци, белоруси, украинци масово са отказали резервациите!
    На кого да вярвам? На някаква на заплата в чужда медия или на хората, които се изхранват с туризъм!

    Коментиран от #23

  • 23 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "смехурко":

    А ти що не предложиш да отпадне ембаргото към руснаците,че да забогатеят и да започнат пак да посещават Северното черноморие/на южното яйце да хвърлиш-няма къде да падне/?Предложи го бе-нали си "Смехурко":)
  • 24 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Lavi":

    Курса в момента е 37 рубли за 1 лв. Не виждам с кво могат да ми бъдат полезни братушките.
  • 25 раптор

    0 0 Отговор
    Е как отлив с 20% не е катастрофа? Разбира се не е края на света, но баланса между търсенето и предлагането - сериозно се е нарушил! Недостиг от 20% на най-щедрата (както я нарекохте) група може да доведе до сериозни загуби, за сектор който работи с висока оборотност и приблизително стабилни потоци от туристи!
  • 26 раптор

    0 0 Отговор
    Икономическия спад на Русия е в следствие на политически интереси и санкциите наложени от Запада - следователно връзката е обратнопропорционална! Щом руските туристи са намалели с 40% в световен план, това е точно защото някои държави са въвели икономически санкции срещу страната и не е в следствие на естествени икономически процеси! Дори да кажем "естествения" спад на цените на нефта, не би повлиял по такъв начин върху руската икономика, какъвто целия натиск който се упражнява върху страната! Но разбира се, никой не се оплаква! Всичко е пред Русия! Така, че в тази статия се опитвате да опровергаете някаква закономерност, но не осъзнавате, че взаимовръзките са много и сложни!
  • 27 Филип

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Киро":

    Ти май не си виждал английски туристи що за говеда са - то не е секс на открито, не са наркотици, не са пиянски изстъпления. Руснаците са обикновено семейни и се държат културно. Живея на морето и знам какво говоря.