Last news in Fakti

10 Ноември, 2015 16:12 2 548 4

26 години без реформи, не сме забравили и езика на омразата

  • години-
  • без реформи-
  • не сме забравили-
  • езика на омразата
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Ако обичате, не ме прекъсвайте, аз не ви прекъсвах, когато говорехте…“. Този израз, който постоянно чуваме из политическите телевизионни студия е втръснал на всички. Но това е възможно най-елегантния начин на демонстрация на непоносимост към опонента. 

26 години след повратната дата 10 ноември, езикът на политиците ни се е върнал във фазата от началото на 90-те. Тогава се появи понятието „езикът на омразата“. Докато народът обедняваше стремглаво, хвърчаха слюнки, обиди, клетви и закани. Вече забравените герои на онова време се надвикваха като на свински пазар. Постоянно се търсеше виновник за каквото и да е. Първо бяха виновни комунистите. Посочиха им пътя към Сибир, а те отговориха, че поемат вината само с мезета. После ругатните отнесоха „брадатите“ седесари. Те пък разтуриха текезесетата и „времето е наше“ изтече неочаквано бързо. Червени и сини се врътнаха още по веднъж на власт. Пръв виновник на републиката се оказа Жан Виденов – за мизерията, ограбените банки, изчезналото жито и пр. След това виновен за извършената на юруш приватизация се оказа Костов. 

Езикът на омразата и търсенето на виновници бяха постоянен спътник на обществото. Непоносимостта между десни и леви, сини и червени поомекна при управлението на Симеон. Грубиянският език временно се оттегли зад зъбите, но всичко започна с пълни сили постарому, когато Царят си замина за Мадрид. Той пък беше виновен, че си е взел гората и докарал „алчните юпита“. Влязохме в ЕС и изведнъж търсачите на вина се светнаха за едно универсално оправдание – изначалното зло Държавна сигурност. В легендарната „Комисия по досиетата“ мнозина знайни и незнайни чиновници изкараха точки за пенсия. Така причина за всички несгоди и несполуки през последния четвърт век се оказаха остарелите милиционери от късния соц. Досиета се вадеха на порции и по някакъв график със собствена логика. Така и не бе дадено смислено обяснение, защо не бяха отворени всички заедно и тази деликатна страница да бъде затворена веднъж завинаги. 

Вместо това днешните старчета от някогашните отдели на ДС бяха митологизирани, а тайните снимки от другарските им разпивки минават все още за журналистически удар. Приликата между днешната действителност и онази от началото на промените включва и непрекъснатия зов за реформи. Човек остава с впечатлението, че е пропилян четвърт век в налагането на маловажни политически решения, а промяна няма никъде. Стигнахме дотам цяла политическа сила да се именува на нуждата от реформи. 

Без значение дали тече предизборна кампания или не, когато в телевизионно студио попаднат едновременно поне двама политици, започва зрелище, напомнящо бой с петли. В началото всичко е мирно и тихо, водещият представя гостите и…стартира надкукуригване на обсебени от зли сили събеседници. Сякаш хората, които преди секунди са се поздравили възпитано, покриват някаква норма от омраза и непоносимост. И партийната им повеля е да не се прибират в централата, ако не я изпълнят. 

Някои телевизионни водещи се изхитриха и вече канят само по един събеседник. Защо да рискуват цялото предаване с някой спонтанен бой или напускане на студиото? Нали и тях ще ги хокат после. За останалите търсачи на силни усещания, които дават възможност за диспути, е препоръчително да имат под ръка екзорсист на граждански договор. Никога не се знае какъв демон може да обсеби гостите на предаването, които се държат сякаш човекът до тях е смъртен враг на рода им поне от пет поколения назад. 

След 26 години се оказва, че сме си същите, като в онази ноемврийска вечер, когато гледахме невярващи увисналото чене на Тодор Живков. Носители на уникалното съчетание от наивитет и скептицизъм. А постоянната нужда от реформи показва, че голяма част от годините на безкрайния преход бяха безхаберно профукани. Вече има ли значение как и защо...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    " А постоянната нужда от реформи показва, че голяма част от годините на безкрайния преход бяха безхаберно профукани. Вече има ли значение как и защо..."
    Винаги има значение. Иначе ще си помисля, че това е призив да се забравят престъпленията. Е, има ли значение? Хората спорели за вината. Няма ли значение?


  • 2 Бай хой

    0 2 Отговор
    А сега е време някой да изброи какво е построеноѝ какво е постигнато, и как се е развила Българската нация през 26 години след 1945 година и да го сравним с9 постигнатото за 26 години след 1989година.

    да видим що е то реформа и има ли тя почва за развитие в България. Най вече коя е правилната посока.

    Коментиран от #3

  • 3 GRN

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    Хое, с други трябва да се сравняваме, не с БГ 44-та... Драги ми иди..... .

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "GRN":

    Те и разликите с "другите" са показателни като се сравнят периодите на двата прехода. При единият има развитие на нация, индустрия, култура, спорт, икономика и т.н., а при втория пълен регрес.