Last news in Fakti

17 Декември, 2015 09:08 5 360 81

България се нуждае от Турция – повече от всякога

  • илнур чевик-
  • българия-
  • турция-
  • нуждае-
  • бойко борисов-
  • давутоглу-
  • ес-
  • русия-
  • посещение

Сърцата и умовете на някои българи все още са с Русия

България се нуждае от Турция – повече от всякога - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Еднодневната визита на турския министър-председател Ахмет Давутоглу в България изведе на светло няколко позабравени истини, пише анализаторът на „Дейли Сабах“ Илнур Чевик.

Първата от тях е фактът, че няколко приятели на Турция са готови да покажат солидарност с нея – на фона кризата с Русия, бежанската криза и борбата с тероризма. За приятна изненада на премиера Давутоглу посланици на няколко мюсюлмански страни – включително Палестина, Алжир, Азербайджан и Катар – го посрещнаха на летището в София.

Това бе морален стимул за турската делегация – особено като се има предвид, че България в момента е разкъсвана между историческите си връзки с Москва и мястото си в западния съюз, в който е и Турция.

Не е тайна, че България бе най-верният съюзник на Русия в съветската ера и на моменти бе дори по-агресивна от Москва в своите комунистически политики. Когато Съветският съюз се разпадна, България влезе в НАТО, а по-късно и в Европейския съюз.

За липсата на напредък обаче, в интеграцията й в ЕС, може да се съди по вида на столицата София, която прилича на турски град през 70-те години. Градът и България се нуждаят от сериозно подобряване на външния вид, човек се чуди какво тези хора са направили с милионите евро от ЕС.

Българският премиер Бойко Борисов изглежда се бори за постигане на стабилност в страната, където хората започнаха да задават въпроси, какво се е случило със средствата на ЕС.

Сърцата и умовете на някои българи все още са с Русия, което създава конфликт в страна, която е част от НАТО – докато алианс е в сблъсък с руския експанзионизъм в Украйна и в Сирия.

Заради продължаващото руско влияние в София, българите не са ентусиазирани от приема на Давутоглу. Но двата натовски съюзника успяха да загърбят някои потенциални различия и да се заемат с различни въпроси – от бежанската вълна до голямата турска общност в страната.

Анкара изрази подкрепа към българските турци, които са добре представени в българския парламент; също така подкрепи българските мюсюлмани, срещайки се с техни лидери в турското посолство.

Ясно е, че България трябва да извърви дълъг път, преди да стане икономически жизнен партньор в ЕС. Българите трябва да преодолеят психологическите връзки, които ги обвързват с агресивна Русия и да започнат да приемат висшите ценности на ЕС.

Турция може активно да помогне в тази мисия. Турция може също така да помогне за поддържането на вътрешна стабилност сред турците и мюсюлманите в страната.

Превод: Денис Джамбазов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ботева

    4 1 Отговор
    Предполагам, че това ще е първият културен коментар по статията. Освен обидната констатация за състоянието в България, което не е тайна, но когато отидеш при някого на гости му благодариш за гостоприемството, а не му обясняваш колко са му мръсни килимите и банята. Това е въпрос на култура първите седем години за дипломация да не говорим, та по притеснителното тук, е че Турция си въобразява, че е фактор за стабилността на държавата ?!?!?!!!!!!!!! Ердоган да внимава, че и Хитлер е бил луд и не е свършил като цар на света !!!
  • 2 аз

    2 1 Отговор
    Ако имаше трети райх турция,ако съществуваше щеше да бъде една провинция на ниво 15-16 век(както е в анадола)
  • 3 опсмопсус

    3 1 Отговор
    Турците са ни мачкали,клали, потурчвали и използвали 500г.Да не забравяме, че са ни облагали с данък от всякакъв порядък!Познавам доста турци, злото идва от политиците!
  • 4 гост

    4 1 Отговор
    Турчулята(управлението им де) пак ни гласят да им ставаме вилает, и роби......ама тоя път няма да стане.
  • 5 Петко

    4 0 Отговор
    Тоя свично от снимката ли ще ми сравнява София с Турски град от средата на 70-те? Ами да си пусне среднощен експрес и да си припомни сам... Рафиниран лицемер с гротескно изражение.
  • 6 киро

    4 1 Отговор
    "Българите трябва да преодолеят психологическите връзки, които ги обвързват с агресивна Русия и да започнат да приемат висшите ценности на ЕС"- да ви пикам на ценностите !!!! Да приемем гейовете като нормални ли и да празнуваме свети Валентин , а не св. Трифон ? А може би и Рамазан Байрам да празнуваме , но не и нашите Христиански празници ?
    Когато турците са ни клали 500год. и са били въоръжени с пушки Уинчестер - от Америка , руснаците са дали много човешки жертви да ни отърват от това извращение ! Тогава къде са били тези така загрижени европейци !?

    Коментиран от #15

  • 7 Трудна работа

    4 1 Отговор
    Трудно ще стане Турция да ни учи на ценностите на ЕС, нали? А и трудничко българина ще се завърти от Русия към Турция. Надявам се генетичната памет на българина да му държи влага още много десетилетия... поне ...
  • 8 7777777

    4 0 Отговор
    Какво общо имаме ние с Турция - една граница. Различни държави, бит, идеология, етнос - християни и мюсюлмани. От тях никаква файда нямаме, да ни си мислят, че са някакъв фактор на балканите. Добре, че ги поддържат американците, но ние не можем да си намерим мястото-народът е с Русия, политиците ни тласкат към САЩ, 25 се лутаме и си оставаме все така бедни, държавата я няма никаква- нито икономика, нито образование, нито здравеопазване, нито армия, НИЩО !

    Коментиран от #9

  • 9 onq s konq

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "7777777":

    Пак глупости на таркалета от необразовани:)Как така сме имали с Турция "само една граница"?!ТОВА ОТДАВНА НЕ Е ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ С ТУРЦИЯ,А ГРАНИЦА НА ЕС С ЦЕЛИЯ БЛИЗЪК ИЗТОК!И никой не ни кара да се женим за Турция,а ДА Я УВАЖАВАМЕ КАТО СЪСЕД,защото в края на краищата имаме едни от най-важните търговски отношения с нея,да не говорим че могат да ни създадат огромни митнически главоболия/както са го и правили/.Естествено и ние сме действали реципрочно спрямо тях,но защо са необходимо подобни действия и в чия полза са?!А това че "НАРОДЪТ БИЛ С РУСИЯ",а политиците ни тласкали към САЩ си е чиста проба просташки популизъм-АМИ НАЛИ ТИЯ ПОЛИТИЦИ СА ИЗБРАНИ ОТ СЪЩИЯ ТОЯ НАРОД И ИЗРАЗЯВАТ ТОЧНО НЕГОВИТЕ ЖЕЛАНИЯ И СТРЕМЕЖИ?Естествено че има хора ориентирани сляпо към Русия,НО ТЕ СА МАЛЦИНСТВО,видно от настроенията и присъствието на съответните партии в парламента.А иначе доста хора лаят по адрес на Европа и САЩ превъэнасяйки Путин и руснаците,но някакси им е хубаво да ходят безвизово и безпрепятствено на работа или като туристи на Запад,А НЕ НА ИЗТОК!

    Коментиран от #10, #11, #12, #14

  • 10 666

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Ти най много лаеш под всяка статия-
    ,,прост народ-много лаещи кучета,,
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кольо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Вярно не веднъж си ни доказвал колко си необразован и точно такива ибрикчийски подлоги като теб ни водят с избора си към дъното!!!
  • 13 Праведен

    2 0 Отговор
    Абе хора, как може да сте толкова крайни? Задайте си въпроса защо Западна Европа са си, като едно голямо безгранично семейство с еднаква валута сходни доходи и почти еднакви правораздаване, и манталитет?! А ние на Балканите сме вечното "буре с барут"? Ами затова -турчина е крив на българина, българина на македонеца, той на гръка, а всички заедно на сърбина... Щем, не щем комшиите трябва да се разбираме, за да сме добре. Това е най-важно! Ние сме си един до друг. Франция, Германия -далече са и макар, че уж сме дружки, едва ли ги боли фара за нас! По-отделно сме много дребни. Трябва да заровим "ръждясалите томахавки", да започнем да работим задружно на Балканите. Е - имаме с Гърция "специфичен" съсед. Турция! Ама какво да напраим... Трябва да се разбираме и уважаваме. И с нея! Имайте едно наум, че половината турци са като нас - общо взето изповядват мюсюлманските ценности по християнски! Празниците им са за живо-здраво с родата и махалата, а през останалото време бачкат, и си пият ичкията! Трябва да си простим всеки на всеки по Балканите! Не е нужно дори да го правим показно, защото това би предизвикало нови спорове! А да го покажем с разумни политики и видни ползи за населението! А колкото до вида на градовете?! В България има един град с милионно население. За съжаление София изостава много от Анкара и Измир във всяко едно отношение/и след северната скоростна тангента, София няма да има ринга на Измир например/, а има, и Бурса, и Анталия, и Адана... Истанбул въобще не го коментирам. Той е от друго измерение! Обаче пък не съм съгласен за Пловдив, Варна и Бургас - те са по-завладяващи от съизмеримите турски градове във всяко отношене!
    Та крайно време е доста хора от Балканите да "скочат напред във времето" от 19-и в 21-и век и да спрат да ровят кокалите на предците, че и те да намерят покой!
  • 14 Оня с Росинант

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    @9 Спри се коня да почине. Я малко факти: През нас минават годишно 360 000 турски тира. Наши в Турция 10 000. Аналогично е положението и с физическите лица. МИЛИОНИ турци живеещи и работещи в Холандия, Австрия, Белгия, Германия минават от тук ежегодно и в двете посоки. Отново са десетки ПЪТИ повече от българите посещаващи турция. Стоките произвеждани и експортирани от турция за европа са в пъти повече от нашите, а и нашите не минават през турция за европа нали?! Незнам, но ако видим търговското салдо м/у България и турция 100/100 пак е в тяхна полза в ПЪТИ. Е? Кой от кого има полза в ПЪТИ повече? И кой на кого в ПЪТИ може да попречи? Айде стига евтини приказки. Даваме си г*за под наем за жълти сторинки, а те обират каймака, но не, видите ли "България се нуждаела от турция", мда... Айде бе! Стига мазни анадолски демагогии! Да ви напомням ли,че за тези същите 360 000 турски камиона винетките поскъпнаха с феноменалните 5% (1лв), а аз нас с 30лв?!?!?! Нищо против нямам добросъседските отношемия и добруването помежду ни, ама тва си е чиста проба лицемерна лъжа и наглост. Как да не искаш на такъв да му светнеш един?
  • 15 стратокастър

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "киро":

    Когато бяхме под руско християнските празници/ Коледа ,Великден..../ не се празнуваха !Даже даскалите следяха дали някои ученик не участва в церемонията на Великден и ако го хванеха го изключваха от училище!
  • 16 Оня с Росинант

    2 0 Отговор
    "...да започнат да приемат висшите ценности на ЕС.
    Турция може активно да помогне в тази мисия." - Е, това ако не е вицът на годината... Турчин, европейски висши?!?! ценности... Боже опази! До 15 - и да и не... Аз съм ходил на църква... Жена ми е кръстена пак по това време и т.н. Попове нямаше ли? Църкви и манастири нямаше ли? Айде стига. Не го одобрявам, но не е като да не го предпочетеш пред "османско присъствие"! После били сме изостанали! Да! Защото дойде "демокрацията"! До преди 30-40г кой къде е бил? А и е много лесно като ти наливат милиарди ежегодно... Я си спомнете един лев колко милион турски лири беше и т.н. Бла-бла за пред подрастващи необразовани промити мозъци! Има още хора дето знаят кое как е било и как е...
  • 17 срам кмете

    1 1 Отговор
    Разбрахте ли, че турските вестници пишат защо София прилича на изостанал град от 70-те и къде са отишли милионите евро в София и България, е сега г-жо Фандъкова станахте РЕЗИЛ!!!!!
  • 18 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Праведният пита защо сме крайни. Повечето са крайни просто по балкански или защото келешлъкът ще умре след тях. Крайни са обаче и тези, които са подразнени от крайността в изказването. Чак пък толкова да бяхме заритали за тях, че и на европейщина да ни учат. София била..... И аз не я харесвам, но изобщо не харесвам големи градове и бутаница. Изчезнали милиони - тези проблеми не се оправят с милиони, а с милиарди и дървеният философ добре го знае, но ни подкокоросва да се скараме за тях. Като че ли не помним американските помощи за Турция или не знаем за дълговете от половин трилион долара. И какво е оправено с тях? Анадола си мирише на средновековие, ходжите отново плъзнаха с президентска благословия.
    Статията е провокация и затова има резки коментари.
  • 19 Петьр Петров

    1 0 Отговор
    Може да не сьм компетентен и да не сьм коректив . но бих искал да кажа . че това което виждам в Бьлгария 30 процента от обществото а можеби и повече не говори и не пише на балгарски език .а на турски и цигански и изповядва различна вяра. Сьщо така си вьобразява че се намира в Турция причина за което е 500 годишно робтсво –което трябвало да се забрави и да работим сьвместно и да се уважаваме като сьседки .МЕРСИ И БЛАГОДАРЯ ЗА УВАЖЕНИЕТО . Сьщо и за новините на турски в дьржавната политика и за джамиите и на края пак ние бьлгарите виновни . За мен турците са нагли хора сьс промити мозьци .В момета се намирам в Германия и наблюдавам сьщите неща на по ниска степен .но всеки ден тази степен расте д исляизьма е нещо страшно и много опасно сигурно по опасно от комунизьма поне за мен .
  • 20 Оле майко

    1 0 Отговор
    И това доживях- 7 пъти съм ходил до Турция/Истанбул такава миризма каквато има на Таксим в никой друг град, не съм усещал...да не говорим за съседните улички с разбити къщи,тротоари и турци чакащи да ти вземат 10 долара за да паркираш на тяхното място пред къщата им....А за гетото след моста посока анкара не ми се говори-като бразилско гето е

    Коментиран от #21

  • 21 Чавдар Войвода

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Оле майко":

    Точно така си е.
    Сега си представете, какво е било там през 70-те години. Този смешен драскач-колумнист бълнува яко.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ракийката

    1 0 Отговор
    просто и точно власнтиците ни са продажници и мафеоти
  • 24 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор
    турчина казва истината макар и да не се харесва на много от нас.тук не е европа все още и за това много ни пречи манталитета.тва дето обаче намеква че турците били в по-добра позиция спрямо европеиските ценности не е вярно.там както и тук проевропеиските сили са огромно малцинство,но там за разлика от тук бизнеса е адаптиран и въпреки че обществото буксува икономиката върви.тва дава допълнителни козове на ердоган да се бетонира като несменяем и постоянно необходим и да гали ухото и корема на имперски настроените ортодоксални негови привърженици.
  • 25 име

    1 0 Отговор
    помощ от Турция-мечешка услуга.
  • 26 момчил войвода

    1 0 Отговор
    Боже мили,до къде стига наглостта на ...... и техните подлоги наричани Българско правителство,Бог да пази този невеж и сляп народ.Амин.
  • 27 българин

    2 0 Отговор
    Коригирайте си заглавието на :
    "Сърцата и умовете на българите ВИНАГИ ще са с братска Русия"

    (поне докато 3 март е национален празник на България)
  • 28 Дядо поп

    2 0 Отговор
    Тоя се опитва да ни плаши по един елегантен начин,
    ,,внимавайте в картинката,че в БГ има доста турци и
    мюслита та да не ви подпалим чергата“,как иначе да
    тълкуваме „Акара изрази подкрепа към БГ турци и......“
    с ,което доказва правотата на бай Тошо.
  • 29 Георги

    1 0 Отговор
    Преди да дава акъл на нас да погледне как са приели евроатлантическите ценности у тях .И преди да дава мнението си за нашите градове първо да погледне съседните на главната им улица в техните ,ако му стиска да отиде там без жандармерия разбира се .
  • 30 Точно обратно

    0 0 Отговор
    България трябва да се отдалечи от Турция максимално бързо и да се съюзи отново с Русия!
  • 31 Коце Маца

    0 0 Отговор
    Димитрова, как ти е турското име и защо не си учила български в училище? Ако и турският ти е такъв...

    Коментиран от #35

  • 32 Киро

    2 0 Отговор
    И за кво точно ни е Турция?

    За какво? Нито им продаваме нещо значително, нито пък има някви кой знае какви инвестиции оттам!

    Различна култура, религия цивилизация, почти нищо общо с тях, някой ще обясни ли за какво ни е точно Турция???

    Точно обратното - Турция е проводник на ислямизацията, идваща от С.Арабия, буни българските мюсулмани и постоянно ни слага в някакви имагинерни фантазии за новата "империя", пуска си "бежанци" на порции към нашата граница, постоянно ни прави някакви спънки с бизнеса (пример тировете от миналата година) и какво ли още не...

    Аре чиба, казано накратко!
  • 33 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
  • 34 Киро

    2 0 Отговор
    Аууу, господин Фес говори за Европейски Ценности!

    Ти да видиш!

    А в другата серия може да ни поучат и за Християнски Ценности!
  • 35 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Коце Маца":

    турския ми е слаб,но тва дето тук пеете песни и сипете закани определено не помага:)!сигурен съм че повечето от вас имат сериозна идея за напускане на страната ,нямате деца, не планувате такива тук или имате едно ама мнооого умно и което трябва по-скоро да бяга,но русия не е въобще дестинация за него!!!!
    та с тези плоските мурафети/ето че знам и нещо от комшлука/ смърт на фесовете ,турците на сапун .... и т.н. патриотични в кавички изцепки не помагате с нищо на страната и народа си.както казах манталитет кво да правиш.после се чудиш що изчезвате и що сте бедни????!!!! ами точно заради този ви манталитет,силен на празни лозунги и никва конкретика!

    Коментиран от #36, #40, #44

  • 36 999

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Десислава Димитрова":

    Ако всички Българи бяха като теб още щяхме да сме под турско робство.Дошло е време да напълним лозунгите и то ще е скоро. Да му мислят такива подлоги като теб.Българина е като лавина трудно тръгва но тръгнели ???–Люлебургас.

    Коментиран от #45

  • 37 Петьр Петров

    1 0 Отговор
    Десислава турците са лоши хора зли хора и ако си сложи ухото на земята може да ги чуеш как пьплят по цяла Бьгарич като насекоми хлебарки и бьлват исляизам с поведени маниери облекло и са си направили парти и тннннннн ама ти знаеш по добре хали казваш не с лошо нали си от тях как него е срам твоя идол да идва в БГ и да говори така

    Коментиран от #46

  • 38 кроко

    2 0 Отговор
    Защо уж българска медия побликува турска пропаганда?!

  • 39 Съни

    2 0 Отговор
    ААААААААаааааааааааа неам думи бе----тези които са ни клали 500 години сега ни учат на морал и как трябва да постъпваме в отношенията си с Русия..??!!!!!! Май това турско вестниче,още ни има като вилиат на турската империя.Дали не трябва наистина да покажем отношението си към турските амбиции-имам предвид отношението на народът ни--а не на "политиците" ни...Ааааааа просто неам нерви за коментар......
  • 40 Съни

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Десислава Димитрова":

    Отиди в Батак-погледни малките черепи да деца-изклани от турци-и след това пиши в защита на турците-ако го направиш--по добре се връзвай на първото дърво......Или помисли за твоите деца-как ще са без глави--но с ча-лм-и.....Ти си предателче на Родината ни-ФАКТ.Ако си толкова загрижена за турците--бохчата и ча-лм-ата и в Анадола..Да се радваш на обрязването на потомството ти-и без това такива българи не са ни нужни...лизачи.......Разбирам да лижеш американците или европейците-айде да го приемем че си заблудена--НО турците.......за такива като теб няма прошка.

    Коментиран от #47

  • 41 опала

    2 0 Отговор
    този турчин е слънчасал, но така е и с останалите 79 999 999... ситуацията набира инерция в неприятна посока за нас, но не зашото сме българи, а защото сме бедни и обедняваме все повече... с 0 лева нищо не става, даже и к*.а
  • 42 Дядо поп

    2 0 Отговор
    Разсъждаваш,като свиня,интересува те единствено и само
    къде ярмата е по-блажна,всички знаят,че на запад.Там
    живота е по-благ,парите се изкарват по-лесно,но запада
    не може да гарантира в бъдеще териториалната цялост на
    страната ни,толерират мутри и комунисти да са на власт
    стига да са послушни,и те са послушни и допуснаха
    пълзящия ислямизъм да напредне значително и в момента
    е заел значителни позиции у нас,и в парламента и в
    навсякъде.Ако приемем за валидна максимата„врага на
    моя враг е мой приятел“ то единствено Русия може винаги
    да гарантира целостта на БГ. Нашия приятел САЩ и ЕС са
    по-големи приятели на Турция отколкото на нас и не
    случайно поддържат една откровено антибългарска партия
    като ДПС и при промяна на етническата структура в
    смесените райони ще възникнат претенции към наши
    територии,който ще бъдат удоволетворени,виж Косово.
  • 43 Дядо поп

    2 0 Отговор
    Долния коментар е до Деси.
  • 44 Той

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Десислава Димитрова":

    Коричка хляб за словоблудстващата Деса.
  • 45 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "999":

    лавина от мързеливи и нищо неможещи мрънкалници.
    тва остава ,да пееш заплашителни песни като на мач на български отбор по футбол докато отнасят 5-6 гола .
    сменете си чипа ,путинофилчета щото сте критична маса в страната и теглите към дъното със страшна скорост!
  • 46 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Петьр Петров":

    петре,проблема са не турците ,а ние българите!!!търсим под вола теле да се окаже някой друг виновен за съдбата ни,а основно е проблема в манталитета ни немръднал от времето на соца и превърнал ни в неадекватна маса в ес.само ние от целия ес буксуваме,обедняваме и някой ни ограбва,сега турците излязоха виновни.
  • 47 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Съни":

    ти като ходи в батак що поне не провери кой ги е изтрепал тези хора там???преди да продължа ще ти дам леки разяснения по темата да не се пенявиш за напред.в батак убийствата са извършени от българи-мюсулмани така наречените помаци на които българската армия отмъщава със същата жестокост подпомагана от паравоенни формирования 30 години по-късно.така че елементарното ти чувство за възмездие може да го успокоиш.що се отнася до постоянно връщащия се въпрос за турското робство и бъдещето на българия,да робството ни е повлияло,но е било преди повече от 130 години и е време да се оттърсим от този комплекс и да продължим напред .и не ми се прави на патриот пред компа,щото както казах вероятно имаш едно дете или хич и се целиш към имиграция на запад,но тук си голям патриот.пробваи като мен да гледаш тук няколко българчета и тогава се ежи.аман от волен сидеровци!!!лаете до първия тупаник подобно на вожда си!

    Коментиран от #48, #52, #54

  • 48 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Десислава Димитрова":

    "ти като ходи в батак що поне не провери кой ги е изтрепал тези хора там???" Някой от твоите прадеди, нали Деско?

    Коментиран от #49

  • 49 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Той":

    кво ли няма да дадеш да съм някакъв там турчин,помак или американец,а?няма как да те огрее българин християнин съм.

    Коментиран от #50, #53, #55

  • 50 No fes

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Десислава Димитрова":

    И Кириак Стефчов е бил българин християнин,поп Кръстьо също.Турски мекерета е имало и виждам че продължава да има.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Десислава Димитрова":

    Лъжеш като един платен трол - не българи мисюлмани, а турци от анадола, от азиатската част на турция са виновни за клането в Батак. Ама понеже си един платен еничар, друго освен да лъжеш няма какво да направиш. Само и само да защитиш турците си готов да плюеш върху паметта на загиналите българи!
  • 53 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Десислава Димитрова":

    Не си нито българин, още по-малко пък християнин - ти си без никаква съвест и дори едноклетъчните организми имат повече достойнство от теб! Да лъжеш за клането в Батак само и само за да защитаваш ислямизма....
  • 54 Геров

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Десислава Димитрова":

    ти си позор не само за българите-ти си позор за човечеството-ходи си в Анадола -ние нямаме нужда от такива"българи"--смучещи турските чучурлинки....
  • 55 Гневен

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Десислава Димитрова":

    Още по-лошо че си уж българин.Петниш историята Българска,родът ни Български,духът и честта ни Българска--------------------просто си позор за България и тежиш на земята Българска.Заради центовете на БХК или Америка за България си готова да заплюеш Българската същност и самосъзнание.
  • 56 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    да,патриоти големи ,а не си познават историята!!!!напишете батак бе индянци в гуглето и намерете поне един исторически извор за турцит дето са клали в батак!!!поне един.колячите в батак са българи като вас ,но със сменена вяра ,да точно като вас путинофилчета-еничарчета,дето карате путин да хвърля бомби над българия .ако путин доиде тук вие ще сте тези дето ще колите българи в негова угодия,както го правиха вашите татковци и дядовци в полза на ссср.сега мучите неадекватно по системата крадеца вика дръжте крадеца.та чакам поне един исторически извор да доказва за турците от анадола и другите глупости!

    Коментиран от #57, #58

  • 57 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Десислава Димитрова":

    "колячите в батак са българи като вас ", защо не написа, като нас или ти не си българин. Не е важно какви са били а какво самосъзнание са имали. Защото сега по-голямата част от турскоговорящите цигани се самоопределят, като турци. И хазарите не са били евреи, но са станали ашкенази и сега са по-големи евреи от истинските. Не се прави на знаеща, не ти се отдава.
    Та, коричка хляб за Деса.

    Коментиран от #59

  • 58 Геров

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Десислава Димитрова":

    Какъв гугъл да гледам ма....Аз съм от Батак със стар род-над 350 годишна история от там.Има летописци на това клане-имало е очевидци които са разказвали на внуците си за тези зверства на турците...гуглъл ще ти гледам-ЗАЩО??? За да видя,как такива като теб приписват нашата история-и ни убеждават за 500 годишно "турско присъствие"....Реално ти си си продажна подлога-за която няма чест и достойнство.И защо намесваш Путин в поста си-за да заработиш поредните стотинки?!!??!?! Жалко че няма смъртно наказание за такива като теб-кланящи се на турците и подържащи османските им амбиции....Ама има една народна мъдрост-шило в торба не седи--и ти ще си намериш майстора.....

    Коментиран от #60

  • 59 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Той":

    а,тва вече е друга тема.тук си прав за първи път от много време.та истината е че помаците не са се имали за българи в онзи момент ,макар че не са се имали и за турци в една голяма част.обаче тва не променя факта и лъжливите внушения дето правите ,а глупи пък направо изригна с турците от анадлоа ,дето са ги пуснали явно със самолети в батак няколко дни след обявяването на въстанието.що се отнася до това ,кои кого и т.н. аз като българин защитавам само българския интерес ти като путинофил руския.демек аз теб не те възприемам като българин ,дано си разбрал.хора дето призовават путин да бомбандира страната ми с ядрено оръжие или да хвърля такова над съседни държави ,което ще е равнослино да го направи и тук не ги възприемам за българи.
  • 60 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #58 от "Геров":

    а ти си от батак и краи,значи аз трябва да бъда осъден на смърт,щото ти дори от батак не си познаваш историята?никъде не съм твърдял за турско присъствие ,а путин е намесен щото е подобен на ердоган и заплаха за националния ни интерес,които такива като теб на ракия и салата пропускат.за теб е достатъчно че турците са клали в батак преди 150 години и тва е стационарна позиция и в момента нали?някои обаче като кажe истината трябва да бъде осъден на смърт ,като немцов :)?тва обаче е висока топка за теб,продължи с ракиятa и салатата и със селските хвалби за големия ти род .

    Коментиран от #61, #62, #63, #64

  • 61 Геров

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Десислава Димитрова":

    Коя си ти,че ще твърдиш, че аз незнам историята на Батак и България-аз съм завършил вишето си образование точно с история-ясно -нарко-джихадиске...И да-ти си предателка на Родината ни-и за теб е нужно същото като Немцов--защото предателите са по-страшни от откритите ни врагове...Значи според теб нищо страшно че е имало клане в Батак..ааа..САМО ЧЕ не е само Батак--а още много кланета е имало над народът ни-ясно....А ти постоянно тук защитаваш позицията на Ердоган и османските му амбиции-това е факт-виден от многото ти коментари--така че не се извъртай....Дано да изпиташ ужаса на тези хора-с очите си да видиш това....

    Коментиран от #65

  • 62 даммм 7777

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Десислава Димитрова":

    Лелееее,колко си .......... ма моме.Айййй направо ми се повдига от теб-пфуууууу.Как те носи земята Българска?
  • 63 чочо

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Десислава Димитрова":

    Дано да не се размножаваш.България няма нужда от турски мекерета-имаме достатъчно.

    Коментиран от #66

  • 64 УПС

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Десислава Димитрова":

    Ку-Ку...Ку-Ку...Дано да пишеш глупостите си за пари-не че това те оправдава.Ама неможе да има такива безочливи и дебелокожи лъжци като теб.
  • 65 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #61 от "Геров":

    още по-лошо стана,значи си и завърши история ха,ха,ха....хо,хо...и да продължим тогава значи в батак убииците на населението по време на баташкото клане са....?отговори на въпроса убецо- историк ако не успееш да го сториш правилно ще извадя извори писани от батакчани отселели от клането да ти кажат истината, историко.другата ти лъжа е ,че защитавам османиските позиции на ердоган,приканвам те да намериш поне един пост в които съм го сторил.може да срешнеш много в които го сравнявам с путин,а само да ти кажа, че путин не го харесвам :)!другата ти лъжа е че съм казал някъде че е нямало нищо страшно в баташкото клане.
    третата идиотия е, че трябва да се убиват такива като немцов ,дето били предатели!!!аз смятам че путин,ленин ,сталин са най-големите предатели на русия ,те я водят към гибел,а хора като немцов и милионите избити опоненти на въпросните не са предатели напротив.има достатъчно исторически извори за това дето твърдя,макар че ти би трябвало да познаваш историята,но ти тази на своя град не познаваш ,а световната такава пък хептен,макар че си завършен историк ,ха,,ха,ха....та чакам да ми отговориш на въпросите или да изчезнеш!

    Коментиран от #68

  • 66 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "чочо":

    почнаха пак активните мероприятия на милиционерите.трима възмутени граждани пишат как аз съм турско мекере щото не харесвам путин :)!!!!покажете ми пост в който да се доказват твърденията ви ,милиционерчета!истината е че ви навирам там дето е мястото ви и спамите.та чакам.иначе съм се размножил добре и ако има възможност ще продължа с размножаването си :).

    Коментиран от #67

  • 67 чочо

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Десислава Димитрова":

    Е турско мекере си-вярно е...
    Като ти чета ком.под статиите тук-друг извод няма.Просто си мекере-и то турско.

    Коментиран от #69

  • 68 Геров

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Десислава Димитрова":

    Няма да изчезна --просто когато имам време,ще отговоря на глупавите ти твърдения.Не че имам желание да водя дискусия с джихадиска-просто съм длъжен да ти докажа че не си права.
  • 69 Ъппп

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "чочо":

    Чочо,Десито е не само турско мекере-тя е евро-атлантическа-джихадиска.Това е новото течение на продажните лизачи.
  • 70 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    геров ти вече изчезна бе пич.остана без аргументи тва е достатъчно.спама на теб и останалите тук не ми прави никакво впечетление.задал съм ти няколко въпроса щом искаш намери време и да видим кои е джихадист и кои е просто комунист!
    та ти си част от останалите ,я огледаи кви са ти потдръжниците .има един пост над твоя и един под него!

    Коментиран от #71

  • 71 Геров

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Десислава Димитрова":

    Слушай какво-много ми е неприятно да водя с теб дискусия-мраз\я българите подлоги на турците--НО все пак ще ти отговоря на предишният коментар.Баташкото клане е описано много добре от Макгахан и руският княз Алексей Церетелев.Магкахан написва -цитирам-"Клането в Батак е зверство на османлиите от съседните села,които са били разположен в частите си на редовната турска армия"--демек-тези османлии не са родом от тези села--а са били там във турските военни части разположен в околните села--демек са си чисти турци-османлии..."ЯСНО....Сега по повод постовете ти тук--еми прочети си ги сама под новините за сваленият руски СУ и под следващите новини-даже и под тази.Позицията ти е про-османска,което е забелязано не само от мен--нали.... Сега по повод Немцов--Еми --ДА--трябва да се унищожават предателите като теб-защото историята ни е показала че нашите герой са загинали точно заради такива като теб--и Левски и Ботев и още много Българи са мъртви само заради предателството--а имайки предвид че Турция ни е вековен враг и ти пишеш про-турски коментари--какво очакваш от другите във форума тук???мНОГО ДОБРЕ РАЗБИРАМ ЧЕ ПОЛУЧАВАШ ПАРИ ДА ПЛЮЕШ СРЕЩУ РУСИЯ-това го казват всички тук---но ти едно не схващаш-че плюейки руснаците-защитаваш в случая османските амбиции на Турция--ИЛИ на теб това не ти пречи-само и само да вземеш стотинките... Спирам да пиша-защото ти подлого турска НЕ заслужаваш никакво внимание--а допринасяш само погнуса и отвръщение...

    Коментиран от #72, #73, #74

  • 72 ЮЮЮЮЮЮ

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "Геров":

    Абе ти имш железни нерви бе човек-щом още отговаряш на човече с турско-ислиямски мечти.
  • 73 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #71 от "Геров":

    геров трябваше ти два дни да напишеш серия от лъжи ,а на мен ми стигат пет минути да ги разкрия.та що не ползва батакчани бе геров нали си местен ,що не пита дядо ти или баба ти,а използваш историческите извори като дявола евангелието?защото геров знаеш че лъжеш затова!та магкахан не е бил там по време на събитието и данните дето дава са спорни,но все пак тои е имал предвид ,че местните мюсулмани са били част от редовната турска армия като опълченци.това е така наречения башибузук местно опълчение.демек никакви турци не е имало в батак по време на клането,а и да е имало не са били от зачение щото али ага барутинлията и али ага тъмръшлията не биха се подчинили на такъв.демек пак не си си научил историята или поне се опитваш да я преиначиш ,което е още по-жалко,щото няма нужда от лъжи геров особено пък такива!
    за позицията ми геров тя е европеиска какъвто съм и аз ,подобна позиция на моята имаше меркел и камеран ,те не са османисти ако си забелязал а европеиски демократи което предполагам за теб е нещо смешно или геиско но за мен е ценност!
    немцов не е предател,геров предател е путин ,които лъже и краде като бесен в русия и я вкарва в изолация и безвремие,а немцов имаше смелост да казва истината и плати за нея с живота си нещо което аз уважавам,но лъжец като теб няма как да отцени.ти се видя как плюеш на собствената си история за да защитиш путин или да изкараш една лъжа истина,та едва ли бих приел морални стандарти точно от теб!левски и ботев не са мъртви з
  • 74 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #71 от "Геров":

    левски и ботев не са мъртви заради предателство чисто исторически макар че вече виждам кво и как си завършил,но наистина предателството е част от националните ни проблеми,но не ги даваи тях за пример .те и двамата са били силно резервирани към русия макар че русия тогава и днес са две различни неща!аз пари си имам ,но пиша тук щото е пълно със заблудени като теб,псевдоинтелектуалци дето сте зомбирани и зомбирате около себе си .трябва дa се помогне на българския народ да излезе от този посткомунистически период или ще изчезнем и без турците да ни нападат.та затова съм тук и пиша ,щото ако си мълча такива като теб ще бълват лъжи и ще облъчват,правеики се на патриоти щото много мразят турците и обичат путин!та наистина ще спреш да пишеш щотo няма как да пишеш лъжи и да не те разоблича ,но дано от прочетаното от теб нещо да ти е влязло в главата!

    Коментиран от #75, #76

  • 75 Геров

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Десислава Димитрова":

    На мен не ми плащат да пиша по форумите про-турски коментари-за разлика от теб......видиш ли два дни ми трябвало за отговор....Няма да коментирам дилетантството ти в Българската история. Само ще ти кажа че Макгахан е доста по доказан историк и журналист от теб....така че не ми пиши празни приказки.А такива турски мекерета като теб-нямат право да споменават даже имената на Ботев и Левски------ясно

    Коментиран от #77, #78

  • 76 Той

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Десислава Димитрова":

    Деско, мило, ми какво те направиха бе душо? Ма това са лоши хора, няма да ги слушкаш, няма да плачкаш. Ние си знаем, всеки техен отговор на твой пост е центче в касичката.
    Коричка хляб за Деса, идва Коледа.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Геров":

    гергов лъжецо,защо излъга че не помаци са извършили клането в батак?али ага барутинлията говори ли ти нещо и ако ти говори какъв е въпросния по произход?магкахан е очевидец ,но е такъв няколко месеца след клането и въпреки това тои дава ясна представа за това кви са колячите ,макар както казах да не може да направи вярна преценнка за броя на убитите .иначе пак те питам що излъга че предателство е причина за смъртта на ботев и левски ,които както казах са били резервирани към русия .сега като пореден в групата на лъжците ,може да почнеш да мучиш в един глас с тях.c тях бе подобно особено този с ника тои.яде бои по каската и сега мучи.както ти казах и в предния пост ,а си писал лъжи ,а си станал смешен,въпреки че си учил история :))))))))))))!

    Коментиран от #79

  • 79 Той

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Десислава Димитрова":

    Троле на краварите, пак интерпретираш думи,както ти е угодно. Лошото е, че го правиш с думите на велики българи.
    Първо-Хр. Ботев е говорил за българските изселнически колонии в Русия и отношението на царската власт към тях. просто руснаците са ги направили крепостни, така, както и обикновенния руснак. Нали не очакваш царя да даде повече свободи на нашите от неговите?Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51
    Второ-В.Левски, казал е две неща (макар и не свързани едно с друго). "Тоз, който ни освободи той ще ни пороби". Възможно е да е имал способностите на Ванга и да го е казал за Русия. Но другите му думи са: "Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви - отговорил той. - Тогава аз ще да ти отида в Русия и да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече.”
    И така тролчето щастливо комбинира тези две различни изказвания на апостола и ето ти беля.
    Та те така, за няколко цента повече, давай троле, давй!
  • 80 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    никакви крепостни не са били българите в русия,напротив имали са статут на колониалисти .ботев е имал демократични идеи повлияни от френската революция и това го е правило антимонархист и резервиран към русия.левски пък е бил против външната намеса и е вярвал във всенародната революция,макар че ако трябва да бъдем обективни ,неговата идея не е била осъществима,макар да е продължена от македонските ни революционери.левски е имал визия за народното освобождение и то не е включвало чужда намеса ,а спрямо русия е имал резервирано отношение.и левски и ботев са републиканци по убеждение ,което допълнително е засилвало резервираното отношение.никои от двамата не е писал възторжени статии по посока на русия ,а обратни изказвания има и при двамата.демек симптоматиката ясно показва заболяването :)!иначе с поста си се опитваш да блеснеш със знания ли ?щото тва дето си писал напълно подкрепя моите твърдения.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.