Last news in Fakti

9 Май, 2024 09:55 3 841 23

Унгария на Виктор Орбан, най-добрият приятел на Китай в ЕС

  • си дзинпин-
  • виктор орбан-
  • китай-
  • унгария-
  • европейски съюз

Будапеща също така получи заеми от Пекин в рамките на програмата "Един пояс, един път", наречена официално "Пояс, път"

Унгария на Виктор Орбан, най-добрият приятел на Китай в ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изобилие от проекти за изграждане на заводи, милиарди евро инвестиции и една и съща близост с Русия: под егидата на националиста Виктор Орбан Унгария ясно се сближи с Китай, отцепвайки се по този начин от останалите в ЕС.

След Франция и Сърбия, Си Цзинпин пристига тази вечер в Будапеща, последен етап в европейската му обиколка.

"Една историческа визита", заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, относно посещението на Си Цзинпин в Унгария. Той припомни, че централноевропейската страна не е била посещавана от китайски президент от повече от две десетилетия.

Далеч от твърдостта, демонстрирана от европейците пред търговските напрежения с Китай, които се трупат, и критиките във връзка с украинското досие, отправяни към Пекин, в Унгария Си Цзинпин стъпва като на свой терен.

"Това изпраща сигнал на ЕС, като избира да посети Унгария, която е последната страна, която е открито благосклонно настроена към Китай сред 27-те", казва за Франс прес Тамаш Матура, асоцииран професор в университета "Корвинус".

За Виктор Орбан това е дипломатически успех, плод на неговата политика за отваряне към Изтока, която той прилага, откакто дойде на власт през 2010 г. и започна своята дипломатическа офанзива за спечелване на нови поддръжници. Когато Брюксел се дистанцира от Пекин, Орбан напротив задълбочи тези връзки с Китай, отхвърляйки идеологическия сблъсък на блоковете.

В противовес на европейската стратегия за намаляване на рисковете, Унгария разпъна червения килим за азиатския гигант, който стана първи инвеститор в страната миналата година.

"Солидните двустранни отношения пораждат доверие за китайските компании, те не се страхуват, че от неблагоприятните политически развития, които биха нарушили техните дела", казва политологът Ян Сюетун от престижния университет "Цинхуа".

Въпреки малките си размери - 9,6 милиона жители - Унгария от 2022 г. беше залята от вълна от инвестиции, по-специално в областта на електромобилите и на батериите.

Навсякъде заводите никнат с впечатляваща скорост. Гигантът КАТЛ изгради мега обект близо до град Дебрецен, докато автомобилоконструкторът БИД ще произвежда туристически возила в Сегед от идната година.

Според правителството настоящите проекти са оценявани на около 15 милиарда евро. В замяна на това китайски компании се ползват с данъчни облекчения в Унгария, от субсидии до инфраструктура и предложения за работа за техните работници.

Унгария също така получи заеми от Пекин в рамките на програмата "Един пояс, един път", наречена официално "Пояс, път". Високоскоростна железопътна линия трябва да бъде изградена между Будапеща и Белград, въпреки че проектът беше белязан от закъснения.

При това сътрудничество във всички сфери, Будапеща купи китайски ваксини срещу Ковид-19, обеща да приеме първи китайски университетски кампус в ЕС и подписа неотдавна спорен пакт за сигурността, разрешаващ китайски полицейски патрули на унгарска територия.

Това породи безпокойството на опозицията, която критикува непрозрачността, която заобикаля договорите, въздействието върху околната среда на фабриките за батерии и корупцията. Според опозицията от строителните проекти се обогатява "кръгът на Орбан".

Отвъд икономическите връзки, Унгария успя се покаже като полезен партньор за Пекин в международните срещи, отбелязва Тамаш Матура.

Редовно критикуван от западните си партньори заради авторитарния си уклон, Виктор Орбан на няколко пъти използва правото си на вето, за да блокира или да смекчи критичните изявления на ЕС спрямо Китай, особено онези, които касаят по-специално правата на човека.

"Една логика, която може да се приложи също и за НАТО", казва Матей Шималчик от Централноевропейския институт за азиатски изследвания, базиран в Словакия.

Защото Унгария, член на Алианса от 1999 г., се разграничава от партньорите си, като критикува "войнствената трескавост" пред Русия и пледира за прекратяване на огъня в Украйна.

"Ние сме абсолютно съгласни с Китай относно украинското досие", подчерта Петер Сиярто.

Пекин се представя като неутрална страна и призовава редовно за политическо уреждане, което да сложи край на сраженията в Украйна, като същевременно остава близък до Кремъл. Подобно на Будапеща.

превод от френски: Габриела Големанска, БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гориил

    55 8 Отговор
    Завиждайте и се учете, мили братя.
  • 3 И на Русия,

    35 1 Отговор
    и на Русия...
  • 4 Бонев

    56 7 Отговор
    За разлика от втората световна, този път унгарците са на правилната страна.

    Коментиран от #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Стига бе

    54 9 Отговор
    Антис0р0ска Унгария цъфти, а с0р0с0идна България умира !

    Къде ли е проблема?

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТаУмВзе

    54 5 Отговор
    Орбан си гледа Интереса на Унгария, не като нашичките мъпети слугинаж! Оставям настрана, 21 век принадлежи на Китай де.
  • 9 Харон

    6 28 Отговор
    Устачките му са заети остава да отпусни колана....Продава се като......
    "Будапеща също така получи заеми от Пекин" Много изгодни, Ще плаща народът затова, че китайците да си строят жп линия -нямаща връзка към европейската жп мрежа- от контейнерният им терминал в Гърция, през Сърбия до Будапеща....
  • 10 Един

    8 26 Отговор
    Орбан не ще гейове, ма се мазни на чайника.
  • 11 Град Козлодуй

    26 1 Отговор
    Няма вечни Приятели има само Вечни Интереси
  • 12 007

    33 3 Отговор
    Да не би да е лошо? Инвестиции, работни места и прочие.
  • 13 007

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бонев":

    За разлика от нас.
  • 14 Харон

    5 27 Отговор

    До коментар #6 от "Стига бе":

    Толкова цъфти благодарение на тези мафиоти, че от най-веселата барака в соц. лагера, се наредиха барабар с най в категория дрипльовците на Европа....
  • 15 Сандо

    22 4 Отговор
    А какво да прави Орбан?Иска да направи страната си просперираща,християнска европейска страна,но не бива - ЕС не само не разрешава,но и наказва за такава политика-ерес!Изгодни отношения и икономически връзки с Русия - забранено е,отново следват наказания!А в САЩ приятеля Тръмп е подгонен от управляващите демократи и всички негови подръжници са врагове.И насреща застава Китай с неговия модел на икономика и междудържавни отношения.И Орбан,а и всеки управляващ държава може да направи избор.
  • 16 Митев

    29 3 Отговор
    С нас или без нас Китай си остава Китай,с нас или без нас Унгария си остава Унгария,ще попитате каква е разликата, държави които не позволяват да се управляват от чужди посолства.....
  • 17 Геро

    22 3 Отговор
    Китайски инвестиции заливат Унгария и Сърбия,а при нас днес Киро отряза лентите на завода за електроавтомобил, а след месец той фалира
  • 18 Васил

    6 22 Отговор
    Всички мизерни страни приятели на Китай каква идилия!

    Коментиран от #23

  • 19 Путин

    12 0 Отговор
    Тъпанарите. От. Пп. Дб. Да. Си. Зададат. Въпроса. Зашо. Чичо. Си. Не. Посети. България. Защото. България. Повече. Държи. На. Педераси. Хюмнета. И. Лесбийките. Отколкото. Да. Прави. Бизнес. Със. Чучи. Си.
  • 20 Вики Орбански

    7 0 Отговор
    На снимката казва: -Ашколшун, баджанак!
  • 21 Бай Иван

    4 0 Отговор
    А ние какво ще вземем от Галя от посолството?Един голям афроамерикански гол ....!
    После да не се чудим че има инвестиции в други страни?
  • 22 Недозрял икстеншън

    1 0 Отговор
    Който разбира от география и гравитация е наясно, че е въпрос на време САЩ да си свият перките от Европа,а проксито им Британия да бъде навряно в . учи . ъз. Европа има хилядолетни връзки с Китай и Индия,а САЩ са недозрял икстеншън на цивилизацията.По същество Европа е полуостров на Азия като Индустан,Индокитай и Арабския полуостров.
  • 23 Т@по парче

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Васил":

    си,нали знаеш?!