Last news in Fakti

7 Май, 2024 12:26 3 162 62

Стратегическа визита в Европа! Си Дзинпин иска да пренарчетае световния ред

  • китай-
  • европейски съюз-
  • си дзинпин-
  • урсула фон дер лaйен-
  • еманюел макрон

В същото време обаче европейските лидери не искат да се отнасят прекалено твърдо към Китай, тъй като не могат да рискуват връзките си със солиден търговски партньор

Стратегическа визита в Европа! Си Дзинпин иска да пренарчетае световния ред - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайският президент Си Дзинпин започна в неделя първата си обиколка в Европа от пет години насам, като пристигна в Париж. Очаква се Си да отпътува днес от Франция за сръбската столица Белград. Третата европейска страна, която се планира да посети китайският лидер тази седмица, е Унгария.

Aмериканският в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на експерти, отбелязва, че и трите страни, които ще посети Си, в една или друга степен подкрепят стремежа на Китай към преначертаване на световния ред. И трите страни поставят под въпрос баланса на силите на международната сцена след Втората световна война, установен под диктовката на САЩ, и искат да засилят връзките си с Пекин, пише журналистката от "Ню Йорк таймс" Ема Бубола.

Бубола излага тезата, че Си възприема посещението си в Европа като "стратегическа възможност да отслаби връзките на континента със САЩ и да създаде свят, свободен от американско влияние“. Журналистката посочва, че във време на напрежение между Китай и повечето европейски държави, дължащо се на близките отношения на Пекин с Москва и на шпионски скандали, Си се опитва да постигне „прагматично сближаване“ с Европа.

Във връзка с вчерашните разговори в Париж между Си, Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен друг автор - Роджър Коен, пише в „Ню Йорк таймс“, че Си решително се е противопоставил на критики, отправени към Пекин заради подкрепата му за Русия във войната ѝ срещу Украйна.

Си "се е противопоставил твърдо на критиките", като е казал, че Пекин е против това "кризата да бъде използвана, за да се прехвърля отговорност върху трета страна, да бъде опетняван имиджът ѝ и да бъде подклаждана нова студена война", отбелязва всекидневникът.

"Ню Йорк таймс“ обръща внимание и думите на Си, че "държавата му не е първоизточник на кризата и нито е страна в нея, нито пък участник".

Бубола акцентира върху факта, че Си е насрочил днешното си пристигане в Белград навръх 25-ата годишнина от бомбардировката на НАТО на сградата на китайското посолство в сръбската столица на 7 май 1999 г., по време на войната в Косово. Този удар погрешка, причинил смъртта на трима китайски журналисти, за който Белият дом се извини, стана причина за гневни протести, припомня журналистката.

"За Си посещението в Белград е доста изгоден начин да зададе въпроса дали САЩ в действителност се отнасят сериозно към международното право", казва пред "Ню Йорк таймс" директорката на азиатската програма на Европейския съвет за международни отношения в Берлин Янка Йортел.

Според в. "Вашингтон пост" в първия ден от визитата си в Европа Си се е изправил пред "континент от скептици". Американският всекидневник лансира тезата, че с посещението си в Европа китайският лидер цели отваряне на Китай.

"Вашингтон пост" отбелязва, че европейските държави са разделени по отношение на начина, по който трябва да бъде възприеман Китай - като "партньор за сътрудничество" или (каквато е позицията на Вашингтон) "по-скоро като потенциален опасен съперник".

Според в. "Уолстрийт джърнъл" Си не е имал основания да се надява на "лека обиколка" на Европа. Американското издание отбелязва, че анализатори са били предвидили, че Еманюел Макрон ще използва повода, за да разкритикува подкрепата на Китай за Русия в конфликта с Украйна.

В същото време обаче, посочва всекидневникът, европейските лидери не искат да се отнасят прекалено твърдо към Китай, тъй като не могат да рискуват връзките си със солиден търговски партньор.

Британският в. "Гардиън" обръща внимание на изказването на Си в Париж, че връзките между Китай и Франция са "пример за международната общност".

Изданието извежда на преден план думите на Урсула фон дер Лайен, че Европа и Китай имат общ интерес от "резултатно действие на основан на правила световен ред", но и предупрежденията ѝ, свързани с рисковете от "стимулираното от държавата свръхпроизводство, неравнопоставеността при пазарния достъп и прекомерните икономически зависимости" в отношенията с Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пекин,Париж

    16 5 Отговор
    Белград и Ниш всичките кръчми бачкат за нас
  • 2 честен ционист

    35 8 Отговор
    Железният Си ще вдигне оградата по сръбската граница и Ганя в резервата с камилите.

    Коментиран от #33

  • 3 Бръмбар

    40 7 Отговор
    Ама в България няма ли да дойде? Боко да го потупа по гърба или да се види с Шиши, Кирчо или Кокорчо? Ама как така?

    Коментиран от #14

  • 4 1551

    21 2 Отговор
    Пак ли в Пекин го посрещнаха?
  • 5 Зеленото Джуджи

    43 8 Отговор
    "...европейските държави са разделени по отношение на начина..."

    Че кой ги пита европейските мишки какво искат ?
    Каквото Ънкъл Сам нареди, такова. Европа е една безгласна, безправна слугиня на САЩ.
  • 6 123456

    36 8 Отговор
    Хегемона си отиес. Нов световен ред идва. Бъдещето е на Изтока. Миналото е на Запада. Което е казано, се случва.

    Коментиран от #8

  • 7 да питам

    6 22 Отговор
    А питал ли е Путю ?! 🤭😁
  • 8 123456

    24 4 Отговор

    До коментар #6 от "123456":

    Хегемона си отива!!!
  • 9 честен ционист

    35 5 Отговор
    Освен руски на Ганя и китайски ще му се наложи да заучава в ускорени срокове. Разбира се, ако не предпочита да доусъвършенста турския.

    Коментиран от #18

  • 10 мдаааа

    9 25 Отговор
    Нека вноските за новият Москвич да започнат - Сега ..
  • 11 Мда

    31 7 Отговор
    Нов съюз се роди, противопоставящ се на стария. Китай, Русия и Глобалния юг.
  • 12 Иванушка🇺🇲

    11 37 Отговор
    Искал да преначертае новия световен ред. И аз искам да съм краля на Англия но не става. Сега ще посещава руските колонии Сърбия и Унгария. Китай е изцяло зависим от ЕС и Щатите. Това са богатите пазари които все още купуват китайските ментета. Спрат ли китайската фабрика ще фалира.

    Коментиран от #43

  • 13 Полека лека

    29 5 Отговор
    Нещата се подреждат по друг начин. Западналите се гръмнаха в крака.

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Цар Долар

    2 22 Отговор
    Китайчетата въртят перфектна търговийка.За Геополитиката слушат големият бял брат и НАТО.
  • 17 Ахааа ,

    2 18 Отговор

    До коментар #13 от "Полека лека":

    А у Сибир дръвата вече са кът .. 🤭😁

    Коментиран от #26

  • 18 Съвецка копейка

    4 20 Отговор

    До коментар #9 от "честен ционист":

    Засега рускините изучават усилено китайски.

    Коментиран от #23

  • 19 Малко логика

    24 2 Отговор
    Щом като Си Дзинпин иска, а не могат да му откажат, значи преначертава. Желая му успех!
  • 20 Съвършено

    26 0 Отговор
    Безполезен анализ. Нищо няма да "преначертава" китайският президент. Изтокът не разсъждава в западните категории "доминация", "влияние", "съюзи срещу", "победа" , "натиск" "световно лидерство" и други подобни простотии на западните лешояди. Просто ще призове към здрав разум и компромисни решения, но както обикновено ще остане съвършено неразбран от евро павианите, за които парите и властта са водещи "ценности ".
  • 21 Китай Сащ СССР Африка депопулация

    2 8 Отговор
    Глобалистски глупости
  • 22 Швейк

    1 12 Отговор
    Първо трябва да се разбере с Кимчо и Путчо.

    Коментиран от #42

  • 23 мдаааа

    1 10 Отговор

    До коментар #18 от "Съвецка копейка":

    Рублите у Китай свършиха ..
  • 24 Така ще да е

    1 17 Отговор

    До коментар #15 от "Чичо":

    Ако има достатъчно пpaZноглавци да подкрепят платената, продажна рашистка иZмет, която се кандидатира и подкрепя от фашиския режим на Путлер .
  • 25 Изтокът

    13 1 Отговор
    се стреми към хармония и взаимно сътрудничество с останалия свят. Това не се разбира, нито се възприема от Запада, където светогледа е съвсем различен.

    Коментиран от #41

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Имам резерви

    7 1 Отговор
    по отношение на част от китайското ръководство, прозападното. Не ми харесва цифров юан и социален рейтинг. Не мога да се отърва от мисълта, че Китай е евтината работна сила след посещението на Кисинджър, на света. Имам огромна слабост към писменост, литература, музика, философия, поезия, но имам резерви. Фактът че отделят огромни суми за алтернативна безплатна енергия, и то разработка на български учен ме радва.
  • 28 Хихи

    14 0 Отговор
    Си и каза в лицето на фонлайнар,че Китай е за многополюсен свят , а не с еднолично налагане на "правилното"...
  • 29 Сребролюбец храбър

    15 0 Отговор
    "Според в. "Уолстрийт джърнъл" Си не е имал основания да се надява на "лека обиколка" на Европа."
    Не е необходимо да напомняте за своята пословична негостоприемност. А наглостта и бруталността ви не знаят граници. На всичко това китайците ви отговарят с присъщо търпение и мъдрост.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Чичо ви Си

    10 1 Отговор
    При мене и при колегата Путин за дни мисли няма!
    Казали сме, че няма да има един лидер в света!
    Работим за това!
    Остава само на Евроизборите да се счупи мнозинството на празноглав ите краварски послушковци!

    Коментиран от #37

  • 33 Огромна грешка

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Е направил Борис трети като ви е спасил от Хитлер. Щяхме да живеем в много по- спокойна и приятна обстановка.

    Коментиран от #39

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Още не

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ахааа ,":

    Но ще ти дадат възможност да пишеш и оттам.
  • 36 Размисли и страсти

    1 11 Отговор
    Си ходи насам и натам.А мосю путлЕр къде ходи?!
  • 37 Ахааа ,

    1 7 Отговор

    До коментар #32 от "Чичо ви Си":

    Беше ясно , че с часове няма мисли у бимбариците ви червени , ама чак с дни .. ☹️

    Коментиран от #47

  • 38 защо

    9 3 Отговор
    Що така бе? Вчера фокус ни информира, че Урсула е свила перките на Си?
  • 39 честен ционист

    0 7 Отговор

    До коментар #33 от "Огромна грешка":

    В робската люлка да нанкате?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Атина Палада

    16 0 Отговор

    До коментар #25 от "Изтокът":

    Да, точно така, затова на Изтока се наложи с икономически средства да свали от трона алчния Запад.. И както е видно, успя! Западния свят вече е история...
  • 42 Това

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "Швейк":

    Не ти влиза в робския дневен ред. Гледай си ролята на американска лабораторна мишка и не си подавай муцуната извън кутията.
  • 43 Порно

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка🇺🇲":

    В щатите казват, че ако на една стока не пише Мейд ин Чайна, значи е менте.
  • 44 Китай Йндия, Русия Саудитска арабия, ЮАР

    19 1 Отговор
    Страните от БРИКС ще начертаят Световния ред!! Сега Има Хегемония на САЩ, със сателити Великобритания и Израел! Васален ЕС, васална Япония, и Южна Корея!! Послушна Канада и Австралия!! Няма никакъв Световен Ред,!!Измисления Световен ред сее Скрил зад Измислената Демокрация! А в ЕС имаме нищо не струваща фраза Евроатлантически цености"кухи фрази без съдържание и Едни Зелени Идиоти начело!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Е дааа

    4 0 Отговор
    По оста москва-белград-пекин-техеран

    Коментиран от #50

  • 47 Чичо ви Си

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ахааа ,":

    То у ваще шарени бимбарици прелива от мисъл... Направо изпускате като тенджера под налягане!

    Коментиран от #48, #51

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Китай е фабриката на Света, спре ли

    12 0 Отговор
    Китай да Работи, Запада хептем ще го Закъса!! Половината Заводи на Запада са в Китай!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ахааа ,

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Чичо ви Си":

    Ти виждАл ли си китайска тенджера под налягане ?! Как гърми ?

    Коментиран от #52

  • 52 Чичо ви Си

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Ахааа ,":

    Аз си имам готвачи... Пък и мога по няколко на ден да сменям. Нали знаеш колко народ сме.

    Коментиран от #56

  • 53 РАЗБИРАЩ

    7 0 Отговор
    Горките англосакси - от едната страна ги ребри Президент Си, от другата Президент Путин. Яко.

    Коментиран от #54, #55

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ф. Дзерджински

    5 0 Отговор

    До коментар #53 от "РАЗБИРАЩ":

    Милите те, сега които ги заребрят и че рнил. ките от Африка иЮ Америка, ще трябва да им пращаме психолози на помощ...
  • 56 Ахааа ,

    0 4 Отговор

    До коментар #52 от "Чичо ви Си":

    Какво ти пречи , да пробваш един атом , щом сте много ?!

    Коментиран от #59

  • 57 Като чета мненията

    6 0 Отговор
    на големи "разбирачи" в коментарите, се отчайвам за нивото на разбиране на случващото се в света в момента сред голяма част от сънародниците ни. Китай бил зависим от САЩ и НАТО. Затова ли периодично ходят да убеждават и да склоняват Си на разни стъпки в интерес на техните икономики? Погледнете репортажи от посещението на Шолц например. И онзи ден гледах видео на един канадец, който сега е в Китай, за търговско изложение с 74 000 щанда в Гуанджоу. Май ще се появи нова песен - "Кога ще ги стигнем китайците".
  • 58 Нищо не сме научили от историята!

    5 0 Отговор
    Всеки си прави някакви свои тънки сметки и мисли да преметне другия, докато му се усмихва учтиво!
  • 59 Чичо ви Си

    6 0 Отговор

    До коментар #56 от "Ахааа ,":

    Нашият народ е мъдър, търпелив и дипломатичен!
    И все пак внимавайте какво си пожелавате...
  • 60 Истината

    7 0 Отговор
    Докато има американски военни бази с войници и ядрено оръжие в Европа, промяна не може да има. Доларът до 1971 г беше обезпечен със злато, след това с петрол. Сега доларът се гарантира не с промишленост, технологии, комуникации, а с военна сила.
  • 61 Назъров

    4 0 Отговор
    За разлика от българските политици, сърбите винаги избират точните си съюзници и приятели.
  • 62 Саки

    4 0 Отговор
    Новия Световен ред ще го начертае съюз между Китай и Русия. Двете държави ще унищожат света.