Last news in Fakti

2 Януари, 2016 10:00 4 263 4

Военни игри 2015

  • военни-
  • 2015-
  • игри

През годината големите сили се постараха да са готови за евентуални конфликти

Военни игри 2015 - 1
Снимка: БТА/АP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако искаш мир, готви се за война, се казва в поговорката. 2015-та беше годината, в която твърде много държави разбраха смисъла на тази мъдрост. И ако в Сирия и Ирак военните конфликти бяха в разгара си, то напрежението между Русия и НАТО на няколко пъти достигаше  връхната си точка.

Игра на война

През тази година Русия и Западните сили на няколко пъти взаимно си играеха по нервите, отправяйки си послания, свързани с конфликтната зона – Украйна.  През юни руските сили проведоха няколко учения в Приднестровието. На 4-ти юни руски разузнавачи от Оперативната група на руските войски отработиха задачи в условия, близки до бойните, през деня и нощта. Военните извършиха нападение на пост на условен противник, засада и други елементи от тактическата специална подготовка. По-късно руските войски проведоха военни учения по отразяването на въздушен удар от условен противник, като нисколетящи изтребители Су-25 и бойни хеликоптери Ми-24.

На 6-ти септември пък 173-та въздушно-десантна бригада на САЩ проведе съвместни учения с военни на Естония, точно край руската граница. Те бяха свързани основно с евакуацията по време на сражения и свързаните с това процедури. На 10-ти ноември мащабни военни учения с участието на 2000 военнослужещи от десет страни започнаха в Литва. В Iron Sword (Железен меч)  участваха военни от Великобритания, Унгария, Германия, Канада, Латвия, Литва, Полша, САЩ, Чехия и Грузия. Задачата на военните учения бе отработка на взаимодействието между подразделенията на партньорите от НАТО при осъществяване на настъпателни и отбранителни операции. През октомври НАТО реализира и най-мащабното свое учени през последните 13 години -  Trident Juncture 2015. То се проведе основно на територията на три страни от НАТО – Испания, Португалия и Италия. В него участваха повече от 60 кораби и подводници, над 140 самолета. Като цяло повече от 230 единици техника – сухопътна, въздушна, морска и логистична. През май пък се проведоха най-мащабните военни учения в историята на Естония. В тях участваха близо 13 000 души. В това число влизат хора от запаса, членове на паравоенната доброволческа лига, която е част от Министерството на отбраната, наборници и професионални войници. В него участваха и части на НАТО. Сред тях  базираният в Естония танков взвод на 7-ми полк, 3-та пехотна дивизия на американската армия, от която част са четири танка  M1A2 Abrams и два взвода парашутисти от 173-та бригада. 

Премерване на оръжие

В същото време отделните сили започнаха да тестват и новото си въоръжение. На 4-ти април Русия извърши успешни тестове на на противоракетната система земя-въздух С-400, способни да поразят цели на разстояние до 400 км. На 24-ти декември началникът на ПВО войските на Русия Александър Леонов обяви, че страната разработва нов зенитно-артилерийски комплекс с 57-мм оръдия.  Тя ще замени зенитно-артилерийския комплекс „Шилка“ и „Тунгуска“. На 12-ти декември пък екипажът на ядрената подводница „Верхотуре“ , водена от капитан първи ранг Дмитри Желиков, успешно изстреля междуконтинентална ракета „Синева“ от своя район в Баренцово море, която успешно достигна зададената й цел на полуостров Камчатка. За новогодишните празници пък руските военни си подариха спасителния кораб „Игор Белоусов“ - първи в своя клас, който влезе в експлоатация за руските военноморски игри.

През юни китайската армия проведе успешно изпитание на боен свръхзвуков  самолет, способен да пробие американската система за противоракетна отбрана и да предизвика ядрена атака. Това бе 4-тият успешен тест на Wu-14 в период от 18 месеца.

Не всички опити с нови оръжия обаче се оказваха успешни. На 28 ноември Северна Корея проведе опит за изстрелване на балистична ракета от подводница в Японско море, който завърши с неуспех. Според източник на южнокорейската агенция Yonhap най-вероятно става въпрос за ракета KN-11. През май КНДР извърши подобни тестове, които тогава бяха определени като успешни.

Междувременно Военноморските сили на САЩ извършиха успешно изпитание на междуконтиненталната балистична ракета „Трайдънт -2“ край бреговете на Калифорния. Ракетата бе изстреляна от борда на атомната подводница „Кентъки“ от клас „Охайо“. Посоката на нейния полет не се уточнява. Заради изпитанието бяха изменени трасетата на самолетите, пристигащи в Калифорния. „Трайдънт-2“ има обсег от 11 000 километра

Игра на нерви

През тази година се увеличи и напрежението между Китай и САЩ, заради политиката на изграждане на изкуствени острови в Южнокитайско море и съмненията за разполагане на артилерия върху тях. Китай на няколко пъти предупреждава американските сили, че застрашават мира в региона.  На 25-ти май военноморският флот на Китай отправи 8 предупреждения към американския военен самолет P-8A Посейдон по време на полет в региона.

На 27-ми октомври американският миноносе USS Lassen премина  през зоната от 12 мили около рифовете Суби и Мисчиф в архипелага Спратли. Това бе определено от китайските власти като заплаха за китайския суверенитет. Малко по-късно от САЩ обявиха, че техните сили ще продължат да провеждат военни акции в Южнокитайско море, въпреки недоволството на Китай. На 5-ти ноември пък се появиха информации, че на 24-ти октомври, че китайска подводница от клас „Kilo” е преследвала американският самолетоносач  „Роналд Рейгън“ в продължение на половин ден край бреговете на Япония.

Факторът Сирия

Все пак обаче, вниманието на света бе насочено към Сирия. Ситуацията там ескалира, след като Русия започна да извършва удари срещу цели на Ислямска държава на 30-ти септември. На 7-ми октомври Русия атакува джихадистите с ракети от последно поколение, изстреляни от разстояние от 1500 км. Изстрелването бе извършено от 4 кораба в Каспийско море, като ракетите удариха 11 цели. На 8-ми декември пък Русия нанесе удари по групировката „Ислямска държава“ с крилати ракети „Калибър“, изстреляни от подводницата „Ростов на Дон“. Подводницата действа от Средиземно море. На 13-ти ноември пък САЩ атакува един от лидерите на екстремистите – Джихадиста Джон с дрон, докато той бе в колата си. След атентатите в Париж Франция също започна мащабна кампания срещу Ислямска държава. Нейният основен коз беше самолетоносачът „Шарл дьо Гол“. С широчина 64.36 метра и височина 75 метра, самолетоносачът развива скорост от 27 възела. В авиогрупата на кораба влизат 40 самолета, сред които Super Etendard, Rafale M (Рафал) и E-2C; както и хеликоптери SA-365. Първите удари на самолети от неговия борд срещу джихадистите бяха извършени на 23-ти ноември След това той се придвижи към Каспийско море. На 4-ти декември и Германия влезе в борбата с Ислямска държава. Страната предостави фрегата. Тя трябва да обслужва именно самолетоносачът.

Дуелът Русия - Турция

На 24-ти ноември турски изтребители свалиха руски самолет Су-24 край сирийската граница. Това стана, след като в предходните месеци Анкара на няколко пъти се оплака от нарушаване на нейното въздушно пространство от руски самолети. Това доведе до въвеждането на икономически мерки срещу Турция от Русия. Събитието обаче доведе и до сериозно напрежение между двете страни. Започнаха опасения за проблеми при движението през проливите.

На 1-ви декември турска подводница се размина с логистичен кораб от руския флот по време на преминаване през пролива Дарданели. Напрежението стигна до връхната си точка, когато медии разпространиха изображение на моряк от руския крайцер „Цезар Куников“, който насочва преносим зенитно-ракетен комплекс „9К38 Игла“ към Истанбул. На 13-ти декември пък  руският патрулен кораб  „Сметливий“ откри огън, за да прокуди турски рибарски плавателен съд, избягвайки сблъсък с него. Това стана след многократни опити на руския екипаж да установи връзка с плавателното средство. Това предизвика Москва да предупреди Анкара за предприемането на ответни действия при провокации на части на руския военeн кондингент.

2015-та беше година, в която светът сякаш тренираше за война. Играта на война често е прелюдие към истинска такава. Да се надявам обаче, че през 2016-та година военните игри ще са най-близкия ни досег до военната реалност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чачук

    0 1 Отговор
    Кой може да ми каже,как самолетоносач от Средиземно ще отиде в Каспийско море.Нима може да лети.Съмнявам се.Стига глупости бе журналя.

    Коментиран от #2

  • 2 tost

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чачук":

    Нали е самолетоносач,излитат самолетите ,закачат го с въжета и го спускат в Каспийско море :))))))))))
  • 3 опсмопсус

    0 0 Отговор
    Ех, росенчо пиши си за мадамите, дори превода ти се губи, джурналистче!Каспийско, Средиземно море,явно имаш 6 по география!
  • 4 опсмопсус росен

    0 0 Отговор
    Нейният основен коз беше самолетоносачът „Шарл дьо Гол“. С широчина 64.36 метра и височина 75 метра, самолетоносачът развива скорост от 27 възела. В авиогрупата на кораба влизат 40 самолета, сред които Super Etendard, Rafale M (Рафал) и E-2C; както и хеликоптери SA-365. Първите удари на самолети от неговия борд срещу джихадистите бяха извършени на 23-ти ноември След това той се придвижи към Каспийско море.