Last news in Fakti

31 Август, 2023 12:04 2 365 14

Защо преврати превземат бившите френски колонии в Африка?

  • габон-
  • преврат-
  • военни-
  • франция-
  • колонии-
  • западна африка

Сега се очаква международната реакция. Позицията на Европейския съюз ще зависи предимно от мнението на Франция

Защо преврати превземат бившите френски колонии в Африка? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вълната от военни преврати в бившите френски колонии от Западна Африка се разраства като горски пожар през август. След като преди месец генералите взеха властта в Нигер, новината от днес е, че същото се е случило и в Габон. А между лятото на 2020 и януари 2022 г. военни преврати бяха извършени в Мали, Чад, Гвинея и Буркина Фасо. Това коментира във "Фейсбук" експертът Пламен Петров.

Габон обаче е малко по-особен случай. Това е африканската страна с най-голям БВП на глава от населението ($9300 годишно, за сравнение – в България е $14 800), ако не броим островите Мавриций и Сейшели и миниатюрната Екваториална Гвинея. Източникът на това относително богатство е нефтът. Неговият добив в Габон обаче намалява, запасите се изчерпват, сега е около 180-200 хиляди барела дневно. Страната е член на ОПЕК – картела на износителките на петрол. Не е изненадващо, че основните играчи в габонския нефтодобив са компании от бившата метрополия Франция.

Политическата система на Габон не е много по-различна от тази на съседните му африкански страни, аз бих я определил като „имитация на демокрация. От 1966 г. до днес Габон е управляван само от двама президенти, които са баща и син. Албер-Бернар Бонго, бивш офицер от френската армия, практически държи нишките на властта в Либървил (столицата) от 1966 г., когато става вицепрезидент, но президентът е тежко болен. Година по-късно държавният главна умира и Бонго е избран на негово място вече официално. Интересно е, че през 1973 г. след посещение в Либия той решава да си смени религията, приема исляма и се преименува на Омар Бонго. Синът му, който днес бе свален от власт, също е мюсюлманин, макар че тази религиозна общност е малцинство в Габон – не повече от 12%. Управлението на Омар Бонго е клептократично – легенди се носят за богатството на президента и семейството му, за неговите имения във Франция, суперскъпи коли и любовници. Но все пак приходите от нефта са сериозни и по малко от тях стига и до гражданите на страната, което потиска социалното недоволство. Освен това населението на страната не е голямо – само 2,4 млн. души.

През 2009 г. Омар Бонго умира и, о изненада – за нов президент е избран синът му Али Бонго Ондимба. Той сигурно нямаше да надмине баща си по управленско дълголетие, защото вече е на 64 години, но упражнява властта по сходен начин. В правителството са включени представители на различни племенни групи, за да има баланс, а видните опозиционери редовно са кооптирани във властта. Непосредственият повод за преврата са поредните (вероятно фалшифицирани) президентски избори. Централната избирателна комисия обяви, че Али Бонго ги е спечелил с 64% от гласовете.

Сега се очаква международната реакция. Позицията на Европейския съюз ще зависи предимно от мнението на Франция, а тя подкрепяше режима на бащата и сина Бонго, най-вече заради интересите в петролодобива. Властта на превратаджиите явно е незаконна, но едва ли ще се стигне до френска военна интервенция срещу тях. Париж намали военното си присъствие в Габон и сега там има само 350 френски войници.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    55 0 Отговор
    Защото реално и сега са колонии и стоят бедни докато им източват ресурсите.
  • 2 да де

    36 0 Отговор
    Поредните двойни стандарти говорят за законност и се забравя, че днешна Франция е плод на бунт срещу краля на франция да не забравяме и гилотината колко зелки е отрязала.
  • 3 Роки

    54 1 Отговор
    Защото Франция от години източва от африканските държави злато, литий, уран и прибира 95% от печелбата. На хората им писна да живеят в бедност и искат незавимост, а не колониализъм.

    Коментиран от #11

  • 4 Защото Африка се събужда

    33 0 Отговор
    И иска да поеме съдбата си в свои ръце. Само ние още спим
  • 5 Защото Маскалия

    5 25 Отговор
    им даде малко зърно без пари и им обеща прекрасен комунистически живот.
  • 6 Калпазанин

    19 0 Отговор
    Заглвори се за брикс, преврати в Африка и опек стана картел. А нали и в обора газ и нефт течаха като реки
  • 7 БАНко

    16 1 Отговор
    ДА ИЗГОНЯТ КОЛОНИЗАТОРИТЕ ОТ СКАПАНАТА ЕВРОПА !!!
  • 8 Матей преображенски

    11 0 Отговор
    Чухте ли го макарона как попита дали ес ще си трае ,ако стане такъв бунт или преврат в България или Румъния?Значи той ни нарежда сред африканските колонии и дори ни прави чест ,чи и ние можем така да се освободим.Дали,или...?Тук нещата не се оправят толкова лесно и бързо,щрак и готово,в едночасие.След 34г.американско владичество,деморализиращо и разложително културно влияние,тотална мафиотизация,турски сепаратизъм,ци-ган-ски каламитет и туземни порядки,първобитни племена и родове,българите се губим между тях,превърнаха ни в сухоземен бермудски триъгълник.
  • 9 Българин

    9 1 Отговор
    По нащте колониални телевизии не дават какво намериха в спалнята на Бонго, за да продължи тирадата с преврата и свалянето на "демократичния" президент от Военните, които цялото население подкрепя в момента и улиците са изпълнени с празнуващи хора.

    В спалнята на Бонго намериха десетина куфари доста обемисти които може човек да поберат пълни с пачки от по 500 евро( десетки милони евро) и това само сега, а какво е ставало всяка година с по толкова куфари и кой ги е давала на Бонго баща и син! нали Франция УЖ се отказа от колониализма!

    Сега Запада се е паникьосал, защото колониите( които още са такива в действителност), вземат управлението в свои ръце и изгонват колониарното "дамонократично" управление, поставяно там от колониалистите .

    А България да ви напомня на тези колонии, чиято икономика беше срината, а всички печеливши предприятия дадени на колонизаторите, които всяка година изнасят десетки милиарди от България, а населението бе СВЕДЕНО до 5,5 милиона, за да не се налага да се разхотват пари; особено за пенсионерите, които се оставят да измират по всякакъв възможен начин, като много често биват умишлено умъртвявани с лекарства, които за няколко седмици ги пращат по "естествен" път в гробищата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ФАКТ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Роки":

    Абе искат и бели французойки,щото са известни ,че си лягат и с клошари.
  • 12 ама друг път

    5 0 Отговор
    "Той сигурно нямаше да надмине баща си по управленско дълголетие, защото вече е на 64 години, но упражнява властта по сходен начин. В правителството са включени представители на различни племенни групи, за да има баланс, а видните опозиционери редовно са кооптирани във властта. Непосредственият повод за преврата са поредните (вероятно фалшифицирани) президентски избори. Централната избирателна комисия обяви, че Али Бонго ги е спечелил с 64% от гласовете." Същата картинка като в милата ни родина , кум , сват и на булката брат !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 умен

    2 0 Отговор
    искат да видят, че може и да им е по-зле. Че са бедни са виновни политиците им. Как пък в Саудитска арабия не са бедни или в ОАЕ, Кувейт?!