Last news in Fakti

11 Януари, 2016 11:58 6 918 3

Разформироваха наркоотдела в Митница – Свиленград

  • разформироваха-
  • наркоотдела-
  • митница - свиленград
Разформироваха наркоотдела в Митница – Свиленград - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разформироваха наркоотдела в Митница – Свиленград, която вече остава в историята. Само един от служителите в този отдел е получил заповед за преназначение. Това е Павел Павлов, известен с прякора Чък Норис.Снощната смяна първо е получила печати от Митница Бургас, към която беше прехвърлен пункт Капитан Андреево. Няколко часа по-късно обаче, в края на работната им смяна, печатите са взети, а четиримата служители са получили заповедите за съкращение. Още четирима от наркоотдела на тазсутрешната смяна също са получили заповедите си, разписани от директора на Агенция Митници – Ваньо Танов, считано от утре, 12.01.2016 г. Очаква се тези дни подобни заповеди да получат и другите от наркоотдела, наброяващ общо около 20 служители. Началникът му Станислав Таушанов е понижен в длъжност и се очаква да получи преназначение.

Този отдел винаги е бил един от най-важните в митницата. За пореден път през последните години му се нанася удар и сигурно това не е случайно. Преди години тази митница се славеше с най-големите количества заловен хероин. Постепенно в годините обаче количествата на заловения наркотик ставаха все по-мижави. Очакванията са на мястото на отстранените дългогодишни митничари да бъдат назначени други. Дотогава се говори, че мобилни групи и командировани митничари ще поемат специфичната работа по откриването на скрита в тежки и леки автомобили дрога. Опасенията са, че това механично прехвърляне на служители, някои от които без сериозен опит, ще доведе до хаос на най-големата ни сухопътна граница, тази при Капитан Андреево.

А иначе от днес Митница – Свиленград спря съществуването си де юре. Митницата на две граници е създадена на 19 януари 1919 година.

Някои митнически служители от пункта Капитан Андреево вече са получили заповеди за преназначение към териториалните управления в Пловдив и Бургас. Това стана, след като на 30 декември Министерският съвет прие постановление за промени в устройствения правилник на митниците, с които свиленградското звено на практика се закрива.

В момента се извършва трескава дейност по нормативни документи и документацията, която трябва да се издаде.

Митниците в Бургас и в Пловдив си поделят учреждения, които са били под шапката на закритата Митница Свиленград.

Още през лятото на 2015 година, служители на ведомството сигнализираха, че има списък с 50 митничари, които трябва да бъдат махнати от работа. Те иронично нарекоха планираните „опрасквания“ – „Списъкът на Шиндлер“, въпреки че не ставало дума за спасяване, а напротив – за чистка на неудобните. Началникът на Митница Свиленград – софиянецът Юлиян Мирков отрече информацията и я определи като спекулация. Формален повод за закриването на митническото управление в Свиленград стана корупционен скандал, разразил се преди няколко седмици, при който имаше масови арести на митничари, а 22-ма получиха обвинения за получаване на подкупи. Местните определиха предколедната акция като поредната показна, целяща именно закриването на Митница Свиленград.

В Свиленград тече подписка против решението на правителството за закриване на митницата. Недоволни ще блокират границата на 26 януари. Към протеста, иницииран от общинския съвет в Свиленград, ще се присъединят и местни спедиторски фирми, чийто достъп до пункт Капитан Андреево беше “отрязан”, а бизнесът, в който са заети стотици свиленградчани, изправен пред фалит. Очаква се протестиращите да поискат оставката на финансовия министър и директора на Агенция Митници Ваньо Танов.



 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    1 0 Отговор
    А кога ще започнат да закриват и други вонящи кочини като районни и окръжни прокуратури, съдилища и пр.
    Със стари к..ви нов бардак се не прави. Изрязване до кокал. И няма виновни- невиновни. Невинните ли не са знаели? А като са знаели, защо са си мълчали ? Защо са били мълчаливи съучастници на корумпираните и са сядали на една софра с тях?
    Режи до кокал и хвърляй на бунището. Има толкова безработни и свестни хора, все ще се намери кой да ги замести големите специалисти.

    Коментиран от #2

  • 2 Toko

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Работата е там,че тоя дето трябва да реже и той е замесен в ла..ата!!!!
  • 3 7878

    0 0 Отговор
    Във всяко министерство има над 30% безполезни структури направо паразитни. Около 10-15 хиляди служители в държавата не знаят по кой въпрос са на работа и вземат добри заплати. Къде го има това. В същото време пречат на тези които наистина работят, като произвеждат сплетни и интриги.