Last news in Fakti

18 Март, 2016 08:00 3 510 6

Кремъл под прицела на ислямисти

  • ислямска държава-
  • русия-
  • джихадисти-
  • ислямисти

Закърмени с омраза към Русия джихадисти от Северен Кавказ трупат безценен военен опит за водене на хибридна война

Кремъл под прицела на ислямисти - 1
Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рускоезичните джихадисти, които се сражават в редиците на Ислямска държава и други радикални групировки в Сирия и Ирак, могат да се превърнат в заплаха за Русия. Това се посочва в доклад на Международната кризисна група.

Нейните анализатори отбелязват, че през последните години не се забелязват терористични нападения в големите руски градове.

Това се дължи на факта, че Москва съзнателно е подтиквала намиращите се на нейна територия ислямисти да отидат да се бият в Сирия и Ирак, а след затвориха за тях границата, обявявайки тези действия за извън закона.

На пръв поглед тази стратегия даде плодове.

В миналото ислямистите регулярно извършваха атентати в Северен Кавказ и понякога дори и в Москва, но през последните две години се наблюдава рязко намаляване на кръвопролитията на територията на Русия.

В същото време Кремъл създаде нова заплаха за себе си.

Рускоезичните ислямисти в редовете на Ислямска държава натрупаха безценен боен опит през последните месеци. Намесата на Москва в Сирия само ги радикализира и ги принуди да отправят поглед към Кремъл.

По различни оценки между 2000 и 5000 възлизат броя на рускоезичните бойци в редовете на Ислямска държава.

Русия позволи джихадистки тенденции от Северен Кавказ да се изнесат в Сирия. По този начин един вътрешен конфликт стана международен, посочи Екатерина Сокирянска, която е един от авторите на доклада. Според нея Москва си е създала нов враг.

Кремъл под прицела на ислямисти

Налице е значителна общност от Северен Кавказ на относително високи нива в Даеш

и в групи, които са свързани с Ан Нусра. По този начин и Русия се изкачи нагоре в класацията с цели на джихадистите.

Преди дни стана известно, че един от топ командирите на Ислямска държава Омар аш Шишани (Чеченеца) е починал от раните си в болница в Сирия, съобщава АП.

Той е добре известен на водещите разузнавания. Той е роден в Грузия като Таркан Таюмуразович Батирашвили. Произхожда от планински чеченски анклав в бившата съветска кавказка република.

Той придобива голяма популярност на 28 юни 2014 г., когато в нарочно разпространено видео обяви премахването на границата между Сирия и Ирак.

На Омар аш Шишани се приписва успеха

на Ислямска държава в кампанията срещу Мосул. Тогава бяха завладени предоставени от американците на иракската армия Humvee.

Военните успехи на Чеченеца не са случайни. Той воюва срещу руснаците по време на Чеченските войни в Кавказ на страната на сепаратистите. Между 2006 и 2010 г. той служи в грузинските спецчасти. През този период той е участвал в курсове по подготовка, провеждани от американските специални части, известни като „зелени барети“.

Данните показват, че закърмени с омраза към Русия джихадисти от Северен Кавказ трупат безценен военен опит за водене на хибридна война.

Въпрос на време е първата пушка да пукне срещу Москва....

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 3 Отговор
    Има решение. Достатъчен брой атомни бомби, ще върнат Земята в ерата на копията, лъка и стрелите и каменните оръдия на труда. Редовно го правим с компютрите си. Нарича се преинсталация на системата, след като е заразена с вируси, кърлежи,бацили и всякаква гад.

    Коментиран от #2

  • 2 некойси

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Хахаха .... точно казано.
    Един формат на ниско ниво би превърнал пясъка в стъкло и би зачистил всяка една нечистотия.
    Някой да смята че е жестоко и нередно?
    Чакайте само това да дойде при нас.
  • 3 Тамтумдамтум

    1 2 Отговор
    Резонен коментар, но ако някой си мисли че всичко това не е премислено,проследено,и с вече подготвен отговор от КГБ,трябва да е много тъп и много да му се умира !
    Как мислите,дали всичките тези ИД тарикати от бивши руски републики не са вече картотекирани?!Руската шпионска система работи пак със пълна сила,убеден съм,така че .мисля тич ще приключат земния си път в момента в които го регистрира зоркото око на КГБ,президента им е един от тчх,бюджета им сигурно е безденен,яе те намерят на края на Цвета с толкова пари,нека не се заблуждаваме,това не ти е Франция със 'човешките права'",това е RUSSIA!
  • 4 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    чакаите бе хора.руската авиация изби до крак всички джихадисти с руски паспорти според руските медии.онзи ден генералите дадоха презконференция и обявиха резултатите за избити кавказки терористи в сирия ,според които в сирия вече няма хора дето да знаят руски или поне няма живи такива:)))).

    Коментиран от #5

  • 5 кроко

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Ем браво, кажи им го това и да си коригират доклада! И да не пропуснеш да ги уведомиш, че американците трябва вече да са избили всичките лидери на ИД!
  • 6 До Стоенчо

    2 2 Отговор
    Думичката е преСа, а не преЗа.
    А цялата глупост, която си сътворил, няма да я коментирам.