Last news in Fakti

2 Юли, 2016 19:15 2 451 0

Томас Пикети: Германия носи основната вина за Brexit

  • brexit

Меркел и Оланд да сигнализират Южна Европа, че е необходим мораториум за връщане на заемите докато няма растеж 

Томас Пикети: Германия носи основната вина за Brexit - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Brexit е политически провал преди всичко за младите хора, заявява в интервю за LENA (вестникарски алианс на вестниците „Ди Велт“, „Република“, „Ел Паис“, „Льо Соар“, “Фигаро“, „Трибюн дьо Женев“ и „Тагесанцайгер“)  известният френски икономист Томас Пикети. Според него от години Европа си играе с огъня и колкото и да е парадоксално напусна една страна, която не е част от еврозоната. Въпреки това Пикети твърди, че вината е „наша“, защото Европа се провали в най-голямата след Втората световна война икономическа криза и защото кризата от 2008 г., която дойде отвън, бе превърната в европейска.

„Когато САЩ тръгна нагоре ние в еврозоната си направихме втора рецесия“, казва Пикети. Причината за това са грешните бюджетни решения и докато „не се обединим, че това беше грешка, хората няма да го разберат“. „Надявам се правителствените шефове и преди всичко Ангела Меркел да видят сега тази грешка и да променят поведението си“, призовава Томас Пикети. 

 Според него британските политици носят основната отговорност: „Дейвид Камерън често казваше, че не харесва Европа, а накрая се учудва, че хората му вярват. И сега, когато Борис Джонсън се отказва да се кандидатира за премиер. Това е абсурдна подлост!“. Според Пикети Германия и Франция също носят своята отговорност, защото от „чисто егоистични причини допуснаха Европа все повече да затъне в кризата“.

За него Германия носи основната вина, защото: “Германия се държи като всезнайко, което за останалите европейци е непоносимо. Освен това е нерационално… Ако всички страни като Германия имаха положителен търговски баланс, нещата нямаше да функционират така. Никой тогава не би могъл да абсорбира тези излишъци на търговския баланс“. За Пикети отчасти Севера е виновен за това, че Юга е зле.

 „Абсурдно е Германия да има излишък на търговския баланс от 8% от БВП“, казва Пикети. Според него става дума за „патология на глобализацията“, защото през 2000 г. Германия се страхуваше, че обединението няма да успее и страната ще изпадне в дефицит на търговския баланс“.

Томас Пикети призовава Меркел и Оланд да подкрепят ляворадикалните партии като „Сириза“ и „Подемос“. „Те не са перфектни, но са много по-малко опасни от британските, унгарските и френските десни популисти, най-малкото защото мислят интернационално“, констатира Пикети. Освен това приканва Меркел и Оланд да изпратят ясно послание към Испания и Южна Европа и да сигнализират, че е необходим мораториум за връщане на заемите докато няма растеж. 

 Томас Пикети е френски икономист, спечелил си известност с изследванията върху икономическото неравенство. Един от учредителите и първи директор е на Парижката школа по икономика. Книгата му „Капиталът в 21 век" се превърна в бестселър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА