15 Август, 2016 07:30 3 760 4

Косово е основна база на Ислямска държава на Балканите

  • даеш-
  • ислямска държава-
  • косово

Фронтекс вече предупреди за опасността от контрабанда за оръжие от Балканите и неговото използване за терористични нападения на Стария континент

Косово е основна база на Ислямска държава на Балканите - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Косово се е превърнало в основна база за Ислямска държава на Балканите, бият тревога сръбските медии.

Доскоро се смяташе, че Босна и Херцеговина е хъб за радикалния ислям. През последните месеци картината се променя. Разузнавателните служби са идентифицирали около 314 косовари, сред които двама атентатори-самоубийци, 44 жени и 28 деца, които са избягали от страната, за да се бият на страната на Ислямска държава.

Това е доста изненадващ развой на събитията, особено като се има предвид, че Косово – държава с население от 1,8 милиона души – доскоро бе сред най-силно проамерикански настроените мюсюлмански общества в света.

Тази тенденция е обезпокоителна след като се вземе в предвид, че в Босна и Херцеговина вече открито се говори за проблема с шериатските села.

Според данни от вътрешното министерство на Босна, оръжия и муниции от бивша Югославия са използвани при атаки от януари 2015 г. срещу френското сатирично списания „Шарли Ебдо“ и тези от 13 ноември в Париж.

Френската полиция дори е открила, че в подготовката на атентатите в Париж са използвани карти и апарати, които са закупени в Хърватия и Албания. Това се дължи на факта, че в тези две страни могат да се купят предплатени карти за мобилни апарати без да се записват данните на купувача, писа сръбското издание на сп. „Нюзуик“.

Фронтекс вече предупреди за опасността от контрабанда за оръжие от Балканите и неговото използване за терористични нападения на Стария континент.

След Белгия Босна и Херцеговина е вторият голям източник на бойци за Даеш. Близо 30-тина босненци са загинали по бойните полета на Близкия изток.

Подозренията се засилват, ако се вземе в предвид фактът, че около 50 добре тренирани и калени бойци са се върнали на Балканите.

Без да уточнява Босна, Европол съобщи в началото на годината, че тренировъчни лагери са установени в периферията на ЕС и в балканските страни. В доклада се отбелязва, че новобранците се обучават в специални техники за убиване, които включват и обезглавяване.

В наши дни в Косово има 800 джамии, 240 от които са построени след края на войната. За тях се говори, че индоктринират ново поколение в уахабизма. Умерените имами описват това като целенасочена дългосрочна стратегия от страна на Саудитска Арабия за реформиране на представата за исляма.

Парите, идващи от Саудитска Арабия, както и обучените от нея проповедници вече имат особено голямо влияние в мюсюлманската общност в Косово.

Продължаващата гражданска война в Сирия пък дава поле за изява на безработните младежи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хххл

    0 1 Отговор
    База на ДАЕШ е Македония, която продава оръжие на терористите за да срине ЕС и да върне СССР

    Коментиран от #4

  • 2 шшш

    1 0 Отговор
    тази религия освен зло нищо не носи ...
  • 3 ГУШ ГУШ

    1 0 Отговор
    примитивни и тъпи , мислят че след като убият християни ще отидат в рая , да ама не ...там където ще отидат ги чакат свински кожи с които ще ги завият и в пъкъла,както го правят евреи с такива терористи..
  • 4 Goro Lafchi

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хххл":

    Лелеее, как можа да събереш толкова много глупости само в едно изречение?