Last news in Fakti

5 Ноември, 2016 00:13 68 435 37

Отново ни цакат с винетките

  • винетка-
  • подарък-
  • път

По Нова година ще заделяме по 100 лева подарък за бюджета

Отново ни цакат с винетките - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От Нова година правителството готви нова честитка за шофьорите. Годишните винетки ще важат само от 1 януари до 31 декември. Досега те важаха до 31 януари.
Това гласи приета от правителството наредба за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура.
Правителството се отметна от дадената преди месеци идея винетката да важи една година от датата на закупуване - например, купена през юни да има срок юни следващата календарна година.
Целта е валидността на винетките да съвпада с бюджетната година. Така тя ще важи от 1 януари до 31 декември. Целта на кабинета е да започва новата година с няколко милиона свежи пари от винетки. По традиция Коледните и Новогодишните празници се използват за пътувания в страната. Така обикновеният българин ще бъде принуден, освен за подаръци за децата да се бръкне и със 100 лева за държавата.
За максимално улеснение на гражданите е предложена възможността при заплатена винетна такса за предходната година, те да имат правото да ползват републиканската пътна мрежа в срок до 31 януари на следващата година, поясняват от пресцентъра на МС. Пред Факти.бг юристи по административно право посочиха, че след като наредбата за пътната инфраструктура се хармонизира с  чл. 10. ал. 2 от Закона за публичните финанси, то няма как винетката за минала календарна година да важи до 31 януари от следващата година. 
В духа на закона месечната, седмичната и дневната винетка си имат срок на валидност, съответно, според датата на издаването им.
Факти.бг припомня, че само преди една година правителството на Бойко Борисов вдигна винетката за леки автомобили от 67 лв. на 97 лв., на месечната – от 25 лв. на 30 лв., а на дневната – от 10 на 15 лв.
За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.
Регионалният министър Лиляна Павлова призна, че в България 1,8 млн. е броят на годишните винетки, които се закупуват от българите. Близо 200 000 от тях се субсидират от държавата по линия на социалното министерство. По последни данни брутните приходи от всички стикери към 15 октомври т.г. са около 300 млн. лв.
Кабинетът се похвали, че за зимно почистване на пътищата тази година са заделени 65 млн. лв. Други 400 млн. лв. са дадени  за ремонти на пътища от всякакъв клас, тунели, съоръжения и виадукти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zax

    0 1 Отговор
    Е той Боко ако не се отметне кой?
  • 2 АБСУРДНА ДЪРЖАВА

    0 2 Отговор
    Нали трябва да си вземат бонуси и да откраднат една част от тях,за увеличаване на тяхните заплати,за нови коли с екстри в тях.Така ще е като си мълчим и търпим ще ни е*** и пречакат,както си искат.Да ние честито поредното пречакване на българските шофьори!!!ЧЕСТИТО!!!!!
  • 3 Бай хой

    1 2 Отговор
    Е вий ся ко искате, лилиту да отслабне ли. другарят бойко борисов се грижи за малката м.нетка.
  • 4 гост

    2 0 Отговор
    Е нали водеха дела и ВКС потвърди, че винетките са противозаконно вдигнати, понеже няма доказано основание за това. Лилито се закани да обжалва и трябваше се приключи и да е ясно за идната година колко ще е, защо ще е толкова и др. Сега всеки ще трябва да плати 100лв, макар да се знае, че е неоснователно. Е това държава ли е? Има ли действащи органи въобще? Някой служител прави ли нещо различно от раздумка и пиене на кафе из тези министерства та вече една година няма резултати?
  • 5 гост

    0 1 Отговор
    Логично е да е само за календарна година..
    Но да можеш да си купиш предварително, че на Коледа само за винетка си мислиме..
  • 6 5677

    1 2 Отговор
    На ГЕРБ никога не им стигат парите.
    Изтеглиха милиарди и пак не им стигат.
    Искат да заробят със заеми хората за 100 години напред докато са на власт.
    Да им е честито на Меркел и Обама ,защото циганите ще им ги връщат/ха..ха...ха/
    ХА
  • 7 Кофти

    1 1 Отговор
    Мек Бай Х. мек, постоянно се измята!
  • 8 Ник

    1 3 Отговор
    Няма да си купя годишна винетка нарочно и съвсем целенасочено!
    Само заради наглото поведение на "Шиши" (Дебелото Лили), Финансовия Министър и естествено докторанта по маркучи, Винету или както известен в неговите среди Бай Х.
    Няма по- нагли животни от тези! От 2009г. общият дълг на страната нарасна от 9,9 млрд на 26,4 млрд. и то без да броим задълженият на НЕК за 5 млрд.
    Тоест говорим, че Винету ни задължи с 20 млрд отгоре, освен това се кани да тегли нов заем, вдига ми осигуровките и възрастта за пансиониране, вдига ми непреките данъци, тока и се сърди ако му кажеш, че е тъпанар! - Апропо най- известното списание ФОРБС го нарече откровен тъпанар, но той някак го прие радушно!
  • 9 Cankooo

    0 0 Отговор
    Маи математиката им куца нещо 1800000×97=174600000 да извадим 30%разходи пак не е 300 млн
  • 10 гост

    1 0 Отговор
    Пари за незаконна винетка нямам. Ще чакам да пуснат от фалшивите.
  • 11 наядох се на кОр

    3 0 Отговор
    Е след като се нарича годишна винетка нека да важи една календарна година без значение от датата на закупуването. И да се маркира по краищата както се маркира седмичната... толкоз ли е трудно бе да му бера лайката ...
  • 12 Morgoth

    2 0 Отговор
    31 януари или 31 декември - няма да вземат повече или по-малко пари. Всеки който ползва годишна винетка ще си купи.
    Едномесечния срок за смяна обаче беше едно голямо удобство за шофьорите, защото можеш да си я смениш по всяко време, а не 1-ви януари сутринта, когато я се сетиш, че ти е изтекла, я не.
    Ама пък кога на държавните институции им е пукало за удобството на хората!
  • 13 Оги

    0 0 Отговор
    Я си сверете цените. Ако намерите дневна винетка за автомобил на посочената от вас цена ще взема стотина може и двеста. И какви са тези товарни автомобили над 12 тона!?! Брои се осите не тонажа.
  • 14 Бахви

    0 0 Отговор
    Дърта лъжа.Няма такова решение.Лъжите.
  • 15 Мършата

    0 1 Отговор
    Абе ако го сторят това в неделя ще гласувам за Радев!!!!
  • 16 Grob

    0 2 Отговор
    Е добре де ако на 1-ви януари ми се наложи да пътувам от къде ще си купя винетка ???
    А и след празниците това много ще натовари бюджета...
    Повече за ГЕРБ никога няма да гласувам !!!
    Само Пищова и Марешки !!! !!!

    Коментиран от #25

  • 17 Крадливи Политици

    0 0 Отговор
    Днес от винетки утре от друго и така всеки път.
    Защо не седнат в собствени автомобили а ползват държавни, нима са богопомазани.Време е да се замислят ,че произлизат от народа,но не мислят за него а за собствена изгода.
    Така ще бъде докато всеки си прави пас.
  • 18 кроко

    0 0 Отговор
    Й каква държава, бе, какъв премиер имаме! Хващат корумпирани митничари, наркобанди в София, 400 души търсят изгубен турист, ся и винетките ще ни позволят да ползваме до края на Януари, въпреки че не било редно... абе велик е тоя бочко!
  • 19 Тиквеник

    0 1 Отговор
    Да Ви е честита новата "Винетутка"
  • 20 мани

    0 0 Отговор
    Ама, ако решат да ни набутат камъни ректално пак ли ще съобщавате чакайки?
    Като има балъци и говеда ще има и падар...
  • 21 тишо

    0 1 Отговор
    Аз предлагам да се сабират парите от винетки от хората исами да си правим пътят заштото не видях да са направили нещо
  • 22 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Да гърми аеца и да са свършват мъките
  • 23 liolio

    0 1 Отговор
    тия трябва да се подпалят :D
  • 24 бббббб

    0 1 Отговор
    Еми всички тези увеличения на заплати пред изборно,трябва да се избият от някъде.Така,че да се запасим с вазелин и да чакаме още коледни и новогодишни изненади от ГРОБ и Тиквоча.
  • 25 Pecho

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Grob":

    Ами ще си купиш винетката преди 31 декември или на 1 януари от бензиностанцийте. А и от КАТ обикновено не проверяват през първата седмица на годината.
  • 26 Pecho

    0 0 Отговор
    Който са му скъпи винетка да маа из дупките. После ще ги даде за гуми и ремонт на окачването. На мен миналата година неизбежното минаване през такива дупки ми струваше 140 лв за нова гума.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бук

    1 1 Отговор
    Последните дни празнувахме будителите нищо не се говори за българските вредители герберите.Бьлгария погива от тази измет.
  • 29 гост

    0 2 Отговор
    Гласувайте за ГЕРБ
  • 30 onq s konq

    0 2 Отговор
    Какво ревете бе знаете ли колко е винетката в германя например? Искате хубави пътища бес пари - Е НЕ СТАВА !!!ШЕ СИ ПЛАЩАТЕ!АЗ КАК СИ ПЛАЩАМ!

    Коментиран от #34, #35

  • 31 трябват пари

    2 0 Отговор
    добре де вярно е че не правилно вдигнаха винетните стикери,но се съгласете все пак че проблема идва главно от доходите ако да кажем минималната заплата стане като в Германия за пример където е около 2000 евро дали ще е проблем колко ни харчат колите колко струва винетката колко струва гражданската и т.н все пак всичко е в дохода а тука куца от много време
  • 32 Армандо

    2 0 Отговор
    ДА ВИ Е ЧЕСТИТА НОВАТА 2017г.мили Българи!Бъдете здрави,за да можете да работите и ние да ви зимаме паричките,защото ако ви няма ние 240 човека от Н.С. Ще трябва да си ядем собствените фикалий.Новата 2017г. Ще бъде по-добра защото, ще работим заедно за увеличение на винетките и още куп други поскъпвания.Винетките за 2017г.ще поскъпнат,защото към тях ще даваме и анален вазелин здраве.Трабва да го ползвате до 2018г.защото тогава винетките ще станат 130лв.в комплект с по-голям вазелин и снимка на моят пенис.

    Ваш Бойко Борисов.

    Коментиран от #37

  • 33 лкдфлкдслкф

    0 0 Отговор
    накарайте полицаите да си купуват винетки.
    няма полицай с винетка.
  • 34 Армандо

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "onq s konq":

    Ти пак ли си тука бреее,да пишеш глупости.Знаем колко е винетката в Германия знаем и също колко им е данъка за автомобил и гражданската.А ТИ ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ИМ Е ЗАПЛАТАТА ААААААА?
    Отивай си гласувай за Цедка Цакева и се надупи. Нали и се кефиш.
  • 35 на коня под опашката

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "onq s konq":

    Ти дори и личен лекар нямаш! А психиатър ти е нужен, немедлено!
  • 36 mediator37

    3 0 Отговор
    Румъния също е европейска държава и бюджетът й почва на 01 януари и свършва на 31 декември. Защо тогава там годишната винетка е 54 наши лева и важи от дата до дата ? Правят ни на идиоти нашите политически мърши.
    Преписвам от касовата си бележка
    ROVINETA
    pret 124,98 RON (28,00 EUR)
    Valabil de la 03.03.2016 08:17:15
    Pana la 02.03.2017 23:59:59

    Отделно, нищо не лепиш, а от бензиностанцията където купуваш винетката вкарват номера и рамата на колата и влизаш в електронната им система, камерите те разпознават и точка. А ние лепим, стържем после с бръснарски ножчета и ни разбиват колите за едни 100 лева. Нямам думи.
  • 37 Васичка Атанасова

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Армандо":

    АБСОЛЮТНО ВЯРНО
    МНОГО МЕ НАКЕФИ ТВОЯ КОМЕНТАР
    НО СИ Е САМАТА ИСТИНА
    НЕ Е СМЕШНО