Last news in Fakti

28 Ноември, 2016 09:31 2 658 14

Джон Кери иска да избегне пировата победа в Сирия

  • джон кери-
  • сащ-
  • сирия-
  • русия-
  • башар асад

Времето на Кери изтича, а Русия изглежда не бърза

Джон Кери иска да избегне пировата победа в Сирия - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Времето на държавния секретар на САЩ Джон Кери изтича. В последните седмици на този пост той се опитва да постигне споразумение с руснаците, защото перспективите не са светли, коментира колумнистът на „Вашингтон поуст“ Джош Рогън.

Джон Кери иска да сложи край на обсадата на Алепо – той е мотивиран не само от тежката хуманитарна криза в града и в Сирия, но и от перспективата новоизбраният президент Доналд Тръмп да постави САЩ на страната на Башар Асад.

Държавният департамент не дава голяма гласност на тихата мисия на Кери, след като последното постигнато примирие с Москва не даде резултати. Зад кулисите обаче дипломатът работи неуморно в опит да спре бруталните бомбардировки на режима на Асад – подкрепен от руснаците – при които мишени стават и болници, както и цивилни.

Усилията на Кери може да звучат като стреляне в тъмното, но това може да е единственият шанс сирийските и руски военни да бъдат убедени да спрат с убийствата.

Стратегията е фокусирана върху Алепо, но цели да разшири своето влияние и до Саудитска Арабия, Катар, Турция и Иран. Сделката ще бъде споразумение от сирийската опозиция да се отдели от фронта „Нусра“, свързан с „Ал Кайда“, чиито бойци ще напуснат източната част на Алепо. В замяна режимът на Асад ще сложи край на обсадата и ще позволи хуманитарни доставки.

В Женева имаше няколко дипломатически срещи между американски и руски дипломати. Джон Кери на няколко пъти разговаря с руския външен министър Сергей Лавров. Продължава, обаче, да има пречки между двете страни. Дипломатически източник ми сподели, че Русия просто иска да спечели време – или да постигне своите военни цели, или да изчака администрацията на Тръмп да встъпи в длъжност.

Джон Кери не е в изгодна позиция за преговори с Асад и Русия. Защо Владимир Путин да сключва сделка с Кери, когато може да изчака още два месеца и да го направи с Доналд Тръмп? По всичко изглежда, че Тръмп е съгласен с Путин, че на сирийската опозиция не може да се вярва и е по-добре за страната Асад да остане на власт.

Страховете около посоката на Тръмп се увеличиха, след като преди дни „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че през октомври Тръмп се е срещнал в Париж с елементи на сирийската опозиция, които Асад и Русия подкрепят.

Ако новоизбраният президент на САЩ постигне сделка с приятелски настроената към Асад опозиция, то той ще успее да направи това, което Кери не успя. Това обаче ще бъде пирова победа. Останалите опозиционни елементи ще продължат борбата и милиони сирийци ще продължат да се противопоставят на бруталното управление на Башар Асад.

Дори по-лошо – САЩ ще се постави в позиция, в която подкрепя тези, извършващи военни престъпления. Джон Кери с прави работи в посока да избегне тази катастрофа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д'Мин

    14 0 Отговор
    До г-н Джош Рогън-има една гореща супа, трябва да изстине!
  • 2 стоян георгиев

    2 14 Отговор
    преговори няма да има поне докато не доиде тръмп на власт.сега руснаците ще напънат като за последно надяваики се асад все пак да превземе алепо,но тва може да стане само ако се разруши тотално града иначе се вижда че армията на асад не може да победи и само масираните бомбандировки пречат да се обърне палачинката .та сега путин ще натиска до идването на тръмп,а после ще се надява на компромис.ако се направи такъв обаче ще има сериозни последствия за американската политика в региона както и за отношението на американските съюзници към сащ.
  • 3 tost

    16 0 Отговор
    стойко,когато брадатите главорези 5 г. убиваха,рязаха глави и изнасилваха по най жесток начин обикновените сирийци,ти къде беше? Как реагираха тогава САШ,ЕС,Турция,ОАЕ и Катар - просто си затваряха очите,за зверствата извършени от така наречената умерена опозицията."Случайно""дане би да симпатизираш на ИД?

    Коментиран от #4

  • 4 стоян георгиев

    0 17 Отговор

    До коментар #3 от "tost":

    винаги съм бил тук.брадатите главорези са функция на небрадатия главорез асад,които изби в пъти повече цивилни от брадатите.никои не си е затварял очите пред проблема в европа и сащ.още в началото на конфликта се направи разлика между фундаменталистите в сирия и обикновенния народ.затова и в сирия не се случи тва дето стана в либия ,а именно нато ,не подкрепи военно опозицията особено като се видя че я овладяха брадатковците.в сирия проблема е дали да се избере асад или да се свали и да се рискува без ясна негова алтернатива.за мен е правилното да се свали и да се почне на чисто ако трябва дори във воина с даеш и ал каида на едно отколкото да се отстъпва от принципите на европа,сащ и нато и да се остави асад ,което ще доведе само до забавяне на конфликта,но не и до решението му.
    сирия за да се въстанови ще трябва да има дългосрочна финансова подкрепа от европа и сащ.без въпросната подкрепа които и да доиде на власт в сирия няма да има мир и просперитет.

    Коментиран от #6

  • 5 Morgoth

    18 0 Отговор
    Да водиш преговори когато времето ти изтича и още повече когато от другата страна знаят точно кога ти изтича времето е загубена кауза. Кери може да спаси своите протежета сред главорезите единсвено с цената на оргомни отстъпки.
  • 6 Лафчи

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Слава Богу,че никой не ти иска мнението а и не е меродавно! Незнам как може да се пишат толкова много глупости! Редиш безсмислици в някакъв алогичен словоред и се мислиш за велик. А знаеш,че всички после те плюят,някакъв мазохизъм ли те гони или НПО-та ти бройкат трудовия стаж?

    Коментиран от #7

  • 7 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Лафчи":

    само едно не разбирам,шизофреник ли си или ти плащат да пишеш от различни никове?особено показателно за паталогията ти са избора на имената на никовете :),а и после гласуването с различните за да ми покажеш колко си прав:))))))))!ако мислиш че си прав опонираи по същество,а не спами!пробва за батак ама се оказа че си голям ....батак:)!може да опиташ и тук .

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Лафчи

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Не си струваш коментара ми!
  • 9 Лафчи

    4 0 Отговор
    И не виждам какво патологочно има в ника ми! Казвам се Георги Димитров Лафчийски, за приятелите - Лафчи! Кой сега е патологичен случай?
  • 10 кроко

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Тролче, яко те гони параноята - аз и Лафчи сме ралични хора и не пишем като теб с разни никове. Нито пък има руски платени тролове и НПО-та с руско финансиране - това е американска запазена марка. А за Батак не знам какво си въобразяваш, но всъщност лъжите и глупостите ти нямат значение. Има няколко сайта, където е пълно с подобни на теб, посещавай ги и си припявяйте групово лозунгите, не е нужно да ни удостояваш с присъствието си.

    Коментиран от #11

  • 11 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    ти пък къде се буташ?не го бъркам с теб ,ти си много по-зле и от него,тои поне знае турски :)!та разкажи ми за турците дето са направили баташкото клане ?и за евтиния бензин в австрия :))))!

    Коментиран от #12

  • 12 кроко

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Ами ти дрънкаш за батак, така че явно ме бъркаш с него, щото аз те зачекнах. За турците какво да ти разкажа, не ги поснавам кои са били. А за бензина ти казах - пита къде е по-евтино и ти посочих. Може да е с 1-2 цента, но е по-евтино. Отговарям ти на въпроса. И ти казах че като се правят такива сравнения, трябв а да се вземе предвид колко е кациза в различните държави. Ама ти си трол мързелив и освен да четеш кво пише по измислените сайтчета и да повтаряш като папагал, за друго те мързи да се напънеш и провериш.

    Коментиран от #13

  • 13 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "кроко":

    тва че турците не ги познаваш е ясно щото турци в батак при клането е нямало имало е башибозук демек мюсулманско опълчение от родопските села ,където мюсулманите са помаци демек не са турци,а за бензина нищо не си ми пращал ,въпреки че го чакам много отдавна .щеше да ми пратиш ама незнам кво си ,а справките дето ги има в нета са американска пропаганда и не ги признаваш :),та може да имаш някви таини бензиностанции в австрия :)),моля да ми ги кажеш и аз да зареждам от там като ми се наложи :)))))))))!

    Коментиран от #14

  • 14 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Вкж к'во шуши, турци и черкези е имало, говорил съм с хора, чиито деди са оцелели! Дори и двама да са били, имало е. Да ти преснимам ли данните им, трите имена(опааа, турците са с две),ЕГН-то им, на баба им снимката. Примерно теб ако те хванат еничари да ти се радват, в мемоарите си какво ще пишеш? Един еничар с генуезки произход ме хвана за ръцете, друг еничар с арнаудски произход ме хвана, да не казвам къде, третия не го питах за произхода...нямахме време. Така ли ще пишеш ма шушоооо. А сега докато не ми дадеш поне на един българомохамеданин участвал в клането в Батак, трите му имена, а не двете, като на турците, до тогава ти си лъжкинята!