1 070 1

Брекзит, Тръмп, а сега и Хофер?

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Този вот е важен не само за самите австрийци - резултатът от предстоящите в неделя президентски избори ще покаже дали след Брекзита и избора на Тръмп "интернационалът" на десните популисти ще се сдобие с ново попълнение.

В неделя в Австрия ще бъде повторен балотажът на президентските избори, а социологическите анкети сочат, че 90% от избирателите вече са решили кого да подкрепят - едните ще гласуват за десния националист Норберт Хофер от Партията на свободата, а другите - за Александър Ван дер Белен от партията на Зелените, който обаче се кандидатира като независим. Засега е ясно само едно: разликата ще бъде минимална.

На първия балотаж, проведен през май, Ван дер Белен спечели с преднина от едва 30 000 гласа. Впоследствие обаче бяха установени грешки при преброяването на гласовете, поради което австрийският Конституционен съд уважи жалбата на Партията на свобода за касиране на вота. Оттогава насам датата за повторния балотаж беше веднъж отложена, а световната политика направи завой надясно. И сега в Австрия се питат: ще се прояви ли и при нас „ефектът Тръмп”?

Паралели със САЩ

Но не е ли пресилено да се правят паралели със САЩ? Не, смята австрийският политолог Райнхард Хайниш: „Приликата със САЩ се състои в това, че избирателите на Хофер се ръководят от силни емоции и добре знаят защо го избират. Докато много от поддръжниците на Ван дер Белен искат просто да предотвратят победата на Хофер”.

И наистина: според резултатите от социологическо проучване на института OGM, 57% от поддръжниците на Хофер ще дадат гласа си по убеждение, докато при Ван дер Белен това важи само за 39% от неговите привърженици.

Хайниш, който е живял 13 години в САЩ, съзира и други паралели: „Налице е същият този стремеж към промени, същото това недоволство от политическия истаблишмънт. Наблюдавам и сходно разминаване между нагласите на хората в градовете и в селата, между избирателите с по-нисък и с по-висок образователен ценз”. С други думи: „забравените”, както ги наричаше Тръмп в предизборната си кампания, ги има и в Австрия. А там, където хората са недоволни, изборен успех отбелязва Партията на свободата.

Например във виенския квартал Зимеринг, където през последните години безработицата непрестанно нараства. В резултат от това развитие, през 2015 година Партията на свободата за първи път стана най-силната политическа формация в района.

"Особено след Тръмп..."

„Австрийците са по принцип хора, които търсят хармонията. И тъй като Брекзитът и триумфът на Тръмп вече доведоха до значителни промени в световната политика, Ван дер Белен залага в посланията си на сигурността, стабилността, приемствеността”, казва политологът Райнхард Хайниш, но добавя: „Това обаче май е единственото, което говори в негова полза. Докато Хофер извлича дивиденти от темите, свързани с бежанците, с Турция и с критичните нагласи спрямо ЕС”.

Избирателната активност на балотажа през май беше необичайно висока - близо 73 процента. Дали този резултат ще бъде повторен и сега - предстои да видим. „Но и сега хората осъзнават какъв е залогът. Особено след Тръмп”, казва една поддръжничка на Ван дер Белен.Още по темата

 • Разстоянието не е само география

  Разстоянието не е само география

  В официалните медии, в политическите речи и анализи, в Брюксел и Вашингтон се леят потоци от възмущение по адрес на тези хора. Те са наричани прости, ...
  6.12.2016
  1 234
  3
 • Австрийската репетиция

  Австрийската репетиция

  Латинската поговорка гласи: Repetitio est mater studiorum - Повторението е майка на знанието. Днес в Австрия се провежда прегласуването на ...
  4.12.2016
  850
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да го кажем направо
  Отговор
  1 02:32  04.12.16
  И Хофер...и Хофер...защото на всички вече ни омрьзна от безумието на Брюксел и самозабравилият се политически елит..-подли и арогантни наглетци,живеейки вьв свой свят и унищожавайки европейската цивилизация....И Хофер няма да е последният...идват избори в Франция...после в Германия.....

Напиши коментар:


Публикувай