Last news in Fakti

10 Януари, 2017 15:21 2 407 0

Манолов: Винаги плащат данъкоплатците

  • манолов-
  • икономика-
  • прогноза
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бисер Манолов е завършил магистърска степен „Управление на инвестициите” в УНСС. В периода 1989-2012 г. се занимава с управление на финансови активи в банковия сектор. Манолов е сред основателите на Българската дилърска асоциация и неин председател в периода 1998-2002 г. От 2003 до 2011 г., в продължение на два мандата, е избран за ръкоодител на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Бил е член на Изпълнителния съвет на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозитите (със седалище в Базел). Каква е икономическата ситуация в света, как политиката влияе и ще влияе на икономиката през 2017 г. са част от въпросите, на които г-н Манолов отговори в интервю за Факти.бг.

- Г-н Манолов, Тръмп и Brexit бяха определящите фактори в икономическо отношение за 2016 г. Какво е Вашата прогноза за финансовата 2017 г.?

- Очакванията ми са, че същите две събития ще предопределят развитието на международните финансови пазари и през 2017 г., но в обратен ред. Това звучи като шега, но уви – не се шегувам! И най-яростните противници на членството на Великобритания в ЕС тайничко са се надявали, че референдумът няма да мине. Вече стана ясно, че британците не са гласували против ЕС, а против имигрантите. Пълен парадокс, но колелото вече е завъртяно! За мен няма абсолютно никакво съмнение, че те допуснаха най-голямата си политическа грешка за последните 100 години.

А победата на Тръмп е тържество на правилната маркетингова стратегия. Стана публично известно, че един от най-големите спонсори на кампанията му Робърт Мърсър, шеф на Renaissance Technologies, съвместно с неговия екип от специалисти, е анализирал основните проблеми на избирателите, които се колебаят за кого да гласуват. Именно посланията отправени към тях доведе Тръмп до победния край.

През 2017 г. Федералният резерв на САЩ ще потвърди промяната на паричната си политика за повишаване на основната лихва. Това ще запази силните позиции на американския долар спрямо основните валути. Европейската централна банка ще започне постепенно ограничаване на операциите си по изкупуване на държавни и корпоративни облигации на вторичния пазар, известни под наименованието количествени облекчения.

Очаквам китайската икономика да се „приземи твърдо“. Казано с други думи икономическият ръст в страната да се движи само около 6-6.5%. Казвам „само“, защото за последните 10 години това е най-ниският темп на икономически растеж. Както знаем китайската икономика е в процес на трансформация от експортно ориентирана към базирана предимно на вътрешно потребление.

- Бихте ли направили коментар за евентуалната финансова политика на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп? Казвате, че „Тръмп е десен кандидат, който бе избран от бедните американци“.

- Да, това е мнението на повечето анализатори. Няма спор, че има качества на оратор, които енергизират масите. Посланията са му изключително изчистени и ясни, което „помпа“ популярността му точно сред бедните американци. Знаете с какъв апломб говори за въгледобива и стоманодобива - като гръбнак на американската икономика. Това са изключително подбрани послания. Знаете и какво мисли Тръмп по отношение на екологията. Това за него са „зелени глупости“. Освен това намеква за санкции спрямо американските компании, които си изнасят производствата зад граница. Това за него са загубени работни места. Как няма това да се хареса на американския работник? Примерите в тази посока са много.

- Кой и защо качи Тръмп на президентския „престол“?

- Отговорът е кратък – антисистемният вот. Впрочем, свидетели сме на антисистемен вот в глобален план. Все пак победата на Тръмп е върхът на пирамидата. Вече споменах, че неговата победа е и „аналитично изкована“. Почти съм убеден, че който и да е антисистемен играч със същите „пресметнати послания“ изправен срещу Хилъри Клинтън в президентската надпревара щеше да я победи. Госпожа Клинтън беше скучна, предвидима и омръзнала на средния американец. Публичните й изяви бяха толкова рафинирани, че досадата вземаше връх. От друга страна, всяка публична поява на Тръмп беше белязана от поредното му провакативно изказване. Американците обичат шоуто и са склонни да си платят за него. След скандалния запис с изказванията на Тръмп към жените, мнението на средния американец за Тръмп беше, че това е човек, който взима, това което поиска. Даже може да се каже, че средният американец иска да се отъждестви с него.

- Финансовата и икономическата енигма Китай?

- Анализирането на процесите в Китай е винаги сложно начинание, предвид факта, че статистическите данни са силно манипулирани. Интересно е да спомена, че 1 USD ръст на БВП на Китай се финансира със 4 USD заем. Очевидно е, че това е силно неефективна икономика. Публична тайна е, че банковата система на Китай е в изключително лошо състояние. Някои експерти считат, че почти половината от кредитния портфейл на китайските банки са лоши кредити. Нали си представяте кой може да спаси китайската банкова система с оглед нейния размер? Никой. Традиционно Китайската комунистическа партия контролира икономическия растеж най-вече през инфраструктурни проекти, нека го наречем „комунистическо кейнсианство“. Да де, но това не е безкрайна приказка. В основата на всяка една икономика е нейната ефективност. Рано или късно, ако тя не се развива ефективно се създават финансови и икономически балони, които водят до стопанска криза. Е, още нямаме категорични симптоми за такава криза в Китай, но... считам, че не сме далеч от нея.

- Имате интересно виждане за инфлацията като стихия на информационното предлагане.

- Опасявам се, че не сте ме разбрали. Според мен в момента никой не отчита комплексно инфлацията. Статистиката отчита единствено така наречената основна инфлация или казано с други думи, това е инфлацията от производствените, потребителските стоки и услугите. Никой обаче не отчита инфлацията, породена от финансовите активи. В настоящия момент имаме буквално балонизиране на фондовите пазари и на облигациите. Това разбира се е породено от поведението на основните централни банки по поддържане на почти нулеви лихви. Да де, но този евтин ресурс се излива предимно във финансови активи, а не в реалното производство. Това създава балони, които както вече казах са в основа на финансово-икономическите кризи.

- Кой и къде ще плаща най-голямата лихва на грешната политика?

- Няма две мнения по въпроса – винаги плащат данъкоплатците. Не бих казал най-голяма лихва, по-точно е да се каже „цената на грешната парична политика“. Вижте, вече е ясно, че политиката по нулеви лихви не стимулира икономиките с желаните темпове. Има един парадокс, който ясно показва, че въпреки ниските лихви затягащото се регулиране спъва икономическото развитие. Този процес е най-ясно видим в Европа. Вече ми омръзна да говоря за така необходимите структурни реформи. Казано най-просто структурните реформи означават дерегулиране.

- Как ще се движи най-силната европейска икономика – германската през тази година, като се отчете факторът „бежанска криза” и като цяло политическата ситуация на Стария континент?

- Германската икономика е в топ форма и това е единствената добра новина за Европа. Слабото евро е изключително благоприятно за нея, тъй като както всички знаем тя е експортно ориентирана. Според експертите трудовата заетост в Германия е на най-високото си ниво от началото на века. Германия страда от липса на работна сила. Точно поради този факт, аз не бих говорил за „бежанската криза“. За мен няма никакво съмнение, че г-жа Меркел си е направила много точно сметката.

- Поглед към България. Очаквате ли промяна на финансовата политика?

- Аз не обичам да коментирам ставащото в България. Имаше доста изказвания през последните седмици в посока, че България трябва да върви с ускорени крачки към еврозоната. Аз към категоричен привърженик на тази политика. За голямо съжаление обаче, само по темата се говори, конкретни действия липсват, типично по български. А за валутния борд, който е добре обезпечен, не виждам никакви проблеми. Поне засега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА