23 Януари, 2017 08:00 3 168 16

Да запишеш първолак – безсънни нощи пред компютъра

  • училища-
  • първолак-
  • ученици-
  • мон-
  • образование

Отново промени в образованието!  Рецептата е проста: добри учители и будни деца правят школото, а не калемът на управляващите

Да запишеш първолак – безсънни нощи пред компютъра - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Родителите на първолаците трябва да се снабдят с успокоителни, молив и лист. Причината са промените в критериите за прием в първи клас. Те вече вдигнаха на нож родителите срещу министерството на образованието. Това е така, защото да запишеш първолак, минава през безсънни нощи пред компютъра, за да изчислиш дали можеш да запишеш детето си.

Препъни камък е, че местоживеенето на детето ще има по-голям критерии къде ще започне образованието си то. Изискванията са заложени в новия образователен закон.

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов се опита да успокои страстите като посочи, че в

момента във всеки квартал в София има поне по едно търсено и желано училище.

Според него опасението на родителите, че всички училища не са така елитни е несъстоятелен, тъй като в първи клас децата още не могат да четат и пишат. Родители посочиха, че в Малинова долина няма училище. В квартал Илиянци има само начално училище. Това означава, че за да получи основно образование, детето трябва продължи в съседен квартал. В Гео Милев имат богат избор, но има определени училища, които привличат родителския интерес с качеството на преподаване и квалификацията на учителите.

Според новите правила, които общината предлага, във всички училища ще важат общи критерии. Най-голяма тежест има постоянният адрес, а доста по-малка – настоящият, както дали братът или сестрата на детето учат в същото училище.

Предимство ще имат и сираците. Всяко училище може да въведе и допълнителен критерии, но те ще са с много малка тежест.

Промените се отразяват и на предучилищните групи в училища – общината не предвижда предимство за тези кандидат - първокласници и може да се окаже, че те няма да са в същото училище, чиито предучилищни групи са посещавали.

Образователното министерство да задължи големите общини да организират общински електронен прием на първокласниците, искат от синдикат „Образование” към Подкрепа.

Новите критерии за прием на първокласници почти не се различават от миналогодишните. Те са дискриминационни за децата в подготвителните групи в настоящите училища, за които не е гарантирано продължаване в същото училище, все пак признават от браншовата организация.

За учениците в първи клас не може да се говори за кариерно ориентиране или елитарност, а става дума за равен шанс на всички, посочват от синдикат „Образование”.

От синдикат „Образование” отбелязват, че

най-важният признак за избор на училище навсякъде по света е по местоживеене на детето.

Напористи родители заобикалят това условие чрез временна регистрация на подходящ адрес, защото няма изискване за уседналост и детето им попада в класацията. За съжаление, в момента системата е настроена не за улеснение и в интерес на първокласника, а да задоволи безкрайните амбиции на родителите, смятат от учителския синдикат.

Тук вече е мястото на Община София, която заедно с МОН трябва до година да санира и модернизира всички училища. Но нека уточним, че само модерната база не прави едно училище "елитно". Всички училища трябва да станат модерни, но малко биха могли да бъдат иновативни и елитни, категорични са от учителския синдикат.

Те дават пример с електронния централизиран прием в Бургас. Този механизъм не е нов и се ползва от много водещи образователни системи. Така например в Израел държавата прави разпределение на учениците, с което гарантира равния шанс и балансира броя на обучаемите, без препълнени училища и образователен процес на две смени. Подобна практика има и в Дания, Полша, Казахстан и много други страни, припомнят от браншовата организация.

Ако директорите на училища не получат готовите списъци с учениците от първи клас, ще има отново претъпкани училища. Децата ще продължат да учат на две смени и ще бъдат лишавани от целодневна организация, тревожат се синдикалисти.

Учители и преподаване

Паралелно с изравняването на нормата на преподавателската заетост е необходимо да се въведе европейският принцип за измерване и подобаващо заплащане на допълнителната дейност на всеки учител - проверки на контролни, тестове, класни работи на учениците и са ежедневни за учителите по математика, български език, чужди езици и някои други предмети.

Това искат от синдиката. Нужно е обективно да се преценява и съответно заплаща и административната натовареност на българския учител, като непреките административни задължения и работата в училищни комисии да бъдат заплатени като лекторски часове. По национално изследване този тип непедагогически задължения заемат вече половината от работното време на учителя.

Във връзка с направените в последните години редица промени в учебните планове, като от тази година основното образование приключва в седми клас и като следствие от тези процеси много училища няма да могат да осигурят учители - специалисти по доста дисциплини – музика, изобразително изкуство, география, физика, биология и други, признават синдикалисти.

Важен акцент и постоянна тенденция на промените е закриването на помощните училища и въвеждането на децата, имащи нужда от специални грижи, в редовните училища. Нуждата от ресурсни учители в повечето училища с наличие на такива деца естествено нараства.

Всеизвестен факт е, че техните кабинети са определи училища. Какво се случва, ако дете бъде записано в училище без ресурсен кабинет или такъв учител. Никой не казва.

Да си кажем истината! Учениците от малките училища и от провинцията

не могат да разчитат на равен шанс и качествено образование.

При сегашното положение това се оказва трудна или невъзможна мисия за директорите.

Всеизвестен факт е, че ниското заплащане на учителите е в основата на кризата на образованието. Делегираните бюджети само задълбочават проблема. Директорите са принудени да привличат все повече деца, за да могат да задържат ценните си кадри.

По-високото финансиране помага и за модернизация на учебната база. В същото време в училищата с по-малко паралелки затъват все повече.

И накрая родителите били виновни, че искали за децата си най-доброто образование. Дали в министерството на образованието не са забравили, че стремежът на българинът да изучи децата си стои в основата на Възраждането ни.

Рецептата е проста: добри учители и будни деца правят школото, а не калемът на управляващите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Guest

    8 2 Отговор
    Този критерии по местоживеене доста добър!
    Сега пред училищата и детските градини е пълно с коли. Сутрин не мога да излезна 15мин от квартала само заради наспрели коли...всеки оставя детето си я на училище, я на детска градина С КОЛА! Голяма простотия е като цяло...от десетки години насам... Минаваш 2-3 квартала за да оставиш детето си я в "по-елитно училище" я заради това че не си могъл да го запишеш в твоя квартал....
  • 2 nkavrakov

    12 6 Отговор
    Умните родители и тези които мислят в перспектива отдавана емигрираха на запад където на децата се гледа с особено внимание и грижа от държавите.
    В България децата ви ще растат като животни и ще възприемат агресията и омразата за свои ценности.
  • 3 Ядеитн

    1 11 Отговор
    През дебелия ку...рем ми е. Мойте ги изучих на запад. Сега внуците пак са там. Тука е помия. Държавно, частно - леш. Само Американския колеж шат - пат бива.
  • 4 Todor

    3 5 Отговор
    добре че на време избягах от тая помия
  • 5 111

    5 4 Отговор
    Не е добър критерият по местоживеене. Ние живеем в Бояна, има училище, но аз свършвам работа в 18, с "прекрасният транспорт" се прибирам в 19.30 в квартала, някой може ли да ми каже кой ще ми взима детето? Нямам никой, на когото да разчитам, никой. Това означава, че трябва да търся жена, което ми е минимум още 500 лева. Не знам на кой , му е удобно, детето да му е по местоживеене. Детската ми е по месторабота. Сутрин ставаме, спускаме се по бул. България, оставям я на градината, вечер минавам и си я взимам. С работодателите сме ок, разбрали сме се, ако не си ползвам обедната почивка, да мога да я взимам като свършва, после ще я водя, я на курс, я на плуване и ще отработвам. И пак ще се прибираме към 20.00. Пак някой мнооого тъп го е мислил. Критерият по месторабота да не се взима предвид. Ще тичаме като побеснели по кварталите, за да си прибираме децата. Тъпо. Все едно ни е малко другият стрес.
  • 6 Родител

    1 4 Отговор
    На един от репортажите на Миролюба Бенатова от Америка в Чикаго, интервюираният българин сподели, че докато децата му са учили са плащали ипотека на къща в добър квартал заради добрите училища в този район.. след като децата им завършили се преместили в друг квартал .... Нормално е като правиш деца да планираш къде ще живее учи.. кой ще го взима и т.н. Нормално е като плащаш данък в центъра детето ти да учи там... На Гошо му е по-удобно да го взима след работа с колата, на Иван му е по-удобно да го взима като остави колата, на Пенка й е по-удобно пеша... има ли правила всеки ще си прави сметката иначе угодия няма
  • 7 Гоуст

    4 0 Отговор
    Корупция тресе още от преди да си се родил: избираш болница - там избор на екип (плащаш) иначе няма да видиш болкоуспокояващи и няма да ти се обърне никакво внимание, следва яслата - половината деца са болни, другата половина с "проблеми" и шанса да влезнеш нормално е минимален (говоря за София). Следва училището, там пак "под масата", университетите - взимат те с 2,50 от матура само и само да те запишат и след това се жалват, че имали 5 Висши пък нямали работа... а бе какво да ви кажа
  • 8 Бай село

    6 5 Отговор
    До Тodor! Защо поставяш всички БЪЛГАРИ под един знаменател? Нима ние , които останахме тук и плащаме бакиите на държавата сме по недостойни , по глупави или по страхливи от вас, които избягаха като мишоци? Ако е останало и частица Българско у теб (освен ако не си м....л) няма да ти позволи да обиждаш и псуваш своите събратя , или ти се мислиш за преуспял европеец (в което се съмнявам) и стоиш високо над Българските проблеми! Ние които останахме в България ще я очистим от помията , но после няма да има място за такива , като теб!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Коментато

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай село":

    Вие, които останахте в България ще си живеете в мизерията.Повечето от хората, които се махнаха малко или много живееят по-добре или поне знаят за какво работят.
  • 10 Гоуст

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бай село":

    Страшна оправия тече: циганите са се увеличили 4-рно, турците 2,5 пъти. До 2050 година се очаква циганите да са мнозинство. Простотия, корупция, мизерия, недоразумения, идиоти ....
    Толкова години разни хора ни "оправят" кой за 800 дни, кой за по-малко и като теглиш чертата - не можем си седнем на г****ете, щото сме много оправени.
  • 11 незнайко

    0 1 Отговор
    ТАЗИ СТАТИЯ ПОКАЗВА, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ТОВА Е СОФИЯ. Бургас се споменава за цяр.
  • 12 Добри учители

    0 1 Отговор
    За да има добри учители, трябват добри заплати. А не мизерия като сега. Трябва и дисциплина в училище, а не криворазбрана демокрация. Но и това партийците не могат да направят. Те не го правеха преди 1989 и сега не могат.

    Коментиран от #15

  • 13 Баи хой

    2 0 Отговор
    Абе бай СЕЛО стой си на село и не дразни с простотията си и дано един ден излезеш малко на вън та да видиж как живеят белите хора
  • 14 Ядеитн

    0 1 Отговор
    Оправията е 100% частно образование. Искаш децата ти да учат - плащаш. Щом плащаш ще изискваш и учителите да са квалифицирани ( от там ще им дойдат и по-големите заплати ) и пишлигаря ти да се учи като хората.
    Безплатен обяд няма!

    Коментиран от #16

  • 15 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Добри учители":

    Тъп ли си? Ако не беше реда от преди 89-та нямаше да добутаме толкова години с що-годе качествено образование и строги учители, дето могат да учат и възпитават. Днешните гледат само как да изкарат повече пари от частни уроци и си менкат ученици. За заплатите съм съгласен до толкова, до колкото че трябва да се увеличават след като се увеличи качеството на образованието.
  • 16 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ядеитн":

    А парите от данъците не мислиш ли че отиват и за образование, хитрикс? Точно за това сме на това дереде - щото всеки гледа сам да се оправя, без да мисли в перспектива, без да мисли за другите - така винаги излиза по-скъпо и инаги има как да те прекарат.