1 669 6

Политически чергари

Политическият номад ще остане гладен само при мажоритарни избори

by Fakti.bg
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Номади или чергари са племена и други етнически групи, които не водят уседнал живот, а се придвижват от едно място на друго, обикновено в рамките на някакъв определен регион. Номадският начин на живот възниква през първобитнообщинния строй при първото обществено разделение на труда у племената, чиито основен поминък става събирачеството, ловът, риболовът и главно - животновъдството. Така пише в енциклопедията.

А сега да видим какво е политически номад? Това не го пише в енциклопедията, но предлагаме дефиниция. Това са политици, които не водят уседнал политически живот, а се местят от една партия в друга. Освен това те са възникнали в модерни времена и основният им поминък е станала политиката, т.е. събирачество на гласове и лов на избиратели, за да се осигури депутатската банка.

Има ли ги в България? Има ги, при това са много. Няма нужда да ги изреждаме, защото са от сутрин до вечер в телевизора. Няма нужда и дядо Вазов да ни ги рисува като службогонци. Това са си същите хора – кандидати за служба, депутатска служба и за власт.

Чергарският път на политическите номади е скучен като магистрала. Партийните номади често имат врагове в собствената си партия. После я напускат и правят нова партия. За тях идеи и политически убеждения нямат особено значение. След време се прегръщат със същите тези партийни врагове, които междувременно също са създали или сменили партията-майка. Резултатът – номадите се събират, за да правят коалиция. На това му викат номадска коалиция.

Има естествено и друг вариант на политическо номадство. Партията им закърнява, губи влияние и те започват да се оглеждат за партийните листи на други партии. Интересува ги единствено дали мястото е избираемо.

Е, съществува и трети вариант – след изборите. Политическият номад е избран за депутат. При тях партийното чергарство започва в парламента и обикновено завършва със статута „независим депутат“.

Иначе на политическия номад му викат ренегат, което значи „човек, който се е отрекъл от своите възгледи и е преминал на страната на противника".

А и още нещо. Политическият номад е всеяден. Ще остане гладен само при мажоритарни избори.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Morgoth
  Отговор
  1 16:31  22.02.17
  "Политически номад" е също така синоним на "Политически помияр" и "Политическа проститутка"
 • каПутин
  Отговор
  2 21:05  22.02.17
  Чудесна статия! Браво!....
 • Koko
  Отговор
  3 06:57  23.02.17
  Много политически проститутки са се забързали към парламента.И ти си мислиш че можеш да промениш това? Мазохист....
 • келепирски
  Отговор
  4 07:32  25.02.17
  Аааааааа, и язе сакам така, дорде се пенсионирам.Първо патриод, после лакей, сетне със среден пръст. накрая за т...ците на руските шпиони . Напрееед с ДС, щом още няма лустрация, значи все още е на мода да си доносник. Веднага ще се запиша и там, ще топя всекиго за всчко. Напреед
 • Гост
  Отговор
  5 12:49  26.02.17
  Направо са си чисти к..ви.
 • Име (като гост):
  Отговор
  6 23:47  27.02.17
  Майката му е...келепира !

Напиши коментар:


Публикувай