Last news in Fakti

19 Април, 2017 07:45 1 745 7

Тома Биков: Референдумът на Ердоган не дава отговори

  • турция-
  • ердоган-
  • референдум

Днес Западът трябва да избере какво да подпомага - светска Турция или Турция на народния вот

Тома Биков: Референдумът на Ердоган не дава отговори - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Резултатът от референдума в Турция поставя повече въпроси, отколкото отговори. Турция е страна, която вече век лежи върху цивилизационен разлом. От 100 години турското общество е остро разделено между силовото озападняване наложено от режима на Ататюрк и естествената реосманизация и ислямизация на страната, която беше възпирана със силата на военните и политическите елити. Дълбока грешка правят тези, които възприемат светското начало в Турция, като задължително демократично.

Това коментира в профила си във Фейсбук политологът Тома Биков.

Напротив, светският характер на турската държава винаги е бил гарантиран от силата на военните и възможността за налагане на репресия от тяхна страна. През последните десетилетия Западът допусна стратегическа грешка, като настояваше за демократизация на Турция и по този начин спомагаше за разрушаването на фундаментите на военната сила, която гарантираше светския характер на управлението.

Днес Западът трябва да избере какво да подпомага - светска Турция или Турция на народния вот.

Този избор е бил валиден винаги и смесването на понятията светски и демократичен е било плод на неразбиране на характера на турската държава и турското общество. Резултатът от референдума е победа за Ердоган, защото тези 51 процента, които казаха "да" са монолитни, докато останалите 49 процента са парцелирани на различни части. Сред втората група има и светски и ислямистки настроени противници на турския президент, има последавтели на Ататюрк и последователи на ислямиста Гюлен, прозападни и антизападни групи. Проблемът е, че при този резултат Турция няма полезен ход, а проблемите за региона тепърва предстоят. Ататюрк, за разлика от днешните си последователи има възможност да действа радикално и максимално свободно, защото зад него стои успешното усилие да съхрани целостта на Турция, която е заплашена при разпада на Османската империя. Днес последователите на Ататюрк нямат тази легитимност.

Ердоган има легитимността на естествения лидер,

но политиката му води до застрашаване на целостта на държавата в контекста на кюрдския проблем и ескалирането на напрежението в Сирия. Със сигурност резултатът от референдума ще повиши градуса на напрежението в Турция, което може да доведе и до кръвопролитни сблъсъци между привърженици и противници на режима на Ердоган. Повтарям, че противнците не е задължително да бъдат приемани като просветски и продемократични. Напротив, най-смелите сред тях са групи с много по-радикални виждания от тези на Ердоган. В този контекст, пред българското общество стои огромно предизвикателство, чийто отклик няма да намерим нито в речите, нито в ораторските умения на един или друг политик. В тази ситуация българското общество трябва да бъде преди всичко единно във всичките си религиозни, етнически и политически компоненти.

В отношенията с Турция трябва да бъдат поставени ясни краткосрочни цели,

свързани най-вече с контролирането на мигрантския поток и опазването на неприкосновеността на българските граници. България трябва да води хладнокръвна и лишена от емоции политика по отношение на Турция. Във вътрешен план трябва да бъде подпомогнат традиционния за страната ни ислям, който във взаимодействие с православното християнство и останалите религиозни общности да играе ролята на спирачка за навлизането на радикални секти.

Националната цел днес е да спасим държавата и обществото си и да ги прекараме с минимални щети през сложното време, в което живеем. Дано всички сме на висотата на предизвикателствата, пред които сме изправени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАСАН

    6 5 Отговор
    Турция е пример за сбъсък между национални интереси и западни интереси!! Запада е против турски поток но икономиката на Турция има нужда от този поток! Запада е против да се строи атомна централа но Турция строи ! Запада е против да се строи мега аерогара,която ще измести потока от Хамбург към Истанбул но Турция прави
  • 2 ХАСАН

    5 4 Отговор
    И ако напук правиш те обвиняват в диктатура,ислямизъм и други
  • 3 за какво

    1 0 Отговор
    http://clubz.bg/52894-eto_kakvo_tochno_se_promenq_v_konstituciqta_na_turciq_spisyk
  • 4 ДДДДД

    8 2 Отговор
    Циливизованата част на Турция казаха НЕ на диктатурата. А останалата част от анадола, която живее в 19 век каза ДА. Сега като приемат и смъртното наказание дано повечето грамотни турци успеят да се спасят. Интелигенцията от 50 000 по затворите няма да има този шанс. В България това се е случило, когато комунизна идва на власт.
  • 5 един

    10 2 Отговор
    За какъв народен вот в Турция става въпрос? Резултатите от референдума са почти 50 на 50? Ердоган е привърженик на диктата и силното влияние на исляма. Който е бил в Турция знае за какво става въпрос. Мюзеините с оглушителни високоговорители пеят по 5 пъти на ден, призовават към молитва. Никой обаче поне в големите градове не се моли, защото хората отдавна са разбрали, че да робуваш на една религия е ретроградно. Благодарение на "режима" на Ататюрк Турция постигна много успехи в икономиката, в толерантността си, в образованието. Турският народ го цени, навсякъде има негови портрети и статуи. Сега положението е доста нездраво, да не кажа налудничаво. Един самозабравил се управник иска цялата власт за себе си, живее в дворец, струващ на държавата милиони, бие се в гърдите, заяжда се с Европа, като приписва собственото си поведение на Запада. Не може страната да не изпадне в изолация, което в никакъв случай няма да допринесе за укрепването й, гражданската война е на прага й. 50 на 50! Според Ердоган половината турски народ трябва да живее при условията, които той налага против волята му. Да не говорим за манипулациите по време на референдума и доста неубедителните резултати.
  • 6 Хасан

    0 1 Отговор
    Президентска форма на управление.. Като Франция или САЩ. Излизаш на избори и ако те изберат ставаш президент за 5 години

    Коментиран от #7

  • 7 Гост3

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    От 22 години йижеъа ж Истанбул, малко забравих да пиша на Български, ако има правописни грешки ,извинете..
    Хасан'е говориш глупости..
    За каква президентска форма ни говориш.В коя исламска държава е работила тази система. Хората в Турция неса в ниво на Европейско образование.Един излиза с книга на рътце , и половината народ бяга след него.Без да пита тоз какво казва,какво иска ! Как може само на един човек да даваш цялата мощ на държавата..
    В последните 15 години какво стана;
    евакуирана правна система,разрушена армия да не говорим за политцията,икономиката ..
    И без даму е срам този излиза и казва мен ме измамиха ( обама,гулен,пкк,есад,европа.....)Как може един президент така да говори ,това е неприемливо..
    В медиите можете да видите много малко срещу него..
    С този реферандум прокурартурата %100 е в негово влиъание.Нъама вече как даго съдиш.Това ли е демократция ?