Last news in Fakti

29 Април, 2017 23:00 4 331 18

Кремъл поддържа връзки с руската мафия

  • кремъл-
  • мафия-
  • владимир путин
Кремъл поддържа връзки с руската мафия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кремъл поддържа връзки с руски мафиотски структури в Европа, на които възлага най-различни задачи: от кибератаки до поръчкови убийства, твърди британският експерт за Русия Марк Галеоти. Ето неговите разкрития:

Безпрецедентният шпионски скандал между Русия и САЩ, избухнал през лятото на 2010 година, приключи с екстрадирането на десетима руски агенти и размяната им срещу четирима руснаци, осъдени за шпионаж в полза на Запада. 11-ият член на руската шпионска мрежа Кристофър Метсос изчезва безследно, след като е арестуван в Кипър и впоследствие освободен под гаранция. "Потъването" на Метсос е по всяка вероятност дело на действащи в Европа руски престъпни групировки, които навярно са прехвърлили Метсос тайно в Русия. Това становище споделят няколко офицери от американските тайни служби, с които е разговарял британският експерт по въпросите на международната престъпност Марк Галеоти.

"Най-голямата банда е държавата"

Галеоти е убеден в тясното взаимодействие между руските криминални структури в Европа и тайните служби на Русия - СВР (външното разузнаване), ГРУ (главното разузнавателно управление на генералния щаб) и ФСБ (вътрешното разузнаване). "Руската държава е криминализирана в най-висока степен, а преплитането между организираната престъпност и политическата върхушка води дотам, че режимът използва услугите на престъпници като инструмент за прокарване на своите интереси", четем в изследване на Марк Галеоти, подготвено за Европейския съвет по международни отношения (ECFR).

В интервю за ДВ експертът казва, че тесните връзки между организираната престъпност, политиката, бизнеса и тайните служби са възникнали още през 1990-те години. С идването на Путин на власт тези връзки се запазват, но се променя структурата им: властта започва да използва организираната престъпност за постигане на собствените си цели. "Бандитите можеха да си останат бандити, без да се страхуват от систематично преследване. Стига да се съобразяват с факта, че най-голямата банда е държавата", четем в изследването на Марк Галеоти, който понастоящем работи в Института за международни отношения в Прага. "След рязкото влошаване на отношенията между Москва и Европа през 2014 година, руските власти разшириха дейността на тайните служби и същевременно започнаха да търсят допълнитени инструменти за прокарване на своята политика. И един от тези инструменти е именно организираната престъпност", казва Марк Галеоти.

Руските власти използват престъпните групировки за най-различни цели: за кибератаки, за укрепване на политическото влияние на Кремъл, за нелегално прекарване през границите на стоки и хора, както в случая с Метсос, и дори за поръчкови убийства, четем още в изследването на Галеоти.

Британският експерт е изготвил изследването си въз основа на поверителни разговори със сътрудници на западните тайни служби, както и с членове на организирани престъпни групировки в Европа и в Русия. По думите му, това не са някакви улични банди - в повечето случаи руската мафия е партньор, посредник и помагач на други престъпни групировки. Една трета от хероина, който се пласира в Европа, твърди Галеоти, се доставя именно от руската мафиотска мрежа. Нейните престъпни групировки се концентрират предимно в градове и региони с големи рускоезични общности - например в Южна Испания, Гърция и Латвия, както и в големи метрополии като Берлин.

"Няма никакво съмнение"

До подобни заключения стига и Валтер Кегьо, експерт за Русия от стокхолмския Институт по сигурността. Според Кегьо, руската мафия в Европа предпочита да бъде в сянка, но същевременно има голямо влияние не само в престъпния свят, но и в политиката. "Няма никакво съмнение, че висши чиновници в Кремъл използват мафията за постигането на определени цели", казва Кегьо в интервю за ДВ.

А Марк Галеоти добавя, че Кремъл е намерил начин как да прикрива връзките си с мафията. "Обикновено Кремъл прибягва до помощта на такива групировки, които по един или друг начин са силно свързани с Русия - имат там близки, да речем, или пък са зависими от транзита на стоки през руска територия. А това от своя страна позволява на Кремъл да им оказва натиск. И когато се обърне към тях с някоя молба, те просто не могат да откажат", посочва британският експерт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нострадамус

    10 11 Отговор
    Май че е обратно.
  • 4 Хаахххххааааааа

    15 4 Отговор
    Д.Веле...
  • 5 Д'Мин

    19 10 Отговор
    А ЦРУ като американска държавна институция хич не е поддържала връзки с мафията? Ама те даже не са знаели за съществуването и.
  • 6 некойси

    18 4 Отговор
    Нищо фатално, бойковото правителство работи на принципа от десетилетия.
  • 7 ICXSREXREGNANTIVM

    15 11 Отговор
    Не бе , те краварите у Фашингтон също ”общуват ” с мафията ама ” демократично и умерено” !
  • 8 Киро

    6 8 Отговор
    Ми те са едно и също нещо, как да не поддържат връзли?!

    Като се появи някой неудобен следва застрелване, отравяне и тн.
  • 9 жан

    14 1 Отговор
    мафия има и в нашата мамковина и винаги ще има
  • 10 стоян георгиев

    10 13 Отговор
    статията много точно установява порядките в русия.мафията и държавата имат общи приоми и общ бизнес.путин се изявява като кръстник ,а контрола му над всички структури в държавата обхваща и мафията,там като в бизнеса има наши и врагове,като съответно на нашите се помага ,а враговете се премахват.лошото е че този стандарт на държавност го има и у нас и резултатите в много отношения повтарят руските.
  • 11 карли

    15 5 Отговор
    СТОЕНЕ, СТОЕНЕ, МНОГО ФИЛМИ ГЛЕДАШ И ПАК НЕ МОЖА ДА РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ТОВА Е ПРАКТИКАТА ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ. НЯМА ДА МИ СТИГНЕ ВРЕМЕТО ДА ИЗБРОЯВАМ- БЕРЛУСКОНИ, Б. БОРИСОВ, СЪРБИ , АЛБАНЦИ,ХЪРВАТИ, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ,ЧЕРНА ГОРА,РУМЪНИЯ И ЦЕЛИЯТ СВЯТ, НО ТАМ ГО ПРАВЯТ МНОГО ГРАМОТНО. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЦРУ, КОЙТО Е ПРИМЕР ЗА ВСИЧКИ , ТА МИ ПИШЕШ ЗА РУСИЯ , ЗА КАКВО СИ СЕ ЗАГРИЖИЛ БЕ БРАТ? ВИЖ НАШАТА КОЧИНА, НЕ ГЛЕДАЙ ЧУЖДИТЕ- ТЕ СА СЪЩИТЕ , САМО ЧЕ ПО УРЕДЕНИ И С ПРАВИЛА.

    Коментиран от #16

  • 12 А ГЮЛЕН КЪДЕ Е

    3 1 Отговор
    Щот нали, да си кажем казваницата?
  • 13 А Дойче Веле света вода ли е

    8 6 Отговор
    На Дойче Веле само датата е вярна?
  • 14 СЛАВА РОССИИ

    8 9 Отговор
    Като ТРЪН в очите им е РУСИЯ ! Която въпреки, че е америкаска КОЛОНИЯ- с амер. конституционен контрол върху Парламента, МС, Съдебна власт и Централна Банка России, патриотичната част в РУСИЯ се мобилизира за РЕШИТЕЛНО ПРЕУСТРОЙСТВО ВЪТРЕ В СТРАНАТА - ЗА РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪСТАНОВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА РУСИЯ. Америка днес СЪН НЕ Я ЛОВИ ! Как може да изпусне РЪСИЯ из под ръцете си и как ще живее Америка без да СМУЧИ други страни? Америка и сега е пред фалит а без Русия? Запада и НАТО са на БОЙНА нога срещу Русия, защото запада е натрупал ДОЛАРИ И ЕВРО основно и ако РУСИЯ и КИТАЙ направет ХОД с КОНЯ ? ПО Руски се казва П.ЗДЕЦ! Те затуй е таз Х.ЙНЯ днес по света! С Л А В А Р О С С И И ! СЛАВА ПУТИНУ !
  • 15 lev legen scosen ot desno сдръжка

    5 5 Отговор
    Демокрациата има дефинициа закон и ред но ние сме цървули и товa за. Нас не важи не само от турците да се пазим но нАшето черноморие да не втори крим всичко там е руско
  • 16 стоян георгиев

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "карли":

    изброените от теб са пионерчета спрямо русия .тва че някъде по света има корупционни практики и някои се бил възползвал няма нищо общо с руската ситуация ,където системата работи само по този начин.в русия няма как да си бил геиц xeнри форд или уорън бъфет,демек човек с пазарни качества в бизнеса и да прогресираш.там става само ако си човек на властта.затова и всъщност русия е неспособна да произведе нещо читаво,щото с тази порочна структура начело на страната изплуват ченгета и мижетурки покраи тях,а бизнеса го държат олигарси,нещо непознато в белия свят.само за сравнение мафията в италия едва ли обхавща и 5% от бизнеса ,за сметка на това в русия бизнес извън сянката на беззаконието няма.иначе е лесно да обясняваш как всички мишки са сиви,да ама не са.

    Коментиран от #17

  • 17 Козяк 16

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Браво,да дойдеш да си вземеш хонорара.

    Коментиран от #18

  • 18 стоян георгиев

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Козяк 16":

    имам въпрос кък потдържащите саита!защо ползволявате коментари като горния ,постоянно да бъдат публикувани?тва не е единичен случаи ,а постоянен спам!