2 904 21

България изгуби основната си цел

Ерозирано е чувството за общност, за онази общност, която не просто събира, а умножава енергиите ни

Николай Слатински
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разпиляна е енергията, жизнено необходима за постигането на главната Цел - европеизирането, демократизирането, модернизирането и нормализирането на България.

Това написа проф. Николай Слатински във Фейсбук.

Загубена е Целта, главната Цел, която трябваше да ни вдъхнови да изградим общество, базирано на качествено нови ценности - либерални, пазарноориентирани, базирани на свободата на индивида и закодирани в личната му отговорност за неговата съдба.

Ерозирано е чувството за общност,

за онази общност, която не просто събира, а умножава енергиите ни, т.е. постига с тях синергетичен ефект, за да изкове така необходимата за промяната енергия - нормативна, когнитивна (свързана със знанието), гражданска, личностна.

Дискредитирани са ценностите, основните наши ценности, които да ни сплотят в общност, устремена към по-добро бъдеще на България, към запазване на българския характер на българската държава, вписваща българската идентичност в европейската цивилизационна идентичност и сплотяваща в един организъм българските българи, турци, роми, евреи, арменци и всички останали - тук и зад граница, които се чувстват кръвно свързани с България, смятат я за свое Отечество и съпреживяват себе си като индивидна или общностна частица от нея.

И се въртим в омагьосания кръг на загубената цел,

на разпиляната енергия, на ерозираното чувство за общност, на дискредитираните ценности. Колкото повече се губи целта, толкова повече се дискредитират ценностите; колкото повече се разпилява енергията, толкова повече се губи целта; колкото повече се ерозира чувството за общност, толкова повече се разпилява енергията; колкото повече се разпилява енергията, толкова повече се губи целта; колкото повече се губи целта, толкова повече се дискредитират ценностите; и т.н.

Една деструктивна спирала: загубена цел --> дискредитирани ценности --> ерозирана общност --> разпиляна енергия --> загубена цел --> ...

Някога Мойсей и останалите водачи (сега лидери), водеха своето племе към Обетованата земя

без да си правят тънки сметки дали те самите ще доживеят и попаднат в нея. Днес политическата каста се настани в Обетованата земя и забрави за племето си, което се скита из пустинята обезлидерено и обезверено. И не само го зарязаха там, но му продават за жълти стотинки миражи. И то засяда все по-често из тези оазисни миражи или миражни оазиси и търка ли търка лотарийни билети, за да спечели индивидуален вход към Обетованата земя, без да си дава сметка, че участта на племето винаги е една и съща – или като племе влиза в Обетованата земя, или цялото разпилява костите си в пустинята.

Ето защо не е странно, че след като сме загубили целта,

дискредитирали сме ценностите, ерозирали сме чувството си за общност и сме разпилели енергията си, то непрекъснато се разпадаме на малки групи или на спасяващи се поединично индивиди, овълчили сме се едни срещу други, спорим до прегракване и до смразяване за всичко – от Тръмп и Путин, през Европейски и Евразийски съюз, та до паметници и всякакви ориентации; изживяваме се като жертви на външни интереси и конспирации; постоянно търсим другите или различните като главни виновници за дереджето си и общуваме по Скайпа или Вайбъра с децата и внуците си, заминали далеч от нас в търсене на по-добър живот, защото животът тук е очевидно лош, доколкото никой не бяга от доброто.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пиночет
  Отговор
  1 08:06  13.07.17
  Демокрацията ни донесе много: -Неработещи ц игани. -Разграбени и унищожени фабрики и заводи. -Бандитизъм на най високо ниво. -Унищожено селско стопанство. -Унищожена армия. -Свободно приказване. Ако някой се сети да е донесла нещо хубаво за България да пише...... моля Ви.

  Коментиран от #3

 • Morgoth
  Отговор
  2 08:31  13.07.17
  Либералните ценности ерозираха, защото либералите взеха властта и започнаха да я прекрояват в диктатура, а Европа която е мотора на този модел не се справи достатъчно добре нито икономически нито политически. Това е глобална тенденция и няма нищо общо с България.
 • Morgoth
  Отговор
  3 08:42  13.07.17

  До коментар #1 от "Пиночет":

  Ами нека да видим тогава: - Привилигированата клика намаля. Да пак са си там и пак са същите, но сред тях вече може да се влезе и с труд, не само с членска книжка и интригантство. - По магазините има огромен избор от всякакви стоки - всичко от Кореком вече е в кварталния магазин. - Не се чака с месеци за телевизор и с години за кола. - Не е нужно да се кланяш на партията за да влезеш в университет. - Можем да пътуваме в чужбина. - Можем да учим в чужбина. - Имаме свобода на словото (поне частично) и ако разказваме вицове за Бойко Борисов няма да идем в Белене. - Няма го Белене. - Богати чужди компании инвестираха в България с което някои браншове дръпнаха и заплатите станаха на европейско ниво - Вече никой не ни лъже колко сме добре, въпреки че това не е толкова положително, защото залитнахме в другата крайност да ревем, че сме много по-зле отколкото сме.

  Коментиран от #4, #7, #18

 • Боже мой
  Отговор
  4 10:52  13.07.17

  До коментар #3 от "Morgoth":

  Какви простотий си написал бе приятел, колко време си живял по времето на соца? Аман от такива писачи!!!

  Коментиран от #6, #12


 • БАЙ ГАН4О
  Отговор
  5 10:59  13.07.17
  Така е като има много скорости.Всичко е менте за жалост.
 • onq s konq
  Отговор
  6 11:18  13.07.17

  До коментар #4 от "Боже мой":

  И ви казах на жалката ви агитка ДА НЕ ОБЯВЯВАТЕ ЗА "ГЛУПОСТ" ВСИЧКО КОЕТО НЕ РАЗБИРАТЕ...и пак продължавате.За по-лесно.Странното е че все още не се пръждосвате от България която толкова много не ви харесва и причината вероятно е неугасващата ви надежда за безплатни кюфтета...някой ден боже би... И пак повтарям -не ви е мястото в БГ-разберете го ,защото вече се превръща в чист мазохизъм и меко казано е "разстройващо" за околните!

  Коментиран от #9

 • случаен
  Отговор
  7 13:29  13.07.17

  До коментар #3 от "Morgoth":

  Точно така, даже са изброени не всички предимства, които ни донесе демокрацията. Защото по времето на живковизма всички деца на работници и селяни, както и децата на номенклатурата бяха с предимство при приема в университети. Така усилено се пречеше на истински умните и талантливи деца да учат и се навъдиха едни лекари, едни инженери, не ти е работа! Когато се опиташ да изкажеш мнение по даден въпрос бесепарите по стар навик не търпят друго мнение освен своето, което е от полза само и единствено за тях самите и вместо с аргументи си служат с арогантност, обиди и отвратителен тон. Не знаят и не искат да разберат колко са противни, прости и скандалджии на дребно! Горди са със себе си, но затова сме виновни всички, за толкова години никой не успя да ги постави на мястото им!
 • евроскептик
  Отговор
  8 14:08  13.07.17
  "европеизирането, демократизирането, модернизирането и нормализирането на България".... Много е просто - това не са целите на българският народ... това са просто думички каквито бяха "братство, равенство, светло бъдеще, комунизъм и т.н.... като си помислите какво разбираме от европеизирането и ще ви ясно що е така...
 • 9 14:08  13.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 10 14:20  13.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ОБАЧЕ ПЪК
  Отговор
  11 15:06  13.07.17
  Обаче пък комунистите постигнаха основната си цел ! Бяха ни казали през 1991г . че ще ни накарат да ядем камъни щом не гласуваме за тях . . . И
 • Morgoth
  Отговор
  12 15:26  13.07.17

  До коментар #4 от "Боже мой":

  13 години съм живял по времето на соца и макар по това време да не съм го разбирал имам спомени. Гледал съм с големи отворени очи какво имаха децата на международните шофьори и на тези които ги пускаха да работят в чужбина па макар това да бяха Либия и Алжир. Не преписвам заучени фрази от нета. А ти?
 • ААА
  Отговор
  13 15:43  13.07.17
  Мили ми гн. проф. Слатински, не че статията ви е лоша напротив , но сте закъснели с нея има няма 28г. Бъдещето на държавата се реши в първите няколко години от прехода, и най вероятно тогава, и вие и аз сме били тогава най-обикновени ентусиасти,радостни от края на комунизма. А тогава 90-те години от трибуната на НС един политик вече покойник попита - Искате ли България развита и просперираща държава , и защо тогава всячески се опитвате да тръгнем по пътя на Бангладеж. Коя държава е прокопсала без своите пазари, без своите суровини , без високо-квалифицираните си кадри , и без националната си сигурност. Вярно е , че новите ни началници не ни позволиха на тези придобивки от комунизма , и ги поискаха за себеси , но как се пазариха новите ни пишман политици , дотолкова самовлюбени , и заети в схеми как да разпределят за тях активите на държавата. Можеха да поне да дадат отпор на престъпността , мутрите , и измамите с "белите якички" , а те запяха с тях в общ хор. И тогава гн. проф . се пречупи вярата на българина ,и той разбра , че ще бъде отново прецакан , и да се спасява както може. Знаете ли всеки един български гражданин който си спомня с носталгия по комунизма , показва провала на сегашната обстановка в БГ. Всяка една пропиляна година безхаберие , струва десетки години мор. И никой не е длъжен да чака , хората се спасяват.В края на Втората Световна Война-Германия е победена. Преговарящите от страна на победената страна заявяват твърдо на своите окупатори

  Коментиран от #15

 • Грую
  Отговор
  14 15:47  13.07.17
  Къде е формулирана тази цел бре? Има ли формула за европеизиране? Навремето имаше тезиси на априлския пленум на ЦК на БКП и те ти формулировка. Учихме ги чак в края на 80-те за политическите изпити в университетите. Сега какво разбираме под европеизиране? Има тезиси на Юнкер или на Европарламента например? Няма. Европеизирането всеки си го разбира както на него му изнася. Един да може по-добре да търгува в Европа. Друг да може да пътува в Европа. Трети да може да се докопа до пари от Еврофондове. Няма как да станем европейци само защото сме си заредили Евродизел от бензиностанцията, аккто и не станахме комунисти защото четохме тезисите на априлския пленум на ЦК на БКП от 1956г. за да ни изпитват върху тях.
 • ААА
  Отговор
  15 15:56  13.07.17

  До коментар #13 от "ААА":

  Германия заявява твърдо на своите окупатори-Щете ни колете, щете ни бесете, но ние настояваме германският работник да има добри социално и битови условия на живот, на работа , на обучение и квалификация , добро заплащане отговарящо на неговият труд , ако и да сме ви подчинени , и да работим за вас. Останалото го знаете.
 • someone
  Отговор
  16 17:07  13.07.17
  либералната идеология по своята същност е ориентирана към разграждане на структурата на държавата на всички нива от место до национално, тя е доктрина насочена към разбиване на общността и ценностите , чувството за национална принадлежност и гордост , изтриване на европейската култура и заместването на всичко това с див капитализъм , липса на култура и отдаване на безкрайни права ( включително чрез източване на пари от държавата и даването им безразборно на всеки, но не и на европееца) на малцинства , гейове и каквото и друго да е , но НЕ и на обикновения нормален работещ или млад европеец. Целта може да бъде само една изтриване на европейската култура и нациите и тяхното притопяване от всичко друго възможно - цигани , араби , турци ( всичко което няма нищо общо и никога не би имало с Европа и нейната същност). Започната е и битката срещу християнството главен враг на доста империи и неговото всяческо отричане ( например Меркел която каза че няма да защитава някакви си християни) и заличаване.
 • Гост
  Отговор
  17 17:09  13.07.17
  За съжаление има привилегирована класа в брой 100000-200000 човека, които клатят държавата, за съжаление!!!

 • гост
  Отговор
  18 18:24  13.07.17

  До коментар #3 от "Morgoth":

  ''- Богати чужди компании инвестираха в България с което някои браншове дръпнаха и заплатите станаха на европейско ниво'' по дърта лъжа не бях чел

  Коментиран от #19

 • Morgoth
  Отговор
  19 23:51  13.07.17

  До коментар #18 от "гост":

  HP, VMWare, SAP, Microsoft ... Тези имена говорят ли ти нещо?

  Коментиран от #20, #21

 • Гост
  Отговор
  20 08:24  15.07.17

  До коментар #19 от "Morgoth":

  На мен ми говорят. Компютърните специалисти са на високо ниво в хранителната верига. Под всеки един компютърен специалист трябва да има бизнес среда ,и не само, която да има нужда от неговите програми.Тази бизнес среда ,ще се увеличава в БГ или ще намалява?Дават ли ви в България тези фирми по 20 000 долара на месец , и 50 000 долара на подписване на годишен договор , както приблизително на специалистите в своите страни, или сте подценени спрямо тях няколко пъти? Вашето възнаграждение в БГ е приблизително колкото на заварчик в Скандинавия от 50евро на час.Попитай работниците в ОМВ , ШЕЛ , Асарел идр. дали заплатите им са близки с европейските им колеги.
 • гост
  Отговор
  21 19:18  16.07.17

  До коментар #19 от "Morgoth":

  Щях да ти отговарям но №20 вече ти е отговорил вместо мен. Отговорено ти е също и на въпроса ''ЗАЩО'' Хайде сега бягай да пасеш.

Напиши коментар:


Публикувай