1 024 5

Една обществена диагноза в две снимки

Ердоган влезе в храм Александър Невски с фес... примерно?

Цветан Фиков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В последните дни станахме свидетели на няколко процеса, които на пръв поглед не са свързани, но са типичен пример за упадъка на българщината в културен и ценностен терен! Какво толкова се случи? Това пита в профила си във Фейсбук Цветан Фиков.

Първо видяхме президентът на републиката Радев да запалва без кепа първата свещ на Ханука. На пръв поглед нищо важно, но за мнозина това бе грубо погазване на традиция на повече от 3000 години.

На президента му бе оказана тази чест, но той предпочете да демонстрира рутинно присъствие... добре, че Ханука не е през лятото, можеше да дойде бос. Но реакцията беше "Какво толкова е станало? "

Вероятно нищо на пръв поглед, но дали така равнозначно бихте приели, ако Ердоган влезе в храм Александър Невски с фес..примерно?

На този фон трескаво тече евро-подготовка за европредседателството на "европейските българи", но по с девиз "Съединението прави силата". Толкова фалшив за съжаление и лицемерен, колкото и традиционната ни лютеница произведена в Китай. Талибански и някак по безобразен начин, но НДК се е превърнало в храм на култа към ЕС до такава степен, че дори се посяга на стенописи и какво ли още не!

Екрани се монтират по картини - талибански похват. Не знам за вас, но тези две снимки някак ми напомня на клиповете в които едни от ИДИЛ режат картини и трошат скулптори по стари от тях!

Търпимостта ни е сведена до санитарен минимум и дори под него...доказателство за това е самият въпрос "какво токова е станало?" изместващ логичният "така ли е правилно, така ли трябва?"

Това е тежката диагноза, която ни помага да игнорираме ясните послания на психологическото си отклонение като общество! Разложено до толква, че "какво толкова ако се вмиришем, още малко!

 

България


Още по темата

 • Евреите празнуват Ханука

  Евреите празнуват Ханука

  Тази вечер евреите празнуват Ханука. Той започва в 25-тия ден на еврейския месец кислев (ноември/декември по григорианския календар – бел. ...
  12.12.2017
  3 270
  10
 • Зала без аналог (СНИМКИ)

  Зала без аналог (СНИМКИ)

  Ремонтът на НДК струва 45 млн. лв. От тях 12 млн. лв. са били дадени за системата за сигурност. Това стана ясно по време на днешната обиколка на ...
  18.12.2017
  2 109
  6
 • НДК е прокълнато място. И не прощава

  НДК е прокълнато място. И не прощава

  НДК е прокълнато място. И не прощава. От коментар на политолога Евгений Дайнов за OFFNews, споделен от "Капитал". Оня ден отивам на ...
  19.12.2017
  7 981
  18

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Липсва мисъл
  Отговор
  1 17:12  19.12.17
  Повечето отрицателни неща стават от престараване и липсата на мисъл. Дори, когато положителните неща не струват нищо, те не се правят, т.к. човекът не иска да направи добро, а да не се изложи и заради това не мисли
 • незнайко
  Отговор
  2 17:51  19.12.17
  Все още имат време и да преместят екрана на срещуположната стена между двата прожектора !!!
 • Един
  Отговор
  3 09:10  20.12.17
  Защо Радев трябва да е с кеп?! - Като не е нито евреин нито юдаист? Радев е "чист" - без религиозни атрибути ! Радев е президент - и е в качеството си на такъв , а не като част от религиозна общност! Ако е с кеп - това е знак че клони към юдеите! Ако е с фес - това е знак , че клони към мюсюлманите! Ако е с фуражка - принадлежност към военните! Фиков! - недей да изкуфяваш!
 • 4 10:03  20.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Абе
  Отговор
  5 10:25  20.12.17
  предобрили са нещата гербовците...

Напиши коментар:


Публикувай