777 7

За проблемите на Пирин и Банско

По тази логика София би трябвало да е смъртна заплаха за Витоша, защото ски зоната там е няколко пъти по-малка от тази над Банско, а София е 200 пъти по-голяма от Банско

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Юлиян Попов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко неща мисля, че стават ясни около плановете за Пирин. Ще се радвам ако онези, които прекарват повече време с документите ме поправят.

Това коментира в профила си във Фейсбук Юлиян Попов.

1. Няма да се строи нищо в онези 45% от парка, освен водохващания и то само за питейна вода.

2. Площта на ски зоната не се разширява.

3. Няма да се строят никакви хотели, ресторанти и други сгради в самата ски зона.

4. Всякакви бъдещи планове за строежи на спортни съоръжения (най-вероятно лифтове) ще подлежат на всички предвидени законови оценки, обществени обсъждания и съдебни оспорвания.

Има ли проблем?

Сериозни проблеми има. Банско е прекалено голям за малката ски зона. Банско е грозен курорт. Хората не обичат Цеко Минев. Собствеността на „Юлен“ не е ясна. МОСВ обаче не може да контролира колко абсурдни хотели строят банскалии. По тази логика София би трябвало да е смъртна заплаха за Витоша, защото ски зоната там е няколко пъти по-малка от тази над Банско, а София е 200 пъти по-голяма от Банско. Въпросът с грозното строителство, липсата на ясен регионален план за развитие, пасивността на местните хора в развитието на дългосрочната стратегия на града и много други са все неща, които тежат на Банско и на България, но нито са в компетентността на МОСВ, нито на правителството, вероятно не и на общината. Обичта към Цеко Минев също не е проблем на МОСВ.

За мен двата най-сериозни проблеми остават липсата на обществено съгласие за начина, по който да се развива планинския туризъм в България и поредицата от законови и договорни неясноти, свързани с концесията. (Например чл. 21, т 1 на Закона за защитените територии позволява някои прекалено отворени интерпретации на тема строителство.)

Може ли да се направи нещо?

Според мен - да. Необходими са конкретни предложения за това как може и трябва да се развиват зимния туризъм и районите, които са свързани с него. Тези предложения ще са противоречиви, но те са необходими. Необходими са изяснявания на законовата база и съществуващия концесионен договор, за да не пораждат те волни интерпретации на площи, които се различават десетки и стотици пъти.

Има ли място за протест?

Сигурно има. Важно е обаче всеки протест да се съсредоточи само върху ясно доказуеми нарушения на закона или да изисква промяна на законодателството, в случай, че протестиращите смятат, че съществуващият закон е несправедлив. Ако протестът е срещу това, че 48% от Пирин предстои да бъде превърнат в квартал Младост, не само репутацията на протестиращите ще бъде уязвена, но и каузата за защита на природата тежко ще пострада. Дори и каузата на всяка защита на околната среда ще стане жертва.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • . . . . . . . .
  Отговор
  1 07:59  05.01.18
  Абе тука хората са идиоти, ромите наброяват 3-4 милиона вече, ама ние се занимаваме с шепа "еколози" спонсорирани от западни туристически организации да бойкотират туризма у нас, 10 години хората се редят на по 1000 човека опашка заради 2-3 наркоманчета като Борислав Сандов и Тома Белев

  Коментиран от #3

 • 2 09:23  05.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Долина
  Отговор
  3 09:48  05.01.18

  До коментар #1 от ". . . . . . . .":

  Всяко нещо с времето си. Ако строителството обхване цялата долина и около Баско се настроят хотели за 100 000 скиори, ще трябва да се внесе и планина. Хайде малко по-малко алчност. 500 човека опашка също си е много, ами да направим 20 лифта, за да чакат по 50 души само

  Коментиран от #7

 • Антония
  Отговор
  4 10:31  05.01.18
  няма хотели, няма разширяване на ски зона - къде е проблемът? явно само в главите на зелените
 • Бате Тони
  Отговор
  5 16:06  05.01.18
  Логиката липсва от картинката със зелените..утре Враца ще се вдигне на протест срещу концесионер на плаж в Резово..
 • Николай
  Отговор
  6 20:49  06.01.18
  Ами представете си. Ако го нямаше този 'нереален' протест. Политиците щяха да са толкова хрисими?? Не!Протестиращите в банско няма да коментирам.Отвърщение.
 • Ни съ чуваш
  Отговор
  7 21:06  06.01.18

  До коментар #3 от "Долина":

  Алооо какви 100.000 скиори ? В един усепешен ден в Банско няма повече от 10 хиляди, от тях остават да пренощуват по-малко от половината, ти знаеш ли колко държави се борят за такъв туризъм ? И особено в ония селски и просташки край, това е златна ябълка са всички

Напиши коментар:


Публикувай