2 035 22

За евтината партийна запалянковщина

Жертвите на политическото насилие нямат цвят - те са жертви

Борислав Цеков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Никога не съм приемал и няма да приема евтината партийна запалянковщина, която гледа на историята в черно-бяло. Нито почитането само на "нашите" жертви и мълчаливото презрение към "техните".

Това написа в профила си във Фейсбук Борислав Цеков.

Жертвите на политическото насилие нямат цвят - те са жертви.

На пагубни идеологии, режими и екстремизъм. Да, авторитарният прохитлеристки режим преди 1944 г., който мълчаливо суспендира конституцията на 19 май 1934 г., въведе цензура, ограничи демократичните права и свободи, репресираше опозицията и политически неудобните, въведе лагерите; провеждаше антиеврейска политика, материализирана в антиеврейско законодателство по нацистки образец, което беше стриктно прилагано, включително в Македония, Беломорска Тракия и Пиротско, откъдето българските управници изпратиха 11 343 евреи за унищожение в Треблинка; Софийският университет беше пълен с професори (уважавани!), които са апологети на Хитлер и Мусолини...

Всичко това са факти, колкото и нелицеприятни и неудобни да са за потомците на тогавашния политически и стопански елит. И те не отменят добрите неща и достижения на додеветосептемврийска България! Не отменят спасяването на повече от 50 хил.евреи от старите предели...

Но е факт и че периодът след 1944 не е черно-бял.

Тоталитарният социализъм беше репресивен и преследваше безжалоснно всяко инакомислие. Избити бяха хиляди невинни (не говоря за профашистките елементи!), ликвидирана беше свободата на словото, разширени бяха лагерите; висшата комунистическа номенклатура тънеше в привилегии на гърба на народа...

Всичко това са факти, колкото и да са неудобни на наследниците на БКП.

Но това не променя хубавите неща - социалната сигурност, образованието, здравеопазването... Заради всичко това, не приемам поведението на партиите в парламента днес. И едните, и другите се гаврят, всеки от своята партийна камбанарийка, с жертвите на "другите".

А трябва да се смирим и да говорим честно за миналото. И за доброто, и за злото.

Поклон пред паметта на жертвите на политическото насилие преди и след 1944 г. Общият ни дълг е да отхвърляме злото и да претворяваме доброто от нашата история.

Бог да пази България.

P.S. А партиите трябва да се научат, че "мезетата" вървят само с вината!

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бай. ГАНЯ
  Отговор
  1 06:56  05.02.18
  Комунизмът е репресивен и престъпен режим .
 • Lady Dayana
  Отговор
  2 07:05  05.02.18
  Никога в България не е имало фашизъм, никога!! Във времето преди 1944 година, България е била една финансово и икономически стабилна държава! Да, забраняват партиите и много правилно! Комунистите? Това са шайка разбойници и престъпници финансирани от СССР! Атентата в "Св.Неделя"...? Нима ще го забравим? И какъв отзвук има той в световната общност? Нима държавността трябва да търпи беззаконието? Още тогава проличава истинското лице на българските комунисти! Но в целия си " блясък", "Партията" се показа на 9 септемвври и след това години на ред не се спря! Най-кървавото време! Унищожиха цвета на българската държава! Не може тази кръв да е ненаказана! Не може да няма възмездие ! Рано или късно това ще се случи и идва този Велик Ден! ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ, УБИТИ И ЗВЕРСКИ ИЗТЕЗАВАНИ ОТ МАСОВИТЕ УБИЙЦИ СПАРТИЕН БИЛЕТ!

  Коментиран от #12

 • ВМОРО
  Отговор
  3 07:06  05.02.18
  "– Ти фашист ли си, бай Димитре? Изправяйки се и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно: – Да. Щом всички тук, които съдите са фашисти, значи и аз съм такъв. Гордея се, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички те са добри и честни хора! В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди. Неговият съселянин Иван Гулев, в качеството си на съдия го запита: – Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист? – До момента на моето арестуване аз не я знаех тая дума и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт, никой на никого не викаше фашист."

  Коментиран от #11

 • ВМОРО
  Отговор
  4 07:07  05.02.18
  "Но когато дойде на власт вашата партия, разбрах, че аз и много други хора сме фашисти. Така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а след както не съм комунист – значи съм фашист. Според вашите разбирания, фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно. А комунисти са тия, дето не им се работи, които крадат и пребиват имотните, за да им вземат имота. Те нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат „Смърт на фашистите!“

 • ВМОРО
  Отговор
  5 07:08  05.02.18
  "С тези думи бай Димитър си подписа присъдата. Неговото прочувствено слово предизвика такава ярост в състава на съда, че всички започнаха да жестикулират срещу него, а пияният прокурор Стайков изрева: – Смърт за това Михайловистко куче! При такава „делова“ обстановка се провеждаха заседанията на „народния“ съд в Неврокоп…"
 • no name no face no number
  Отговор
  6 07:57  05.02.18
  Човека много правилно го е написал но лошият мтриял взе пак да се дели на демократи комунисти фашисти и какви ли не. Няма смисъл от партийни системи. Това е остаряла и отживяла система която все още стиска кокала. При наличието на интернет и други нови начини на обмен на данни парламента е излишен. Всеки има право на глас. С едно натискане на копченце може дасе гласува да се дават идеи и да не се хранят 240 търтея и техните слуги
 • гйгймкачкйчгачкачкамгймгймгй
  Отговор
  7 08:18  05.02.18
  КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМА, ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА ЦИОНИЗМА
 • Съчувствен
  Отговор
  8 08:24  05.02.18
  Американците казват за нас европейците, че сме болни от история. И са прави! Как да се излекуваме? Ако не успеем, това означава,че не сме достойни да живеем свободни!

  Коментиран от #20

 • гробар
  Отговор
  9 08:45  05.02.18
  След втората световна война мога да ви кажа,че във България са избити най-малко виновници за грешните си решения.В повечето участвали държави са избити в пъти повече фашистолюбци.А в доста имаше и граждански конфликти и диктатури след това така,че най-тънко са се отървали изедниците тука.

  Коментиран от #13, #14

 • Радев
  Отговор
  10 08:49  05.02.18
  Единственните убийци на деца са фашистите монархисти
 • МАКЕ
  Отговор
  11 11:41  05.02.18

  До коментар #3 от "ВМОРО":

  Абсолютно 100% вярно и тъжно. Самата истина. Комунистите направиха за 45 години това което турците не можаха за 500 в Македония от българи ги превърнаха в македонци това е най-голямото национално предателство в историята.
 • Пловдив
  Отговор
  12 12:00  05.02.18

  До коментар #2 от "Lady Dayana":

  България е гледала на шумкарите като терористи които взривяват гари, обират мандри това са правили борците за "свобода" и то каква свобода
 • Анонимен
  Отговор
  13 13:38  05.02.18

  До коментар #9 от "гробар":

  Недей да приказваш глупости а вземи да прочететеш малко.
 • Марсианец
  Отговор
  14 13:58  05.02.18

  До коментар #9 от "гробар":

  В Германия на процеса в Нюрнберг през 1945- 12 смъртни присъди, а българският народен съд- 2700 смъртни присъди!
 • българин
  Отговор
  15 15:29  05.02.18
  Такова мнение е за уважение!То е изказано реално и без да се взема страна,като се казва самата истина!Престъпления от страна на управляващите е имало и преди и след 9 9 1944 г.

  Коментиран от #16

 • Марсианец
  Отговор
  16 16:46  05.02.18

  До коментар #15 от "българин":

  Прав сте. Така е, но комунистите никога не си признават греховете. За тези преди тях знаем отдавна.
 • гост
  Отговор
  17 17:29  05.02.18
  Аз познавах истински комунист !!! Беше спасил Добри Атанасов /Орлов/ . Даваха му народна пенсия но не взе и стотинка защото народа ще си ги търси така казваше . Беше истински и честен човек . Но всички истински комунисти като него свършиха в Белене в Скръвена . Всички сега са псевдо комунисти !!!!!!
 • Гуйфикцфхмжгкбцжклжг
  Отговор
  18 22:25  05.02.18
  България плаче за нов народен съд по примера от 1944г. Само че тоя път трябва да се изчистят едни 2 милиона и нещата ще се оправят. Комунизма е религия!

 • Гост
  Отговор
  19 08:32  06.02.18
  Бог да пази България от комунистите!
 • Истински Българин
  Отговор
  20 08:37  06.02.18

  До коментар #8 от "Съчувствен":

  Така би казала всяка нация без история за себе си!Който няма история,няма и бъдеще!

  Коментиран от #21

 • Съчувствен
  Отговор
  21 08:50  06.02.18

  До коментар #20 от "Истински Българин":

  В случая историята ни пречи да се търпим и да правим бизнес. Какъв бил баща ти и дядо ти? Какво значение има? Важно е какво правиш сега. Или кой под какво робство бил? Или какъв ботуш го е мачкал! Старите спомени пречат! Това е смисълът от казаното от американците
 • georgi
  Отговор
  22 08:32  07.02.18
  Това което направиха комунистите за 45 години ние не можем да го боядисаме, много бързо забравяте, но сте прави в едно за което ви плащат това и говорите.

Напиши коментар:


Публикувай