Last news in Fakti

17 Март, 2018 21:01 3 350 26

Изходът е два национални празника

  • национален празник-
  • 3-и март
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Щяхме ли да се скараме на националния празник, ако той не беше на 3 март?

Датата 3 март извади късмет във време, в което за демократично се смяташе всичко, което е обратно на съществувалото между 1944-та и 1989-та. Както знаем 3 март, заподозрян, че е шовинистичен празник, не се чества след 44-та. Едва през 1978 година по случай 100-годишнината на подписването на Сан-стефанския договор празникът е реабилитиран като официален. Някак логично беше през 1990 година тогавашният национален празник 9 септември (пак ден на освобождение) да се замени с предшестващото Освобождение. Идеята, по спомен, се роди на големия митинг на СДС на 3 март 1990 г., тогава шеговито се подхвърли и това, че съвпада с рождения ден на Желю Желев. Няколко дни по-късно промяната бе направена и от 1991 г. Трети март е националният празник на Република България.

В годините след това не един и двама – кой исторически аргументирано, кой емоционално, кой загрижено за общественото ни единение – се изказаха против избора на Трети март за национален празник. Без последствия. Но рехаво подкрепени, както винаги у нас и подкрепата, се раздели на две – някои хора казват, че най-подходящият ден за национален празник е красивият, обединяващият, даващият повод за гордост 24 май, други настояват, че тази почит заслужава 6-и септември, денят на историческото събитие, което сме направили сами, без чужда опора и разрешение, без предателство, в пълна тайна и с минимални жертви.

Щяхме ли да се скараме по оста за и против Русия, ако националният ни празник беше Шести септември? Предположението ми е, че нямаше да се скараме, а щяхме да се избием, но да караме подред. Съединението през 1885 г. изненадва всички велики сили, най-вече Русия, която претендира да е в час с всичко случващо се в България. Не и този път. Намиращият се по същото време в Москва руски консул в Пловдив Сорокин отхвърля новината, когато се получава депешата за румелийския преврат. „Това е невъзможно – казва той, – не вярвайте.“ Обаче се оказало възможно. Народът в София ликува, веят се знамена, леят се патриотични речи, но на митинга не присъстват хора от партията на Драган Цанков, защото Съединението е станало без съгласието на Русия.

Ето какво се случва по-нататък, описано от Симеон Радев в „Строители на съвременна България“: „Положението се подобряваше значително, когато от Петербург дойде нечаяно едно потресающе известие:една заповед на княз Обручев предписваше на княз Кантакузина да си даде оставката от поста на военен министър (на България) и отзоваваше руските офицери , служещи в Княжеството и в Румелия. Княз Александър остана зашеметен от този удар. За него това значеше не само една тежка присъда на руския цар върху революцията, но и грамадно намаление на шансовете на младата българска войска да може да защити страната.“

Младият български княз пише в отчаянието си телеграма до руския цар: „Ако отзоваването на руските офицери, които служеха в моята войска, е един знак на неодобрение, отнасящ се специално до мене, заявявам на Ваше Величество с пълна искреност, че съм готов да пожертвам своята корона за благото на българския народ. Моля само Ваше Величество да покровителства съединението на двете Българии, съединение, което е било приготвено и прогласено без мое знание и против моята воля.“ Величеството не се трогва. Военният министър подава оставка. Депутатите пращат деветима свои представители при руския дипломатически агент Кояндер със същата молба, но той ги посреща грубо. Стамболов не му остава длъжен, казва му, че ще дойде ден, когато „вий сами ще търсите българските представители, но те ще бягат от вас.“

Вярата в Русия е все още много силна, депутатите преглъщат грубостта на Кояндер, но продължават да вярват, че императорът ще се отзове на молбата им да не обезглавява българската армия. Избира се нова депутация, в която влизат митрополит Климент, Ив. Гешов, Ив. Терджиков, Димитро Папазоглу и още трима по-млади членове. Руският дипломат Игелстром посича надеждите им, като казва, че такава делегация императорът няма да приеме, а на въпроса защо, отговаря: „Защо ли? Вий забравили ли сте, че тези господа се изказваха в Областното събрание против кредитите за построяване на храма в Шипка?“ Делегацията обаче не се отказва.

Първата им среща е с Николай Гирс, тогава министър на външните работи на Руската империя. Ето част от отчета за тази среща: „Чувствата на императора към България, към делото, създадено от баща му, прибави г. Гирс, не могат да се изменят, но България към нас не е такава, каквато ний очаквахме. Правителството е враждебно нам, какво не направихме за вас, нищо не ползува.“ Паралелът между казаното от външния министър през 1885 година и патриарх Кирил през 2018 г. е неизбежен.

Все пак българската делегация се среща с императора на Русия. Молбата е коленопреклонна, само ти, единствено ти, господарю можеш да предотвратиш нещастието над освободената с руска кръв България, съжалете се над нещастния български народ и не го оставяйте в тези тежки минути…Отговорът на тази молба е в две версии. Първата – увъртян любезен отказ е изпратен и оповестен публично. В по-дългата версия се споделят думи на императора, които са за по-доверено разпространение, за да не всеят тревога в България: „Съобщете на българския народ – казва руският император, – че за разединение и дума не може да става, но дотогава, докато е у вас това правителство, нищо не очаквайте от мене.“ Сега думи, подобни на думите на руския император, се чуха от едно шумно предаване по руската държавна телевизия от един бивш руски политик.

Ако беше национален празник, обединяващият ни Шести септември щеше да даде дори повече причини за разединение по оста за и против Русия, отколкото Трети март. Особено затруднен щеше да е Волен Сидеров, но пък интересно дали нямаше да измисли нещо още по-екстравагантно от това, че България я е нямало никаква до средата на 19 в. и дали Емил Кошлуков щеше да го покани, за да се чуе това негово изпълнение два пъти, защото според съвременната политическа поговорка „който плаща, той казва колко пъти да свири музиката една и съща песен.“

Може би все пак духовният, цветният, песенният, красивият 24 май би бил един обединяващ национален празник? Ооо, не каза ли Путин навръх 24 май на Георге Иванов, че „24 май е празничен ден в Русия, заради Деня на славянската писменост, която дойде у нас от македонската земя.“ Точно така каза. И по същата причина като Александър Трети през 1885 г. го каза: нищо, което сме направили сами, нищо, за което имаме своя заслуга и за което не сме коленичили, не ни се признава.

За разделението ни по отношение на Русия няма значение кой ще е националният празник – когато сме разделени в отношението си днес, има причини да се разделяме по повод на което и да е историческо събитие. Единият изход е все някога да бъдем на едно мнение по отношение на Русия – тя е част от нашето емоционално минало и дано да е част само от практическото ни бъдеще. Другият изход е да си направим два национални празника – Трети март за русофили и Шести септември за русофоби. Няма да сме единствени. В света вече има една държава с няколко национални празника – Пакистан.

Коментарът е публикуван първо в reduta.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    25 9 Отговор
    Госпожо Седларска, ако русофобите приемат шести септември за свой празник, ще е голяма смешка. В същност Русия се дистанцира от Съединението, защото в противен случай е заплашена от война, каквато не може да си позволи към онзи момент, а и по този начин легитимира акта пред останалите "Велики сили".
    Политиката е сложно нещо и се съобразява с обстоятелствата. Иначе, катастрофа, след катастрофа.
  • 2 народъ

    29 12 Отговор
    Престанете да нагласяте историята според вашите нужди,защото тя и така стана на боза и младите вече не знаят къде е истина и къде лъжа!
    Няма да влизам в подробности,но всичко това са глупости и замазване на истината.Факта,че Русия ни освободи от турско робство с нищо не можете да го скриете!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бенковски

    10 12 Отговор
    Най-добрата дата за наш национален празник е 14 Април 1876 г. Откриването на пътвпто българско народно събрание, изпъшнило завета на Левски с решението си за въоръжено въстание. Именно това Априлско въстание дава началото и основанирто на ВСИЧКИ последващи събития довели до днешна свободна и независима България. Наше решение. Няма Русия, няма Велики сили, няма султан и т.н.
    Пък и на тази дата Цар Калоян разбива и пленява император Балдуин при Одрин в 1205 г.
  • 5 Вей Хайвей

    27 8 Отговор
    Народа празнува 3 Март! А Б.Б ,Цветанов и А.Йорданов,Соломон Паси и А.Тодоров могат да оразнуват и 4 Юли ако щът ( Денят на благодарноста) Българите празнуват 3 Март предателите всички други но не и 3 Март!

    Коментиран от #11

  • 6 Вонави

    28 7 Отговор
    Статията е поръчана от ул."Козяк" в София.Много повърхностно и много...в хармония с "евроатлантическите ценности".
  • 7 матейко

    23 6 Отговор
    Българите ще бъдат вечно разделени на фили и фобипо знайни причини Белята обаче е другадеи това са вечните аспирации на Турция която и сега има възможността за 24 часа да ни глътне чак до ВИДИН и Русе----700 000 армия срещу нея 20 000 от която половшната жени Нато ли ще ни спаси -- вятър работа не забравяйте че турците на два пъти са обсаждали Виена Единствен защитник на България от този дамоклев меч Турция може да бъде и е РУСИЯ и Турция се съобразява с това--- ЗА СЕГА
  • 8 Вей Хайвей

    20 5 Отговор
    Соросите да празнуват 18 Октомври (18.10.1943)там на паметника на US и UK летците с венци и тържествена заря мн.дивиденти ще изкарат и да не се чудят много а да почват да го празнуват още от тази година!
  • 9 onq s konq

    12 4 Отговор
    2 празника?-Мъдааа...!Кат сме безделници,дан сме без празници?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Вей Михуя

    4 11 Отговор

    До коментар #5 от "Вей Хайвей":

    4-ти юли Ден на благодарността!!!!??
    Хахахаха
    Тая простотия на каскетите няма настигане

    Коментиран от #12

  • 12 Вей Хайве

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Вей Михуя":

    Кой го празнува той знае точно датата хахаха аз не го празнувам и нямам претенции обаче тииииии определено го предпочиташ пред БГ.празниците хахахаха малко капанче с малко сиренце за малко мишленце хахахаха
  • 13 Ads

    3 10 Отговор
    Празникът е 22 Септември. Денят на Независимостта.
  • 14 Али Бабата

    17 4 Отговор
    Нито 6 ти, нито 22-ри септември би имало, ако не бе -3 ти март.
    Много правилно коментар-1 е писал, че" Русия се дистанцира от Съединението, защото в противен случай е заплашена от война". Освен това, тогава руските офицери в България принудени напускат армията, но не и България. Остават като цивилни за да помагат. Същото е и с капитаните на корабите по Дунава. Остават като цивилни.Хиляди руснаци - предимно студенти от Одеса преминават в България и се записват като доброволци в армията. Съединението е операция изискваща военна стратегия, с която българите не са разполагали. Ръководено е от руснаците.
    Това не са мои приказки, а цитати от архива на New York Times. Достъпен е за всеки. Статиите са във факсимиле PDF формат и не могат да се копират,но могат да се четат онлайн.

    Ето една: http://query.nytimes.com/gst/abstract.html?res=9503E1DA153FE533A25753C2A96F9C94649FD7CF&legacy=true
    Кликвате на "download high-resolution PDF" и сваляте (или четете в браузъра и после сваляте).

    Ето тук можете да търсите не по хронология, а по зададени термини: https://query.nytimes.com/search/sitesearch/#//
    С филтъра "specific dates" можете да си зададете, например, 01/01/1885-12/31/1885, да напишете България, и да четете всички статии, посветени на България, Румелия, Съединението и войната през бурната 1885 г.

    Препоръчвам ги. Всичко безпристрастно описано. От държавната политика на Русия, АвстроУнгария и другите велики сили, до дейността на обикновени офицери. С по

    Коментиран от #17, #22, #23

  • 15 Али Бабата

    17 1 Отговор
    Препоръчвам ги. Всичко безпристрастно описано. От държавната политика на Русия, Австро Унгария и другите велики сили, до дейността на обикновени офицери. С подробност е описано как е протекло Съединението. Стратегията и кой го е ръководел. Мотивите за Сръбско-Българската война. Кой на кого е помагал.

    Крайно време е да се престане с тези евтини манипулации тип-Седларски пасквил . Обидно е да чете човек!
  • 16 tost

    9 4 Отговор
    Всички фоби да честват националния празник на 2 февруари - ден на коври и коврари,по този начин ще спазват западните ценности и заръките на Сорос.
  • 17 Ads

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "Али Бабата":

    Ами то и 3 март нямало да има без Априлското въстание и кланетата тогава. А пък въстание нямаше да има, ако нямаше без да има падане на Търново 1393г. По тази логика национален празник трябва да е денят на влизането на османлиите на Царевец.
  • 18 Горд Потомък

    3 4 Отговор
    Приветствам 14 Април за НП.
    Изпълнявайки завета на Великия Левски, българите най-демократично излъчват делегати и на Оборище решават за Априлското въстание. Сами. Срещу султана. Всички последвали събития са благодарение на ОБОРИЩЕ.
    Гадната руска пропаганда ще е винаги против. Както винаги.
  • 19 реалист

    3 1 Отговор
    Колко тъпо е всичко това.Лошо племе сме българите. Не заслужаваме и да имаме национален празник,защото не знаем как да празнуваме.Прочее не е ли редно да има референдум,по въпроса,та да имаме що годе разбирателство.
  • 20 За празника

    5 3 Отговор
    Да погледнем към съседните държави кои събития от историята им са приети за нац. празник.
    Румъния - Съединението между Трансилвания и Румъния повод за гордост и патриотизъм на самите Румънци.
    Сърбия - Първата конституция - ден на държавността, абсолютно правилно конституцията на всяка държава е основата за изграждането и добър повод за гордост
    Гърция избира деня на независимостта отново добър повод за празник на самите гърци.
    Бългагария 3 март освобождението от турско робство и подписването на Санстефанския мирен договор, неправилен избор Вместо да празнуваме нещо което сме постигнали сами и е повод за гордост и патриотизъм, ние започваме да благодарим на целия свят, че сме живи. Дори и национален празник неможем да си изберем, без да се снишим и подмажем на някоя велика сила. За това си заслужаваме мястото което ни се отрежда.
  • 21 123

    5 4 Отговор
    Фактът, че през 1991 г. е избрана датата 3 март за национален празник показва колко фалшива е била демокрацията през тези години. С избора на тази дата е направен и изборът да продължим да бъдем верен сателит на Русия. Правилното е да се избере дата на историческо събитие което се е случило само поради собствените ни заслуги, а датата 3 март да бъде отбелязвана в чест освободителните войни, но не и национален празник.
  • 22 истината

    6 7 Отговор

    До коментар #14 от "Али Бабата":

    Я извади един научно издържан текст, не някакви хвърчащи съчинения писани от незнайни автори. Русия да се страхува от война? Айде бе! Ние за тях сме били просто стъпало за завладяването на Константинопол. Те винаги са искали слаба и разделена Бъгария. Кой подписва Берлинския договор? Не смяташ ли, че като победители са имали възможност да защитят интересите на славянските народи на балканите в много по-голяма степен? Те решават, че една силна славянска държава с такова геостратегическо положение само ще им пречи. Все пак искат да обединят всички православни християни в границите на една държава - Русия и не им трябват съперници. В последствие правят Сърбия от държава с размерите на Косово до нещо което може да попречи на България да постигне истинско национално обединение ( в момента около 1/3 от територията на Сърбия са земи населени с българи до 1878г). Геополитиката на Русия към нас винаги е била една - затриване на българите като нация и приобщаването им към народите на Русия.

    Коментиран от #24

  • 23 Възмутен

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "Али Бабата":

    Извинявай, но с коментара ти става ясно, че си от хората, които ближат чужди задници от сутрин до вечер. Как може датата 3 март която отбелязва края на една война между две империи да искаш да бъде национален празник на собствената ти родина. По твоята логика излиза, че всички источно европейски държави трябва да си изберат датата 8 май деня на победата над Германия за свой национален празник.
  • 24 Али Бабата

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "истината":

    1. Разбира се ,че Русия ни е освободила, като е гледала и собствения си интерес.
    Англия,Франция,Германия, Австро-Унгария НЕ са ни освободили,като са гледали собствения си интерес.

    Единствено Русия е имала интерес да разгроми турската империя. За нея е било, и е, от жизнено значение да има излаз на световните морски пътища. А черноморските и датските проливи са могли да бъдат, и са били затваряни по желание и избор. И всички други велики сили са подкрепяли турската империя в продължение на 200 години до ПСВ и след нея до ден днешен, точно за да остане Русия сухопътна държава. Имала имперски интереси?! Ами какви интереси може да има една империя? Каквито имат и другите империи!

    Пет пари не давам дали Русия е правила каквото е направила поради имперските си интереси, или заради черните ни очи. Фундаменталният резултат от това е, че ни има. Изобщо.
    Без това щяха да ни наричат ...да речем "балкански турци", както наричат кюрдите "планински турци".

    2. Да приемем,че освобождението на България е мит и Русия ни е колонизирала и е искала " затриване на българите като нация"
    Защо тогава се приемат за законни княжеската власт и учреденото княжество и после "царство" България? При "незаконност" на първоначалния акт в правото се приема, че всичко след това "няма юридическа основа", то е "недействително". Няма Съединение, няма Независимост, няма законен княз или цар по "международното право" и според Конституцията.
  • 25 Румяна Костова

    1 0 Отговор
    А защо не и три ?Повече почивни дни,кюфтета,пържоли и бира? Смешници!Хванете се да работите най-после, вместо да се занимавате с глупости!
  • 26 соросоидни кърлежи

    2 2 Отговор
    от тук започват опорни точки , защо 3 март, хайде да вържем всички празници на 25.12. Коледа е , и няма нищо по свято...А ма че тъпо и платено, няма накъде..какво пък ви пречат руснаци,следа като доказахме като едни предатели и въртиопашки,затова на запад така се гаврят с България, уж сме били отличници и в НАТО и др. глупости, но без ШЕНГЕН и с визи в САЩ и Канада, защо ли..