Last news in Fakti

24 Март, 2018 16:00 9 943 69

Ердоган идва в България като пълновластен господар

  • ердоган

Светът върви главоломно към конфликт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Който си мисли, че Ердоган идва в България, за да се моли за европейски визи на Юнкер и да преговаря за членство, много се лъже. Който си мисли, че Борисов прави услуга на ЕС, а не на турския султан, като го кани във Варна, значи нищо не разбира от политика. Само че слугата на двама господари често има нелека участ, па бил той и с българска закалка в метаните.

Това коментира за сайта „Гласове“ Анастас Добрев.

Затова с наближаването на 26 март Борисов става все по-тревожен. До степен, че оня ден прибегна да апокалиптично пророчество за трета световна война, само и само да оправдае нелепата си роля на европейски сводник. Още повече, че аверът от юг не цепи басма никому и допълнително усложнява ролята му с бруталното си поведение в навечерието на варненската сгледа.

"Светът върви главоломно към конфликт, виждате вече, че политиците с имена, държави си говорят за ракети, войни и все по-реален става страхът на хората. Недалеч от нашата граница Турция води война. Апелирам дипломацията и ние да направим всичко необходимо да решим кризата с дипломатически средства", рече оня ден Борисов, изобразявайки гълъб на мира. И всичко това, за да обясни, че и на него не му е „най-приятното“ да организира такива срещи (с Ердоган). „Огромна разправия, труд и армия от хора се занимават с това“, изохка посредникът. Но обясни, че се е нагърбил с тая тегоба с едничката цел да продължи да работи споразумението между ЕС и Турция за сдържане на бежанците. Защото: „Представете си 200 000 тук, представете си ги след това в Австрия“, синтезира дипломацията си българският премиер, хем да посплаши малко гостуващия по това време у нас австрийски канцлер Курц, дето все му се зловидят мигрантите.

Тъкмо Борисов натамъни работата и сглоби геополитическия пъзел, и ето че откъм Босфора пак се чу тътен. Ердоган обяви на висок глас, че идва във Варна не да проси европейска милост, а решително да си поиска обещаните от ЕС пари за бежанците. Дори се закани да сложи на масата най-силния си коз: снимки на всички бежански лагери в Турция. Демек – ако не платите, ги пускам. И тогава Меркел да ви е на помощ!

"Ако ще давате финансова помощ за бежанците, направете го! Ако не, бъдете честни с нас“, бяха думите на Ердоган.

Във Варна турският президент ще разговаря с председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Кой на кого какво дължи – така и не стана ясно. През 2015 г. ЕС обеща на Турция финансова помощ в размер на 9 млрд. евро за справяне с мигрантската криза. Подписано беше и споразумение под егидата на Меркел. Сметката на ЕС беше проста -„пари срещу спокойствие“. Първият транш от 3 млрд. евро трябваше да е преведен до началото на 2018 г. Ако се вярва на Ердоган това, изглежда, не се е случило, щом сега си иска парите.

Европа е напълно зависима от турския президент и той го съзнава. Затова сметката последно ще я пише той. Ако ли не – пуска бежанските шлюзове. Засега България е на завет, понеже турската страна изпуска контролирано потока към големия си враг Гърция, но ако Европа развали рахатлъка на Ердоган, скоро вълната може да ни залее. От това най-много се бои Борисов, който е наясно що за разграден двор му е държавата. Но вместо да я потегне, безотговорно повери националната сигурност в ръцете на Турция. Затова сега охотно приема унизителната роля на посредник между двама циници, които взаимно си извиват ръцете.

Само че позициите на преговарящите отдавна не са равностойни. Европа така и не разбра как бе похитена, защото се отдаде доброволно на султана. При създалото се положение тя ще трябва да се моли за милост, а господарят и неговия слуга ще важничат, ще си придават фасони, ще искат да ги галят по главите и да ги наричат на галено име.

Ердоган идва да си вземе своето, а не да преговаря. И да нагледа „душевните“ си граници, разбира се. Турският президент, казват, щял да посети новострояща се джамия у нас, нищо чудно и до Кърджали да отскочи, ако толкова го тегли душата. Въобще, визитата рискува да придобие държавен характер.

Де да беше само това. Военните успехи на Ердоган в сирийския град Африн внасят допълнителен смут в навечерието на това, и бездруго, скандално посещение. Лицемерна Европа, която иначе толкова страда за убитите сирийски деца в Източна Гута и Алепо, сега ще трябва да стисне кървавата ръка на убиеца на невинни деца в Африн. Че и да му плаща на всичкото отгоре. Да преговаря с него, да го моли. Да забрави за десетките хиляди журналисти, преподаватели, интелектуалци, хвърлени в турски затвори. Да преглътне обидните му тиради по свой адрес. Да забрави за „демократичните ценности“, „правата на човека“ и прочие алабализми от пропагандния арсенал за глупаци. Въобще, задава се един крайно унизителен спектакъл, чието конферансие ще е българският министър-председател. А външният ни министър ще разнася шербет. Къде си, дядо Вазов?!

Впрочем да сте чули ясна позиция на ЕС за незаконната турска окупация в северна Сирия? За разлика от Крим, за който ни проглушиха ушите. Няма дори обичайната "загриженост" в такива случаи. Явно за военните подвизи на Тайпи се ползва двоен аршин.

Българският народ, все още подвластен на вехтите учебникарски „стереотипи“ за петвековното турско робство, няма как да одобри тия теманета пред Ердоган. „Османското му присъствие“ ще накара да трепнат по-родолюбивите български сърца и да се обърнат срещу гостоприемника. И Борисов знае това. Затова му трябва спешно „трета световна война“, ако трябва дори ще я измисли, белким намали политическата щета. Каквото и да направи, обаче, лошото впечатление от разгащването ще остане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Осъзнайте се

    100 27 Отговор
    Боко ще продаде БЪЛГАРИЯ защото двата милиарда които има са му малко! Скоро ще навлечем потурите!

    Коментиран от #54

  • 2 iç oğlan

    25 123 Отговор
    Великия Ердоган ще въстанови Импеията!

    Коментиран от #6, #7, #40, #46

  • 3 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    59 7 Отговор
    Два бяха в края на първия мандат, сега вече им изгубих края!

    Коментиран от #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Долу ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

    96 13 Отговор
    Яничара който продаде България да е проклет
  • 6 Резняк Чаламбое

    46 11 Отговор

    До коментар #2 от "iç oğlan":

    Импеията може, империята никога.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Боко гостоприемника

    70 6 Отговор
    Сега е момента Боко да излезе най-накрая от ролята си на пудел и компаньонка и да се държи, поне 1 час мъжки. Като седнат ей така на масичката отзад да се виждат две Големи български знамена, а тпред може по едно мъничко турско и българско....!
    Мечтая си нали, всички знаем, какво, ще последва. като дойде султана...поредното унижение !
  • 9 Доброжелател на България

    33 52 Отговор
    Мили ми българи,
    Този Атанас Добрев понятие си няма от световната политика, потънал е в сляпата си злоба към Реджеп Тайип Ердоган. Заради такива късогледи "специалисти" като него България и българите изглеждат нщожни в очите на цял свят.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ххх

    33 38 Отговор
    Статията е пълна боза.Нагнетява се не нужно напрежение,а вие уважаеми се палите без кибрит.В статията е пълно с извадки,които целят именно да варят смут сред обществото.Аман от псевдо АНАЛИзатори.
  • 12 повръщане

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "lol":

    Значи...въстановявайки аналимперията му,
    ердо разтърсва крушата и полира копчето!
  • 13 Хасан

    28 45 Отговор
    Много тъпа статия..освен злоба към Борисов и Ердоган нищо не се разбира...автора няма нито аргументи,нито теза ,нито обоснования..язък за него
  • 14 Хасан

    45 13 Отговор
    В цялата история Ердоган е прав..Европа не си държи на обещанието си..човека задържа три милиона бежанци..ако в началото на кризата Меркел беше послушал Ердоган и тия лагери бяха направени в самата Сирия ,Европа нямаше да има такива проблеми,нямаше да има толкова много човешки трагедии..

    Коментиран от #16

  • 15 реалист

    21 11 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Курти":

    Може да не ви харесва ,но заглавието е много точно.

    Коментиран от #48

  • 16 реалист

    22 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Прав си в твоите разсъждения,но в същото време забравяш,че силната икономически Германия се нуждае силно от работна ръка.

    Коментиран от #27, #60

  • 17 Бай

    25 4 Отговор

    До коментар #3 от "Б.МЕТОДИЕВ. Б.":

    Вече са над 7 милярда !!!
    И пак гласувайте за тоя престъпник !!!
  • 18 Ттт

    16 19 Отговор
    Турция е зависима от ЕС!!!
    Ако Ердоган се прави на голям султан, то това е само турска пропаганда за турците и да разлайе кучетата по БГ!!!

    Коментиран от #21

  • 19 ДАВАШ ЛИ ДАВАШ .....

    19 5 Отговор
    СИЧКО ДАВАМ САМО МА УСТЪЙТЕ НА ВЛАСТ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 реалист

    21 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ттт":

    Света е многообразен и пълен с различни зависимости. Ердоган може да е частично зависим от ЕС,но тая зависимост лесно може да се неутрализира,като Ердоган се завърти и огледа,проблем все пак би било за турската лира,но мисля също ,че може да се намери някакво решение.НО ЕВРОПА Е В ПЛЕН НА ЕРДОГАН ЗАРАДИ БЕЖАНЦИТЕ,ПОРАДИ МЕРКЕЛ.НА МЕРКЕЛ И ТРЯБВА РАБОТНА РЪКА,НО ПОСТЪПИ ЕГОИСТИЧНО КАТО ПРЕНЕБРЕГНА ИНТЕРЕСА НА ДРУГИТЕ СТРАНИ.ТОВА Е ИСТИНАТА И ЗА ТОВА ЕРДОГАН Е СИЛЕН И МОЖЕ ДА ПРЕГОВАРЯ/ИЗНУДВА/,ОЩЕ ПОВЕЧЕ,ЧЕ Е НАЯСНО,ЧЕ В БЛИЗКИТЕ ГОДИНИ ТУРЦИЯ НЯМА ДА БЪДЕ ДОПУСНАТА В ЕС.Разбира се Ердоган ще се съобразява само да не наруши финансовите и икономически интереси на Турция.

    Коментиран от #24

  • 22 Пенсионера

    21 16 Отговор
    Ердо доказа че е чедтен и коректен, поел ангажимент за чдтирите милиона бежанци и изпълнява обещанието си. Но това нещо струва много пари на турската държава, щом са му обещали европа да се изръси сега .Статийката малко послъгва за африн ,може да погледнете снимките в интернета. Абсолютно запазен град , съборени са само военни обекти. Айди сега погледнете останалите градоер бомбардирани от Башар Асад и бомбардировките на американската авиация . Самата операция за това трая два месеца за да няма циеилни жертви.
    Турската държава има право да се защити от набезите на тези терористи , които близо 40 години не спряха с тероризма на турска територия. Ердо ще ги лекува и ще ги усмири еече за винаги. Все още продължава терапията, и пожелаваме на ЕРДОГАН да ги обгрижва пофобавощо. УСПЕХ. Бай РЕДЖО
  • 23 Голям прос

    9 4 Отговор
    Да ги пуска бе. С 9 млрд евро ще им поемем масрафите. И после тайничко със самолетчетата обратно откъдето са дошли. Тия които са бежанци ще останат
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тракиец

    17 11 Отговор
    Колко българи са били изклани в Турция и Гърция? Хиляди. В България защо са толкова много турците? Нашите турци не са пипнати. Те са си наши и го осъзнават.
    На рефередума на Ердоган му показаха....минус.

    Коментиран от #32

  • 26 Ттт

    8 2 Отговор
    Много ме съмнява, че Ердоган ще отмени визитата в България!!!!
  • 27 Хасан

    6 4 Отговор

    До коментар #16 от "реалист":

    Можеше да си подбере работна ръка от лагерите
  • 28 Хаджи Папурко

    13 11 Отговор
    Тази статия е невярна.Времето когато Турция е можела да поставя условия на Европа е приключило пред стените на Виена през 1683г..
    Срещата във Варна е поредния кьорфишек и на Европа и на Турция.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Morgoth

    10 4 Отговор
    Ердоган идва да си поиска обещаното, а ЕС трябва да реши дали иска да продължи с лицемерната си политика да плаща на Турция за да държи бежанците далеч от границите ни или просто да си признае, че не може да се помогне на всички и да си затворим границите.
    Няма драма в това, но драмата може да стане с изключително наглото напоследък държание на Ердоган. Какви ли ще са му коментарите за Кърджали тук на наша територия? В Гърция не се държа като добър гост, с нас е в по-добри отношения, но ще се държи ли прилично тук?
  • 31 Иванов

    14 8 Отговор
    Аз му предлагам на Бойко да вдигне кръвното и да влезе в болница. Срещата да се води от Валери Симеонов и от вторник армията и полицията по границата, който е сириец с документи да заповяда, който не е сириец с документи- бой по канчето и обратно при Ердо. Тези хора ги заселваме по границата с Турция.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ввв

    4 12 Отговор
    По притеснително, е че наши лизачи на егото на Путин (и сигурно добре осребряващи това) дето с гордост признават Крим за Руски, като по този начин потъпква международното право и установени граници после реват, за "душевните граници" на друг диктатор! Пълна шизофрения....
  • 34 Някой си невеж

    21 2 Отговор
    Тиквата пи кафе със Местан в Кърджали и се роди" ДОСТ" ,етническа партия със 100% финансиране от Ердоган. Дано сега да не пие кафе със султана,че докато остроумничим по форумите току виж без бой са ни потурчили !!!

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Bgbgbg

    11 7 Отговор
    Решението е от просто по просто- Европа да почне да изтегля всички европейски фирми от Турция и феса Ердоган ще е с омекнали колена!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 гост

    10 2 Отговор
    Искам да знам, дали г-н Борисов като "домакин", ще има "гащи"да сложи Българското знаме зад представителя и на чуждата държава,или за пореден път ще се прояви като..........не чак такъв "мачо".
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Някой си невеж

    15 1 Отговор

    До коментар #47 от "Расулюлах":

    От българо мутренско робство и подтисничество можем и сами да се освободим, но сме прекалено заети от мисли като : утре как да платя сметките,от банката ще звъннат ... на детето какво да взема за храна,всичко е боклук и химия ... Напрежение и куп глупости водещи до инсулт и инфаркт. Живеем ден за ден затова си траем и мълчим. Показваме признаци на живот само при гръмки провокативни заглавия,но всяко чудо за 3 дни. Кучето си лае кервана си върви.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "lol":

    Не съм казал,че заглавието ми харесва,казал съм,че е точно.Това,че харесва на изброените от теб не е мой проблем.Че е аномалия,съм съгласен с теб
  • 52 БОЙКО ЩЕ НИ ЗАКОПАЕ

    9 2 Отговор
    ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ ЧЕ Е ТЪПА И ЗАТОВА ГО ХВАЛЯТ И ТАЧАТ В БРЮКСЕЛ - ДА ПРЕДАДЕ ТЕРИТОРИЯТА НИ ПАК ТАМ ДЕ Е БИЛА, САМО И САМО ДА НЕ Е РУСИЯ.ЩЕ ПОДКРЕПИМ НАШИЯ ТЪПАН И ЩЕ ПОТУРЧИМ ЛИ ЗЕМЯТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ. ПЪТЯ Е ЕДИН С РУСИЯ. БМВта НИКОЙ НЯМА ДА ДА ПОЛУЧИ И ДА ПРЕСТАНЕМ ДА МЕЧТАЕМ. ЗЕМЯТА ГОРИ А НЕ МЕЧТАЕМ ЗА КОЛИ. БОЛНИ В ГЛАВАТА ЛИ Е ДНЕС РАЯТА ? ПО БУРГАСКО ХОРАТА СА НА ДОМАШЕН АРЕСТ ЗА ДА НЕ ВЪЗПРЕПЯТСТВАТ ИМИГРАНТСКИЯ ПРОЦЕС. КО СТАВА ТУКА БЕ? НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕ
    СТВО ! ПРЕСТЪПНИЦИ НА ВЛАСТ !
  • 53 стоян георгиев

    2 6 Отговор
    европа била без решение,ердоган го знаел и т.н. и т.н. путинофилски щуротии!!!!другари ердоган във варна няма да бъде посрещнат като султан от европеиския съюз може да бъдете сигурни и възможностите му са две .едната е да се задоволи с тва дето ще получи другата е да не получи нищо.много лесно някои мераклии за разпада на европа прежалихте страните в нея.дори и да ги пусне бежанците към европа тва няма да доведе до апокалипсис.да ще бъде трудно ,но процеса е преодолим .европа се е справяла с къде къде по- тежки неща и с тва ще се справи.

    Коментиран от #62

  • 54 vasik atanasova

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Осъзнайте се":

    евала аз нищо няма да пиша
    сама ти правя евала за коментара
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Турчина

    1 3 Отговор
    сигурно бат Бойко ще прехвърли България към Османската империя
  • 62 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #53 от "стоян георгиев":

    Аз съм за това да ги пусне...да заселим с още три милиона сирийци...

    Коментиран от #65

  • 63 мнение

    1 6 Отговор
    Като пълновластен господар в България може да дойде само Владимир Путин и неговият верен слуга патриарх Кирил. Всеки друг, който дойде, най-малкото е, че умее да се държи както подобава. Ердоган при всичките си безумия и опити да се наложи като пълновластен господар на Турция, който тласка страната към тоталитаризъм, по отношение на България пипа с кадифени ръкавици, уважава искрено г-н Борисов, има му доверие. Злостните нападки са изцяло в нашенски стил, но не ни правят чест. В никакъв случай! По този повод искам да кажа, че обичам Русия, обичам литературната й класика, обичам прекрасната нежна душа на руснаците, прекрасните им лирични романси, изкуството им, ненадминатият класически балет. Но не и Русия на Путин. За мен това не е истинската Русия, хората там в момента не са истинските руснаци. След толкова много време фалшив социализъм, превърнал се в нагъл и безскрупулен капитализъм, руснакът просто не е същият. Жалко!

    Коментиран от #64

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #62 от "Хасан":

    става хасанчо,гоним 10 млн.турци и заселваме 3 млн. сириици!ти съгласен ли си?и тва как ще се отрази на турския народ?та чакам да отговориш!

    Коментиран от #66

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 В е л и к и я

    2 3 Отговор
    По важно е не как идва а как ще си тръгне. Аз подозирам че ще си тръгне разбирайки че е сам срещу всички !
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.