Last news in Fakti

28 Март, 2018 16:02 1 473 3

Посещението на Ким показва колко ценен е Китай за корейската дипломация

  • ким чен-ун-
  • си дзинпин-
  • северна корея-
  • китай

"И така, какво следва за Ким Чен-ун - Русия?", питат анализатори

Посещението на Ким показва колко ценен е Китай за корейската дипломация - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изненадващото посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пекин ясно показва това, което е било лесно забравено във вихъра от дипломатически събития през последните месеци: Китай продължава да играе водеща роля в усилията за спиране на ядрената програма на Северна Корея.

Колко точно все още е спорно, но посещението показва, че Ким Чен-ун не е забравил единствения си голям съюзник въпреки антипатията между страните напоследък и изненадващите заявления, че младият севернокорейски лидер ще проведе срещи на върха с враговете си във Вашингтон и Сеул. Китай все пак осигурява жизненоважна търговска, хуманитарна и дипломатическа подкрепа, която поддържа Севера и неговата съсипана икономика да не рухне.

Поради зависимостта на Северна Корея от Китай е логично, че Пхенян ще се консултира с Пекин преди каквото и да е сериозно сближаване със Запада.

Анализатори казват, че Ким, който е на първото си посещение в чужбина, откакто пое властта през 2011 г., е възнамерявал да разсее всякакви притеснения на Китай, че той е сведен до страничен наблюдател, докато Пхенян се опитва да разтърси регионалната политика, протягайки ръка към Сеул и Вашингтон. Като демонстрира връзките си с Китай, Северна Корея може също така да отправя послание към Вашингтон и Сеул, показвайки, че има други възможности, ако срещите на върха пропаднат.

Посещението на Ким показва колко ценен е Китай за корейската дипломация

Други експерти казват, че също така е възможно срещата между Ким и Си да е била планирана много преди опитите за сближаване на Ким с Южна Корея и САЩ. Анализаторът от Института за далекоизточни изследвания в Сеул Ким Дон-йоб каза, че срещата на върха е предсказуем резултат между двама лидери, които смятат, че са завършили укрепването на властта си у дома и сега насочват вниманието си към външната стабилност.

"И така, какво следва за Ким Чен-ун - Русия?", заяви анализаторът Ким.

Корейската централна телеграфна агенция на Северна Корея каза, че двамата лидери "задълбочено" са обменили мнения за общите отношения и ситуацията със сигурността на Корейския полуостров. Агенцията каза, без да уточни, че Ким е призовал за по-силна "стратегическа комуникация" и "стратегическо, тактическо сътрудничество" за укрепване на единството и сътрудничеството между традиционните съюзници и довеждане на отношенията до следващата стъпка.

"Съвсем уместно е моето първо пътуване в чужбина да е в столицата на Народна република Китай, а също така е едно от благородните ми задължения да ценя приятелството между Северна Корея и Китай като собствения си живот и да го продължа (за още едно поколение)", каза Ким по време на банкет, на който домакин беше Си, съобщи агенцията.

Ким беше придружаван от своята съпруга И Сол-джу и множество висши севернокорейски служители, включително външния министър И Йон-хо и висшите служители на управляващата партия Чхое Рьон-хае, И Су-йон и Ким Йон-чхол.

Посещението на Ким показва колко ценен е Китай за корейската дипломация

"Северът очевидно смята, че поддържането на традиционните му отношения с Китай може да му осигури по-голямо влияние върху САЩ", каза експертът по Северна Корея в университета "Донгук" в Сеул Кох Йо-хуан. "Дори ако ситуацията около преговорите й със Сеул и Вашингтон се развие добре за Северна Корея, тя все пак се нуждае от помощта на Китай. А ако ситуацията не се развие добре, Северна Корея със сигурност ще има нужда от китайска подкрепа."

А може и Северът да признава някои сурови реалности.

Усилията на Северна Корея за дипломатическо сближаване с Южна Корея и САЩ бяха предприети след необичайно провокативна година на оръжейни изпитания и се разглеждат отчасти като опит за подобряване на мъчещата се икономика, смазана от тежките санкции, наложени заради тези изпитания. Провокациите на Северна Корея също така се отразиха на отношенията с Пекин.

Въпреки датиращия им от десетилетия съюз, изграден по време на Корейската война през 1950-1953 г., Китай играе решаваща роля в международния натиск върху Северна Корея заради ядрената й програма и участва във все по-строгите санкции на ООН. Засилените действия на Китай през последните месеци, включително ограниченията върху петролните доставки, може би значително изострят нуждата на Северна Корея да търси дипломатически пробив.

Пекин иска да бъде смятан за пазител на мира и стабилността в региона, а също за по-голям играч в световната дипломация в момент, когато се съревновава със Съединените щати за влияние в Азия.
Той обаче взема предвид и собствените си интереси. Китай не се радва да има на прага си надигаща се ядрена заплаха, но и не иска да види как рухва правителството на съседна държава, смятана от него за буфер срещу американския съюзник Южна Корея.

Посещението на Ким показва колко ценен е Китай за корейската дипломация

Китай отдавна се застъпва за възобновяване на диалога по линия на шестстранните преговори, в които участват той, Северна Корея, САЩ, Южна Корея, Япония и Русия, наред с прекъсване на американско-южнокорейските военни учения и прекратяване на ядрените и ракетните дейности на Севера.

Ако преговорите на Севера с Южна Корея и САЩ се провалят, Пхенян може отново да реши да демонстрира своите възможности в областта на ядрените оръжия и ракетите.

Гостуващият изследовател в Института за политически изследвания "Асан" в Сеул Ду Хьон-ча каза, че в този случай има вероятност Северна Корея да поиска Китай да се ангажира с бъдеща подкрепа или поне да обещае, че няма да я поразява твърде сурово с още санкции, ако тя възобнови оръжейните изпитания.

Ким Тон-хьон за Associated press


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 регулировчик

    8 1 Отговор
    "показва колко ценен е Китай за корейската дипломация" и обратно - колко е ценен Ким за китайската дипломация, като прави тръмпиту хъмпи.
  • 2 играч

    5 1 Отговор
    Ким е играч. Сега ще се срещне с Путин и си е подредил картите. С Тръмп може и да се срещне а може и да не се срещне.
  • 3 кореец

    5 1 Отговор
    Браво Ким.