1 663 22

Осем лъжи за ЕС

Списъкът им е съставен въз основа на резултатите от интернет-търсачки

Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За ЕС циркулират какви ли не лъжи и заблуди: че се разпада, че се ислямизира, че е бюрократично чудовище, че е под диктата на Берлин и Париж. Тук опровергаваме осем от най-често срещаните лъжливи твърдения за ЕС.

ЕС е бюрократично чудовище, което на всичко отгоре съдейства за ислямизирането на Европа - това са само две от многобройните лъжливи твърдения за Евросъюза, които циркулират в интернет и в обичайното кръчмарско политиканстване. Изследователите от мозъчния център GLOBSEC в Братислава са подготвили цял справочник, опровергаващ 11-те най-често срещани заблуди за ЕС. Списъкът им е съставен въз основа на резултатите от интернет-търсачки и на най-често задаваните въпроси по пресконференции и в медиите. Ето осем от тези митове, заедно с малка част от обширната аргументация на GLOBSEC:

Мит първи: "ЕС се разпада"

Факт е, че през последните години Евросъюзът се бори срещу сериозни предизвикателства, а евроскептични гласове се чуват из целия континент - особено след решението на Великобритания да напусне ЕС. Иначе обаче ЕС изглежда в много добро здраве: от 1980 до 2016 година БВП на страните-членки е нараснал от 3,8 трилиона на 16,5 трилиона долара, като според прогнозите след 5 години ще достигне астрономическата сума от 24 трилиона долара. След известен спад в периода 2013-2016, напоследък се възвръща и доверието на хората в ЕС. Днес 40% от европейците одобряват работата на ЕС (само 21% не я одобряват), а 56% от гражданите са оптимисти за бъдещето на Евросъюза.

Мит втори: "Страните-членки са жертва на Брюкселския диктат"

Критиците на Евросъюза често твърдят, че Европейската комисия извива ръцете на страните-членки - и че от това страдат гражданите. Всъщност обаче ЕС е обединение на суверенни държави, които доброволно отстъпват някои компетенции на Брюксел, но за сметка на това получават редица предимства като свободата на придвижване и най-вече - достъп до най-могъщия обединен пазар в света. „Брюксел" не замества суверенните национални правителства, а политиките на ЕС се формират в процес на преговори в рамките на трите централни институции - Европейския съвет, Европарламента и Еврокомисията.

Мит трети: "ЕС е бюрократично чудовище"

За своите 500 милиона граждани ЕС се грижи с помощта на 32 000 служители и чиновници. При население от 325 милиона в САЩ броят на тези хора е 2,6 милиона. 82-милионна Германия се справя с 315 000 чиновници и служители, във Великобритания броят им е 400 000, а в Полша - 427 000. Колкото до прочутия аргумент, че ЕС се опитва да регламентира всичко, та чак до кривината на краставиците, той не отчита един важен факт: такъв огромен вътрешен пазар има нужда от общи стандарти. При това тези стандарти се въвеждат след подробно обсъждане с бизнеса и имат за цел единствено да защитят правата на потребителите. Понякога стандартизацията дори изостава от нуждите - доказва го големият шум около различното качество на едни и същи храни в Западна и в Източна Европа.

Мит четвърти: "Франция и Германия доминират ЕС"

Всички решения в ЕС се взимат в резултат от сложен процес, който минава през Съвета, Парламента и Комисията. В Еврокомисията Франция и Германия са представени с по един комисар - както всички останали. Да не говорим, че най-важните решения (за бюджета, за разширяването, за външната политика) винаги се взимат единодушно. Поради това в Съвета и в Комисията отделни държави или групи държави успешно прокарват собствена политика, например Кипър срещу преговорите за членство с Турция или пък четирите Вишеградски страни по въпроса за миграцията и бежанците. Френско-германски диктат не може да има и поради едно просто обстоятелство: двете страни са на различни позиции по някои от главните въпроси като данъчния съюз, трансферните плащания и бързината на политическото обединяване.

Мит пети: "Еврото е причина за всички злини"

Общата валута е не само икономически, но и политически проект. Той има за цел да улесни търговията и да подпомогне възникването на обща европейска идентичност. Хората в държавите от еврозоната при пътуване печелят чисти пари, защото вече няма такси при обмяната на валута. Бизнесът - също. Търговията има голяма изгода и поради това, че вече не съществува рискът от колебаещите се валутни курсове. От въвеждането си досега общата европейска валута успя не само да задържи инфлацията около 2%, но и да стане втората резервна валута в света, след долара.

Мит шести: "Европа се ислямизира"

Да, мюсюлманското население в ЕС нараства и в момента възлиза на около 26 милиона. Но това са само 5% от населението. Според прогнозите, до 2030 процентите ще станат 6, а до 2050 - 7,4. Но дори тези числа са твърде ниски, за да се говори за „ислямизация". Освен това мюсюлманското население нараства не толкова поради приток на мигранти, а поради по-високата си раждаемост. И днес в редица европейски държави, сред които е и България, живеят по 7-8% мюсюлмани, но тези страни изобщо не се смятат за „ислямизирани". Това лъжливо усещане идва и от още нещо: младите хора в „християнска" Европа са все по-малко религиозни. Според допитванията, 91% от чехите, 80% от естонците, 75% от шведите, 72% от датчаните и 67% от унгарците в тази възрастова група не се идентифицират с никоя религия.

Мит седми: "ЕС е рай за бежанците"

Често се твърди, че в ЕС се харчат прекалено много пари за бежанците, вместо да се полагат повече финансови грижи за местните хора. Това не е вярно, просто защото парите за бежанците са десетки пъти по-малко, отколкото парите в социалните системи на отделните държави. Освен това редица страни от ЕС вече орязаха финансовата подкрепа за бежанците, а като цяло Евросъюзът въведе много строги мерки за даване на политическо убежище - през 2017 само 46% от молбите са били удовлетворени. Останалите хора трябва да се върнат по домовете си. Да, Евросъюзът засега не се справя добре с репатрирането - върнати в страните им са едва 40% от отхвърлените кандидати за убежище. Но Комисията и страните-членки са наясно с този проблем и са твърдо решени да се справят с него.

Мит осми: "Бежанците са главната причина за терористичните нападения в Европа"

Вярно е, че няколко терористични атаки бяха извършени с участието на кандидати за политическо убежище: Вюрцбург, Ансбах, Берлин, Стокхолм. Но много повече терористични нападения в държави от ЕС бяха извършени от хора с европейски паспорти. Повечето от тях наистина имат чуждестранни корени, но понякога са дори трето поколение граждани на Европа. Тъй че радикалният ислямистки тероризъм е доморасъл, а причината за него се крие в лошата интеграция. Независимо от това Евросъюзът работи сериозно по укрепването на своята сигурност: запушват се дупките в законодателството за политическото убежище, усилва се граничният контрол, работи се по укрепване на споразумението с Турция и за добра организация в грижите за самите бежанци и мигранти. Тук особено внимание се отделя на мерките срещу радикализирането на бежанците.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ганьо
  Отговор
  1 13:05  06.06.18
  Дано се разпадне по-скоро, че ми омръзна от такива грандиозни празни приказки, като в статията горе, а всъщност от ден на ден става по-зле!
 • е ба ги другарко
  Отговор
  2 13:11  06.06.18
  Мит девети, който е истина: ЕС я дирижира САЩ! Каквото каже САЩ на Германия и това става!
 • мммммммммм
  Отговор
  3 13:17  06.06.18
  Всичките уж митове са в по-голямата си част верни, само дето интерпретацията е в услужливата посока. За разпада наистина е малко спорно настроението на отделните народи /което е различно от мнението на политиците в държавите им/. Сетете се за колко наши интереси ни казват политиците, че така искат от Брюксел и отговора е, че не е мит, а реалност. За "само" 32000 чиновници на ЕС го приемете, като едно условно президенство на държавите, които си имат своите национални чиновници, а тези 32000 какво точно правят не е много ясно. И т.н. Извода е, че дойче веле все повече става една пропаганда на изкривените представяния на факти.
 • а стига бе
  Отговор
  4 13:31  06.06.18
  Къде тук са митовете-...Или на истините вече се вика мит? И кое от осемтте неща не е истина????. С тази пропаганда надминахте и комунистите от едно време.Комунистите поне лъжеха за бъдещето-а вие ни лъжете за настоящето-като че ли нямаме очи да виждаме реалито в момента.

 • Тряс
  Отговор
  5 13:37  06.06.18
  Дойче Зеле - Приказки за фермата на щастливите кокошки... Му-ха-ха-ха...
 • Анонимен
  Отговор
  6 13:54  06.06.18
  Отдавна ми стана ясно защо преди 89 г. тези бяха заглушавани.
 • Просия
  Отговор
  7 14:07  06.06.18
  ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ !!! ЦЯЛАТА АНТИБЪЛГАРСКА СГАН ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ СКОРО !!!!

  Коментиран от #17

 • Кви митове, кви пет лева
  Отговор
  8 14:09  06.06.18
  В момента обядвам в едно заведение в североизточна България и българска реч, освен от персонала не чух.
 • джендъризация на ЕС
  Отговор
  9 14:13  06.06.18
  Всички тези "митове" за ЕС. са самата истина! И колкото и да демагогствате, няма да заблудите хората! Бих добавил и още един "мит": ЕС е изцяло подчинен на САЩ и техните интереси! Ръководните функции в съюза се изпълняват от хора, зависими от америка.
 • 988
  Отговор
  10 14:15  06.06.18
  Ама това вече наистина са 8 лъжи за ЕС!
 • Апологети
  Отговор
  11 14:26  06.06.18
  на ЕС са Дойчето веле. Няма две мнения. Яко манипулиране на аудиторията с фалшиви аргументи. Бе то цялото веле е фейк та фейк:)
 • мамо аз съм пилот
  Отговор
  12 14:44  06.06.18
  въх мари майко за малко да повярвам на тази глупост, но само за малко
 • Боби
  Отговор
  13 15:17  06.06.18
  Не са лъжи и митове, а самата истина.
 • патриотъ
  Отговор
  14 15:38  06.06.18
  Чуете ли Дойче веле знайте,че лъжат и гледайте слънцето по-добре!Това не са митове,а самата истина!Аз съм за Европа и Европейския съюз,но без САЩ!Американците подчиниха Европа на своите интереси и я водят към гибел и на тях им трябват слуги,а не партньори!Европа трябва да се събуди и да вземе съдбата си в свои ръце,само тогава ще има успех и само така Европейския съюз няма да се разпадне!
 • ЗайоБайо
  Отговор
  15 16:18  06.06.18
  Малиииии, явно ЕС съвсем е закъсал, такъв вятър под проскубаните крилца......евала. А проблемите са много добре казани, под формата на "митове". Дойче Веле, вие сте най-добрите.
 • Нормален българин
  Отговор
  16 17:00  06.06.18
  Като влизахме в ЕС, бях оптимист, че ще преборим корупцията и съответно ще се вдигне стандарта, ще ходим на екскурзия до Париж, Лондон, Барселона... Вервайте ми и до Солун не можем със съпругата ми да отидем! Пълна измама е тоя съюз! Станахме роби на немци, французи и тема подобни...
 • любопитен
  Отговор
  17 18:24  06.06.18

  До коментар #7 от "Просия":

  Сряда е, от диспансера не ви ли пускат в градска през събота и неделя?
 • слави
  Отговор
  18 20:01  06.06.18
  Статията си е направо осем лъжи чрез които се опитват да скрият осем истини за разпадащия се европейски съветски съюз

 • 19 07:08  07.06.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • месара
  Отговор
  20 10:27  07.06.18
  лъжата е само една и то голяма! ес бил създаден за доброто на държавите членки.
 • един от всички
  Отговор
  21 11:25  07.06.18
  Само да отговорят на един въпрос - Кой им плаща на този мозъчен тръст?
 • The TRAPPER
  Отговор
  22 19:15  08.06.18
  Това не са 8 лъжи, а 8 истини.

Напиши коментар:


Публикувай