Last news in Fakti

29 Юли, 2018 14:29 2 588 15

„Визията“ на БСП е най-обикновена предизборна програма

  • визията на бсп
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Документът, станал известен като „Визията на БСП“, беше лансиран със следните гръмотевични слова:

„Да сложим край на прехода и да посочим друг път за развитие на България!“

Когато някой политически демагог пожелае да внуши, че страната е пред катастрофа и са необходими спешни спасителни мерки (да речем, предсрочни избори), той винаги казва, че Преходът е, първо, нещо ужасно и, второ, още не е свършил, а продължава да ни мъчи с неопределената си преходност.

Всъщност, в най-близката история могат да се посочат поне три момента, достойни да се определят като край на Прехода:

1. Приемането на нова Конституция (добра или лоша) – събитие, което бележи преминаването от тоталитаризъм към демокрация;

2. Промяна на обществените отношения и собствеността върху средствата за производство (приватизацията) – процес, при който се премина от държавно планово към частно пазарно стопанство;

3. Членство в Европейския съюз и НАТО – осъществяване на последния значим национален идеал, постигането на последната голяма цел. Това е събитието, което официално причисли България към света на свободните демократични държави.

Преходът със сигурност завърши не по-късно от 2007 с последното от тези три събития. Друг е въпросът доколко резултатите отговарят на очакванията ни.

Та не разбрах на кой „преход“ БСП ще слага край, на прехода от какво? На прехода от управлението на БКП и Тодор Живков към нещо друго? Към какво друго? Ако преходът не е преход от социализъм към капитализъм, то какво е?

И кой е този „друг път за развитие“ на България, който ще сочи БСП? Развитие от какво към какво? Развитието е преминаването на обект или система от състояние А в състояние Б – кои са тези състояния според „Визията“ на БСП? Една „визия“ би трябвало да съдържа отговори точно на такива въпроси.

За съжаление съвсем очаквано документът е пълен само с общи приказки. Тук можем да прочетем за гигантски ръст на икономиката, увеличение на заплатите, зелена икономика, индустриални зони, дигитално управление, образование, култура, та даже и социални предприятия. Знаете ли какво е „социално предприятие“? „Социалното предприятие е оператор в социалната икономика, чиято цел е за въздействие върху общественото. То предоставя стоки и услуги за пазара по предприемачески и новаторски начин и използва своите печалби основно за постигане на социални цели“. Така пише, пък нека икономистите се изкажат.

Изобщо във „Визията“ присъстват всички дежурни за предизборните програми лафове. На места се разпознават и цели готови формули, които се преписват от документ в документ, често от едни и същи хора, ако и за различни партии (наблюдавал съм го и знам).

„Визията“ на БСП не е нищо повече от предизборна програма по никое време, види се инспирирана от миражите за предсрочни избори, които напоследък трептят в политическата мараня и карат „червените шамани“ все по-често и натрапчиво да набиват как страната „се тресе от скандали“ и как ситуацията (вероятно по дефинициите на историческия материализъм) е станала толкова революционна, че повече няма накъде.

Хубаво. Няма лошо. Няма лошо „Визията“ да е предизборната програма на БСП – една адекватна опозиция не само има правото, но е и длъжна във всеки един момент да е готова за властта. Има право и е длъжна да убеждава хората, че ако й делегират доверието си, рогът на изобилието ще се отвори и над света ще властват любов и справедливост, въпреки за всички да е ясно, че всяка партия забравя предизборната си програма на следващия ден след изборите.

Но защо БСП не реализира „визията“ си, когато имаше властта?

БСП имаше властта и при Луканов, и при Виденов, и при Орешарски. Защо тогава не „сложиха край на прехода“, защо тогава не осъществиха визионерските си идеи? Или едва напоследък внезапно възмъжаха и надскочиха себе си? Или пък когато бяха на власт, не успяха да изпълнят благородните си намерения, защото преждевременно ги изритаха заради некадърност и корупция – същата корупция, която сега ще борят чрез „принципно нов модел на ограничаване“ (така е записано във „Визията“)?

Все едно. За нас е интересно не толкова че „Визията“ на БСП е най-обикновена и банална предизборна програма, пълна със стари клишета и лозунги, колкото политиките, които обявява тази програма. И БСП трябва да бъде поздравена, защото, демонстрирайки политическото си мислене, тя освежава обществения дебат, показва физиономия, която можем да сравняваме с физиономиите на другите политически играчи. Това е много по-ценно, отколкото да се обличаш в носии, да яздиш коне по Тодоровден и да се возиш в каручка.

Какви изводи можем да си направим за политическия облик на БСП, четейки „Визията“?

Извън това, че се опитва да мине за автентична социалистическа партия от носталгичен тип, за да флиртува с бедните и онеправданите или поне с онези, които се мислят за такива, БСП показа две важни неща:

Първо. БСП е партия, бореща се за голяма, почти тоталитарна държава, която да контролира всички сфери на обществения живот. Тя има особени виждания за собствеността, приватизацията, държавните монополи, данъчната политика и т.н. Тези виждания я правят даже не социалистическа партия в модерния смисъл, а комунистическа партия от евразийски тип. Това е важно да се знае, да се осъзнава и да се помни, когато дойдат следващи избори, независимо дали ще са редовни или извънредни, местни, парламентарни или европейски.

Второ. БСП е поела отчетлив евроскептичен курс, дори с цената на конфронтация с европейското си политическо семейство - ПЕС. Централен момент в нейната „Визия“ е критиката на „неолибералния модел“, който „доведе до изключване ролята на държавата в ключови сектори и мащабни деформации в икономиката, в законодателството и регулациите“. Забележете: тук под „неолиберализъм“ не се разбира залитането по бюрокрация и ненужни регулации (къде ти! това е хубаво!), нито груповият колективизъм, водещ до опасна ерозия на нравите. Тук под „неолиберализъм“ се разбира старото значение на понятието – laissez-faire, свободен пазар, индивидуални права… Тук под „неолиберализъм“ се разбира либералната демокрация, чиито основни ценности заедно с политическия плурализъм и многопартийната парламентарна система са именно онези, които заклеймява „Визията“ на БСП като виновни за мащабни деформации в икономиката, в законодателството и регулациите. Тези ценности на либералната демокрация са и ценностите на Европейския съюз, които България е обявила и за свои. Ето колко сериозно е позиционирането на БСП. И то никак не е случайно.

БСП иска тоталитарна държава и отказ от либерално-демократични ценности. Кой знае, следващата стъпка може да е и промяна на конституцията за възстановяване ръководната роля на партията.

И така, вече като че ли най-сетне имаме истински избор. Благодарим ти, БСП! Имаме избор между капиталистическа икономика със свободен пазар и държавно планова икономика с регулации. Имаме избор между евроатлантически ценности и някакви други, различни от тях и често противоположни. Въпросът е какво от всичко това е реалистично да се случи. Светът е пробвал и двете – и свободния конкурентен капитализъм, и тоталитаризма. Първото винаги е давало по-добри резултати, достатъчно е да видим двете Кореи.

Проблемът обаче е човешки. Човекът е способен да опорочи всичко и то ще го направи с радост и удоволствие. Когато хората и собствеността са отделени един от друг, опорочаването е по-голямо. Затова капиталистическият строй е по-добър от социалистическия, поне с наличното човечество, с което разполагаме.

Но и в двата случая шумът в системата е голям. Злонамереното човечество рано или късно изражда капитализма в корпоративен глобализъм и бюрокрация, а тоталитаризма – в кървава тирания. Затова нека се грижим за душите си и за душите на децата си. Нека ги образоваме и възпитаме, да ги научим да познават доброто и да го желаят, а останалото ще дойде от само себе си. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

Коментарът е публикуван във в. "Сега"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йозеф Гьобелс

    23 5 Отговор
    Визия за България звучи много добре, стига да е без бсп
  • 2 толерантен

    12 9 Отговор
    Страната не е "пред" катастрофа, а след поредица от катастрофи, грабежи... в условия на постоянен хибриден геноцид, вече 30г.
  • 3 Джуган

    11 7 Отговор
    Претоплена манджа, ГЕРБ-БСП, хвани единия, удари другия. БГ няма да се оправи докато не се появи истинска алтернатива на БКП, ДС и техните наследници, един от които е партията на комунистът и другар БМБ.
  • 4 а бе автора

    6 6 Отговор
    няматакова животно като ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ценности !!! има европейски ценности и американски ценности и както виждаме американците ясно заявиха америка на първо място което нас европейците НЕ НИ устройва. прав е , че програмата на бсп е смешна НО когато автора казва да изберем между ценностите на бсп и тези европейските искам да добавя , че досега управлявалите партии НЕ ИЗРАЗЯВАХА тези европейски ценности а само ограбваха страната . така , че наистина трябва да се намери нов политически субект който едновременно отхвърля идеите на бсп но и тази организация на държавата през последните 25 години .
  • 5 Ахаха

    9 22 Отговор
    Може и да са глупости, но от Гробарските глупости по-големи няма!!! По-добре е БСП, отколкото останалите политически изр*ди
  • 6 ВЪЗРАСТЕН

    22 5 Отговор
    Тя визията на БСП е от ясна по ясна , да се сменят крадците на власт , че тия от БСП вече вият от яд и желание за грабеж на еврофондове и българския народ , да ограбят и фалират поредната банка !

    Коментиран от #7

  • 7 Джуган

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "ВЪЗРАСТЕН":

    Абсолютно вярно, в момент на власт са глутница свирепи чакали. На изборите ще трябва да решим дали да ги оставим на власт, или да изберем освирепялата за еврофондове и далавери глутница хиени. Според някои, глутницата чакали е по малкото зло в сравнение с глутнцата хиени, така че гласувайте за Борисов. Ако пък смятате че хиените ще оправят държавата, моля гласувайте за Нинова.
  • 8 Справедлив

    15 2 Отговор
    Ще приема идеите на Корнелия, когато синът и Рафаел напусне " гнусните империалисти" САЩ и почне работа в България или Русия...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Човек

    14 6 Отговор
    Видяхте ли какво остана на Бузлуджа,след събора на червенушките,тонове боклуци ,е това ще стане и с България ако пак дойдат на власт ,тези червени боклуци
  • 11 Шаран БГ

    2 1 Отговор
    Много хубаво! Ще сложат край на този преход и ще почнат..........друг. Е-е-е-е-е,ма,а му, края на другия няма да го доживея, обещавам !!
  • 12 Дада се знае

    2 3 Отговор
    премахването на плоския данък е поредния заговор срещу Родината, от страна на червената крадлива, лъжлива и некадърна мафия олигархия на коалицията - БСП/ДПС
  • 13 истината за БСП

    4 1 Отговор
    Нагли,корумпирани и арогантни, некадърни и крадливи, негодни за нищо но готови на всичко за власт и пари, това е днашната "БСП"
  • 14 Несъгласен

    1 1 Отговор
    Цялата статия е пълна с неверни констатации, за да не ги нарека с някоя по-силна дума. Ще се спра само на най-важното. Преходът наистина не е свършил. Тук нито една от трите точки, които се посочват за край, не е изпълнена. По т.1: самото приемане на конституцията е крачка напред, но нали тя трябва да се прилага адекватно и заложените в нея идеи да се реализират? Само един пример - заложената идея за социална държава е много далеч от реализацията си. Сегашната ни държава е много по-малко социална както от предишната, така и от почти всички други европейски държави сега. По т. 2: изобщо не се преминало към истинско пазарно стопанство, каквото е например в други страни от ЕС. За да стане това, трябва най-напред да се разруши наложения олигархичен модел, да се премахнат неестествените монополи, да се осигури социалната защита на гражданите в неравностойно положение и т.н. Сега у нас имаме "див капитализъм" от епохата на първоначалното натрупване на капитала, а не този капитализъм в съвременна Европа, към който уж ни засилиха. По т.3: фактът че сме приети в ЕС и НАТО изобщо не означава, че сме равнопоставен техен член, никой не се съобразява с нашето мнение и интереси, дори скоро няма да ни приемат нито в Шенген, нито в евро-чакалнята, а без това членството ни е непълноценно. И това ще е така докато управляващите продължават да са наведени пред Брюксел и Вашингтон и да се радват като ги погалят по теменцето. Така че преходът изобщо не е завършил и ако не се вз
  • 15 Несъгласен

    1 1 Отговор
    Да продължа коментара си. Авторът изглежда изобщо не познава смисъла на понятието "визия". Може да се каже, че неговите български синоними са гледище, поглед, идея, възгледи и др.п. И няма как съдържанието на това понятие да означава програма, дори и предизборна. Това един уж интелектуалец би трябвало да го разбира. Но авторът не знае и не разбира също и кои са истинските европейски ценности, тези които са заложени в основата на ЕС от неговите създатели. И там не е либералната демокрация, там е социалната демокрация и социалното пазарно стопанство, което неолибералите наистина се опитаха да разрушат в последните 2-3 десетилетия, но слава Богу, май вече няма да успеят. В края на статията се вижда още, че авторът не познава изобщо съвременното обществено събитие. Още през 60-те и 70-те години на миналия век се разви теорията за конвергенцията и ако авторът я познаваше, нямаше да говори глупости от рода на кой бил по-добър - капитализмът или социализма. В най-развитите страни в Европа, към които се стремят хора от цял свят и като които искат да станат много държави, в т.ч. и България, има капиталистическа икономика, но не със свободен, а с регулиран пазар, със силни социални елементи и придобивки за обикновените хора. Само един пример - здравеопазването във Великобритания е много по-социално (достъпно) от българското. Много още мога да коментирам несъстоятелните тези в статията, но не си струва да си губя времето. Само ще обърна внимание на читателите, че так