Last news in Fakti

1 Октомври, 2018 09:59 2 438 5

Македония не бива отново да изпада в безвремие

  • македония-
  • референдум-
  • договор от преспа

Очаквам и официална българска позиция за категорична подкрепа на резултатите от референдума и на реформисткото правителство в Скопие

Македония не бива отново да изпада в безвремие - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на проф. Огнян Минчев във „Фейсбук“

Лесно е да констатираме недостатъчна категоричност на резултатите от референдума в Република Македония. Същевременно трябва да имаме предвид, че това допитване се проведе в условия на яростна политическа борба между реформистките сили и тези, които се борят за своето оцеляване след повече от 10 години авторитарно управление на ДПМНЕ - Груевски.

Псевдо - националистическите сили получиха щедра подкрепа от външна за страната сила, практикуваща масирана пропагандна - хибридна война. УДБА-шките структури на миналото бяха впрегнати до максимум, за да удържат статуквото на безвремие, в което попадна Македония след 2006 г.

Изборните резултати се изчисляват по стари и неадекватни избирателни списъци, според които в Македония живеят над 1 млн. и 800 хил. избиратели.

На практика, избирателите в страната са не повече от 1,4 млн., което - ако беше отчетено с корекция на списъците - щеше да регистрира близко до 50 на сто участие на избиратели на референдума.

Нещо повече - над 90 на сто от гласувалите са подкрепили промяната в Македония и нейната евроатлантическа интеграция. Значение има и обстоятелството, че на референдум гласуват доста по-малко граждани, отколкото на редовни избори.

Днес правителството и реформистката общественост в Македония имат нужда от нашата категорична подкрепа за продължаване и завършване на процеса на промяна. Тази подкрепа е необходима не само на Македония. Ако страната отново изпадне в безвремие, ако се провали Преспанският договор - ще се засили уязвимостта на малката република, ще бъдат направени допълнителни масирани опити за дестабилизация на целия регион в ущърб и на българските национални интереси.

Очаквам и официална българска позиция за категорична подкрепа на резултатите от референдума и на реформисткото правителство в Скопие. Всички очаквахме и желаехме по-категорични резултати в полза на промяната на референдума. Но както Македония, така и България са гранични страни "на ръба" на Европа. Тук всяка победа на модернизацията и на демократизацията бива най-често последвана от рикошет в полза на силите от миналото. Колко пъти България тръгва напред и пада обратно в ръцете на московските социалисти и други радетели за евразийско бъдеще (не ни стига евразийското минало...).

Македонското общество е поделено на две като силите на промяната трябва да получат подкрепа за един финален тласък за завършване на започната държавна реформа. От техния успех зависи европейското бъдеще на целия регион.

Успех, Зоран Заев!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевса

    13 4 Отговор
    Вие не разбрахте ли, че тази измислена държава и този измислен народ не иска, да се ислямизира. Не иска да става натовска база. Гласували са основно албанци. Вместо да ги заблуждавате с някакъв европейски социализъм, им кажете истината в очите какво ги чака. Като толкова ви се иска европейски път на развитие, накарайте европейците да работят за малко пари и инвестирайте в тези бедни държави, така че да не бягат младите хора на запад, за да вършат това, което ги мързи европейците да свършат. Иначе Македония я чака същата разруха, като в България. Крадлива уяла се политическа класа, живееща от кражби на европари и нищета за останалото застаряващо поколение.
  • 2 hh88

    7 2 Отговор
    Този т.нар. "професор" газ пикае. Ако той със сороидния си мозък смята, че е добре за страната тази промяна, необременените хора там не мислят така.
  • 3 щщщщщ

    1 3 Отговор
    Страна която плюе по нас не си струва да я обсъждаме.Тези печелят абсолютна антипатия от всички.Гнусни и мръсни хора.Нека си останат във калта.На никого не са нужни още повече на нас.
  • 4 един от всички

    4 1 Отговор
    Хората в Македония не искат натовска окупация! Те виждат какво се случва с България и това ги отчайва и отблъсква от евроатлантизма! Гласуваха за запазване на суверенитета си,въпреки огромния натиск,на който бяха подложени -напоследък кой ли не посети Скопие -американския държавен секретар,Ангела Меркел,други ръководители от Брюксел,да не говорим за наш Бойко...! Този Огнян Минчев кого защитава? Та на референдума гласуваха албанците. Или комуниста Заев? Той е в коалиция с албанските партии - т.е. идентична коалиция като нашата Станишев+ДПС . За пари този Минчев кой ли няма да подкрепи?
  • 5 браво

    0 2 Отговор
    половин милион от тая измислена страна или 20% била избягала по европата с БГ паспорти основно, ама хората в нея не искали да са част от същата тая Европа :D бе вие дето коментирате преди мен имате ли две гънки или важното е да плюете по някой :D