Last news in Fakti

4 Октомври, 2018 14:30 3 482 45

Търгът за самолетите - състезание с един кон

  • изтребители-
  • търг-
  • грипен

Ако българската власт задкулисно саботира офертите на държави - партньори от ЕС, каквито са Италия и Швеция, за да фаворизира третата, то какво доверие ще има в нас Европа?

Търгът за самолетите - състезание с един кон - 1
Снимката е илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Офертите за нови изтребители за българската бойна авиация са факт – четири предложения от три държави: две от САЩ за Ф-16 и Ф-18, от Швеция за „Грипен” и от Италия за употребявани „Юрофайтър”.

И когато сложната материя на огромните по обем поръчки би трябвало безпристрастно, спокойно и без натиск да се обсъжда от комисия от компетентни лица, на сцената се появи премиерът Бойко Борисов.

В типичен стил между откриването на ремонтирана спортна зала и обещанието за нов стадион той зачеркна една от офертите – тази на италианците. Мотивът на пръв поглед е добронамерен – самолетите да са нови, а пилотите от Граф Игнатиево да са спокойни, когато свалят найлона от седалките...

И обществената поръчка отиде на кино! Подобна политическа, груба намеса не се случва за първи път.

Това стана и преди година и половина, когато служебното правителство определи за фаворит предложението на шведската компания „Грипен”. Тогава в средите на атлантическите ястреби се разигра истинска истерия, около която се родиха същински бисери – противоконституционна комисия, чиято цел бе да разследва и дискредитира държавния глава, абсурдни твърдения, че с шведски изтребители сме ставали зависими от… Русия, че и при самолетите било като при колите – тези на старо били по-хубави (тогавашната оферта беше именно за Ф-16 втора и даже трета ръка).

И въпреки че сега Швеция даде гаранции за дългогодишна поддръжка на „Грипените” (включително и за създаване на работни места у нас), е явно, че тенденцията на властта е конкурсът за изтребители да стане състезание с един кон: вярно куц, но без съмнение - американски.

Че е куц, говорят два факта: Ф-16 вече не се произвеждат (моделът е от началото на 70-те, пуснат от конвейера за пръв път в далечната 1976-а, спрян е през 2010-а), както и че офертата за Ф-18 е проформа (каза го категорично главният секретар на президентството Димитър Стоянов, който е дългогодишен висш офицер от ВВС).

Ако това е стремежът на властта и лично на премиера, нека го кажат открито, вместо да разиграват етюди.

Ако българската власт задкулисно саботира офертите на държави - партньори от ЕС, каквито са Италия и Швеция, за да фаворизира третата, то какво доверие ще има в нас Европа?

А какво доверие ще имат българските граждани за това как се харчат техните пари (от изтребители до пътища, саниране, стадиони). Или пък точно тази сделка без правила е била основната тема на дипломатическата активност на премиера при посещението в САЩ и е била парафирана в онези прословути 3 секунди ръкуване с Доналд Тръмп в Ню Йорк? Вследствие на всичко това бедна България, в която милиони хора пестят даже от храна и отопление, ще стане поредният щедър спонсор на американския военнопромишлен комплекс...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само питам

    15 54 Отговор
    А кого фаворизира руската подлога Шаренкова? Може би да си останем с руските самолети?

    Коментиран от #3

  • 2 ссср

    52 13 Отговор
    много точен коментар, поздравления за авторката
  • 3 бачкатор

    16 8 Отговор

    До коментар #1 от "Само питам":

    Много питаш та глей некой да ти неотговори твърдо, че нема да са познаеш

    Коментиран от #9, #15

  • 4 Гост

    11 17 Отговор
    Хубаво е и шаренкова да се изходи по темата, нали рабира много от изтребители.

    Коментиран от #6

  • 5 НАТО

    9 17 Отговор
    Въпросът е в цената.В случая тя е подобрена с оферта от Локхийд мартин и гарант САЩ.Двата самолета Грипен и Ф -16 блок 70 са коренно различни.Единият е предвиден за тежки условия и партизанска война и става само за полицейски патрул, другият е боен изтребител 4-то поколение с много ниска цена за експлоатация.Конструктивно Ф-16 в различните блокове се различава по електрониката и годината на производство.Авиобазата в граф Игнатиево е единственат пригодна за Ф-16, все пак е капризен откъм писта самолет.Тук плюсът е за Грипена, но в реалната военна защита Ф-16 е най-добрия избор. Грипена като оферта е плюс за икономиката.
    (няма комисионни и лобисти).Като самолет обаче става само за тренировки.

    Коментиран от #22

  • 6 антиджендар

    5 8 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    джендарите немат право на дума..

    Коментиран от #13

  • 7 Пламен

    22 5 Отговор
    Към момента не се нуждаем от покупка на НИКАКВИ самолети. Търсим кой да излъжем да дойде "да ни храни"! Страната има нужда от ПВО, Ремонтирани/удължен ресурс на 29-те, Вертолетна авиация(огнева поддръжка), Щурмоваците в Безмер и Морски флот. Доктрината ни не е нападателна. Защо трябва да купуваме нещо, наливайки големите пари, ставайки зависими от някой, и при конфликт да сме "първа пушка"? Кому е нужно?... Те мигрантите не искат в България?!

    Коментиран от #8, #44

  • 8 НАТО

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Пламен":

    За да не се повтаря близкото минало.И да няма ''учтиви човечета"в зелени униформи, без опознавателни знаци по морето.На Ципрака не му пука за Путин и го използва само да натиска американеца. Ама я ми кажи откъде имат Щурмови Апачи за армията?Та и нашите се осъзнаха и чрез частна корпорация натиснах цената надолу.Естествено срещу комисинна.Или мислиш, че на Локхиид и пука за балканите.

    Коментиран от #11, #30

  • 9 СссереМ

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "бачкатор":

    Голям го вадиш ама мек.

    Коментиран от #36

  • 10 НАТО

    5 2 Отговор
    Истината е малко по-друга. България трябва да сдържа Ердоги с малко но по-модерни Ф-ки.Гръцките са много ама са стари.Румънците са далечко от Черно море.България с максимум 16-22 самолета не е заплаха за никого.В момента обаче освен удължен ресурс на Миговете (Миг (29)големият брат(САЩ) ни кара и да си пазим 10 - те Миг 21 като добър вариянт на изтребител, които не зависи от електроника.Те затова си държат и Ф-15 ките.Видяха как се справят СУ-27 в Сирия и промениха политиката.За съжаление лудия Ердоги свали 1, ама това не променя факта, че срещу бронирани машини старите изтребители са най-ефективни.

    Коментиран от #14

  • 11 Пламен

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "НАТО":

    Да, и купувайки стари бангий четвърто поколение с НАТО система за разпознаване, при "лека заигравка" на руски Су-27 с украйнски ръждясал танкер, кой излита да оправи нещата? По заповед, няма "не искам"! НАТО ангажимент, предна линия. На САЩ им пука за всеки долар от военната промишленост(милиарди в дългосрочен план), пък било и през техен кредит. Така постигат "зависимост" над купувача. А ако успеят да си отикат излезли от строя машини за претопяване - добре дошло. Ние сме малка, бедна държава, с преобладаващ малцинствен състав на населението, без неоползотворени ресурси, съществуваща благодарение на кредити и безвъзмездни финансирания. Ще имаме (все по-назряващо) нужда от полицейски сили - имам предвид системи за близък бой, жандарми/спец части за справяне с етнически безчинства. А това съвсем не е Локхийд Мартин.

    Коментиран от #12

  • 12 НАТО

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Пламен":

    Ние купуваме нови произведени за нас в Калифорния (блок 70).Това означава, че се отваря поточната линия и се изливат всички детайли на корпуса на самолет от резерва на Локхиид.Предвид малката поръчка и високат цена, за нещо произвеждано вече те са на печелба.А за твоята питанка-румънците вече имат блок 40.Те ще свършат тази работа.На нашите не може да се разчита.Справка Радеффф.Те са за друга цел, обясних каква.Разделяй и владей.

    Коментиран от #18

  • 13 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "антиджендар":

    И аз така мисля, руския травестит шаренков защо се пъне по непонятна за него тема незнам
  • 14 Пламен

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "НАТО":

    Няма нужда с вас да разиграваме Тайванско-Китайска война, да спираме Ердоган(едва ли мисли денонощно за нас, има си ПКК), да се навираме в отношения между Сърбия-Македония-Косово/Албания-НАТО. 16-22 изтребителя??? Ние за тези 4-5 нямаме керосин. А не е само керосина, при авиационната техника всяко "болтче" и "ключ #22" е производство на производителя/лицензионно, да не говорим за ремонт на агрегати, технологични карти за поддръжка, приучаване - това е финансов и времеви ресурс. Въпросът се приема от политиците ни чисто финансово, за пред нас "го опаковат" като неоходимост. Сам знаеш, че комисионните на глава ще стигат за 4-5апартамента. На гол тумбак, чифте пищови. Държавата е бедна, по-добре тези пари "да се налеят" в пътища и здравеопазване, отколкото да обновим "военният музей" Граф Игнатиево.

    Коментиран от #16, #19

  • 15 Само питам

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "бачкатор":

    Кога си бачкал през мизерния си живот бе путлераст? Цял живот си бил партиен секретар или политкомисар, ама се правиш на бачкатор. Каквото ти е било бачкането , такива са ти и заплахите. смешни и жалки. Ама то русофилията не прощава.
  • 16 НАТО

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Пламен":

    Виж точно Македония трябва да защитаваме.Ако не си наясно Турция като развита индустриално държава ги държи в лапите си.Както нас ни държи Русия по отношение на енергията(енергоизточниците).Ние поддържаме чудесни отношения с Турция, но трябва да сме възпиращ фактор и това не е искам не искам.Гърците имат 16 Апача и не биха се поколебали да ги използват срещу албанци и турци.Помисли колко (турски) пилота върнаха на Ердоги.Демократично и след съд 0.Една голяма 0. И Ердо не посмя да си ги поиска.

    Коментиран от #20

  • 17 НАТО

    4 3 Отговор
    Защо ние ще попиташ? Защото гръцките пилоти на самолети са много по-зле от българските.Обратното се наблюдава при нашите пилоти на хеликоптери, гръцките им колеги са в пъти по-добри.И това е простата статистика. Те имат 3-4 разбити изтребителя. Ние 2-3 разбити хеликоптера. За съжаление и двата случая със човешки жертви.Та всеки да се справя с това дето го умее.За флота не отварям дума. При тях няма "музейни" фрегати. И обратното сухупътните им войски са гола вода за разлика от нашите бригади.
  • 18 Пламен

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "НАТО":

    Играта е ясна. Едни пари ще се разпределят и използват, за да имаме ВВС. Спор няма. Статията е написана за "тримата братя и златната ябълка" :). Превъзходство - най-едрия. А като пламнат горите другото лято, ще се чешем по главите, че нямаме специализиран самолет/хеликоптер. Но ще имаме предстояща доставка на блок 70, завършена към 2030 навярно, и ще сме страна "страж" пред заплахата Ердоган. Население 4млн. в четири града, и пустееща територия. Пилотите - Юсуф, Кенан, Сабри. б.а. На Ердо му свиха перките, създавайки инфлация. Въпрос на време е турците сами да го сменят. Войните вече са икономически, информационни, кулурни. "Щик на нож" би предизвикало смях в "съвременият тийн"

    Коментиран от #21

  • 19 НАТО

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "Пламен":

    Значи раздели керосина на две за тези 4-5 Мига и ще рзабереш, че
    с него можем в бъдеще да вдигнем 8-10 Ф-ки.И това ако не е двойна отбранителна сила, здраве да е.По принцип и Миговете и на Ф-ките ще им се налага да изпълняват парадни функции, ама хубаво е да ги има.И гърците вече не се боят от албанците, щото Апахите са добри в планината.Поисках и им се даде. Сега ние искаме.

    Коментиран от #25

  • 20 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "НАТО":

    Ти дали си даваш сметка какви ги говориш? С 16-20-30 самолета ще спираш Турция?! Я провери моля, каква е числеността и техниката на въоръжение на турската армия и тогава говори! Не гръцките въоръжени сили спират Турция, а интересите на САЩ и Великобритания в региона. Отделно, и двете държави сме в НАТО! Именно, че сме малка страна, на нас ни е необходима ефективна ПВО!

    Коментиран от #24

  • 21 НАТО

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пламен":

    Имаме и той е руски.На Ердо и на Путин не могат да им спретнат гражданска война. Има едни хора викат им контра разузнавачи и в двете страни съм чувал че са особено жестоки. Изчезваш и после може само дрехите да ти опеят. Само не разбрах как Ердо ги привлече на своя страна. Та те унищожиха цялото военно въздушно командване на Турция.
  • 22 ГосТ

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "НАТО":

    И аз да попитам,ти Долна Митрополия ли си завършил, колко специализации имаш и на какво летиш сега?
    Аз като лаик друго четох,че най съществената разлика между Грипен и Ф16 е цената на летателен час и подръжката. Но ако споделиш какъв боен самолет пилотирани,няма да споря повече. Подчертавам боен, защото имам много добър приятел в гражданска авиация и той не се наема да прави коментари.
  • 23 Borislav Popov

    7 0 Отговор
    Че то и без тйу сме спонсори на краварската армия !Българската държава ще дари 80 милиона евро за въоражаването на американската армия за 2018 година.

    Американската армия е най-боеспособната в “НАТО” и колкото повече пари влизат в бюджета и толкова по-боеспособна ще бъде и толкова по-добре ще се грижи за отбраната на своите съюзници.

    Заедно с България дарение ще направят Румъния, Полша, Украйна и Италия, които ще дарят по 50 милиона евро, а България като най-богата държава с най-мощна армия ще даде 80 милиона евро за американската армия.
  • 24 НАТО

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Гост":

    Именно ПВО-то е срещу по-многоброен и силен противник. Ние сме със САЩ и с Русия, а само срещу тях би имало смисъл ПВО-то.За какво ни е.Турските военновъздушни сили са в плачевно състояние откъм офицери.Повечето от тях не са верни на Ердо режима.Гърците спасиха няколко качествени офицера и о чудо скоро не съм чул да им падат самолетите. На това му се вика военна тайна.Но ти си пиши не ми пречиш.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Пламен

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "НАТО":

    Пак Ви казвам- бедни сме, "миришат ни краката" за Ф-ки. Ние за 15години 30патрулки с камери нестандартни за 30милиона купихме. Кого ще спираме с тези Ф-ки? Стратегическите войни СИВ-НАТО са в миналото. Вярно, от три години ни "насаждат" нов враг, вменяват ни "беззащитност", безпомощност и страх от изтребление. За тяхна жалост, аз не чуваствам заплаха от този род, и не успявам да се приобщя към тези идеи. Еър полисинг, наличното и леко обновено ПВО, някой морски плавателен съд, БТР-че ново, спец части още три бригади като в Пловдив/Смолян(примерно Враца, Благоевград и Шумен), инженерното в Белене, и химиците в Горна са си ОК. Нека им се създадат по-добри битови условия за служба. Ако може да се възстанови 24-та вертолетна в СТЗ-твърдо "ЗА". Нека за там да се вложат милиардите от Ф-а. Безмерските машини са си ОК, ако гръмне Турция(едва ли по нас). И Гражданска защита, да се увеличи двойно. Разни там - връщане на наборни, строителни войски, звучат несериозна на Тумбак войвода глупостите. То бъка от наркомани, смееш ли да му дадеш АК с четри лентовани и да го пратиш с гъбината зимата на -15?
  • 26 Пламен

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "НАТО":

    Нямам за цел "да ти преча", да навярно бъркам ПВО със ЗРВ или както му е там наименованието. Изразявам мнението си. За мен беше чест!
  • 27 НАТО

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "НАТО":

    И за мен е чест. Поздрави!
  • 28 ivan

    3 1 Отговор
    И с кого ще водим война
  • 29 АзВечеСъмТе

    10 1 Отговор
    И аз съм за модерно ПВО - заграждат от всеки край с най-модерните системи. Ся дали С-400, 500 или израелско/амери вариант на ракети, да се знае, че мине ли самолет ще пада. Те от руските стрели що шубе браха... Смятай, хванеш ли го веднъж на радара и после измъкване на 98%няма братче. Затова и ни накараха да ги нарежем. Останаха четери системи, две работят май. Самолети като грипена са ок, щото Ния няма да се бием, а ескортираме при нужда. Ще ги сваляме от земята. Толкоз. Зимай Ефтимов вариант и подсилват с пво
  • 30 Бай хой

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "НАТО":

    В близкото м инало нямаше чужди зелени човечета на Българска територия. За съжаление сейчас те са на ново село и няма как да ги изритаме. Те диктуват външна и вътрешна политика. Те са ни наложили пълен терор от към перспективни икономически , търговски и индъстриални проекти. Те решават кой ще участва и кой ще печели търгове. В Родината всички банки, търговски вериги и големи предприятия са чужди и смучат. Какво не разбираш? Или мислиш че изгодно можеш да продадеш майка си и баща си?
  • 31 тука е така

    4 8 Отговор
    Ало Гаварит Масква,интересите на България не са интереси на Русия,г-жо Шаренкова.

    Коментиран от #41

  • 32 гост

    9 8 Отговор
    F-16 и до днес се произвежда и ние ще купим чисто нови от най-новата модификация, тая лъжкиня пише, че през 2010 спряло производството, много ти разбира главата от изтребители.
  • 33 най добре е

    5 1 Отговор
    да се купят грипени и със спестените пари да се подобри ПВО ни !! много по голям възпиращ ефект ще има добра ПВО подпомогната от няколко самолета !!
  • 34 M. A. G. A.

    4 1 Отговор
    Аз бях за Gripen E /F заради Метеора и Ирист +AESA, шведите предлагат C/D. В такъв случай F-16V block70 /72 е по-добрия избор. Той е с авионика, радар и двигател 5то поколение, а колкото и да звучи странно е по-нова разработка от Ф-35. Наложило се е да поработят по старата платформа заради проблемите с Ф-35.

    Коментиран от #38

  • 35 Андро С.

    3 1 Отговор
    Цървули нема гайда иска, за кво са ни сега хвърчила? На когото му трябва да си купи АН-2 и да си хвърчи дето си иска.
    Ний нямаме икономика , и младите се изнизват тотално .
    Та питам като няма кого да пазят за чий ... са ни ?
    Вижте нямаме читави хора в държавата , вие файтони ще купите за елита.
    Това е гаргара не само с пенсионерите и майките, а направо нагол тумбак чифте пищови .
    Нямаме нужда да сме маша в начий ръце, и не ни трябват допълнителни врагове и дразги. В момента никой не ни заплашва но ако заемеме страна обезателно ще си навлечеме врагове и противници.
  • 36 Дивуй

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "СссереМ":

    Ти никакъв не можеш да извадиш защото си със слива роден.
  • 37 Логичния

    5 1 Отговор
    Всеки разбра, че офертата на Грипен е най-подходяща за нас, но управниците са к*рви и ще ни го сложат с няколко млрд, подарък за хамериканците! Тр да излезем на протест, ако не изберат Грипените !!!
  • 38 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "M. A. G. A.":

    За F-16V block70/72 още не са направили завода. След като го направят трябва да изпълнят първо поръчките на Бахрейн, после на Словакия и чак след това за България. Което означава някъде след 2025г !!! А Грипен ни изпращат първите 4 бр до 21 месеца и останалите след още няколко месеца. И през това време обучения, съвместни разработки, производство по самолета и т.н. До 2-3г ще имаме бойна ескадрила и логистика и производство и за по-малко пари !!! А американците не обещават такива неща !!! Грипен ще правят ъпгрейди на всеки 2г, а хамериканците си изчистват складовете с този самолет !!! Да не говорим за умора на метала, дори на складираните в Аризонската пустиня Ф-16, който ще ги "преправят" и ще ни ги пробутат !!!
  • 39 Геле от Бусманци

    3 0 Отговор
    Коментарът е точен - това стана повече от очевидно отдавна - фаворизира се офертата на САЩ!!!!! И е повече също така от ясно кой стои зад всичко това - един властимащ човек , който обича много да демонстрира топлите си връзки със САЩ...много прозрачно е всичко и се крият зад законни процедури... Ха-ха... някой може би им вярва...
  • 40 Пешо

    2 1 Отговор
    Абе много скъпи тия самолети , няма ли друг вариант - те - прибалтийските нямат авиация, от НАТО им облитат границите по график. Ние - на гол тумбак - чифте пищови... цървули нема - гайда иска....Скъпа работа е авиацията - то летища , то пилоти , то наземен персонал , то разни консумативи - керосин, и т.н. - че чааак тогава требе и някакво въоръжение да се вдига с тоа самолет - то също иска пари. Работата е повече от сериозна, трябва да се помисли за адекватна отбранителна стратегия за държавата съобразно финансовите възможности - чета коментарите - явно има трезвомислещи българи - като не можем да си позволим скъпа авиация - значи трябва да се акцентира върху ПВО... В Афганистан що самолети бастисаха с най-обикновени преносими / на рамо/ ракетни системи, които не са дотам скъпи. В света има и се предлагат на пазара всякакви системи - от преносимата руска "Стрела"/ май и тука ги правим/ до руските С-400... Трябва да се мисли много.. по-глобално . Тази авиация не следва да се разглежда като самоцел - няма да купуваме самолети само да тренират пилотите и после да заминават на работа в чужбина в скъпи авиокомпании ,я ...
  • 41 любопитен

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "тука е така":

    Ти пък къде видя тук руски интереси? Няма оферта за МиГ-ве и Су-шки!
  • 42 Иван

    0 1 Отговор
    Да публикуваш статия на може би най-отявлената руска лобистка си е чиста проба пропаганда, но явно платена на 100%. Друго ояснение нямам! В цялата тази повърня има удно верно нещо около което се е завъртяла, за да я изплюе. Мислите ли че и пука на не за ЕС или пък за БГ след като я @шарят@ с долари от държавата на рублата? И въпреки всико без лъжа не може да мине. Ф-16 се произвежда и то в последние си вариянт Блок 70 и от него към момента има поръчка от 3 държави и се очаква и четвърта. Простата причина е че поради моногото произведени бройки средната цена е ниска и дава отлично съотношеие качество-цена. А относно бойни способности дава доста повече от грипен-а, но това всеки с поне малко мозък, не промит от руска пропаганда, може да го разбере като отвори даже и само сайтовете на производителите. Това което Ф16 предлага основно в оповече от грипенса 3 неща-радар последно поколение с фазирана решетка, система за предпазване от стълкновение със зeмята, най-ъсвермнна дейта линк система на нивото на последните поколение 5та генерация самолети. Всики тези неща ги няма при Грипена, а Еурофайтера е значително по-скъп.
  • 43 Борис

    0 1 Отговор
    Е, друго и не съм очаквал от тази госпожа. Набърза завъртя работата така, че правителството греши , а тя и някои по-големи консуматори от тези, които тя критикува - са прави. Браво, добре си изпълняваш поръченияата.
  • 44 Брадвата

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пламен":

    Честно казано, "мигрантите" са вече в страната. Карат си джиповете на воля и без никой да ги безпокои. Тук-таме се случва, та някой се блъсне, или набие някоя девойка, иначе няма да разберем, че са тука. Та, какво ли ни готвят? Гражданска война или тероризъм в най-висша форма?
  • 45 факт

    0 0 Отговор
    за чий са ни самолети!?