Last news in Fakti

4 Октомври, 2018 20:06 13 814 52

"Путин създаде един нереален свят"

  • владимир путин-
  • русия-
  • джонатан лител

Режимът на Путин е много крехък - той се крепи на кражби и корупция, казва Джонатан Лител

"Путин създаде един нереален свят" - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Режимът на Путин е много крехък. Той се крепи на кражби и корупция. В него няма никаква реална идеология. Има само отломки: малко болшевизъм, малко сталинизъм, малко национализъм, малко православие, казва Джонатан Лител.

42-годишният украински режисьор Олег Сенцов, който излежава 20-годишна присъда за тероризъм в Русия и от почти пет месеца е в гладна стачка, е номиниран за престижната награда на Европарламента "Сахаров". В негова подкрепа се провеждат акции по цял свят. Например пред руското посолство във Франция - в тамошната щафетна гладна стачка ежедневно участват културни дейци и обществени деятели. Един от тях е американско-френският писател Джонатан Лител, автор на романа "Доброжелателните" и носител на наградата "Гонкур". В интервю на Жана Немцова той говори за съдбата на Сенцов, за руското общество и за режима на Путин.

Вие публично се застъпвате в подкрепа на Олег Сенцов. Много политици се обръщат към руските власти с молба за неговото освобождаване. Президентът Макрон разговаря с Путин, Ангела Меркел също. Но нищо не помага. Защо?

Джонатан Лител: Мисля, че тук става дума за политическата цена. Путин смята, че цената за освобождаването на Олег Сенцов вътре в Русия ще бъде по-висока, отколкото извън страната, ако той позволи Сенцов да умре. Целта на нашите акции е да повишим цената за смъртта на Олег Сенцов. Досега тази цена не е достигнала толкова високо ниво, че да застави Путин да го освободи. Сега във Франция започна нова инициатива - символична щафета. Аз участвах в нея на 20 септември. В течение на 24 часа някой провежда гладна стачка пред сградата на руското посолство. Вярвам, че Макрон направи всичко, което можеше. По мои информации действията на Париж не са дали резултат. Сега руснаците казват, че обсъждат въпроса с украинците. Никой не знае дали това е истина, или тактически ход за печелене на време. Мисля, че за Путин е важно да не се покаже слаб, да не отстъпи на исканията на Запада. Те отидоха в Англия и отровиха Скрипал с "Новичок" в Солсбъри пред очите на целия свят. Все едно искаха да кажат: "Абе я си...!". А щом са способни на това, надали ги е грижа за умиращия в затвора Олег Сенцов.

Трябва ли да разбирам, че Вие очаквате най-лошия сценарий?

Джонатан Лител: Ако Олег Сенцов не прекрати гладната стачка и ако не го освободят, ще умре. Той показа своята воля да стигне докрай. Но всички преговори и опити за намиране на решение се провалиха.

През 2014 беше анексиран Крим, започна и войната в Донбас. Всичко това поляризира руското общество и културните дейци. Има писатели като Алиса Ганиева, които подкрепят Сенцов. Има и такива като Захар Прилепин - преди той беше против режима, а след 2014 обяви, че Путин е реализирал всички негови мечти от 1990-те.

Джонатан Лител: Културата няма нищо общо с политическите възгледи. Вече съм писал за това. В определени кръгове на нацисткия режим е имало високо културно ниво. В обкръжението на Путин също има блестящи умни хора, които са уверени, че режимът е велик. Не искам да навлизам в подробности, защо са се променили Прилепин или Лимонов. Всеки си има своите трагични истории. Ясно е, че когато Путин окупира Крим, той изпълни мечтата на много руски националисти. Проектът "Новороссия" беше още по-впечатляващ за тези хора. В Русия Путин създаде цял един свят, който в много отношения е нереален и по това прилича на комунизма. А на много хора фантастиката им харесва повече от реалността.

Повечето руснаци са щастливи да седят в кафенетата, да пият еспресо, да играят видеоигри в прекрасните паркове със свободен интернет, изградени от московския кмет. Те са доволни от своя прекрасен буржоазен живот - с техните прекрасни жилища, обзаведени с мебели от Икеа. Тези хора не обръщат внимание на политиката. Те са напълно доволни от всеки режим, който им осигурява минамален доход, комфорт, безопасност и право на пътувания. Това беше сделката между средната класа и Путин. Аз не виждам никакво политическо явление, което да събуди интереса на хората, освен Навални. Хората просто предпочитат да не надигат глава. И тази апатия е моного по-сериозно явление, отколкото хората като Захар Прилепин.

Руските власти активно засилиха цензурата, в това число и в областта на културата. Хората се оказват в ситуация, в която е невъзможно да работят в страната, ако не поддържат властта. Как се отнасяте към тези, които в името на творческата си работа, сътрудничат на властите?

Джонатан Лител: В такава система, при която болшинството е апатично, всеки взима сам своето решение. Историята на сталинизма го потвърждава. Единиците, които се изправят открито срещу режима, завършват със самоубийство - като Манделщам. А болшинството мълчи - както навремето Булгаков и Пастернак. Някои пък сътрудничат открито на режима и вярват във величието му - като Станиславски и Маяковски. Докато не се надигне реално масово движение, отделни хора няма да жертват живота си. Това е рационално и аз го разбирам. Важно е обаче да се знае, че засилването на цензурата е проява на слабост. Силните режими нямат нужда от цензура. Винаги съм казвал, че путиновият режим е изключително крехък. Но той няма да рухне изведнъж, защото няма основание за това. Той е изграден въз основа на кражби и корупция. Системата е лоялна към Путин, защото той разрешава кражбите. Това е неговата фунция. За разлика от комунизма, тези хора нямат никаква реална идеология. Вместо нея има някакви отломки - малко болшевизъм, малко сталинизъм, малко национализъм и малко православие. Всъщност, така изглежда една мафиотска система - когато цялата страна се смята за собственост. Путин видя какво стана с Янукович. Видя колко бързо се разпадат режимите в други страни. И той се страхува от това. А напрежението се засилва. Колкото по-лоша става ситуацията, толкова по-силно той залага на отвличащи вниманието фактори като Крим, Донбас, Сирия. Съществуват много хипотези защо Русия нахлу в Сирия през 2015 година. От една страна това беше отговор на натиска на Запада. Но от друга страна, според мен, за Путин беше важно да изпрати послание към руснаците: "Вижте какво става, когато предизвиквате своите управници. Вижте колко далеч сме готови да отидем."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кико

    10 16 Отговор
    А, не бе, швепс!
  • 2 Мрете седерасти

    107 28 Отговор
    Режимът на Путин изнасилва брутално режима на Ротшилдите в западните ислямски кочини.
  • 3 Киро

    38 57 Отговор
    Той е на принципа на българските политици.Те да са добре, пък народа да умира от глад.
  • 4 Гришата

    25 46 Отговор
    Кой е Путин?

    Коментиран от #19

  • 5 К за раята от канавката

    54 17 Отговор
    К за Ротшилдите и НАТО-то им.
  • 6 Тома Неверни

    64 12 Отговор
    5 месеца гладна стачка ? Тоя е по нахален от Босия

    Коментиран от #46

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Анти галфон

    51 9 Отговор

    До коментар #7 от "Този":

    Както видяхме от кризата от 2008 г., рейтингът даден от JP Morgan не струва колкото капка от менструацията на Меркел.
  • 9 Boxer

    66 15 Отговор
    Aбе той и Обама каза, че икономиката на Русия е в руини, преди 4 години...

    Коментиран от #43

  • 10 Лаврентий Павлович

    56 17 Отговор
    Докато си вярват на такива маломни публикации страстните евроГейатлантици ще губят по всички фронтове битката с Путин и с Русия.
    Не се съмнявам, че и в Европа и братска щатскостания има достатъчно разумни итрезвомислещи политолози, журналисти, просто специалисти по Русия, но собственниците на "свободните", "демократични" и адски "независими" медии са прибрали мангизи за реализация на една определена медийна поръчка и я изпълняват чрез доста дебилизирани изпълнители.
  • 11 Batushka

    53 9 Отговор
    По смешно нещо не бях чел....ама тия хора живеят в паралелни вселени....

    Коментиран от #27

  • 12 българче

    66 14 Отговор
    Западните келеши се цепят от яд, че Путин ги бие по всички фронтове.

    С Путин стават, с Путин лягат. Келеши.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 матилда

    29 3 Отговор
    Боже, колко мъка има по този свят Боже....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 РУСКИНЯТА

    16 15 Отговор
    Дрогари слаби сте,давайте повече усилия на амбразурата,защитавайте нашия вожд,който вчера ни го сложи пред цяла европа.
  • 17 патриотъ

    43 11 Отговор
    Западняците ще помнят Путин още столетия,но уви,такива са фактите!Ще ви се да е слаб,ама не ви държи да пробвате да завладеете Русия!Треперите само като чуете името му!Путин е велик и единствен!

    Коментиран от #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Богатир

    19 14 Отговор

    До коментар #4 от "Гришата":

    Той е всичко това, което не си ти! 😁
    Той е този, който ти никога не можеш и няма да бъдеш, щото си келеш! 😀
  • 20 Кръстчето на шията не му отива

    12 5 Отговор
    Путин: Ама аз изобщо не приличам на евреин, защо ме слагате при тях? - Ти не приличаш на евреин, ама всичките евреи приличат на тебе.
    В Руската "ДУМА" 80% са евреи.............АНТИХРИСТИ!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Петър Волгин

    9 6 Отговор
    Мао твърди, че новата буржоазия е партийната върхушка. И от страх от марксизмът, соц елитът уплашен от събитията в Китай и Чехословакия, сменят конституцията и затягат олигархичната си диктатура, с намерения да убият социализмът и марксизмът. На партийците им е трудно да управляват добре държавата и предприятията, като назначават не кадърните, а децата си на държавни и директорски постове. Но жрицата на капитализма и егоизмът Айн Ранд, казва че егоизмът ще те направи кадърен. И ПАРТИЙЦИТЕ ВДЪХНОВЕНИ ОТ АЙН РАНД, И ЧРЕЗ ПРИВАТИЗАЦИЯ СТАНАХА ЕГОИСТИЧНИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЛИЧНИ ФИРМИ И ЗАВОДИ. Калин Манолов е син на шефът на живковото строителство, а днес е директор на Айн Ранд обществото в България.
  • 24 Бай Реджеб

    7 4 Отговор
    Вижте го моя сладък миньона на снимката, как да не го обича човек!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Усмивката

    7 8 Отговор
    „Има само отломки: малко болшевизъм, малко сталинизъм, малко национализъм, малко православие, казва Джонатан Лител.”.......и малко войни ,бих прибавил аз по моето скромно мнение
  • 29 Усмивката

    8 11 Отговор

    До коментар #17 от "патриотъ":

    Никой не казва че е слаб.Зад него стоят стотици милиони в комуфлажни дрехи, готови да бранят заграбеното.В това число и празноглавци като тебе
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Зевса

    14 3 Отговор
    Аз не мога даа разбера, защо ни занимавате с нещо, което според вас е загнило, скапващо се, разлагащо се? Като не ви харесва, оставате го да умре! Гузни ли сте нещо? Нали сте наложили всевъзможни санкции и сте го обвинили за всичко, което може да се сетите? Значи стойте си тихо и не коментирайте! Чакайте да ви се сбъдне мечтата да няма Русия!
  • 33 баба и дядо му са евреи, емигрирали от Р

    3 0 Отговор
    Евреи Емигрирали от Русия... Какво повече да кажем за ТананДжо Телил?
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Усмивката

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "аг08":

    Прав си....да внесем малко от болшевизъм,Станелизъм,и православие
  • 36 Бесен

    10 3 Отговор
    Извинете... а кой подяволите е Джонатан Лител?! И за къв бяс ми предлагате словоблудстването на някаква платена подлога?!
  • 37 Еди кой си

    11 3 Отговор
    Стратег,политик,патриот Путин великан.вожд даа но не само на Русия а на света.запада ни шиба прес панталоноте а ние хейтваме Путин........! Всеки има право на мнение но мислете малко повече.
  • 38 НКВД

    5 12 Отговор
    Путин е психопат, масов убиец и военнопрестъпник.
  • 39 Тодор

    12 2 Отговор
    За съжаление,западните политици,създадоха един реален свят!Този,на унищожението на Европа !
  • 40 Гост

    8 7 Отговор
    АБСОЛЮТНО СТАРА ИСТИНА-КОМУНОСОЦИАЛИСТИТЕ СА РОДЕНИ В ЛЪЖА И УМИРАТ В ЛЪЖА.ТОВА СА ФЕКАЛИИТЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО.БЕЗ ЧЕСТ БЕЗ МОРАЛ ТЕ И МАЙКИТЕ СИ ЩЕ ПРОДАДАТ ЗА ПАРИ.СПРАВКА ДНЕШНИТЕ ЗАЩИТНИЦИ У НАС НА ДИКТАТОРА ПУТИН!
  • 41 SAAB

    4 1 Отговор
    Дойче Веле ......четете и учете корана !
    :)
  • 42 Цанко

    4 0 Отговор
    Аркадий Ротенберг- пръв приятел на шеломович и много близък с клановете Ротшилд и Рокфелер! Да не забравяме и другия гнусен жид- Олег Дерипаска.... Топла връзка!!!!
  • 43 Борис

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Boxer":

    А не е ли?

    Коментиран от #44

  • 44 Boxer

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "Борис":

    Предполагам, признаците на разрухата се изявяват в най-скъпото в историята световно по футбол, най-големите военни учения, разгромяването на ислямска държава и т.н. Какво ли щеше да е ако икономиката им не беше в разруха?
  • 45 Savata

    3 1 Отговор
    Минимална заплата,сигурност,комфорт,свобода на пътуването.Ами това малко ли е.Ааа сетих се какво липсва.Свобода на мисълта.Като в Германия,където можеш да кажеш какво мислиш за мигрантите без да си загубиш работата или пък да те обявата за нацист
  • 46 Савата

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тома Неверни":

    А ако се окаже и диабетик....Едвинеее трева да пасеш.
  • 47 Кико

    2 2 Отговор
    Не знам но много обича да се снима ГОЛ
    А казват че нямало джендъри в Русия!
    Само един имаше (бащата на перестройката) които се опита да оправи нещата за да тръгне Руския нагоре. Но не направи олигарси които да го подържат и КРАИ.
  • 48 Да,да

    6 1 Отговор
    Само,че там работят като Българите за малко пари,но...законите се спазват,Путин държи на руснаците,няма самоубийства(както в САЩ-22000души за 2017г),ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е БЕЗПЛАТНО!!!,и никой не смее да ги командири...а този,който е писал тази статия,като му харесва много в щатите,що не иде да живее там...Американците какво докараха???-децата ни са зарибявани от наркомани,децата ни се държат,като американски герои било то от игри,и американски филми,момичетата от малки им се втълпява да са красиви,като проститутки-за да си намерят богат и красив съпруг а се оказват изнасилени или продадени зад граница....това е американската мечта...ходих,видях,че е пълно с мексиканци,които са евтина работна ръка по-евтина и от българите. Чистите американци за хората с парите...там не можеш да станеш дори и полицай ако не си американец..голяма страна няма що различни щатове различни закони......
  • 49 плевен

    2 0 Отговор
    5-ти септември.Сенцов казал, че е гладен.Назначен му е диетолог. DW да му прати колет! Другото са дрънканици на г-н Никой.
  • 50 гост

    1 0 Отговор
    И вооооо, уроците са добри,но то си е по природа ,няма как!?
  • 51 Доктор Охболи

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Повечето руснаци са щастливи да седят в кафенетата, да пият еспресо, да играят видеоигри в прекрасните паркове със свободен интернет, изградени от московския кмет. Те са доволни от своя прекрасен буржоазен живот - с техните прекрасни жилища, обзаведени с мебели от Икеа.
    Че във Франция или в щатите хората да не би да лягат и стават с мисъл за политика и кой ненормалник по света гладува за нещо си? Смешник. Идеалът на всички хора по света е да имат сигурно настояще и бъдеще, работа и свободно време и т.н.... а кой ще го осигури се е толкова вашжно.
  • 52 Лаврентий Павлович

    0 0 Отговор
    На аФтора на това писание бих му препоръчал да се поразходи сред хирата в Русия /не са мо сред дебилните москоФски либерасти/, да извади статистиката относно осъдените и арестувани губернатори, министри и високопоставени чиновници за периода от 2012г..... Знам, че няма да го направи - друга е поръчката на свободната, независима, обективна евроГейатлантическа банда.