19 Октомври, 2018 19:30 2 629 11

На дъното

  • бедност-
  • сорос

Един Карбовски не е достатъчен, друг няма

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Райко Байчев

Забележете: Да се говори за бедността отдавна е десета глуха на медиите. Мухлясала стена в лабиринта от теми, която няма как да издържи на сензационния порой от прихващачите на внимание като катастрофи, кражби, убийства, търкалящи се в складове репортери, изписването на "Локо София" на мемориала на мира в Хирошима.

В такава конкуренция данните на Евростат, че над 2 милиона българи живеят на ръба на социалното изключване в поголовна бедност, са някаква маргинална тема и фонов шум, който буди досада и бързо потапяне с натъпкани в джобовете камъни в новинарския поток.

Как бедността стана безинтересна? Ето как: политическата адженда се фокусира върху прилепчиви теми в няколко оси - неолиберализъм-консерватизъм, Сорос и Антисорос, Путин и Тръмп и серията от битови инциденти, с които настъпателно се започва новинарска емисия. Eжедневната размазана кола по магистрала "Тракия" се превърна в информационен дар и рейтингообразуващ фактор, от който никой не иска да си лиши.

Но вероятно най-големият проблем е, че новите леви движения се концентрираха върху проблемите за правата, ЛГБТ общностите, сексуалните издевателства на #MeToo и един креслив порив към виктимизация, в който оскърбените и унижените не са презряната работническа класа, която продължава да съществува и да се пържи в собствен си сос на 500 лева заплата и 700 лева разходи, а онези, чиито в повечето случаи безпроблемно икономическо съществуване е накърнено от терзанията по смяна на пола.

В това отношение новите леви извършиха изключително наивна подмяна по пирамидата на Маслоу, а и на самия Маркс - фокусът попадна върху високите стъпала, когато самите основи продължават да стоят разнебитени, но всеки гнусливо бяга от досега с тях. Бедността стана немодерна. И не само немодерна: стана неразбираема и неразказуема. В политическия наратив бедността е резултат не от несправедливост, а от сто процентов погрешно изживян живот.

Провалът не е системен, а личен. Вместо сбъдване на тоталитарната амбиция за монетарен успех, си се сгромолясал на дъното и сега трябва да теглиш така, както се тегли в ада, но приживе, че да се подготвиш навреме. А медиите комфористки удостиха социалното изключване с невнимание: На бедността се гледа само отгоре, през статистика.

Дроново наблюдение. Един Карбовски не е достатъчен, друг няма. А за него лекомислено се махва с ръка, че видиш ли все по дъната ходил, нямало ли друга работа. Два милиона маргинали изглежда не са ви достатъчни. Абе мани, дай да видим какво е рекъл Путин, Орбан и Барозу и да помислим как да се ориентираме геополитически. Дезориентация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питамщ

    31 6 Отговор
    Защо бабата онзи ден пред мен сикупи 2 пилешки крила? И защо Борисов иска да прави стадион за 100 милиона?
  • 2 месара

    7 24 Отговор
    въпроса е : кой е виновен за дъното? колко българи вярват че е Премиера Борисов, и колко че са сдс + бсп? ами тези на моите години помнят какво направиха сдс и бсп, как съсипаха държавата, откраднаха парите на хората, създадоха криза, обезцениха лева, приватизираха поръчково,......,луканов ги назначи за милионери! сега някаква другарка крещи оставка, и прилага номерата на сдс (ние сме промяната, ние се борим за вас,.........), само дето не крещи - кой не скача е червен!

    Коментиран от #7

  • 3 Batushka

    11 1 Отговор
    Царя е гол!
  • 4 Браво!!!

    24 6 Отговор
    Добра статия!!! Бедните няма кой политик, журналист, представител на НПО да подкупят, защото нямат толкова пари и затова никой не иска да се занимава с тях. Парите са при ЛГБТ, Сорос, Ротшилд, Тръмп, Путин и така нататък. Апък тези хора си гонят своите интереси и не им пукат другите. За тях обществото и бедните са просто незначителни и дори напаст, както са мухите за всички нас. Спасениета е да взимаме кредити и масово да не ги връщаме. Масово да не си плащаме ток и вода, данъци, такси и вноски. Политиците тогава ще имат 3 избора - да обърнат внимание на бедните и леко да ги замогнат, да тръгнат на война с бедните до избиването им, и най-мащабното нещо е смяната на цялата система. Докато им плащаме данъците, кредитите, токовете, дотогава ще си мислят, че сме добре и ще продължават да ни тъпчат. ТРЯБВА БОЙКОТ НА СИСТЕМАТА!!! Дано Карбонски, Слави, Кеворк, Диков, Минчо Христов и други да поемат инициативата за бойкот на системата
  • 5 Гост

    28 2 Отговор
    Живея от много години в западна страна
    За тукашните стандарти заплата ми е над средната на жена ми под-средната.След като се платят дължими те разходи и вноски нс края на месеца не остава почти нищо!Мисълта ми е,че вече нсвсякъде е едно и също!Ок може би разликата е,че не се налага да се лишаваш от храна и да пестиш от образование на децата.Най-гадното в България е,че пенсиите са обидно ниски!
  • 6 krasen

    2 1 Отговор
    grupirovkite biv6ite agenti na darjavna sigornost sa koito darpat koncite i legaliziraha parite si v kurorti banki zastrahovatelni drujestva te sa problen na bg -nikoi goliam investitor ne idva za6toto tyk vsi4ko e iasno

    Коментиран от #8

  • 7 Усмивката

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "месара":

    Там е работата, че много хора вече вярват, че Борисов дойде„ поръчково” на власт .За да обслужи следпривазационния (кражби) период ,който авторът на статията посочва, че се допуща и бунт на маргиналите .Той е ченге.Методите, мисленвто е на полицай. В него няма нищо от очакваният ореол на спасител.Той дойде в точното време и се задържа на власт угодно политическият елит на „прехода” .Самият той е ръководен и управляван без да подозира че е последният който решава .....ето това е държавата ни.Останалото е фауна,и тук таме малко флора....
  • 8 Аха

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "krasen":

    Пък може и поради липса на квалифицирани кадри да не идват. Как си представяш на мястото на шивашки цех завод за микроелектроника?
  • 9 Георги

    10 2 Отговор
    При капитализма богатите командват те си гласуват законите изгодни за тях, а за бедния народ каквото им подхвърлят. При социялизма държавата се грижи за народа и тук няма такава разлика между хората много богати и много бедни и бездомни. Капитализма е най несправедливия строй. За 30 години видяхме капитализма какви поразии направи. Тотална разруха на държавата два милиона напуснаха държавата. Тодор Живков е казал аз за 45 години което построих те за тез години немогат да го боядисат!
  • 10 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Така или иначе всички, които скачаха по площадите, бяха учили/ насила, бегло, с отвращение/ основите на марксизма. Знаеха, но на книга, че капитализма е безчовечен. " Човек за човека е вълк!" Нима не знаеха, че всичко , което лъщеше на Запад, не е платено с потта и кръвта на пролетариата? Знаеха и не вярваха, и искаха ДЕМОКРАЦИЯ ! Само че народ никога, никъде не е управлявал и няма да управлява !!! Зад лозунгите и виковете за "демокрация" точеше зъби точно този капитализъм - безчовечния. И никой не трябва да се чуди и мае, защо го лъжат по избори, защо все едни и същи го яхат, защо живота става все по тежък за мнозина, а малцинството така е нагласило работата, че оттърване няма!! Като не ти харесва тук - бягай другаде. И никой не се замисля за последствията...... Навсякъде всички средства за масова информация превръщат всичко в "шоу", филмите са тъпкани с насилие и разврат, никой не мисли за възпитанието на потомството. Колкото е по-тъпо - толкова по-добре и по-лесно ще го мамят по всички параграфи. Градски градинки много, с много пейки - дано стигнат за всички живи. Контейнерите за отпадъци са на ниво дори и по селата...... Халал да са Ви ......
  • 11 Дедо1

    0 1 Отговор
    Ке го тражите бая ви Тудор---требе да го изкопаме и да го целиваме и в г..зъ и в устата