Last news in Fakti

29 Ноември, 2018 16:01 16 402 88

Репликата на Радев за украинските кораби е грешка

  • украйна-
  • румен радев

За България, за разлика от западноевропейските страни и САЩ, трагедията на Украйна е нещо съвсем близко и безкрайно актуално

Репликата на Радев за украинските кораби е грешка - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Валентин Хаджийски за сайта „Гласове“

Радев е вече достатъчно обигран, за да има нужда от приклякане пред европейските си колеги. Той не е безгръбначният, исторически абсолютно неизкусен Борисов! Няма нищо неловко, ако им каже сдържано: „Вижте, България и Полша, при цялата си близост по почти всички въпроси, имат различно виждане за ролята на Русия в региона. Нашето виждане е обусловено от нашата история, споделя се от голямото мнозинство българи и аз държа на него“. Това може само да събуди уважение! Държавите в ЕС и НАТО нямат и не могат да имат идентични позиции по всички въпроси. Но как да те уважават, ако не смееш да кажеш своите, защото са различни от тези на съседа?

Русия не само че няма да върне пленените нарушители на границата, но вече ги изправи пред съда в Симферопол и те на перфектен руски ще разкажат, че са участвали в планирана провокация, готвена от седмици.

Западът реагира вяло и хладно на поредната глупашка задявка на отчаяния Порошенко. Може Помпео и Могерини и да са му създали впечатление, че му разрешават да организира една малка провокацийка на руската граница, може и той да не ги е разбрал. Но никого на Запад не го е грижа за унижението на шоколадовия олигарх.

Гледах с интерес двете заседания на Съвета за сигурност на ООН за Керч в понеделник. Едното по искане на Русия, чието предложение за дневен ред бе отхвърлено от американската машинка за гласуване – от САЩ, (неизвестно защо все още постоянните членове на Съвета) Британия и Франция, а също от Холандия, Швеция и Полша. Китай, Казахстан и Боливия гласуваха „за“ руското предложение.

Руският изпълняващ длъжността постоянен представител, сравнително млад човек, направи балансирано изказване, в което описа подробно инцидента и в заключение каза: „Порошенко явно ще загуби изборите на 31 март и отчаяно си търси конфликт, военно положение, отлагане на вота. Западният експеримент „Украйна“, започнат толкова безразсъдно през февруари 2014 г., е пред провал. Киевският режим, естествено, обвинява за провала си „агресията на Москва“. Руският народ обаче не престава да смята украинския за най-близък и братски. Но Русия не е в настроение да търпи провокации и ще отвръща включително със сила на нарушаването на суверенитета й.“ Почти всичко в заключителната му част, доколкото ми е известно, съответстваше на истината.

Второто заседание бе посветено на писмото на украинския посланик в ООН Елченко до Съвета за сигурност. Това е възрастен потомствен съветски апаратчик, дългогодишен червен дипломат и член на КПСС, син на секретар на ЦК на Украинската комунистическа партия по идеологията, роден със сребърна лъжица в устата в Киев и, обзалагам се, поне до Христова възраст не говорещ ни дума украински.

Същата гнъсна, лицемерна, нагла порода като нашите седесарски идеолози – отрочета на членове на ЦК на БКП. Лишена от капка човешко достойнство – доколкото мярата на достойнството е да си отговорен за това, което си и да се правиш на онова, което не си.

Елченко говореше английски с руски акцент и премина на руски, само за да размаха пръст срещу руския си колега, че СССР нападнал на същата дата в 1939 г. Финландия, но не си взел поука оттогава. Самият документ, внесен от украинската страна на заседанието на Съвета, бе от 2014 г. Впечатлението беше, че Киев бяга от конкретика за инцидента и търси с исторически паралели и общи приказки да нагнетява негативизъм срещу „престъпния режим в Кремъл“, който ден и нощ не спи и се чуди как да вреди на независима Украйна.

Западната подкрепа беше факт, но съвсем вяла. Двамата спорещи си размениха още по реплика и заседанието завърши без резултат. Западните страни явно разбират, че Порошенко отдавна не е техен актив, а е станал тежък пасив. Някои от тях вече са го отписали напълно. През март 2014 г. писах тук, че „Западът катастрофира тежко в Украйна“. Близо пет години по-късно той започва да го осъзнава.

Украинският национализъм, който съществува от около 120 години, е уродливо изчадие на външни за украинския народ сили – първо на Полша, след това на Австрия и Третия райх – и винаги е бил оръдие на тези сили против Русия. Украинският национализъм е изграден изключително на омразата към всичко руско, както македонисткия – към всичко българско. Затова украинизмът не може да бъде умерен, а само краен, от нацистки тип. Омразата му към руското е ирационална и расистка като омразата на Хитлер към евреите.

В годините преди, по време и след Първата световна война украинизмът е съвсем маргинален. По време на Втората световна война и непосредствено след нея обаче той надига глава и армията на ОУН–УПА стигна на моменти от 25 до 100 хиляди, може би дори до 150 хил. бойци. След разгрома на УПА от Червената армия в 1945 г., украинистите продължили с партизански и терористични действия против СССР почти цяло десетилетие. След 1991 г. украинизмът получи възможност да разпространява свободно пропагандата си и през 2014 г. майданът неочаквано за мнозина му даде цялата власт.

Украинизмът на власт – това е тотално насилие срещу несъгласните и тотална пропаганда на омраза плюс беззаконие и грабежи. Такава власт не може да управлява – цари кървав хаос, икономиката, особено в градовете, се срива, животът минава на военизирани или бандитски релси. Украинизмът на власт е и известно подобие на военния комунизъм в Съветска Русия от 1918-1921 г., но с напълно противоположна класова природа и без изгледи да бъде прекратен доброволно от самите украинисти, както военният комунизъм бе прекратен от Ленин, след като стана ясно, че е нужно поне ограничено връщане на капитализма под формата на НЕП.

Украйна никога не е била независима. И на Запад всички знаят, че Украйна е една от „руските страни“. Тя винаги е била регион на Русия – всъщност днешна Украйна е сбор от няколко региона на Русия или техни части. Тя не може да преживее без най-тесни връзки с Русия – не може да издържи икономически, политически, демографски, културно и духовно. Това е обективна даденост, не нечие желание. За 27 години Украйна е загубила една трета от населението си, БВП на глава е спаднал под 25% от руския и 45% от белоруския, загубила е 80% от индустрията си, почти 100% от научно-техническата си компетентност.

Ясно е, че всички най-добро, на което се радваше до 1991 г. тази тогава уж най-развита съветска република, с най-плодородната земя, с един от най-развитите промишлени комплекси, е било благодарение на Русия. При това от средата на 50-те години украинците доминираха и в ръководството на СССР, при Брежнев „днепропетровските“ и „донецките“ колеха и бесеха.

Украйна няма воля за живот. Украинците масово отиват в Русия да печелят, да се скатават от „могилизацията“, да летуват в Крим. Там всички украински войници се предадоха, много останаха и на служба в руската армия и флот, включително висши командири. Ето и сега два от трите украински екипажа на бойни кораби се предадоха на руските си „врагове“ без съпротива, а на третия стрелбата е била по-скоро плод на недоразумение, ранените са били отнесени в болница без опасност за живота, а кокът предложил на руските си колеги горещо кафе и чай. Пленените с готовност говорят пред граничарската камера на безупречен руски. Дори по време на конфликта се чува, че си викат на руски. Някои са от Одеса, дето украински са чували само от продавачите на риба на пазара.

Да, Западът осъзнава всичко това – бавно и засега повърхностно, но го осъзнава. Не, нормализацията на Украйна, която познавачите с право вече наричат денацификация, няма да бъде бърз и лесен процес. Дори националистическият режим да рухне утре, разрушената икономика, натрупаната в обществото омраза и разделение, обилието на оръжие и на беззаконни екстремистки банди, резултатите от близо 30-годишното промиване на мозъци ще искат десетилетия, преди нещо видимо да се подобри.

За България, за разлика от западноевропейските страни и САЩ, трагедията на Украйна е нещо съвсем близко и безкрайно актуално. Не е достатъчно нашите ръководители да казват пред камерите, че искаме мир в Черно море и че двете враждуващи сестри да преговарят и Русия да върне пленените моряци и кораби. За Борисов всъщност препоръки нямам – той така и така отива в затвора, но Радев не може да се задоволява само да не нарича априори Русия „агресор“ като полския си колега. Сигурно Радев мисли, че е направил възможното, като не е използвал думата „агресор“.

Но не – ние, които сме гласували с надежда за него, които го подкрепяме в историческата му битка срещу хидрата на ГЕРБ – искаме от него да казва винаги истината, разбира се, без да конфронтира остро европейските и американски съюзници, да я казва сдържано, но твърдо и ясно. От това само ще спечели у нас, а и навън никой няма вече време да го съди. Хората на Запад, които биха го осъдили строго, са пътници. Строгостта им изяде главата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 кукла на конци

    118 175 Отговор
    Пълни глупости, написани от един русофилистик. Поляците МРАЗЯТ руснаците и в червата си, членуват в НАТО и ЕС и са най-близки с Англия, за разлика от тъмните балкански субекти, като нас, които целуваме руски задници.
    И какво е виждането на една държава, членка на НАТО и ЕС, която има отговорности и задължения????? Да предава организациите, в които членува ли? 45 години България беше мачкана от съветския ботуш, а Радев на това му казва "различно виждане"?????
    Празни магазини, ниски заплати и тотално опростачване на нацията, това ни донесе "различното виждане" и натам ни тегли куклата на конци, другаря Радев!
    Браво другари, да живее вечната дружба с братската мафия КПСС!

    Коментиран от #9, #28, #86

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бате Владо

    169 85 Отговор
    ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧЕН АНАЛИЗ НА СЪБИТИЯТА, БРАВО!!!!!

    Коментиран от #35

  • 5 Панов

    66 102 Отговор
    Сайта гласове е на издръжка от рашистите посолство,това отдавна се знае
  • 6 Пеньо

    76 64 Отговор
    Сега остава и Нинова да ни обясни какво искал да каже фатмака!
  • 7 гост

    92 68 Отговор
    Просто и Радев е дин чехльо, а преди изборите се правеше на мъж.

    Коментиран от #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Грмп

    93 53 Отговор

    До коментар #2 от "кукла на конци":

    На кое казваш пълни глупости?? Сега пълни магазини с ГМО и със скъпи боклуци да ниски заплати сега но не 1990год . да наистина и ти си забелязал че сега нацията оглупява .Ти си описал много точно но си се объркал с реялното време. Да сега сме в НАТО и ЕС заводи и фабрики работят имаме най доброто здравеопазване образованието е на висота армията цъфти и вързва 2 милиона напуснаха натовса европейска страна,караме стари коли заплати наи ниски вЕС и тн...

    Коментиран от #51, #73

  • 10 Пиниза

    71 74 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Радев е вече достатъчно обигран, за да има нужда от приклякане пред европейските си колеги. Той не е безгръбначният, исторически абсолютно неизкусен Борисов!
    Абсолютно точно. С Радев напред.

    Коментиран от #32, #50

  • 11 Пендо

    69 35 Отговор
    Бацевите тролове се опретнаха да пишат срещу статията.
  • 12 АНАЛлизатор

    34 27 Отговор
    И Америка и Русия са държави с имперски манталитет на народите си и на техните ръководители. Това ръководи тяхната политика по отношение на другите държави. За жалост има червей , плазмодии, мекотели, помияри, които им се кланят и пишат хвалебствени оди, изпадайки в духовен оргазъм при мисълта за "големият брат".
  • 13 Ти задник

    25 5 Отговор

    До коментар #3 от "кукла на конци":

    Ти пък си подлога
  • 14 Съгласен

    78 45 Отговор
    БРАВО ЗА СТАТИЯТА! Абсолютната истина!!! А това, че тя вади очите на И ТАКА СЛЕПИТЕ, това си е чисто техен проблем!!! Рано или късно ВСИЧКО си идва на мястото!!! И украината, както Крим и Донбас, ще си се върне в родната люлка!!!

    Коментиран от #19

  • 15 Пена

    31 12 Отговор
    Коментарите на 1,2,3,5,7 излята злоба с надежда да изкарат някоя стотинка.
  • 16 Яшко.

    55 42 Отговор
    По възхваляващ комунизма и тази подлога летящият Буратино не бях чел.В коя страна хвалят комунисти.Само в Русия.БГ толкова е изстрадала от тези долни,лъжливи комунисти,че никой не им вярва вече.Долни твари.
  • 17 Усмивката

    53 48 Отговор
    Този бездарен руски агитатор ,две изречения не му се връзват.Та има ли държава и народ който след т.н. октомврийска революция да не се страхува от Русия.Ако в царско време Русия е била заплаха тетиториално ,то тази на болшевиките и идеологията на пролетарията за нов световен ред наяма как да не безпокои близки и далечни тям народи и правителства. Затова учудващо нагло се постая въпросът за украинския стремеж за независимост.А всички дейци заклеймени за фашисти,бандеровци ,сороси и дявол знае какви ли не епитети .Украйна както и Русия е многонационална и законите важат за всички населяващи територията на съответнтите държави.Ако има референдум ,той се провежда на цялата територия ,а не регонално както е с Домбас .Затова е държава.

    Коментиран от #18, #58

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Усмивката

    21 15 Отговор

    До коментар #14 от "Съгласен":

    А СЪГЛАСЕН ли си и България да върат в „родната люлка” Или както беше ,в семейството на славянските народи.Как мислиш

    Коментиран от #39

  • 20 Uiu

    28 18 Отговор
    Трябва да бъдеш с два пръста чело за да не разбереш смисъла на написаното!
  • 21 Сашо

    38 37 Отговор
    Нека герберастките тролове да кажат поне едно нещо, което не е вярно в тази статия, а не само да плюят.

    Коментиран от #23

  • 22 име

    29 13 Отговор
    а нещо за масовия глад в украйна преди толкова години ?
  • 23 Усмивката

    17 23 Отговор

    До коментар #21 от "Сашо":

    „Украинският национализъм е изграден изключително на омразата към всичко руско”....„Украинизмът на власт – това е тотално насилие срещу несъгласните и тотална пропаганда на омраза плюс беззаконие и грабежи”.....„Украйна няма воля за живот. ”.....„Пленените с готовност говорят пред граничарската камера на безупречен руски”
  • 24 Смърт на фашизма

    34 20 Отговор
    Добре, че е Путин президент на Русия защото ако бешенякой като Жириновски жална майка на света.

    Коментиран от #27

  • 25 Интересно

    38 27 Отговор
    Интересно Радев как се изказа за освобождаване на усраинските кораби без да знае подробностите за нарушението на Руските граници от усраинските фашисти !

    Коментиран от #29, #84

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Усмивката

    14 10 Отговор

    До коментар #24 от "Смърт на фашизма":

    То е се същото да кажеш....добре че Валери Симеонов бе вицепремиер,а не Сидеров .Ако беше той жално за майките

    Коментиран от #60

  • 28 Saxon

    7 9 Отговор

    До коментар #2 от "кукла на конци":

    Много вярно казано от тебе.Браво
  • 29 Усмивката

    24 18 Отговор

    До коментар #25 от "Интересно":

    Знае не само президента ми и чистачката на Домусчиев ,че Азовско море е вътрешно море и има общ проток....демек за общо ползване .А украински боен кораб е атакуван преди да влезе .Друго нещо подробно ,интересно ИНТЕРЕСУВА ли те???
  • 30 СТАРОТО

    22 23 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    тъпия фатмак Радев си е "чехльо и "мухльо" имаш себе си за важна личност хахах егати тъпака а и да важничи на това отгоре !!! И какво е направил до сега за година освен вече да се е научил да не мърда устни преди да започне да говори. Сигурно по този начин преговаря това ,което е намислил да каже хахаха

    Коментиран от #45

  • 31 1944

    25 23 Отговор
    другарят хаджийски явно е прекалил с парцуцата и четенето на "работническо дело". резултатът в главата му затруднява медицинските специалисти.

    Коментиран от #40

  • 32 СТАРОТО

    13 13 Отговор

    До коментар #10 от "Пиниза":

    пиниз да ,бе с Фатмака Радев "кръъгом" и пак "напред"

    Коментиран от #47

  • 33 Българин родолюбец

    35 21 Отговор
    Изключително точна и балансирана статия с абсолютно верен анализ. Украйна и украинците са същото както за нас така наречените македонци и Македония,тоест измислени народности и държави създадени единствено на основата на топографски синоним,по името на една географска местност. На всички е ясно че македонците са си българи а украинците са си руснаци както и белоруснаците в Белорусия. България и българският език и писменост и духовност създадоха и формираха през десети и единадесети век руската народност и едентичност на базата на източно славянските племена. Русия в по късен исторически етап спомогна за запазването на старобългарската църковна книжовност и ни освободи от османско иго именно заради нашето духовно и езиково и кръвно родство. Нашите истории и съдби са взаимнопреплетени и сме свързани в едно духовно пространство и със сходна историческа съдба и никой никога няма да ни настрои нас българите против нашите братя в Христа русите и срещу нашето духовно и кръвно чадо Русията която ни се отблагодари като ни върна свободата проливайки кръвта на двеста хиляди свои синове .България е осеяна цяла с братски могили и паметници на руски войни чиято памет и подвиг свято тачим и днес и никой няма да ни скара с Русия ,най малко пък тая пасмена отвъд океанска която се изтрепва като животни да грабят евтини намалени боклуци в Черния Петък. Наши братя са православните руси а не тия говеда избиващи се взаимно за един фритюрник или тостер .

    Коментиран от #85

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Народа ПРОСТ

    22 11 Отговор

    До коментар #4 от "бате Владо":

    Браво точен Анализ
  • 36 ръсская сволочь

    13 28 Отговор
    Фокус стана тоалетна чиния на руските боклуци
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 onq s konq

    17 27 Отговор
    ПРОСВЕТНАТА Агенция "Гласове" е доказал се РУПОР на ТВЪРДОТО ЯДРО КОМУНИСТИ,закърмени с "руско мляко",в последствие яли и пили до насита по време на БКП и вече достатъчно изморени от живота/егенето си казва думата/...мечтаещи ОТНОВО ДА СЕ ВЪРНЕ "ОНОВА СЛАВНО ВРЕМЕ",когато им "ставаше" и най-важното-ИМАХА НЕОГРАНИЧЕНА ВЛАСТ!Затова и открито призовават Радев към ТВЪРД КУРС НА ИЗТОК,защото "ножът е опрял до кокал",т.е. това "западното" тука вече не се трае!И понеже статията ГЪМЖИ ОТ ПРО-РУСКИ ИЗЦЕПКИ,ще спомена само 1:"Пленените нарушители на перфектен руски ЩЕ РАЗКАЖАТ ПРЕД СЪДА,че са участвали в планирана провокация ,готвена от седмици"...По КОЙ ЗАКОН АВТОРЪТ ПРЕДОПРЕДЕЛЯ КАКВО ЩЕ КАЖАТ ЗАДЪРЖАНИТЕ И ДЕ ФАКТО ПРОИЗНАСЯ ОСЪДИТЕЛНАТА ПРИСЪДА...ПРЕДВАРИТЕЛНО?А български политзатворници в мрачните 45 години НЕ СИ ЛИ ПРИЗНАВАХА "абсолютно всичко" СЛЕД "ОПРЕДЕЛЕН ПРЕСТОЙ В МАЗЕТАТА НА ДС и всякакви съдии,прокурори и адвокати просто ставаха "излишни"?Сега остава и авторът на статията да се оплаче че "няма свобода на словото" в България!То пак добре че ни е спестил партизанското "На оръжие братя,Русия с нами":)
  • 39 Голем смях

    20 23 Отговор

    До коментар #19 от "Усмивката":

    Те руските лизачи са съгласни България да се върне дори в Османската империя.

    Коментиран от #41, #43, #46

  • 40 Тоно

    3 6 Отговор

    До коментар #31 от "1944":

    Да ама не баце.Ти си милостиво лишен от терзанията на мисленето.Не се напъвай да не се случи някой инсулт.

    Коментиран от #63

  • 41 Тоно

    9 4 Отговор

    До коментар #39 от "Голем смях":

    Мекере с дядовци пърдели под юргана,когато Отечеството се освобождаваше.
  • 42 Бони

    1 5 Отговор

    До коментар #37 от "Бубу":

    Буби ближи си сладоледа.
  • 43 ДА БЕ ДА

    11 5 Отговор

    До коментар #39 от "Голем смях":

    А такива като теб са съгласни евроатлантис да им го навърви барабар со мудете
  • 44 Руснаците

    16 12 Отговор
    не разбраха ли, че като плюят срещу украинците не печелят нищо. Може би Путин си мисли - украинците ни мразят така и така. Няма какво да им се умилкваме. Не са нация. Някакъв сбиротак. И мястото им е при нас в СССР, вече в ОНД или Евразия или там каквото е. Ако не искат, ще ги вкараме насила. Ще ги разцепим, ще ги завладеем, ще им сложим друго ръководство. Но това особено се надяват. Ще дойде газовата принцеса Юлия Тимошенко и ще стане завоя. Тогава да се усмирят малко и да чакат изборите. Тоя Валентин Хаджийски, например, защо са го изпуснали да джафка. Какво печелят. Сайтът и въпросните "Гласове" са проруски. И това им се пише на тях.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Русофил

    12 11 Отговор

    До коментар #39 от "Голем смях":

    Категорично не! Защото едно от основанията за уважително отношение към Русия е тъкмо извоюваното с цената на много руски животи освобождаване на нашето Отечество от османското "присъствие".

    Коментиран от #78

  • 47 Пиниза

    10 7 Отговор

    До коментар #32 от "СТАРОТО":

    А с фатмака Борисов само назад и надолу.
  • 48 Адолф

    2 9 Отговор
    До сега не прочетох Б.Борисов да е разжалван на фатмак.Чудно ми е.

    Коментиран от #49

  • 49 гост

    6 7 Отговор

    До коментар #48 от "Адолф":

    Адолф,не се чуди.Тука пишат предимно Бацеви тролове.За това не го произвеждат фатмак.
  • 50 СТАРОТО

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Пиниза":

    дааа с Фатмака Радев -напред-кръгом и пак напред

    Коментиран от #57

  • 51 Вили

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Грмп":

    Чиляк, ти май не знаеш или си забравил, че България фалира заедно със заводите и фабриките.

    Коментиран от #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 гост

    6 8 Отговор

    До коментар #52 от "СТАРОТО":

    А на тебе устните и езика са омазани от г*за на фатмака Б.Борисов.
  • 54 Бачо Киро

    10 3 Отговор

    До коментар #51 от "Вили":

    Фалирала? Верно? Като циментов завод, купен на търг със зле написани (нарочно) правила, за да бъде затворен от новите си собственици, понеже им подбива цените?
    България не фалира, тя БЕШЕ фалирана, а разликата между двете е огромна. А за да стане това, не са виновни само външните фактори, а най вече вътрешните - продажните ни боклуци, които го играят политици вече почти 30 години.

    Коментиран от #55

  • 55 Вили

    9 5 Отговор

    До коментар #54 от "Бачо Киро":

    За една година преди да бъде свален Тодор Живков магазините се изпразниха и България спря да изплаща външния дълг.

    Коментиран от #59

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Бг мен

    3 2 Отговор

    До коментар #50 от "СТАРОТО":

    Понеже използваш думички които не са ти ясни за теб важи стар казармен лаф : " Теле влязло, вол излязъл " В случая става въпрос за целия ти живот.
  • 58 BG пич

    15 8 Отговор

    До коментар #17 от "Усмивката":

    Пише се Донбас неграмотнико ! Произлиза от съкратеното Басейна на река Дон или Донецкия басейн.И откога Украина стана многонационална държава ? Затова,че имат малко "цигани "от различни националности? Тогава ти и за България ще кажеш подобна глупост.95% украинците са рускоговорящи и с руски корени.У краина е една измиалена държава ,нещо като Македония.

    Коментиран от #62, #71

  • 59 BG юнак

    10 5 Отговор

    До коментар #55 от "Вили":

    А ти кому таковата тъсиш тука! Бягай бързо зад океана и право в CNN велики коментаторю ! Ама най много да ти дадат да миеш чинии !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ристе

    12 10 Отговор
    Много хубава статия , точен анализ на ситуацията !
  • 62 Хан Омуртаг

    11 12 Отговор

    До коментар #58 от "BG пич":

    Ха ха ха ха ха ха! Украйна била като Македония. Това от Коминтерна ли го знаеш??? Прав е бил дядо Благоев преди повече от100 г- Русофилството е политическо суеверие, което води до национално предателство.
  • 63 1944

    8 10 Отговор

    До коментар #40 от "Тоно":

    инсулт се получава при наличие на мозък. кремълските грантополучатели имат само цироза.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ти да видиш

    11 10 Отговор
    Препоръчам на веки българомразец - русофил, било той обикновен дебил или платен русофил - българомразец или съчетание от двете да прочете договора за Азовско море от 2003. Договора не е денонсиран от Мордор имаго на мордорски ( московски) език, не е обемен . Изводите си ги правете сами. Подсказка за дебилите: По изрично желание на Мордор граница в Азовско море не е прокарана и всяка от договарящите се страни има СВОБОДА на сорабоплаването НАВСЯКЪДЕ
  • 66 Владо Вр

    13 4 Отговор
    Украинският език е изкуствено създаден в края на 19в от Австро-Унгария на основата на Галицийски диалект(Галиция е в А-У империя). Цел-промяна самосъзнанието на Руско говорещите в т. на. Окраина(покрайнина на Руската империя и арена на сблъсъци в периода 17-20в).След 1917г,се появяват три държави с името Украйна в западните и северозападните части на съвременната държава. Болшевиките обединяват всичко в една нова (новообразувана) държава. След влизането ѝ в СССР, Ленин с декрет през 1922г присъединява(предава към Украйна) районите с центрове Харков, Донецк, Луганск, Днепропетровск, Запорожие, Николаевск, Херсон, Одеса-руски територии с руски говорещо население. След ВСВ, Сталин дава Галиция, Закарпатието, Лвов+ околните земи, най-северната част на Приднестровието. Тоест, след 1922г., са дадени ПОЛОВИНАТА от земите на сегашна Украйна.Крим през 1954 прехвърлен от Хрушчов.

    Коментиран от #76

  • 67 гост

    4 8 Отговор
    Това недоразумение,явно е написано срещу "Парк хотел Москва".Сега вече нямам съмнения,чий интереси обслужва Ал Бънди и не се учудвам на отношението на нормалните Европейски държави към България!С това нещо,което някои наричат и приемат за"президент" може само да ни излага с изказванията си ,написани нейде ,или от Решетников,или от някой друг руски функционер.За тези комунисти,няма НАТО,няма ЕС,долни продажници,влст ще видите,ама през крив макарон.Отивайте си от тук и там някъде в тайгата си пробутвайте гнилата агитация!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Усмивката

    2 6 Отговор

    До коментар #58 от "BG пич":

    Наистина умът ти е замъглен .И как така 5% ще са отговорни за политическия ,социалния хаос.Наистна сте подготвени за селски ,площадни агитатори на любимата ви тема новият световен ред и значениео на октомврийката революция .Там бяхте силни.Но светът за 100 години много отиде напред.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Усмивката

    2 2 Отговор

    До коментар #70 от "Симо":

    Дъбок колкото дълбочината на твоите умствени възможности.Това че липсват дълбоко оскърбителните епитети „бандеровци,сороси ,хитлеристи инак я намирам за пошла и хранителна добавка към и без това оскъдното картофено меню
  • 75 От извора

    3 3 Отговор
    Дабе,тя цяла Украйна се втурна към Русия ,каква Испания ,Полша ,и т.н.т.И кой вообще е автора на тоя уникален
    и сигурно добре платен от А.Толостои анализ.???
  • 76 Усмивката

    2 3 Отговор

    До коментар #66 от "Владо Вр":

    И как така ,уж е наша пък и даваме .Пак от нашео.Туй нашето ,често го употребявате .Според мене нито Окраине ,нито Харков, Донецк, Луганск, Днепропетровск, Запорожие, Николаевск, Херсон, Одеса са руски територии а населени с чужди ,различни от руснаците ..Следва ,случайно пропуснатата тема за геноцидът.Масовотто преселение ,заточение,насилствено наложен от Грузинския сатрап .И ето ти демогравската картинка към момента.А хаосът не е от украинския „националозъм” а вследствие болшивико комунистически експирименти за толкоз години над покореното население
  • 77 Що имам

    4 6 Отговор
    Факти и Гласове,руски подлоги.
  • 78 Усмивката

    1 3 Отговор

    До коментар #46 от "Русофил":

    Уважение да ,но не и предателство.Суверенитет Означава собствена войска,структори за сигурност, правителство.Едно от тях да е обект на чужди ,извън собствените граници интереси вече е повод безпокойство.И това важи за всяка една държава по света ,независимо дали граничи със Русия ,Хамерика ,или Турция и също важно,международно призната.Не като онова съвременно генетично малформациа Донбас
  • 79 АНАЛлизатор

    6 3 Отговор
    Не ми се мисли какво щеше да стане с България, ако граничеше с Русия. Щяхме да говориме всички руски и да учиме, че хан Аспарух е руснак от Кавказ.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Бобо

    6 3 Отговор
    Ватници прости.
    Българите имаме много повече общи неща. Като култура, фолклор, език, манталитет. От онези полухора руските управляващи.
    Русия е агресор, видно е за всички които не са с промит мозък.
  • 82 Гост

    5 2 Отговор
    Русия трябва да е много благодарна на САЩ, че Сибир след 2 световна война не е Японски(храни куче да те лае) и сега че Украйна след 90 година предаде атомните си оръжия на Русия и тя прави каквото си иска сега, не спазва договори, завладява територии и т. н.,дали щеше да е така ако бяха ядренна държава.
  • 83 патриотъ

    3 4 Отговор
    На Радев това му е втората грешка като политик.Първата беше с Руския патриар Кирил.А да го питам-какво щеше да предприеме нашата власт,ако Македония навлезе с войски на наша територия и ни нападне?Щеше да им се извинява ли?Или щеше да отбранява държавата?С тези си изказвания Радев няма да спечели уважението на народа и губи по точки.По-добре да си мълчи!
  • 84 ГGЖ

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Интересно":

    Президента се изказа доста прибързано този път.Изказването на премиера по въпроса бе доста по умерено.
  • 85 1944

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "Българин родолюбец":

    не е лошо човек да се образова навреме. после е късно.
  • 86 Това ми го каза най якия пич

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "кукла на конци":

    Ако чуете русофоб или русофил.Ще разберете ако някои му клопа дъската промит му е мозъка и не трябва да си общувате с него. Няма нормален човек дето да изпозва тези думи.Изолираите тези хора те са опасни за света.
  • 87 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    фатмачето за пореден път се издъни.целия свят осъжда руското нападение над украинските кораби,а тои твърди обратното.писача на тази статия е същия.другари ,кво пресъпление извършиха толкова украинците като искаха д идат в маропул?и другаря пилот можеше да отговори на тоя въпрос ,като толкова е фен путин!
  • 88 Владо Черноземски

    1 1 Отговор
    Целия радев е грешка....

    не само репликите му