4 179 22

Глеб Павловский: Не Путин, други управляват Русия

Владимир Владимирович делегира президентските пълномощия на малка група хора, смята Глеб Павловский

Глеб Павловский: Не Путин, други управляват Русия
Снимка: БТА/АР
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не е Путин онзи, който управлява Русия. Той делегира президентските пълномощия на малка група хора. А това си е престъпление, казва Глеб Павловский, един от архитектите на режима на Владимир Путин. Интервю на Ж. Немцова:

Глеб Павловский е смятан за един от архитектите на режима на Владимир Путин и за съавтор на концепцията за суверенна демокрация. Работил е в Кремъл от президентските избори през 1996 до 2011, когато внезапно остана извън администрацията на президента. С него разговаря Жана Немцова:

През 2008 Путин подписа указ за награждаването Ви с ордена "За заслуги към отечеството" втора степен. За какви заслуги ставаше дума?

Глеб Павловский: За незначителни заслуги. Аз не зная какво точно е имал предвид. От 1999 година започна доброто ми сътрудничество с него. Аз не бях очаквал, че приемникът на поста (на президента Елцин - б.ред.) ще бъде именно Путин. Но това и не беше особено важно за мен. Аз просто подготвях кампанията (на президентските избори през 2000 г. - б.ред.) - за който и да е следващ президент. А после на власт дойде Путин. Той се оказа силен в тази игра, а и в политиката. А на мен той много ми хареса. И изобщо е приятно, когато се печели една кампания, а не се губи. А после, аз чисто и просто се влюбих политически. Станах човек, който постоянно иска да подсили позициите на обожавания от мен президент.

Тоест получихте медал за любов към президента?

Глеб Павловский: Е, получих го за работата си, разбира се - а тя наистина беше добра.

Вие наистина ли вярвахте в такава странна концепция, каквато е тази за суверенната демокрация?

Глеб Павловский: Суверенната демокрация е идеология или даже дискурс. Това всъщност беше путинизмът, а аз бях ултра-путинист. През 2008 година, например, аз бях против това Путин да си тръгне от властта. Но когато това се случи, аз разбрах, че подобно нещо е възможно. Разбрах също, че съм грешал, смятайки, че няма проблем в това Путин да държи практически цялата власт в страната. За Путин и до днес си остава травма, че за неговата оставка (на президентските избори през 2008 г. - б. ред.) дойдоха да гласуват повече избиратели, отколкото бяха участвали на предходните избори.

Вие твърдите, че Путин има огромни заслуги към страната.Бихте ли се конкретизирали?

Глеб Павловский: Има такива заслуги, които обаче намаляха или се изгубиха. Но основната му заслуга си остана. Путин накара хората да повярват, че живеят именно в днешна Русия. Социологическите проучвания потвърждават, че до 2000 година хората смятаха, че живеят в някакво промеждутъчно образувание и чакаха, също както и през 1991, нещо да започне или свърши и да се появи още някаква нова държавност и още един нов живот.

Втората му заслуга е, че възстанови армията. Мисля, че тази заслуга Путин си поделя със Сердюков (Анатолий Сердюков - министър на отбраната от 2007 до 2012 г. - б.ред). Сега страната има армия. Вярно е, че тя може би се управлява и използва неправилно, но все пак я има.

Галеристът Марат Гелман, който дълго си сътрудничеше с администрацията на президента, публикува постинг, в който се твърдеше, че след Путинвсички ще бъдат наказани, а всъщност трябвало да бъдат наказани само 200 души в Москва и още около 15 000 из цялата страна. Но в никакъв случай - всички. Защо има толкова страхове какво ще се случи след Путин?

Глеб Павловский: Не мисля, че става дума за страх. Тук се съдържа някакво рационално зрънце. Придворните на Путин - а това са няколко десетки души, са онези, които парализират целия конституционен строй на Руската федерация. Това не е някаква диктатура, а просто един телефон. Ние така и не усещаме, че не е Путин онзи, който в действителност управлява страната. Путин делегира президентските пълномощия на малка група хора. Това, между другото, може и да е длъжностно престъпление, не съм съвсем сигурен. Той делегира дори пълномощията си на върховен главнокомандващ, а това, с извинение, си е вече истинско военно престъпление.

Когато говорим, че "Путин е направил нещо", ние всъщност говорим за действията на Сечин, на двамата братя Ковалчук (Юрий Ковалчук, съпритежател и председател на съвета на директорите на банка "Россия", и Михаил Ковалчук, директор на Научния институт "Курчатовский" - б.ред.), а още и за Ротенберг (бизнесмена Аркадий Ротенберг - б.ред.) и за готвача Пригожин (бизнесмена Евгений Пригожин - б.ред.). Естествено става дума и за ръководителите на президентската администрация Вайно и Кириенко.

Тези хора разрушават моята държава. Фактът, че тя още издържа на тяхната политика, говори за качеството на нашата работа в миналото. Но тя вече трудно удържа положението. Не изключвам възможността тя да бъде разрушена - но не от народно въстание под ръководството на Навални, а от кремълския двор. И това положение не може да се промени, докато тези хора не си тръгнат от властта и не бъдат изправени пред някой относително честен съд. Аз съм готов да ида на съд. В крайна сметка тези хора днес постоянно се кълнат в православието. Но Библията е книга за праведния съд, а днешна Русия е страната на несправедливия съд.

Русия
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Странно

  37 13 Отговор
  Защо всеки като изпадне от каруцата и почва да лае по нея!

  Коментиран от #4

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор

 • 3 Такааа

  22 8 Отговор
  От цялата статия прочетох само дойче веле. Това обяснява всичко.
 • 4 гост

  18 12 Отговор

  До коментар #1 от "Странно":

  Типично по руски , бащицата е светец , но придворните го провалят , ахаххх !!! Значи сменяме придворните и бащицата ще векува , ахаххаха !!! Крепостничеството може да се отмени законово , но от руските глави няма кой да го изкара , да не говорим от русофилските , ахаххх !!!

  Коментиран от #13

 • 5 ХА ХА

  19 5 Отговор
  ЕСТЕСТВЕНО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ.!!! НАЙ ДОЛНАТА ШОРОШКА ПРОПАГАНДА.394
 • 6 ванката

  8 1 Отговор
  аз смятам че няма нито един реален управляващ на дадена държава да се показва по медиите и да знаят хората за него всички са разни марионетки на задкулисни управници...

 • 7 Пеньо

  10 12 Отговор
  Както и да го наричат в Русия, това си е чиста диктатура. Каква ли каша ще настане след падането на диктатора!

  Коментиран от #15, #16

 • 8 патриотъ

  10 5 Отговор
  Дойче веле-глупости меле!
 • 9 немезис

  6 4 Отговор
  Горката Русия !!!
 • 10 Справедлив

  12 8 Отговор
  Този "съветник"на Путин го ритнаха отзад след едно скандално изказване по повод гей-пропагандата в Русия-било много хубаво да се пропагандира джендърството и гей идеята сред децата-веднага го ритнаха. И сега се изживява като дисидент.....Как DW все ги намира едни такива"обидени" на Путин "експерти"-???

  Коментиран от #12

 • 11 Хер Отто Флик

  13 4 Отговор
  Кукловодите- братя Ротенберг, Олег Дерипаска, Березовски, берл лазар.... всичките чифути- близки до клана Ротшилд и клана Рокфелер! Русия от 100г я управляват хазарските евреи!
 • 12 Хер Отто Флик

  8 4 Отговор

  До коментар #10 от "Справедлив":

  Я ми кажи, защо шеломович целува деца по голите пъпчета? Защо в Русия, всяко углавно дело за педофилия се прекратява "свише"?
 • 13 Хаха

  7 3 Отговор

  До коментар #4 от "гост":

  Абе пий си хапчетата и чакай следващият виц от Дойче зеле и раб.дело.напред
 • 14 Олигарх

  7 4 Отговор
  С путя екстра си крадем , и за пра пра внуците ще има, дето отдавна са в гнилия Запад.
 • 15 Симо

  6 4 Отговор

  До коментар #7 от "Пеньо":

  Нищо няма да стане. Просто Руския вече веднъж се довери на анално податливи "експерти" като този. Освен че разкрадоха страната , накрая я разпаднаха . Втори път няма да има. Най вероятно ще дойде на власт добре подготвен човек , който ще продължи курса който е посочил Путин. Няма да се учудя ако Путин бъде обявен за пожизнен, както Си Дзипин. Именно за да няма връщане към лизането на САЩ по едно място.
 • 16 Хер Отто Флик

  7 2 Отговор

  До коментар #7 от "Пеньо":

  Най- вероятно гражданска война! КГБ ист никога няма да сдаде властта без кръвопролития!
 • 17 Клоун

  1 2 Отговор
  Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха........ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! Мдддаааа......... когато те изритат за непрофесионализъм, започваш да се правиш на "умен"!!!!
 • 18 БАРС

  2 4 Отговор
  На тоя няма начмн да не са му платили добри пари за да говори против ПУТИН.Един вид журнолята искат да покажат че информацията е вярна.Тоя наверно е пикал срещту вятъра и ПУТИН го е изгонил И нтерестно защто не го е казал по рано когато е работил в кремъл.
 • 19 БАРС

  3 3 Отговор
  На тоя няма начмн да не са му платили добри пари за да говори против ПУТИН.Един вид журнолята искат да покажат че информацията е вярна.Тоя наверно е пикал срещту вятъра и ПУТИН го е изгонил И нтерестно защто не го е казал по рано когато е работил в кремъл.
 • 20 Усмивката

  2 0 Отговор
  След като прочетох част от АНАЛ етичните напъни на въпросния Глеб Павловский, че една от големите заслуги на Путин била че възстановил армията...въпреки че е използвана неправилно ....коментарите са да тук.Егати съветниците ,егати архитектите.Третият райх взе да бледнее
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор

 • 22 стоян георгиев

  3 0 Отговор
  прав е глеб ,но и не е.в русия винаги е имало едно невярно мнение че добрия цар е бил заблуден и грешните решения са взимани от други.още от погачов тази илюзия е струвала главата на вярващите.при сталин мнозина до последно са молили сталин да бъде информиран за репресиите наредени от самия сталин.така е и днес за съжаление.глеб си мисли че готвача или спаринг партньора на путин са някакви фактори ама сериозно се е объркал.просто те са удобни марионетки.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.