Last news in Fakti

16 Декември, 2018 08:57 7 750 46

Формулата 10-15-20 за силна българска армия

  • армия-
  • превъоръжаване-
  • атлантически съвет

Превъоръжаването ще раздвижи икономиката ни

Формулата 10-15-20 за силна българска армия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Армията ни е изправена пред предизвикателства. Тя е получила близо 2 милиарда лева за модернизация и превъоръжаване в последните 15 години. Това припомни на организирана от Атлантическия съвет конференция Велизар Шаламанов.

Той припомни, че парламентът вече е задвижил модернизация за над 4 млрд. лв в следващите 10 години. Публичен подробен анализ с каква ефективност са били изразходвани досега милиарди от бюджета няма.

„Ние нямаме проблеми с личния състав, който е подготвен, и е на изключително високо ниво; във всички учения, в рамките на съществуващата техника, е доказал пълна съвместимост. Във всички операции, за които, за съжаление, техника в много случаи ни осигуряват съюзниците, нашите офицери и войници се справят отлично. Но това, което те очакват от българското правителство, е модерна техника, съвместима със стандартите на НАТО.

За целта е нужен политически консенсус за програмата 10 – 15 – 20“, поиска Велизар Шаламанов.

Той разкри, че през следващите 10 години можем да заделим 15 млрд. лв., за да ги вложим в 20 проекта за превъоръжаване. Последните трябва да бъдат обсъдени внимателно. Изпълнението на тези проекти трябва да доведат и до инвестиции в българската икономика.

Така ще се повиши жизнения стандарт на българина.

Военновъздушните сили са най-големият получател на средства от военното министерство. Между 2003 и 2014 г. за тях са отишли над 1.28 млрд. лв. Към тази сума трябва да се добавят и парите, давани за ремонт на изтребители и хеликоптери за последните 4 години.

От 15-те нови хеликоптера за нуждите на ВВС едва 6 летят. Тези машини бяха купени за въздушна поддръжка на сухопътните войски, но не допринасят с нищо за способностите на пехотата, тъй като са поръчани без бронировка и въоръжение.

При самолетите положението също е плачевно. От три нови транспортни самолета лети само един, отново заради липса на договор за поддръжка.

През 2010 г. правителството „Борисов 1“ оряза военния бю­джет с 37 %, вследствие на което започна кадрови срив в Българската армия, който не е преустановен до днес. Непо­пълнените 4 500 места за професионални войници и сер­жанти, предимно в Сухопътните войски, са най-красноречивото доказателство за провала на тази политика.

Години наред правителства, политически лидери, военни и цивилни лица в МО изразходват неефективно или не усвоя­ват значителен военен бюджет, без да осигуряват на българ­ската държава нарастващ военен потенциал, обучени, моти­вирани и боеготови формирования, ускорено прилагане на стандарти на НАТО, закупуване и овладяване на оръжие, техника и боен опит от водещи съюзници.

От Атлантическия съвет посочват, че при наличието на политическа воля България е в състояние да достигне равнище на разходите за отбрана от 2% от БВП още през 2020 г. Това ще доведе до възможност за реализиране на цялостна програма за развитие на отбранителните способности до 2030 г., а българското общество ще подкрепи тази политика, ако бъде убедено, че ресурсите ще бъдат управлявани ефективно.

Инвестирането в собствения отбранителен капацитет трябва да върви заедно с все по-дълбокото интегриране на българските въоръжени сили и отбранителна технологична и индустриална база с тези на съюзниците ни. Разположена на границите на НАТО и ЕС, България ще се възползва от всички възможности да привлече съюзно финансиране за развитието на отбранителния си потенциал, изграждането на съвместни съоръжения и постоянното разполагане на определени съюзни сили на своя територия, смятат от Атлантическия съвет.

От организацията посочват, че НАТО остава основен стълб за противодействие на агресив­ни действия спрямо България. Европейската отбрана е от изключително значение за развитие на отбранителните ни способности, но не е и в обозримо бъдеще не може да бъде разглеждана като гарант на националния ни суверенитет и териториална цялост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Два милиарда подарени на краварите

    61 6 Отговор
    за да ги харчат за войни! А на практика нямаме боеспособна армия, направиха ни обслужващ персонал, тиловаците на НАТО!
  • 2 Гост 1

    78 4 Отговор
    какви войници какви оръжия в тази разградена и ограбена държавица без никаква икономика и народ смлян от 'преходи' и реформи ?
  • 3 Хахото

    36 6 Отговор
    Ама защо само 15 милиарда за въоръжаване, по добре 150 милиарда, даже кръгло 200 милиарда е най добре.
  • 4 mediator37

    29 12 Отговор
    Всеки народ и държава се гордее с армията си, ние даже нямаме армия.

    Коментиран от #14

  • 5 гост46

    21 5 Отговор
    Като пише за армията защо снимката е на полицаи?
  • 6 Кcaniba

    34 8 Отговор
    пенсионерите ни са по кофите, те 15 милиарда за пушкала ще заделят!!!
    Надупени в угода на империята на злото фащ!!!
    Циганите да и правят войници, за да оправдават майченските!!!!

    Коментиран от #36

  • 7 Мнение

    26 5 Отговор
    Основната причина да ни приемат в НАТО е да се премине към превъоръжаване на армията, като основен източник да бъде САЩ.
    За да се превъоръжи една армия като нашата изцяло са и необходими от 50-100млрд. долара. От тези 100млрд. около 60% ще отидат в американсите фирми. В статията не става въпрос за силна българска армия, а за принудително плащане на цената за членството ни в НАТО. Бавенето на оръжейните сделки е единственото правилно политическо решение, но Доналд започна да става нетърпелив.

    Коментиран от #11, #24

  • 8 хашоги

    20 1 Отговор
    Доналд да го духа като е нетърпелив!
  • 9 247

    13 1 Отговор
    България е ограбена тотално не е интересна за война така че споко
  • 10 БКП

    26 2 Отговор
    На тоя продажен чантаджия Шаламан Велизаров, мястото му пред наказателния взвод. Как ще има полза българската икономика като техниката, която ще купуваме е западна, мръсник продажен.
  • 11 По скоро ни приеха

    32 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мнение":

    за да ни унищожат въоръжението което имахме(а то не беше малко) и още, да ни отцепят от Русия. САЩ го направи под натиска на Турция. На турската граница имахме ракети които можеха да унищожат Турция, и тя трепереше от това. Сега като ни свалиха гащите, Турция започна да се перчи. Нито САЩ, нито Турция искат България да бъде въоръжена, по скоро искат само територията ни, за бази естествено!

    Коментиран от #18, #40

  • 12 Бат Мишо

    26 3 Отговор
    Най голямото унищожение на прехода ,беше над Българската армия ЕДИНСТВЕННИЯ ГАРАНТ на държавността....даже под турско робство сме имали повече българи с оръжие в ръце като хайдути отколкото е сега числеността на БА ....Др чисто разграбване беше Костовото над селското стоп където се разбиха и продадаха на безценица кооперациите -за да се работи земята на бучук парче и да спаднат обработваемите площи с 30 проц и да плющим некачествен турски и китайски внос и ГМО и да караме с километри край пустеещи ниви и лозя -а секи помни кък ПРОДАВАХМЕ ВИНО НА АНГЛИЯ ,КОНЯК НА ГРУЗИЯ,КОСМИЧЕСКИ ХРАНИ НА РУСИЯ- бехме на 2 място в света по производство на космически храни В ШИВАНИЯ СВЯТ -ся ще ми кажете че произв на храна за в космоса е морално остаряло соросчетата сигурно ...кът знам кък съ ви промили мозъците няя съ учуда ...и да гледаме кък секи пощипва с кравичките или с малко китайско тракторче по декар два кът в каменната ере- Ена скапана Румъния си комасира земята 1992

    Коментиран от #16, #21

  • 13 Бат Мишо

    28 3 Отговор
    българската армия по оценка на ЦРУ от 80 те години е СЪС НАЙ ВИСОКА БОЕСПОСОБНОСТ след армията на СССР - а МОРАЛНО ВОЛЕВИТЕ КАЧЕСТВА на войниците и пилотите и сачеството на подготовката е оценено НА НАЙ ВИСОКО НИВО от всичкия Варшавски договор армиите ДОРИ ПРЕД ТАЗИ НА СССР...Същия доклад ИЗКЛЮЧВА при бойни действия Българската армия да се деморализира или разбяга или да се поддаде на психологическа война и се оценява че същата ще нанесе УЖАСЯВАЩИ щети на Гърция и Турция със ракетното си въоръжение -споменават се и 10 те ни ядрени бойни глави и СКЪД овете които ги носят- СТАНАЛИ ПОВОД ДА НЕ СЕ ПОДПИШЕ ДОГОВОРА БЕЗЯДРЕНИ БАЛКАНИ 90 те години

    Коментиран от #15, #30

  • 14 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Тиквата тогава ше начело на форбс за най богатите на планетата и отвъд нея муахахахаха
  • 15 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 10 Отговор

    До коментар #13 от "Бат Мишо":

    Глупости
  • 16 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 14 Отговор

    До коментар #12 от "Бат Мишо":

    Да на грузия коняк си продавал хахахах
  • 17 Бат Мишо

    15 0 Отговор
    за сегашните ДЕМОКРАЦИОННИ морално волеви качества на армията е излишно да ви пиша -пример от вчера- дал БЪЛГАРСКИ РЕЙНДЖЪР на жената колата за скрап ,вместо да я ремонтира и когато си я поискала и счупил врата , после заплашвал СВОЙ РОДНИНА с убийство ако не го укрие или съдейства ....КЪДЕ ЩЕ Я СРАВНЯВАШ ТАЯ УТАЙКА С едновремешната армия и морала и
    Че ний къкто сме на по 45-50 години Е СЯ ако съ фанем тъс днешната ДЕМОКРАЦИОННО -ЖЕНДЪРСКА армия с шамари ще я изтребим без оръжие да имаме -КЪМО ЛИ ТЕ НАС ДА ЗАЩИТЯТ
  • 18 Фатих Мехмед

    4 14 Отговор

    До коментар #11 от "По скоро ни приеха":

    Ка ше унищожиш Туркия бее муахахаххаха имали 10 ракети и щели да унищожели Туркия муахаха а Туркия колко ракети има и про а?муахахаха

    Коментиран от #31

  • 19 Бат Мишо

    9 1 Отговор
    До тошибиян
    ДА ТОШИБИЯНЕ -баща ми бачкаше в белослав на пристанището -където правеха бутилките за ПЛИСКА И СЛЪНЧЕВ БРЯГ а едни руски кораби ЧАКАХА ДА ГИ НАПЪЛНЯТ и кът се напълнеше 1 ия кораб ЗАСТАВАШЕ ДРУГИЯ щото ЗАВОДА НЕ СМОГВАШЕ -
    ВКЛ 4 ферибота - ЩЕ ТИ ДАМ ИМЕТО НА 2 които още помня
    ГЕРОИТЕ НА ОДЕСА и ГЕРОИТЕ НА СЕВАСТОПОЛ -толкос съм ги гледал кът ходя на бачкането на баща ми ЧЕ СЪМ ЗАПОМНИЛ ИМЕНАТА ИМ -др 2 ферибота бяхя пак некакви герои И САМО ТОЯ КУРС ПРАЕХА - КОНЯКА бутилиран ОТ БЕЛОСЛАВ -ПОТИ нон стоп
  • 20 Бат Мишо

    10 4 Отговор
    До Фатих Мохамед
    ДА мохамеде 10 скъда със 150 килотона или сегашния им екривалент Искандер са в състояние да унищожат Турция ....дори сегашното ПВО на Турция и САЩ не е в състояние да прехване СКЪД-за справка от 10 изстреляни СКЪД а на Садам пейтриотите унищожиха 4 -можеш да провериш
    А ПВО на Турция все още е Пейтриот -
    Кът купите С400 от Русия ЧАК ТОГАС ще станете друга бира

    Коментиран от #32

  • 21 Вили

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Бат Мишо":

    Чиляк, като сме имали цветуща икономика защо България фалира и спря да изплаща външния дълг.

    Коментиран от #34, #44

  • 22 Бат Мишо

    11 5 Отговор
    ПС 2
    до фатих мохамед
    Турция мохамеде И ДО ДНЕС няма стратегически ядрени ракети
    а България имаше и ракети и 10 бойни глави - 7 за турция и 3 за гърция -ТЪС за Истанбул седеше в силоз във Родни Балкани между Варна и Камчия -тавана му се движеше барабар с дърветата и тревата и след 4 минути иди изтрий Истанбул от картата къкто и 6 та турска армия-още мъ е яд че не натиснах копчето кът давах оперативен

    Коментиран от #45

  • 23 волен сидеров

    15 1 Отговор
    ей спрете се -кой ще тръгне да умира за тези мафиотски структури в България-ПО ДОБРЕ НЯКОЙ ДА НИ ПРЕВЗЕМЕ И ДА Я ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ-иначе геноцида върху народа ни от собствените ни чорбаджии е на път да я ливидира...НИКОГА НЯМА ДА СЕ ЗАПИША В АРМИЯТА НИ В ТОВА СЪСТОЯНИЕ НА УПРАВЛЕНИЕ-НЕ МИ ТРЯБВА ДА УМИРАМ ЗА ТЕЗИ ИЗЕДНИЦИ
  • 24 Бре

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мнение":

    100 млрд долара?! Добре, дай да видим сега - теоретично - избухва война. Врагот, да кажем, има 1 милион войска. По 100 000 долара на връжи калпак да го изтребим - няма ли да е по-евтино да му "поръчаме" войниците един по един на наемни килъри?!
  • 25 Бат Мишо

    3 1 Отговор
    ХАХАХАХ - Гледам още прай същия кораб същите рейсове
    САМО ДЕТО КОНЯКА ГО НЯМА на пристанище Варна Запад - Белослав - щото ся руснаците кал ще пият ама не нешо от нас да купят - Британски икономист каза че Костов е луд да остай Руските пазари КОГАТО ЦЕЛИЯ СВЯТ СЕ СТРЕМИ да излезе на източните пазари
    Е ГИ КУРСОВЕТЕ НА КОРАБА И ДНЕС

    Последно пристанище Actual time of Arrival (UTC)
    Varna 2018-11-28 06:15
    Chronomorsk 2018-11-26 05:35
    Poti 2018-11-21 07:07
    Poti 2018-11-11 04:22
    Varna 2018-11-06 04:20
    More Port Calls
  • 26 Бат Мишо

    12 0 Отговор
    До волен сидеров
    Прав си волене ,за днешните мафиоти никой няма да тръгне да воюва -най мноу да идем да стреляме барабар с врага по парламента
  • 27 Никол4о

    0 0 Отговор
    За всички тук пишещи и философстващи: прочетете skandalno.net!
  • 28 БКП

    9 1 Отговор
    Хората ровят по кофите с боклук, а тоя гнусен еничар Шаламанов иска оръжие за милиарди да купуваме.
  • 29 БКП

    13 0 Отговор
    И как точно превъоръжаването ще раздвижи българската икономика, след като оръжието ще е внос, тоя дебил за олигофрени ли ни има.
  • 30 Прав си бат Мишо

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бат Мишо":

    Служих в бойно поделение до турската граница. Тогава като знам какви диваци бяха кашиците, една рота щеше да унищожи поне две турски, а като гледам сега какви тюфлеци събират в платената армия, смях ме побива, той станал 100 кила отишъл войник да става!? Ама нали за теляци ги вземат, виж за това стават, да къпят американски чернилки.
  • 31 рязано турче питай дядо си

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Фатих Мехмед":

    тогава Турция не смееше да гъкне, но на зомбирани няма смисъл да се обяснява, само ще гледат като теле!
  • 32 Мислиш ли че Русия

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бат Мишо":

    ще продаде на Турция ракети със същите способности, с които е въоръжена руската армия. Русия продава ракети със занижени параметри. По външен вид нямат разлика, но по боеспособност са различни и не отговарят на оригиналните. Не се връзвай на това турче, не го ли виждаш, че е "фанатик" без покритие.
  • 33 Гост

    6 1 Отговор
    Сега няма армия и е пълна порнография,дайте за болни,инвалиди,пе нсионери боклуци крадливи
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 1944

    1 1 Отговор
    абсурдно е българия да е член на нато, а всички командващи да се кланят на кремъл. не останаха мъже в армията, само жалки и страхливи роби.
  • 36 Българите по кофите за боклук

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кcaniba":

    а парите ни отиват за тези педали "Тръмп номинира гей за посланик на САЩ в НАТО?

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще номинира Ричард Гренел на поста посланик на страната в НАТО, съобщава "Блумбърг", цитиран от "Политико"." Като няма прокопсия, дий воле, дий!?
  • 37 Вили

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Икономиката ни фалира":

    Дивите комунисти станаха диви капиталисти. Гробокопачите на капитализма станаха капиталисти.
  • 38 abv

    5 1 Отговор
    Повечето автомобилна техника е от 70- те години. Все още се използват марките УАЗ, ЗИЛ 130, 131,555, Урал 375, МАЗ 500, Краз. Всичко това с бензинови мотори без МАЗ и КрАЗ. Разходните норми на камионите започват от основна норма 38 л. за ЗИЛ 130 и достигат до 71.5 л на 100 км. за Урал 375 Не е нормално в 21 век данъкоплатците да плащат такива разходи за гориво на армията, която освен всичко друго и не заплатена както трябва.

    Коментиран от #39

  • 39 Каква я вършат че и да им се плаща

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "abv":

    Нищо не вършат за България, те служат на САЩ, нека те им плащат! Като искат пари да ходят във френският легион!
  • 40 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "По скоро ни приеха":

    Ракетите от които трепереха съседите ни СС 23 бяха базирани в село Телиш и в град Ловеч.

    Коментиран от #41, #46

  • 41 Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Пешо":

    Така е! Ракетите за първи и втори удар бяха в Телиш, Плевенски, а след това на специални тележки се подвозваха от "Гуровото" поделение край Ловеч. Изстрелването ставаше от внушителни автомобили наречени "стартоваци".

    Коментиран от #43

  • 42 Arsenal

    7 1 Отговор
    Ефективна армия има когато държавата има силна икономика и не е прогнила от корупция.За България това не важи.Доксто ни управляват невежи и некадърници светлина в тунела няма да има.Весели празници на всички истински българи!
  • 43 Не само там

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Иво":

    и по турската граница имаше, викаха им глухите, защото само нощно време тренираха. През деня само птички се чува там. Всичко е скрито под земята. Дано не са нарязани ракетите.
  • 44 Заради

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Вили":

    Заради всички "успешно" управлявали ни до сега,чиляк.
  • 45 Аз Клавдий

    0 3 Отговор

    До коментар #22 от "Бат Мишо":

    Бат Мишо???? За кви копчета, за кви 10 ядрени бойни глави говориш бе човек? Пийте си хапчетата моля ви!!!
  • 46 Прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Пешо":

    За Телиш си абсолютно прав. Другото не го позна.