Last news in Fakti

28 Декември, 2018 18:33 2 996 25

От януари 2019 г. събираме оферти за бронирани машини на пехотата

  • бтр-
  • армия-
  • оферти

През 2018 г. за първи път броят на постъпващите на военна служба е по-голям от броя на напускащите

От януари 2019 г. събираме оферти за бронирани машини на пехотата - 1
Снимка: БГНЕС

През януари 2019 г. ще бъдат изпратени искания за предоставяне на предложения (RFP) по проекта за придобиване на нови бронирани машини за Сухопътните войски. В ход е и процедурата за придобиване на нови бойни кораби за Военноморските сили.

Това съобщават от Министерството на отбраната. Оттам отчитат редица положителни тенденции през изминалата 2018 година. Сред тях са:

На финалната права е проектът за придобиване на нов многоцелеви изтребител. Министрите на отбраната и на икономиката внесоха в Министерския съвет доклад, с който се предлага парламентът да разреши преговори с правителството на САЩ за доставка на Ф-16 блок 70.

Стартира и проект за осигуряване на съвременна екипировка за българския войник като отделни компоненти вече се тестват в Сухопътните войски.

От 6 години насам за първи път през 2018 година броят на постъпващите военнослужещи надвишава броя на напускащите. Общият некомплект на личния състав засега се запазва в рамките на 15-20%, но вече се отчита намаляване на некомплекта при сержантския състав след преназначаване на войници, завършили обучителни курсове. През 2012 г., например, 1503 военнослужещи са свалили униформата, като на техните места са постъпили едва 176 младежи. Две години по-късно – през 2014-а броят на напускащите достига 1707 при само 221 постъпващи на военна служба.

През 2018 г. заплатите на военнослужещите бяха увеличени средно с 10%, като с толкова ще бъдат увеличени и от 1 януари 2019 г. Повишението на доходите ще стане по нов, по-справедлив модел – според натовареността и отговорностите на хората.

За първи път от 28 години бяха осигурени средства за ремонт на танковете Т-72 – 11 млн. лв., както и 30 млн. лв. за строителство и ремонт на сграден фонд и инфраструктура на военните формирования на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, на Стационарната комуникационна и информационна система и Военно-географската служба. 10 млн. лв. бяха осигурени за нуждите на Военномедицинската академия и 2 млн. лв. за военния санаториум в Поморие.

Правителството гласува и сериозни средства за възстановяване и поддържане на летателната годност на бойните самолети Су-25 и МиГ-29 – съответно 82 милиона лева и 71,6 милиона лева, както и за ремонт на хеликоптерите „Кугар“, „Ми-17“, „Бел“ и на самолетите „Спартан“, „Пилатус“, „Л-39“.

През 2018 г. състоянието на търговските дружества на Министерството на отбраната бележи тенденция към стабилизиране. Положителен финансов резултат отчитат седем търговски дружества, сред които са: „Интендантско обслужване“ ЕАД, „Снабдяване и търговия – МО“ ЕООД и „МОБА“ ЕООД. Увеличава се размерът на печалбата на ТЕРЕМ Холдинг ЕАД, „Интендантско обслужване“ ЕАД и ДКЦ „Св. Георги“ ЕООД, Хасково.

В ход е нова жилищна програма на Министерството на отбраната. След ремонт ще бъдат предоставени за ползване ведомствени жилища в различни райони на страната. Само в София ще бъдат обновени близо 110 апартамента, които ще бъдат предоставени на безквартирни военнослужещи.

В края на 2018 година ръководството на Министерството на отбраната отправя към военнослужещите и цивилните служители най-сърдечни пожелания за здраве, лично щастие и високи резултати при изпълнение на функционалните задължения. Нека с общи усилия изведем подготовката на Българската армия на нови, по-високи нива, съответстващи на промените в средата на сигурност в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЛАМАТА

    30 1 Отговор
    АБЕ НАПРАУ ОТИВАЙТЕ ПРИ ГОВЕДАРИТЕ С ПАРИТЕ И КВО Т ВИ ДАДЪТ - КУЦО САКАТО ЗИМАЙТЕ.....

    Коментиран от #9

  • 2 ХанкоБрат

    17 0 Отговор
    Аз продавам американски машини само по 1 милиард бройката. Бочко пръстовете да покаже, че е патриот и милее за България и да купи от тях 200-300 броя.
  • 3 kjl

    25 2 Отговор
    Нека направо отворим американската оферта! И без това ще е най-добра за нас! Нищо че нито министър председателя, нито търбух войвода могат да четат на английски.
  • 4 Абдул Азис

    29 1 Отговор
    Офертата е само една- пребоядисани американски дараци пета употреба. Чичо Сам обича да бъде лизан по топките.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бесен

    19 0 Отговор
    Непременно американски от войната във Виетнам. Цецо Цв Цв ще оправи работата.
  • 8 ба го

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "хаха":

    Прави ,ама не виждаш ли че са скъпи.....86$.
  • 9 куку руку ку

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЛАМАТА":

    Явно х'америте имат нещо за бракуване и с'я ши му вземат двойна цена...
  • 10 Guest

    6 13 Отговор
    Американски, английски, френски, немски няма значение само руски боклуци да не купуват.
  • 11 Кукуригу

    12 0 Отговор
    Кви оферти кви 5 лв бе овце ,ше е каквото каже чичо скруч,пребоядисани с панделка тествани 30 години из близкия изток
  • 12 IYI

    17 1 Отговор
    Само преди няколко години в мандата на Борисов, бе затворен заводът за бронираната техника "Бета" - Червен Бряг. Оборудването бе разпродадено за скраб. Сега вече нямаме завод да кси ги произведем и ще дадем над 1 милиард на чужди фирми за да ни произведат бронирана техника! - Не беше ли по- добре този 1 милиард да бъдат вложени в нашите предприятия? Не можаха да купят проект или да направят джо инвенчър с някой производител? Разбирате ли за какво говоря? - Умишлено бе съсипано всичко от говедото от Банкя за да купуваме и да зависим от чужди държави. Така ще бъде и с корабите! Няма по- голяма национален предател от Борисов. За какво се прави този конкурс след като е ясно, че ще е като със самолетите
  • 13 БКП

    12 1 Отговор
    Мръсни продажници, само Народен съд за вас и разстрел. Ако питате мен и без съд трябва да се ликмидират тия престъпници, затриха нашия завод за да храним американците като им купуваме боклуците.
  • 14 Средна възраст

    10 1 Отговор
    Служил съм в армията! А по мое време имаше!Не мога да повярвам колко "много"се се прави за нея.Разпродадоха техниката за жълти стотинки,а сега ще купим техника по-стар модел за милиарди.А агитката на един селски отбор е по-голяма по численост.
  • 15 Средна възраст

    10 0 Отговор
    Имаме заводи за военна техника.Защо не си поръчат там?
  • 16 Гост

    2 4 Отговор
    В Турция се произвеждат бронирани машини, както за армията така и за полиция. Техниката им би трябвало да е добра и изгодна за нас. Имат големи поръчки от много страни. Вместо тези ахмаци в парламента да гледат да лапнат някой лев и да ощетят всички, нека поне веднъж да направят, така че МО и МВР да получат техника, която да отговарят наистина на нуждите ни. Купуваме Хъмви-та, които са изцяло безполезни, тъй като нямат никаква защита, отделно за всяка част, която трябва да се подмени плащаме мита. МВР ползват стари Ивеко и новите Транзит, от които първите са машини, които морят персонала, вторите нямат никаква защита за тях. Може би не съм специалист, експерт или нещо подобно, но предпочитам по-новото, по-евтиното и по-надеждното в сравнение с нещо, което е на въоръжение от 40-години. Нека да купим от Турция техниката, така или иначе те имат нужда от пари и ще получим по хубава оферта.
  • 17 Голям прос

    4 0 Отговор
    Защо са ви оферти, то е ясно, че ще са някакви още непроизведени "Брадли", защото завода за тях още не е построен
  • 18 Гост

    3 4 Отговор
    Ех защо не съм сега войник да се кефя на американската техника, каква мъка беше преди с руската военна техника постоянно се чупеше.
  • 19 Яшко

    1 1 Отговор
    Ами мн по изгодно е да ни ги набутат за нови отколкото да си ги рециклират,яшааа бе тикви ,върхът на сладоледа после ше ни начукат и някой друго корито от втората световна с парен двигател и ей ти гордостта на българския флот,
  • 20 И за кого ще е цирка?

    2 0 Отговор
    То понеже си нямаме БГ воинни заводи, та ще търсим да спонсорираме чужди...
  • 21 1234

    1 1 Отговор
    змаем че ще изхарчите нашите данъци за двойно по скъпи американски боклуци..... да ви пукнат децата на всички предатели!
  • 22 Ventura

    0 0 Отговор
    Да направят постъпки и за
    войници! И да побързат че
    Германците вече офертират
    за тяхната армия.
  • 23 mediator37

    1 0 Отговор
    Евтини колесни машини ще вземат, непроходими, уязвими, голямогабаритни, ремонтонепригодни и моралноостарели от клас бронетранспортьор, а не бойна машина на пехотата. Армията ни ще продължи да е беззъба пасмина без танкове и артилерия.
  • 24 Димов

    0 0 Отговор
    Щом решихме да купим самолет на почти 50г, нека сега вземем танкове Рено-ФТ17. Да си подхождат едното с другото.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове