Last news in Fakti

17 Януари, 2019 13:00 3 677 40

Сърбия и Русия – вечна дружба?

  • сърбия-
  • русия-
  • путин-
  • владимир путин-
  • александър вучич

Еуфорията в Белград около поредното посещение на президента Путин е сигурен знак за това, че кандидатката за еврочленство Сърбия все още е по-близо до руските, отколкото до европейските стандарти

Сърбия и Русия – вечна дружба? - 1
Снимки: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седемдесет хиляди – толкова хора щели да посрещнат Путин в Белград, пишат сръбските булевардни издания. Може и да се съберат толкова. В Белград обичат руския президент, а посрещането му се организира от няколко малко известни НПО, които са нещо като авангард на управляващата Сръбска прогресивна партия. За идването на Путин тя тихомълком мобилизира като посрещачи своите членове и техните семейства от цялата страна. В интернет се разпространяват съобщения с недоказана автентичност, според които на всеки участник в посрещането се обещава хонорар от 13 евро, плюс храна и автобусен транспорт. Търговията с тениски с лика на Путин и руски знамена вече върви с пълна пáра.

Путин като предизборна реклама

Сръбският президент Вучич видимо много държи да се снима с Путин на фона на възторжените тълпи, защото от началото на декември десетки хиляди недоволни сърби протестират в Белград срещу неговото управление. Те настояват за прекратяване на политическите насилия и за обективни новини по държавната телевизия. Вучич отхвърля всички техни искания и на няколко пъти намеква за предсрочни избори. Всъщност неговото всекидневно, напрягащо и изтощително присъствие по всички канали създава усещането за непрестанна предизборна борба в хода на целия му мандат дотук. А по-добра предизборна реклама от тази с Путин Вучич едва ли може да намери.

Но цялата работа сигурно е изгодна и за руския президент. Защото според едно допитване на института „Левада", все повече руснаци упрекват Путин заради проблемите в страната. „Тъкмо поради това Путин иска да посети държава, която е кандидат за приемане в ЕС, а не някаква бивша бананова република на Съветския съюз, чийто граждани го обичат, ценят и подкрепят. А Сърбия е точно такава", казва политологът Борис Варга.

Сърбия и Русия – вечна дружба?

Символични жестове и стратегическа амбивалентност

Вучич и Путин досега се срещали 12 пъти. Но сегашната среща представлява нещо съвсем особено. Вярно, и сега пак ще има патетични жестове: преди посещението руският външен министър Сергей Лавров каза, че сърбите и руснаците били „истински братски народи". Стана известно още, че Вучич ще получи ордена „Александър Невски" – едно от най-високите руски държавни отличия. Сред неговите носители са близки до Кремъл олигарси, високопоставени политици като националистът Владимир Жириновски и комунистът Генадий Зюганов, чужди държавни глави като президентът на Беларус Александър Лукашенко и неговият колега Нурсултан Назърбаев в Казахстан. Проправителствените медии в Сърбия наричат връчването на ордена „историческо" събитие.

Една платформа за журналистически разследвания представи доказателства, че през 2018 година в булевардните медии, обслужващи властта, са се появили 700 публикации с лъжи, изопачаване на факти и заблуждаващи твърдения. Винаги на бял кон са героите Вучич и Путин, а в ролята на лошите се явяват опозиционните политици. Същите тези издания сега подгряват настроението – в полза на Путин и срещу протестите. Ръководителят на германската фондация „Хайнрих Бьол" в Белград Зимон Илзе констатира: „Сърбия няма базисна стратегическа ориентация към Европа. Това ясно се вижда от заиграването с Русия."

За много привърженици на Вучич посещението на Путин, освен това, е добре дошла възможност да излязат на улицата срещу протестиращите вече месец граждани и, така да се каже, да се „преброят".

Залогът Косово

Путин и Русия играят ключова роля и по един съдбовен за Сърбия въпрос: Косово. Бившата сръбска провинция през 2008 година обяви своята независимост, но Сърбия не приема отцепването ѝ. С помощта на Русия и на Китай като членове на Съвета за сигурност, Белград блокира приемането на Косово в ООН. Сърбия иска да влезе в ЕС, но без да внася сериозни корекции в политиката си по отношение на Косово и без съвсем да се отказва от приятелството с Русия. А Путин може би е толкова твърдо убеден в сръбско-руската вечна дружба, че дори навярно желае една военно неутрална Сърбия като член на ЕС. Нека не забравяме, че Белград не участва в санкциите на ЕС срещу Русия. Зимон Илзе припомня обаче, че за да бъде приета в ЕС, Сърбия трябва да се присъедини към тези санкции, наложени заради анексирането на Крим.

По-близо до Москва, отколкото до Бюрксел

Две трети от сръбския външнотърговски оборот е именно с ЕС. Много повече сърби живеят, учат и работят на Запад, отколкото в Русия. В същото време Москва съумява със сравнително ограничен разход на сили да постигне доста сериозно политическо влияние в Белград. От 2009 година насам „Газпром Нефт" контролира цялата сръбска петролна индустрия и по собствени твърдения е инвестирал близо три милиарда евро в модернизацията. Но на сърбите това им излиза доста солено. Зимон Илзе казва: „За суровината от Русия Сърбия плаща значително повече, отколкото една Германия, например, която налага санкции на Москва".

Еуфорията около посещението на Путин в Белград би трябвало да поразбуди политиците в Берлин, Брюксел и Вашингтон. Да не говорим, че по такива показатели като медийна свобода, корупция или (не)правова държава кандидатката за еврочленство Сърбия все още е много по близо до руските, отколкото до европейските стандарти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 a taka

    25 20 Отговор
    сърбите винаги знаят къде да застанат една битка не са спечелили а винаги ще са по добре от нас
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 это хорошо

    4 7 Отговор
    Ами добре.Само не се знае докога и докъде,но по принцип е добре.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Eee

    16 15 Отговор
    Само СССР👍
  • 9 Патето яки

    22 13 Отговор
    Стандартни глупости на дойче веле.
  • 10 Тръмп

    15 37 Отговор
    Абсолютно вярна статия и анализ!!!:):):)Каквото сърбите сами си причинят с глупостта си,никой друг не може да им причини!!!:):):)Вучич е егоистичен лакей на Путин и така всички сърби са подлоги на комунистическа Русия!!!:):):)

    Коментиран от #20

  • 11 Borislav Popov

    5 8 Отговор
    Путин + Ердоган = ВНЛ
  • 12 Метгонтан

    11 17 Отговор
    Само като се замисля максимално позитивно , едно съпостявяне между Америка и Русия , и Русия надмогне ..... Идете в Расия и вижте как живеят хората там , и много бързо ще поискате да се американизирате

    Коментиран от #14, #23, #37

  • 13 Мишо

    13 4 Отговор
    Защо пък Сърбия трябва да влиза в ЕС? Ами да влиза в Евразийския!

    Коментиран от #19

  • 14 Да си знаеш

    16 8 Отговор

    До коментар #12 от "Метгонтан":

    Видяли сме ги и в САЩ как живеят-цели градове се продават след като гражданите им фалират-а банките им вземат всичко...и после бездомниците в кашоните под мостовете постоянно нарастват. А не ми ги фали американците-и там е мазало като навсякаде.
  • 15 Хахаха

    13 4 Отговор
    "На този свят ние имаме само двама верни съюзника - нашата армия и флота”, обичал да напомня на своите министри. „Всички останали, при първа възможност се опълчват срещу нас.”". Казал го Александър iii.
    Няма какво да се добави.
    Путин каза още по конкретно- никога Русия е нямала помощници и може да разчита само на себе си.
    Историята го доказа, че няма вечни приятели, а има само вечни интереси. Дано ние, руснаците, да не го забравяме, както правим обикновенно, когато трябва някога да спасяваме. Винаги в своя ущърб.

    Коментиран от #35

  • 16 дико

    11 10 Отговор
    Сърбия ще ни изпревари защото всички приватизирани предприятия работят и имат вече инвестиции за над 6 милиара евро за миналата годин
  • 17 Българан Балкански

    11 10 Отговор
    Сърбите си ги знаем. Ще облизват спаружения задник на джуджето, докато им плаща. Като свършат парите, свършва и любовта. Както е винаги при платената любов.
  • 18 Смърт за сърбоманите

    8 12 Отговор
    Върбите още дълго години ще тънят в руската кочина!И Сърбе на върбе
  • 19 Смърт за сърбоманите

    8 11 Отговор

    До коментар #13 от "Мишо":

    Защото никой човек няма да ходи да живее или работи в руската кочина! Виж колко върби има в Германия 700 000 + 300 000 още в Австрия = 1 милион а колко върбета има в Русия ? Кой нормален човек ще ходи да живее при тия алкохолици

    Коментиран от #21, #36

  • 20 Знаещ

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Тръмп":

    Знаеш ли, много си прав!!! То и при нас е така...............каквото си направим, ТОВА СИ И ЗАСЛУЖАВАМЕ!!! И сегашния хал, който много прилича на КРАХ в морално, етично, материално, интелектуално, образователно отношение СИ Е НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНО! Мизерия, миграция, болести и необразовани чалгари, джендърство и простащина.......ЕТО ТОВА Е НЕЩОТО, ОТ КОЕТО СЪРБИТЕ ПОНЕ ЗА СЕГА СА ЗАЩИТЕНИ!! Но ако се поведът по нашия акъл..............е, сори бате...........
  • 21 Възмутен

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Смърт за сърбоманите":

    Това за алкохолиците го разправяй на свинете-ингилизи по нашите плажове.......а колкото до работата- питайне 5-те милиона украинци КЪДЕ РАБОТЯТ СЕГА! Да не говорим за ВСИЧКИ БИВШИ РЕПУБЛИКИ, ЧЕ И НЯКОИ ОТ СОЦСТРАНИТЕ! А това да миеш чинии или нечии гъ...ве в германия.........НЕ Е ПРЕСТИЖ, А ГНУСОТИЯ И ОТВРАТ!
  • 22 българин

    2 5 Отговор
    май че именно в сърбия ще направят опита за атентат с/у путин :) нали имало такова предсказание :)
  • 23 ХАмерикан

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Метгонтан":

    Американизацията изглежда перфектно само в пропагандата и рекламите, в действителност страни прекалено обвързани с янките не са за завиждне, пуерто рико, хаити, куп държави от латинска амеркка, ами куба до революцията бе американски протекторат, на практика янките докараха кастро заради това, че преди това докараха народа им до просешка тояга. Умния не тича след богатия, защото богатия затова е богат, защото той е беден. Умния следва свой път, различен от този на богатия

    Коментиран от #27, #33

  • 24 Вили

    1 4 Отговор
    Познатите лозунги- Дружба от векове за векове- Дружбата между Русия и Сърбия е жизнено необходима, както слънцето и въздуха за всяко живо същество.
  • 25 патриотъ

    10 5 Отговор
    Сърбите са го казали-Бог на небето,Русия на земята!

    Коментиран от #29

  • 26 Спиро

    6 4 Отговор
    Сърбите никога не са били в стойка партер както нас по времето на социализма. Реално, никога не са били толкова васални като нас спрямо “Големият брат”. Когато тук живеехме като в лагер те можеха да пътуват където си искат и в Югославия частната собственост не бе ликвидирана така, както беше в България от живковистите. Тито не я разсипа тази държава така, както комунистите съсипаха България. Разликата е огромна. Спомням си как всеки отишъл по някакъв начин до Югославия си носеше от там ДЪНКИ!!! Тук това си беше стока лукс. Колкото и сега да звучи странно и да не се вярва от много хора. А това, че единици успяваха да си направят ТВ антена и да гледат сръбска телевизия.... Югославия за нас си беше “Запад” точно защото съветското влияние там не беше такова както в България. Не са я яли тая хурка...
    Ха сега да им е честито, но да знаят, че в момента пият а ще плащат по-късно
  • 27 Простотии

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "ХАмерикан":

    Не знаеш много за Куба ми се струва.
    Не знаеш нито какво е било преди Кастро а така и по времето на Кастро и след това.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ДОКО

    8 2 Отговор
    СЪРБИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ ПО УМНИ ОТ НАС..ЗА ТОВА ТЕ ЩЕ ВЪРВЯТ НАПРЕД А БАТКО БЪЛГАРИН ЩЕ ЛАПА МУХИТЕ..И ДРУГИ НЕЩА..
  • 31 Мън Мън

    2 6 Отговор
    Ха-ха-ха сръбски НПОта ще посрещали Путин . Ама нали булгарише путиноиди не обичат НПОтата. Сега изведнъж тези НПота ще станат любимци на русолизците и ще бъдат давани за пример. Ей съвсем се объркаха тези от 5тата колона. Бай Ганю щеше да каже ,Ей на маймуни ни обърнахте другари чебурашки.
  • 32 реалист

    1 2 Отговор
    медиите си пишат както им изнася то и в политиката е така за какво говорим тогава важно е какъв ще е наша.823
  • 33 Майна от Пловдив

    0 4 Отговор

    До коментар #23 от "ХАмерикан":

    Умните са може би като Венецуела на Мадуро . Те следват кубинския път и затова тръгнаха през границата да си доставят тоалетна хартия и санитарни материали. Някой ще може ли да ми отговори , защо навсякъде по света комунягите довеждат народа си да си бърше зад-ка с вестници.

    Коментиран от #39

  • 34 българин

    3 0 Отговор
    майна когато нямаш какво да ядеш не ти трябват дори и вестници освен до си напълниш празната глава.
  • 35 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахаха":

    Перфектно казано.
  • 36 Румяна Костова

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Смърт за сърбоманите":

    Сърбите ,които работят на Запад не стават непременно почитатели на либералните ценности.Работят там,да ,но нямат загуба на паметта кой им пускаше бомби 1999 година все по погрешка по граждански обекти,болници и пазари.
  • 37 Румяна Костова

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Метгонтан":

    Когато ходя в Русия въобще не ми идва на ум да се американизам.И аз както повечето нормални хора имам свои любими американски филми и книги.Харесвам онази индустриална Америка от 60-те години,когато джендърите не са били върховна секта,мъжете са били мъже и на негрите не са се позволявали днешните своеволия. Нещо днешната Америка не ме кефи особено.

    Коментиран от #38

  • 38 ръгай чушки в боба нека да е лют

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Румяна Костова":

    мила Руми и след сто години Русия пак не могат да достигнат 60 год на Щатите така че не прави опити и си остани такава каквато се чувстваш
  • 39 Паметлив

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Майна от Пловдив":

    Спомням си, че чавес, когато спечели вдигна доходите на венецуела и то осезателно, стандартът им по времето на чавес беше по-висок от бг. Чавес стана неудобен защото изгони американсмите компании.
  • 40 КРАЛИ МАРКО

    2 2 Отговор
    Русия е СВЕТИНЯ. Най великата цивилизация в човешкото развитие. В Русия няма трети пол. Освен това може да ви изпържи задниците на вас дже.ндари.те само с една милиардната от ракетите си като прегорело чеверме.
    Бог да пази Русия !!! А Русия да пази света от западната деградация . Амин.