Last news in Fakti

2 Февруари, 2019 20:30 6 811 49

Как Елцин докладва на Буш-старши за ликвидирането на СССР

  • борис елцин-
  • джордж буш-
  • ссср-
  • рсфср

Разшифровка на телефонния разговор между двамата

Как Елцин докладва на Буш-старши за ликвидирането на СССР - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентската библиотека и музей на президента на САЩ Джордж Буш – старши публикува разшифровка на телефонен разговор между него и тогавашния президент на Руската Съветска Федеративна Социалистическа Република (РСФСР) Борис Елцин от 8 декември 1991 година, в който последният го известява за постигнатата договорка с президентите на Беларуската ССР и Украинската ССР Станислав Шушкевич и Леонид Кравчук за ликвидиране на Съветския съюз още преди обнародването на Беловежкото споразумение (по-късно на 8 декември).

Преводът без редакторска намеса е на Агенция "Фокус".

Буш: Привет Борис, как сте, сър?

Елцин: Привет господин президент, при нас всичко е прекрасно. Господин президент, ние се разбрахме да се информираме един друг за изключителни събития. Днес в нашата страна се случи много важно събитие и ми се искаше да Ви съобщя лично, преди да узнаете всичко от пресата.

Буш: Отлично, благодаря ви.

Елцин: Днес се събрахме, господин президент, лидерите на трите държави – Беларус, Украйна и Русия. Събрахме се и след много дълги дискусии, които продължиха около два дни, се съгласихме, че действащата система и Съюзният договор, който всички ни натискат да подпишем, не ни задоволяват. Именно затова се събрахме и буквално преди минути подписахме съвместно споразумение. Господин президент, ние, лидерите на трите държави – Беларус, Украйна и Русия – предвид това, че преговорите за нов договор са в застой, считаме, че образуването на независими държави стана свършен факт по обективни причини. Също така трябва да отбележим, че недалновидната политика на съюзния център ни въвелче в политическа и икономическа криза – отчитайки интересите на икономиката и различните слоеве от обществото – ние, общността на независимите държави Беларус, Украйна и Русия, сключихме споразумение. Този договор от 16 точки е посветен на създаването на общност на група независими държави. Господин президент, в това споразумение се говори за създаването на т.нар. Общност от държави, включително параграф за откриване към други държави, включително бившите членове на СССР.

Буш: Разбирам.

Елцин: Членовете на общността преследват целите за обезпечаване на световния мир и сигурност. Те също така гарантират изпълнението на международните задължения и други споразумения, подписания от бившия Съюз, включително външния дълг. Ние също така сме готови за съвместен контрол над ядреното оръжие и неговото неразпространение. Това споразумение беше подписано от ръководителите на три страни – Беларус, Украйна и Русия.

Буш: ОК.

Елцин: Звъня в присъствието на президента на Украйна и председателя на Върховния Съвет на Беларус. Освен това говорих с президента на Казахстан Назърбаев. Прочетох му пълния текст на споразумението, включително всички 16 точки. Той напълно подкрепя всички наши действия и е готов да подпише споразумението от негова страна. Той е готов да лети до Минск и да го подпише.

Буш: Разбирам.

Елцин: Това е много сериозно. Тези 4 държави формират 90% от БВП на СССР. Това е опит, стъпка към образуване на общност, но без контрол от страна на общ център, който се разпореждаше с нас през последните 70 години. Това е много сериозен ход и ние сме уверени, убедени сме, че това е единственият възможен изход от настоящата критична ситуация.

Буш: Борис, вие...

Елцин: Господин президент, трябва да ви съобщя нещо конфиденциално, президентът Горбачов не знае за това. Той знае, че имахме намерение да се срещнем – всъщност, аз му съобщих, че ще се срещнем. Очевидно, ние веднага ще му изпратим текста на нашето споразумение, защото той ще трябва да вземе определени решения на своето ниво. Г-н президент, днес съм много, много откровен. Сега нашите четири държави виждат само един изход от критична ситуация. Не искаме да правим нищо в тайна - веднага ще организираме пресконференция. Надяваме се на вашето разбиране.

Буш: Добре, Борис, оценявам вашето позвъняване и вашата откровеност. Ние незабавно ще се запознаем с тези 16 точки. Каква реакция от центъра очаквате?

Елцин: Първо обсъдих това с министъра на отбраната Шапошников. Бих искал да прочета шестата глава от споразумението. Всъщност Шапошников напълно се съгласи и подкрепи нашата позиция.
Сега ще прочета шестия член:
„Държавите-членки на Общността ще си сътрудничат в обезпечаването на международния мир и сигурност, прилагането на ефективни мерки за намаляване на оръжията и военните разходи. Те се стремят към елиминиране на всички ядрени оръжия, общо и пълно разоръжаване под строг международен контрол“.

Буш: Аха.

Елцин: „Страните ще уважават взаимно стремежите един на друг за постигане на статут на безядрена зона и неутрална държава“.

Буш: Разбирам.

Елцин: Моля, обърнете внимание на следния параграф, г-н президент (и моля преводача да го преведе възможно най-точно):
"Държавите-членки на Общността ще запазят и поддържат под единно командване общото военно-стратегическо пространство, включително единния контрол върху ядрените оръжия, редът за изпълнението на което се регламентира със специално споразумение. Те също така съвместно гарантират необходимите условия за разполагане, функциониране, материално и социално обезпечаване на стратегическите въоръжени сили“.
Скъпи Джордж, свърших. Това е много, много важно. Поради традицията между нас, аз едва изтраях десет минути, преди да ви се обадя.

Буш: Първо, много съм ви благодарен. Второ, ще проучим 16 статии с голям интерес веднага щом ги получим.

Елцин: Ще ги изпратя веднага.

Буш: Ще докладваме и за нашата реакция - ще ви дадем отговор. Благодарим ви за изключителната любезност.

Елцин: Много съм щастлив. Това наистина, наистина ще развълнува пресата - това е най-новата информация. Честно казано, дори Горбачов все още не знае, въпреки че ще го информираме точно сега.

Буш: Още веднъж ви благодаря за вашето специално отношение към САЩ. Ще работим с вас и други страни, според развитието на ситуацията. Разбира се, ние се надяваме, че целият процес ще бъде мирен.

Елцин: Да, абсолютно.

Буш: Моля, засвидетелствайте почитанията ми на другите президенти и Назърбаев, когато се срещнете с него.

Елцин: Г-н президент, благодаря ви за разбирането на нашата позиция и вашата подкрепа. В нашата ситуация не бихме могли да направим друго.

Буш: Определено искаме внимателно да проучим въпроса. Разбираме, че в тази ситуация трябва да се оправят участниците, а не трети страни, като САЩ.

Елцин: Гарантираме това, господин президент.

Буш: Добре, пожелавам ви късмет и ви благодаря за обаждането. Ние се интересуваме от реакцията на центъра и другите републики. Мисля, че времето ще покаже какво ще се случи.

Елцин: Сигурен съм, че други републики ще разберат и ще се присъединят към нас много скоро.

Буш: Благодаря ви още веднъж за позвъняването след такова историческо събитие.

Елцин: Довиждане.

Буш: Довиждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    107 9 Отговор
    Е това ако не е доказателство за предателство, "Здраве му кажи" !
  • 2 Batushka

    104 9 Отговор
    Пиян предател!
  • 3 Робот

    74 4 Отговор
    Дано пърженето в ада, забавлява господарите, на които служеха!
  • 4 четиво за мурзилки

    14 47 Отговор
    ха ха ха, на вас врагове не ви трябват, вие винаги ще си имате ''приятел'' (с партиен билет), който услужливо ще ви бръкне в гъ*а без да очаквате!
  • 5 Анти седераст

    27 26 Отговор
    Какви добитъци седерасти управляват Русия
  • 6 Анти седераст

    29 68 Отговор
    Този същият галфон Елцин НАЗНАЧИ безмозъчния непронопсаник Путин.

    Коментиран от #46

  • 7 Отечествен Фронт

    77 14 Отговор
    Моооого долен човек, достоен наследник на Юда е Борис той и Горбачов червея са най големите предатели в Историята.
  • 8 Анти седераст

    15 43 Отговор
    Путин и той по същата схема за едни кънграчулейшъни нападна Иран в Сирия. Тъпани....
    Между другото, Елцин назначи милиционера със задача да пази открадните от него милиарди. На Елцин косъм не му падна от главата.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 КГБ Териер

    47 8 Отговор

    До коментар #8 от "Анти седераст":

    Ти седесарче не се радвай толкова че заради такива евнуси като Елцин и ние го гризем вече 30 г.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Alpha_Lone_Wolf

    6 20 Отговор

    До коментар #8 от "Анти седераст":

    Че, тоя същия ли е? Не го ли смениха 4 пъти вече? Виж го как изглежда по времето на Елцин и как изглежда сега? Освен наистина да си е правил операция за смяна на пола!?

    Коментиран от #24

  • 11 Голем смях

    13 40 Отговор
    Най -голямото предателство на Елцин е ,че посочи този никаквец Путин,дето му лъскаше обувките ,гладеше панталона и му наливаше водка за президент на Россия.Навремето по същия начин издигат тъпото селянче от Правец за министър-председател на България.Добре,че Путин е дърт и не може да изкара годините на Живков във властта.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Alpha_Lone_Wolf

    8 17 Отговор

    До коментар #9 от "КГБ Териер":

    Ооооо, математик, ти научи ли се да смяташ?
    Я не давай акъл! Ми залягай над учебниците!

    Коментиран от #14

  • 14 КГБ Териер

    14 6 Отговор

    До коментар #13 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Хохохо днес посмалих цифрите за да не ти стане много тъжно!

    Коментиран от #16

  • 15 Асенова Крепост

    5 10 Отговор
    Не случиха на управляващи.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КГБ Териер

    10 5 Отговор

    До коментар #16 от "Alpha_Lone_Wolf":

    👎👎👎👎👎👎Червен нос такъв
  • 18 Японеца

    12 4 Отговор
    A PUTIN, ДОКЛАДВА, САЩ МОЖЕ И ДА СЕ УНИЩОЖИ!НА дипломатически език.
  • 19 КГБ Териер

    14 20 Отговор
    Какви предателства бе? Тая система се сгромоляса от дефектите в нея. Елцин просто информира Буш за събитие, което така или иначе ще разбере целия свят. Да не би преди това съветските лидери да не са имали връзка със западните държави?

    Коментиран от #22

  • 20 среднощен

    30 10 Отговор
    Господин Президент..., Господин Президент.., Господин Президент..!? Ето за това иде реч!? Никоя от страните членки от бившите СИВ и Варшавски договор не промениха сами курса на отдалечаване от СССР..!? Тези "сатилите" бяха "изтъргувани" от СССР и предостъпени на САЩ..!? Сега Русия да не се сърди за прозападните настроения в бившите "съюзници" от Социалистическия блок..!? Това е "цената", която върви заедно с "доларчетата" получени за укрепването на Русия от "г-н Буш - старши..!?

    Коментиран от #23

  • 21 Гост 1

    34 4 Отговор
    а нашите стенограми ако излезнат на яве, как се продава една държава
  • 22 КГБ Бул Териер-Вълчак

    11 5 Отговор

    До коментар #19 от "КГБ Териер":

    Леко червен нос!
  • 23 КГБ Териер

    10 8 Отговор

    До коментар #20 от "среднощен":

    Русия ако иска да се сърди, но хората обичат свободата

    Коментиран от #31

  • 24 Анти седераст

    8 14 Отговор

    До коментар #10 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Същият е, но си е направил фейс лифтинг. В Русия.
    Вероятно е единственият милиционер с повдигнато лице.
  • 25 НКВД

    33 11 Отговор
    Уважавания по цял свят президен Владимир Путин затова им секна кранчето на западните озверели за ресурси капиталисти! Борис вече са го изяли торните а онова куче Михаил Горбачов седи в Швейцария като последния отлешник прокълнат от историята и собствения си народ!

    Коментиран от #27

  • 26 Франц Кафка

    11 20 Отговор
    Елцин е главният виновник да се роди днешното РФ ..
    Иначе , по онези ширини сега щяхме да разговаряме за 7 независими държави .
    Но Елцин успя да убеди , или излъже американците и светът , че са тръгнали по друг път , те му дадоха кредити , и така тотално фалиралата Русия се съвзе след разпада на СССР .
  • 27 МКГБ Вълкодав

    16 7 Отговор

    До коментар #25 от "НКВД":

    Затова ли се чуди путин от къде да прокарва тръби до озверелите капиталисти?

    Коментиран от #29

  • 28 Бай Шиле

    26 4 Отговор
    Сега разбрахте ли защо САЩ мразят Путин.

    Коментиран от #30

  • 29 НКВД

    9 6 Отговор

    До коментар #27 от "МКГБ Вълкодав":

    Еми те искат Владимир има газ къде е проблема?
  • 30 Пияна Божа Крвичка

    19 4 Отговор

    До коментар #28 от "Бай Шиле":

    Тези америте са гледни мишки стръвници
  • 31 среднощен

    43 3 Отговор

    До коментар #23 от "КГБ Териер":

    "..Свободата Санчо е на върха на копието.." - Сервантес; Възможността да ядеш Макдоналдс или KFC с Кока-кола не е свободата..!? Свободата е да имаш възможност да избираш между "добро" и "зло"..!? За да имаш тази възможност трябва първо да разпознаваш какво е "добро" и какво е "зло"..!? Когато те продават, този който те купува ти казва какво е "добро" и какво е "зло"..!!

    Коментиран от #32, #35

  • 32 Сталин

    22 6 Отговор

    До коментар #31 от "среднощен":

    Човеците не искат да бъдат свободни! Дадеш ли на човека пълна свобода чакай големи беди!

    Коментиран от #34

  • 33 Жабата от вашя WC

    7 23 Отговор
    Само СДС! Демокрация комунистите са боклуци да ги накажем!
  • 34 среднощен

    14 2 Отговор

    До коментар #32 от "Сталин":

    Така е и заради това Господ Иисус Христос Е казал на Евреите - "..отдайте прочие Кесаревото кесарю и Божието Богу.."! Сталин е бил "семинарис", но "абсолютната" власт на никого не "прощава"..!!

    Коментиран от #36, #37

  • 35 КГБ Териер

    10 21 Отговор

    До коментар #31 от "среднощен":

    Къде четеш за Макдоналдс? Атеистите са голямото зло, дето човека го нямат за нищо. СССР е империята на злото и днешната Рус.

    Коментиран от #39

  • 36 Сталин

    35 6 Отговор

    До коментар #34 от "среднощен":

    Демокрацията е измислица на Елините никога не е съществувала не приложима е! Комунизма е идея на Карл Маркс и той никъде не е приложен в живота това са само идеи! Аз нямам нищо против капитализма но не този вълчия който сега е на мода. ворочем той винаги е бил такъв просто сега маските паднаха!

    Коментиран от #38

  • 37 КГБ Териер

    4 7 Отговор

    До коментар #34 от "среднощен":

    Сам си задаваш въпроси и сам си отговаряш

    Коментиран от #40

  • 38 КГБ Териер

    5 22 Отговор

    До коментар #36 от "Сталин":

    Престъпен капитализъм има само в Русия и страната която и беше подлога
  • 39 среднощен

    18 3 Отговор

    До коментар #35 от "КГБ Териер":

    За "атеистите" съм съгласен, но тях ги има навсякъде..!? Китай в момента са типичен пример за "обезличаване" на човека..!? Русия не е "империята на злото"..!? Във всеки един от нас се борят добро и зло, това е валидно и за русите, и за американците, и за австралийците..!? Важното в случая е дали държавата ти осигурява възможност да "отдадеш" Божието Богу..!!
  • 40 среднощен

    16 3 Отговор

    До коментар #37 от "КГБ Териер":

    Надявам се в този "монолог" да не съм Ви "досадил", а да съм бил поне малко полезен!
  • 41 Дедо Ванго

    16 5 Отговор
    Е, сега разбирате ли източника на неистовата омраза към президента Путин и държавата, която ръководи.
  • 42 1944

    1 13 Отговор
    предателството е генетично заложено в ушанките.
  • 43 Kadirov

    12 0 Отговор
    За съжаление на западните ни партньори това ще остане един сладък сън и блян, който никога повече няма да се повтори !!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    Ей такива си отглежда усата навсякъде по света и ги докарва на власт......Ако нещо се опъне---идват санкциите,цветните революции или,,демократичните бомби,,
  • 46 СссереМ

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Анти седераст":

    И вместо да си развият икономиката и БВП станаха държава от третия,не от четвъртия свят.Русия е най богатата от към ресурси държава,ако малко се бяха понапънали Германия и Китай ряпа щяха да ядат,ама на с КГБ-йски началници сега 90 процента от населението е обречено на глад.
  • 47 Apple

    5 0 Отговор
    Г-н Буш, свършихме водката и манджата, пратете уиски и хамбургери, подписваме всичко, наздраве! А, подаряваме ви и България...
  • 48 бомбата

    0 0 Отговор
    тая пияница ни закопа с поколения а нашите продажни некадърни комунета ни загробиха ......проклети псета в ада да гният до един !
  • 49 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    не виждам нищо общо със заглавието.елцин обявява на буш решението на русия ,беларус и украина да излязат от ссср.напълно естествено е че за безопасността на целия свят е било нужно да се информира сащ за тва съдбоносно решение.от разговора се вижда че няма американски натиск по темата , а реакцията на буш е сдържана.